Euro Foder (43 Bilder): Sorter Av Lind, Asp Och Lärk, Beskrivning Och Skillnader I Dess Klasser

Innehållsförteckning:

Video: Euro Foder (43 Bilder): Sorter Av Lind, Asp Och Lärk, Beskrivning Och Skillnader I Dess Klasser

Video: Euro Foder (43 Bilder): Sorter Av Lind, Asp Och Lärk, Beskrivning Och Skillnader I Dess Klasser
Video: Introduktion av Bygga Svenska 2024, Maj
Euro Foder (43 Bilder): Sorter Av Lind, Asp Och Lärk, Beskrivning Och Skillnader I Dess Klasser
Euro Foder (43 Bilder): Sorter Av Lind, Asp Och Lärk, Beskrivning Och Skillnader I Dess Klasser
Anonim

Foder är ett miljövänligt material för dekoration, som är tillverkat av olika sorter av naturligt trä. Med rätt vård, nämligen: tidig lackering eller målning, kan detta material hålla i genomsnitt 15-20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Limad panel har fått sitt namn på grund av dess ursprungliga omfattning: efterbehandling av tågvagnar. Ursprungligen var dessa tunna trälister, men nuförtiden är varje lamell utrustad med ett speciellt lås för enkel installation. Trä anses fortfarande vara ett populärt material i byggbranschen - det kan hittas i dekoration av lokaler, både externa och interna, samt i byggandet av hus och eventuella strukturer. En av de främsta fördelarna med trä är förmågan att ackumulera och avdunsta fukt, vilket gör temperatur- och fuktighetsgraferna mjukare samtidigt.

Foder, som ett efterbehandlingsmaterial, har många fördelar:

  • bekväm installation på grund av ett genomtänkt system för fastsättning och anslutning av delar med varandra;
  • ett stort urval av färger, storlekar och material som själva fodret är tillverkat av;
  • en lätt vikt;
  • brett tillämpningsområde;
  • demokratisk kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Produktionen av foder är indelad i etapper och börjar med frisläppandet av kantade brädor. Med hjälp av sågverket skärs de nödvändiga arbetsstyckena, motsvarande exakt specificerade parametrar och dimensioner, medan materialet används av bästa renhet: mellan barken och kärnan i trädstammen. Nästa steg är torkning - riktigheten av materialets geometriska dimensioner och deras stabilitet beror på det. Under torkning förstörs alla mikroorganismer som finns både inuti och på träets yta, överskott av fukt tas bort, vilket minskar materialets vikt och förenklar dess vidare bearbetning.

Det sista steget är den slutliga bearbetningen av framsidan och fasning , varefter du får en helt slät och jämn bräda. Vissa skrupelfria tillverkare försummar ofta detta skede och stör sig inte med högkvalitativ slipning och tar bort knutar som kan falla ut. Oärliga tillverkare avslutar ofta inte med att torka brädan, varför köparen har stora problem: fodret börjar förändras geometri, böj respektive vidare användning är omöjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Fodret kan antingen vara klassiskt, tillverkat av trä eller skapat av material av en helt annan klass, till exempel plast eller MDF. Foder av plast. Den typ av finish som används med detta material kallas också panelfinish. Denna typ av efterbehandlingsmaterial är extremt motståndskraftig mot fukt, mycket lätt i jämförelse med analoger och förlorar inte sitt utseende under påverkan av solljus, men på grund av exponering för låga temperaturer blir det ofta skört och det blir extremt lätt att skada panelen.

Plastfodret är ungefär 2-3 gånger bredare än den vanliga träversionen . Installationen förenklas av möjligheten att böja runt hörnen, både inre och yttre, - du behöver bara klippa ut ett litet antal förstyvningsribbor från insidan av panelen och värma den. Dessutom kan sådant material ha vilket mönster som helst, både stiliserat som ett träd, och vilket mönster eller till och med en hel bild, som kommer att vikas från paneler.

Men ändå bör man komma ihåg att plast inte är ett miljövänligt material, så du måste noggrant välja paneler av hög kvalitet så att de inte släpper ut skadliga ämnen i luften under påverkan av solen och temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder från MDF. Paneler av MDF är ett absolut miljövänligt och rent efterbehandlingsmaterial som tävlar bra med plastpaneler eller klassiska träpaneler.

MDF -paneler produceras genom pressning små och torra träspån under påverkan av hög temperatur, samtidigt som man använder högt tryck för formning. Bindningen av materialet utförs genom att en naturlig substans i träet separeras - lignin. Tack vare detta är MDF ett absolut säkert material som inte avger skadliga ämnen, eftersom epoxihartser inte används vid tillverkningen.

Av egenskaperna hos denna typ av produkt bör det noteras olika mönster och styliseringar för olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder av trä är den vanligaste typen av efterbehandlingsmaterial. Hon var den första som dök upp på marknaden för byggprodukter.

Träfoder har många designstilar, men utseendemässigt kan det delas in i två typer:

  • med platt frontpanel;
  • med en rundad frontpanel som imiterar strukturen på en stång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träslag:

  • Aspen är ett lätt, hårt trä som inte är benägen att spricka och är lätt.
  • Tall - trä av medelstark styrka, ganska tungt, har en gulaktig och ibland röd nyans. Det blir lite mörkare med tiden. Vid bearbetning med specialiserade medel motstår furufoder perfekt svampar och mögel samt insekter.
  • Lärke är ett hållbart trä som praktiskt taget inte ändrar storlek under påverkan av yttre faktorer; färgintervallet kan variera: från ljusgult till rödbrunt.
  • Cederträ är ett mycket hållbart och dyrt virke. Den har en behaglig doft och fördelaktiga hartser, som är utrustade med helande egenskaper.
  • Gran är ett ljusgult trä, liknande egenskaper som tall, men mindre vanligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med materialet

De bästa egenskaperna tillhör lärk, tall, cederträ, gran och aspfoder. Euro foder, gjord av barrträ, används för alla typer av ytbehandlingar: både externa och interna. Materialet av lövträ är dock endast lämpligt för installation inuti, eftersom det inte tål fukt.

Barrträd innehåller alltid en stor mängd naturliga hartser och oljor , på grund av vilka de kan användas i hög luftfuktighet och motstå formbildning. Detta material är lämpligt för inredning, men det kan inte användas för beklädnad av bastur och bad - på grund av höga temperaturer frigörs harts, så att materialet täcks med sitt klibbiga lager och samtidigt kan det antändas och starta en eld på egen hand. Därför, innan du avslöjar en bastu eller ett bad med barrskiva, bör du befria brädorna från harts - detta görs i vissa europeiska länder.

Bild
Bild

Lövträ, såsom lind, al, ek eller ask, har en kortare livslängd, men innehåller inte en stor mängd hartser, och avger därför inte dem, varför det kan användas i bad och bastur. Foder av lövträ kräver regelbunden och snabb behandling, annars förlorar ytan sitt rätta utseende och blir svart. Det bör tilläggas att endast trä med låg densitet kan användas för bad och bastur, eftersom det överför värme mindre och därför värms upp.

Foder till salu i förpackningar om 1 m2. Ett metallnät är vanligtvis lindat runt det.

Bild
Bild

Dimensioner

Det bör noteras att eurolining och vanligt foder har olika storlekar, vilket ofta anges i tabeller på tillverkares webbplatser. Dimensionerna på ett vanligt foder ställs direkt av tillverkaren av materialet, men det finns de mest populära parametrarna som har blivit standarden.

Måtten på träfodret kan variera mycket:

  • tjocklek - från 12 till 40 mm;
  • bredd - från 76 till 200 mm;
  • brädlängd - från 20 cm till 600 cm;
  • spikhöjd - 4-5 mm.
Bild
Bild

Euro foder dimensioner

För eurofoder är mer standardiserade parametrar inneboende:

  • tjocklek - 13, 16, 19 mm;
  • bredd - 80, 100, 110, 120 mm;
  • brädans längd - 50-600 cm;
  • spikhöjd - 8-9 mm.

Möjliga fel:

  • tjocklek - upp till 1 mm;
  • bredd - upp till 1 mm;
  • längd - upp till 5 mm;
  • spikhöjd - upp till 0,5 mm.

Det bör nämnas att korta foderbrädor har ett mycket lägre pris. Detta beror på att små längder ofta är rester från den slutliga efterbehandlingen av långa brädor. Anledningen är att på långa delar under efterbehandlingsprocessen kan du se döda knutar som måste tas bort, eftersom de kan falla ut under användning - detta bevarar typen av foder.

Bild
Bild

Vad är skillnaderna mellan sorter?

Det finns 4 klasser:

  • klass "Extra";
  • klass A;
  • klass B;
  • klass C.
Bild
Bild

Till kategori " Extra "inkluderar en ljusfärgad, knutfri bräda. Brädan i denna klass är helt fri från sprickor, flis och andra defekter. Fuktinnehållet i denna produkttyp får inte överstiga eller vara lägre än standardvärdena med 12-14%. Klassen "Extra" innebär materialets högsta kvalitet - det kan enkelt användas för dekoration av bostadslokaler. Brädorna är extremt noggrant bearbetade och har ett trevligt utseende utan brister.

I klass "A " inkluderar brädor av ljus färg, på vars yta det kan finnas små mängder knutar, hartsartade områden, sprickor och flis. Men deras närvaro påverkar inte styrelsens styrka nämnvärt. Materialets fuktinnehåll får inte överstiga eller vara lägre än standardvärdena med 12-14% procent. Även lämplig för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I klass "B " innehåller brädor med en mörk färg, som ofta kännetecknas av närvaron av knutar, flis, sprickor och andra defekter. Men samtidigt bör deras antal inte vara mer än 20%. Storleken på hartseområdena bör inte överstiga 15 cm. Materialets fuktinnehåll i denna kvalitet bör också ligga inom standardvärden med en avvikelse på upp till 12-14%.

I klass "C " innehåller brädor av lägsta kvalitet i olika färger. Defekter kan uppta upp till 30% av hela brädområdet. Materialet av denna kvalitet saknar efterbehandling, därför är installation inomhus oönskad. Denna typ av foder används för yttre dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av foderprofiler

Det bör nämnas att endast träfoder har ett varierat antal profiler - andra typer tillverkas i en standardprofil.

Profil av typen "Standard ". Brädans framsida är platt och kanterna är avfasade i en vinkel på cirka 30 grader. Brädans kanter har speciella spår och utskjutningar av typen "tornspår" för en tillförlitlig anslutning till varandra. Samtidigt görs spikens höjd något mindre än spårets djup för att kompensera för termisk expansion och för att ta hänsyn till produktionsfel, samt för att göra det möjligt att fästa skivor från olika parter.

Lugn profil . Denna typ av träfoder skiljer sig från det klassiska bara i brädornas rundade hörn. I övrigt är produkten helt lik standardversionen, men samtidigt ser den bättre ut än det klassiska fodret med sina vassa kanter.

Amerikansk profil . Denna typ av profil har en främre del med fasade kanter, på grund av vilken effekten av överlappande brädor uppträder under installationen.

Bild
Bild

Euro foder . Till skillnad från vanliga, bekanta Euro -foder har en tjockare spik, vilket garanterar större tillförlitlighet och hållbarhet för ytan under drift. Dessutom, efter installationen, bildar fodret ett gediget mönster, och inte kaotiskt, som är fallet med den klassiska versionen. Sådant material är ganska lätt att lägga och kan vid behov målas med akrylfärg med egna händer.

Detta material är tillverkat enligt den europeiska DIN -standarden. Den europeiska standarden tvingar tillverkaren att följa extremt strikta krav på träets fuktighet och kvalitet, skivans geometri och noggrannheten i den slutliga slipningen och bearbetningen. Euro -foderbrädorna har också två spår eller spår på baksidan, som tjänar till att tömma kondensat och ventilera utrymmet mellan manteln och väggen. Detta skyddar både brädan och lådan med isolering från ruttnande och utseende av svamp eller mögel som följd.

Sådana spår hjälper också korten något att motstå termisk expansion och förändringar i materialets geometri på grund av förändringar i luftfuktighet.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du väljer en produkt, först och främst, bör du besluta om fodermaterialet. Träfoder har länge etablerat sig på marknaden som ett prisvärt och pålitligt material för inredning. Av träets positiva egenskaper bör det noteras bra ljud- och värmeisolering, liksom bekvämligheten med att arbeta med själva produkten. Träfoder har ett brett spektrum av applikationer: det används för mantel både bad och vardagsrum, både inuti och utvändigt.

Foder av trä kan tillverkas av olika träslag de har alla en separation med egenskaper. När du väljer ett träfoder bör du bara uppmärksamma eurofodret. Den största skillnaden är kvalitet. Ett tjockare lås, höga krav på trä och dess fuktinnehåll, samt ytbehandling gör Euro -fodret ojämförligt i kvalitet med den vanliga versionen. Men om du behöver spara en budget är det klassiska fodret också ett bra alternativ. Men du bör noga övervaka kvaliteten när du väljer ett material och också vara beredd på svårigheter i form av ett dåligt anslutande lås, en grov yta, fallande knutar och eventuella sprickor om installationen utförs i ett fuktigt rum.

Bild
Bild

Fäst träfodret med klämmor . En kleimer är en konsol som fästs i lådan med spikar eller självgängande skruvar och pressar foderlåset mot basen, men samtidigt är det inte fast fixerat på brädet. Detta gör att fodret utan problem kan ändra dess dimensioner på grund av termisk expansion och luftfuktighet och rör sig vertikalt, vilket garanterar tillförlitligheten för fästningen och frånvaron av sprickor eller främmande ljud i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att notera en sådan omfattning av foder, som efterbehandling av bad och bastur. Barrfoder används sällan i bad, eftersom det kan släppa harts, men det hjälper det att motstå aggressiva förhållanden, såsom förändringar i temperatur och luftfuktighet, samt svampar och mikroorganismer. I bastur och bad används oftast al eller lindfoder - sådant trä, efter bearbetning, avger inte tjära alls. Foder av lövträ har en kortare livslängd på grund av materialets porösa struktur, men tack vare samma porositet tål detta trä hög temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plastpaneler dök upp på marknaden för inte så länge sedan har dock fått ett gott rykte. De är inte lämpliga för yttre dekoration, men är bra för att klä loggior och badrum eller duschar. Eftersom plast är okänsligt för vatten, tål panelerna alla fuktigheter och är också okänsliga för solljus. Till skillnad från trä kan plastfoder ha alla mönster eller mönster som upprepar trä eller sten. Du måste bara se upp för paneler av låg kvalitet, som vid minsta temperaturfall blir extremt sköra på grund av att tillverkaren sparar på plastens kvalitet.

Bild
Bild

MDF -foder är laminerat, fanerat och målat . Laminerade tillbehör är täckta med PVC-film, har ett lägre pris och är mer slitstarka än fanerade, som är täckta med förstklassiga träfaner. Målade paneler, som namnet antyder, har en enhetlig färg. Sammantaget är detta ett bra alternativ till de tidigare alternativen. MDF -foder har alla fördelar med en träversion och tillverkas i ett stort antal färger. Detta alternativ är lämpligt för hela lägenheten - det kan användas både i köket och i korridoren, med det i vägg- eller takbeklädnad.

Det är absolut nödvändigt att övervaka materialets kvalitet när du väljer det: produktens yta ska vara jämn och slät, jämn i färgen, utan att mörkna och spricka. Lita inte på utställningsproverna, eftersom provet kan vara från en annan sats, eller så kan fodret förvaras i ouppvärmda och fuktiga rum. Tyvärr är det omöjligt att veta exakt kvaliteten på lagringen av materialet, därför kan du som tillval köpa ett eller två förpackningar med material och se vad som kommer att hända med det på installationsplatsen.

Bild
Bild

Vård

Fodret kräver praktiskt taget inget underhåll - du behöver bara vara uppmärksam på det under installationen: om materialet för att göra fodret är av trä, bör du täcka det med lack eller färg. Foder av andra typer kräver inte sådana manipulationer.

Det är viktigt att veta att du inte bör blöta träfodret i onödan vid rengöring eller rengöring - träet absorberar lätt fukt. Under inga omständigheter ska slipmedel användas för att rengöra panelerna - detta kan skada mönstret.

Bild
Bild

Vackra exempel på efterbehandling

Byggnadens yttre dekoration med en träskiva med den "amerikanska" profilen ser snygg och vacker ut.

Bild
Bild

Att dekorera en bastu med lindfoder är ett dyrt beklädnadsalternativ som omedelbart kommer att indikera för gästernas status på rumets ägare.

Bild
Bild

Att dekorera rummet med PVC -plastpaneler i inredningen ser väldigt elegant ut och betonar rummets huvudsakliga design. I kombination med vitt kan denna inställning vara ännu mer inbjudande.

Bild
Bild

Du kommer att lära dig om vilka misstag som bör undvikas när du väljer ett eurofoder i följande video.

Rekommenderad: