Aspen Foder: Produktion Av Asp Material, Dimensioner Av Termisk Asp Av Sorter Extra Och B, Paneler 4 Meter Lång, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Aspen Foder: Produktion Av Asp Material, Dimensioner Av Termisk Asp Av Sorter Extra Och B, Paneler 4 Meter Lång, Recensioner

Video: Aspen Foder: Produktion Av Asp Material, Dimensioner Av Termisk Asp Av Sorter Extra Och B, Paneler 4 Meter Lång, Recensioner
Video: Återvinning av plastförpackningar 2024, Maj
Aspen Foder: Produktion Av Asp Material, Dimensioner Av Termisk Asp Av Sorter Extra Och B, Paneler 4 Meter Lång, Recensioner
Aspen Foder: Produktion Av Asp Material, Dimensioner Av Termisk Asp Av Sorter Extra Och B, Paneler 4 Meter Lång, Recensioner
Anonim

Att dekorera olika rum med plåt är en ganska vanlig praxis. Det bör dock komma ihåg att detta material har ett antal viktiga finesser, ignoreras som kan förstöra intrycket av fodret och skada konsumentens intressen. Bland de olika träslag är asp en av de ledande platserna.

Särdrag

Detta lövträ är en seriös konkurrent till barrträ. Kostnaden är relativt överkomlig, medan trädets visuella struktur inte är alltför påträngande, liksom lukten.

Aspfoder har en densitet på cirka 490 kg per 1 kubikmeter. m.

Produktionen av aspfoder skiljer sig lite från produktionen av andra liknande träprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den delas upp i följande steg:

  • bedömning av råvarans egenskaper och deras fördelning efter kvalitet;
  • torkning;
  • bearbetning av främre ytor till full jämnhet;
  • användning av spår, vikning;
  • avslag på dåliga produkter;
  • förpackning av den släppta produkten i enlighet med dess kategori.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först efter att ha studerat recensionerna kan du ta reda på vars produkt är av hög kvalitet och som inte uppfyller de nödvändiga kraven. I utseende är detta mycket svårare att göra. Det är lämpligt att välja produkter som uppfyller kraven i GOST 8242-88, men de flesta branscher gick tyvärr över till individuella tekniska förhållanden. Oavsett foderklass bör den inte ha ett enda maskhål och tecken på svamp.

Fördelar

Aspen har låg värmeledningsförmåga och knäpper knappast, lämpar sig bra för olika bearbetningstekniker, till och med böjning. Det kan enkelt poleras och målas. Materialet är relativt ljust, vackert vitt, med fina fibrer. Enkel behandling är också associerad med det minsta antalet knop. Med förbehåll för korrekt behandling blir föremål starka och motstår förfall mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aspen hämmar aktivt utvecklingen av bakterier och mikroskopiska parasiter - det är ett idealiskt val för alla bad och bastur.

Tillståndet för patienter med reumatism, bronkial och lunginflammation förbättras , till och med dysenteri. Det är viktigt att komma ihåg att detta fortfarande inte på något sätt kan ersätta en fullvärdig behandling, och alla åtgärder av detta slag måste komma överens med läkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Det finns bara ett tydligt problem med aspved, och det är dess tendens att ruttna i mitten. Problemet är löst mycket enkelt, du behöver bara använda stammar för konstruktion i åldern 35-40 år (äldre ruttnar mer aktivt). Alla andra svårigheter beror på den låga kvaliteten på arbetet och att reglerna för hantering inte följs. Det är viktigt att tänka på att felfri högkvalitativ asp är ganska sällsynt, så kostnaden är högre än för många andra träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Skillnaderna mellan de enskilda typerna av asp trä beror på:

  • luftfuktigheten i den växande regionen;
  • perfektion av bearbetning;
  • olika sorter;
  • mängder produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rysk väggpanel skiljer sig från utländska produkter genom att det inte finns några långsträckta spår i den bakom, med hjälp av vilken ventilation och frigöring från kondens säkerställs. Ökningen av åsar och spår upp till 0,8 cm, typiskt för Euro -foder, hjälper till att minska hotet om sprickor på grund av hög temperatur och luftfuktighet, vilket ökar ledens hållfasthet. I slutet av arbetet sorteras europeiskt foder, det packas i en specialfilm (främst 10 stycken i ett paket).

Sort "Extra " det anses vara det högsta; för att matcha det bör fodret inte ha en enda defekt eller ens en knut. Egenskaperna hos "Extra" -sorten gör att du kan bilda alla träkonstruktioner, och de kommer att vara estetiskt perfekta. I grupp A tillåter standarderna närvaro av knutar och en skillnad i färg från den vanliga färgen, men de mekaniska och konsumentegenskaperna är inte heller dåliga.

Bild
Bild

Grad B Den intar en mellanliggande position mellan huvudtyperna A och C, den är relativt bra och säljer för relativt lite pengar. Kategori B är klass II -trä, med ett visst antal taggiga och knotiga områden tillåtna på ombordytor. Sprickor är ibland acceptabla, knop bör inte falla ut, men de kan fortfarande orsaka accelererad skada på fodret.

Betyg C kännetecknas av extremt låga krav på råvaror - sådant trä kan innehålla manifestationer av sönderfall och röta, ett antal sprickor och ojämna områden, klart onormalt i områdets färg. I dekoration används inte sådana lösningar, den enda användningen är verktyg och enheter för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termisk asp (det vill säga värmebehandlad asp) är idealisk för inredning av bad och bastur, eftersom den tål betydande värme bättre än vanligt. Därför är dess ökade kostnad fullt berättigad. Under beredningen förvaras råvarorna länge vid temperaturer över 200 grader och utsätts till och med för ånga.

Som ett resultat:

  • fuktinnehållet i träet minskar;
  • tätheten växer;
  • intensiteten i absorptionen av nya delar av fukt från luften reduceras;
  • svullnad förhindras genom konstant kontakt med fuktiga medier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att hitta ett mer lämpligt material för tillverkning och dekoration av ett ångbad än asp som bearbetas med den termiska metoden. Det ruttnar inte, till skillnad från den vanliga typen av material, och förlorar därför sin enda betydande nackdel. Med bearbetning av hög kvalitet förlorar trä eteriska oljor, därför ökar dess motståndskraft mot brand. För finsmakare av rika och rika dofter är det dock bättre att inte använda denna träslag som dekoration, eftersom det inte luktar alls. Dessutom måste du hantera termisk asp mer noggrant än vanligt, eftersom den är relativt ömtålig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Typiska dimensioner av aspfoder:

  • 1,25-1,5 cm i tjocklek;
  • använd bredd - 8, 7-8, 8 cm;
  • bredd inklusive taggar - 9, 5-9, 6 cm;
  • typisk längd är från 100 till 300 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder med en längd av 4 meter används extremt sällan, och bara om det är motiverat av tekniska eller konstruktionsmässiga skäl.

Installationsregler

Under färdigställandet av bastur och bad placeras fodret antingen horisontellt eller vertikalt. I det andra fallet används ofta billiga förkortade brädor, vars leder är dolda under hyllor eller ett dekorativt element. Du kan också spara pengar genom att använda material av lägre kvalitet på oansenliga platser än det som används i områden som är iögonfallande.

Det första steget i efterbehandlingen är att skapa ett värmeisoleringsskikt på tak och väggar . - för detta ändamål, använd basaltull med ett lager på 50-100 mm. Genom att variera tjockleken på det termiska skyddet kan du ändra de termiska egenskaperna i rummet som helhet. Det är nödvändigt att lägga bomull i intervallet på en stång, vars tvärsnitt är 50x50 eller 100x50 mm, en folie placeras ovanför den för att reflektera värme och lederna behandlas med självhäftande tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter börjar arbetet med en ram gjord av väl hyvlade lameller, placerade på packningar 10-20 mm tjocka. Det är mest praktiskt att sätta fodret på klämmorna, fixerade med spikar eller skruvar. Efter att ha avslutat det förberedande arbetet, i hörnen och i skärningspunkten mellan väggar och tak, lägger de inre hörn och filéer. Vid behov används täcklister och yttre hörn.

Tekniken gör det möjligt att montera foderpaneler från alla vinklar men proffs tror att det är bäst att börja med vänsterbacke. För inredning av stora rum är det lämpligt att ta ett skarvat foder, som inte skiljer sig från det vanliga när det gäller tekniska parametrar, men är märkbart bredare än det. Det finns ingen anledning att måla aspblocken. Naturliga lacker hjälper till att ge ett elegant utseende till dessa strukturer, som dessutom skyddar materialet från fukt och ånga.

Bild
Bild
Bild
Bild

I träbyggnader måste beklädnaden monteras direkt i taket eller väggarna. Det är möjligt att täcka den inre volymen av tegelkonstruktioner endast med en lamellkista, samma sak gäller fall då en dold ångspärr, vattentätning, värmeisolering förbereds. Vertikal och diagonal fastsättning är bättre än horisontell, eftersom vattnet i detta fall rinner ut snabbare och inte stagnerar i spåren.

Användningen av aspfoder upphäver inte skyldigheten att impregnera motstående delar och mantelstrukturer med antiseptiska föreningar och hydrofoba preparat. Detta bör göras inte bara före installationen, utan också efter dess slutförande, liksom under den efterföljande tiden - minst en gång var sjätte månad. Det är lämpligt att använda speciella geler eller vätskor som inte ger främmande lukt vid betydande temperaturer och ökad luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för aspet bestäms av dess sort och längd ., och vid beräkning av materialbehovet är det nödvändigt att ta hänsyn till att det område som anges på förpackningarna kommer att överstiga den faktiskt användbara täckningen med 9%. Det vill säga att dekorera en vägg på 5 kvadratmeter. m, måste du använda ett material avsett för 5, 5 m2. Resten av volymen kommer att slösas bort vid skärning, liksom på grund av eventuella defekter i fodret.

Gör-det-själv-installation av aspfoder är relativt enkelt, men om du vänder dig till proffs för att få hjälp kommer arbetet att utföras snabbare och bättre. Jämfört med denna fördel kommer den ökade kostnaden inte att vara så stor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du installerar eurofodret måste du förvara det strikt i originalförpackningen i ett torrt och rent rum . I detta fall är det nödvändigt att förhindra plötsliga temperaturförändringar och kontakt med solljus. Materialets preliminära "anpassning" till miljön uppnås genom exponering i 48 timmar utan förpackning. Det är nödvändigt att ta bort dammpartiklar och smuts från fodret med en helt torr trasa, endast ibland kan en fuktig trasa användas. Innan arbetet påbörjas måste du se till att luften i rummet inte är kallare än +5 grader, och dess luftfuktighet är högst 60%.

Det rekommenderas att måla aspfodret innan installationen, eftersom det är lättare och mer tillförlitligt - färgskiktet appliceras jämnare och blir starkare.

Rekommenderad: