Skumskärare: En översikt över Elektriska Knivar. Hur Man Gör En Elektrisk Kniv Med Egna Händer Hemma Från En Datorns Strömförsörjning?

Innehållsförteckning:

Video: Skumskärare: En översikt över Elektriska Knivar. Hur Man Gör En Elektrisk Kniv Med Egna Händer Hemma Från En Datorns Strömförsörjning?

Video: Skumskärare: En översikt över Elektriska Knivar. Hur Man Gör En Elektrisk Kniv Med Egna Händer Hemma Från En Datorns Strömförsörjning?
Video: Top 5 Best Electric Knives Review [ Corded and Cordless Knife] 2024, April
Skumskärare: En översikt över Elektriska Knivar. Hur Man Gör En Elektrisk Kniv Med Egna Händer Hemma Från En Datorns Strömförsörjning?
Skumskärare: En översikt över Elektriska Knivar. Hur Man Gör En Elektrisk Kniv Med Egna Händer Hemma Från En Datorns Strömförsörjning?
Anonim

Polyfoam kan säkert kallas ett universellt material, eftersom det används ofta i en mängd olika branscher: från konstruktion till tillverkning av hantverk. Det är lätt, billigt och har många fördelar. Det finns bara en nackdel - materialet är svårt att skära. Om du gör detta med en vanlig kniv, börjar skummet i de flesta fall att gå sönder och smula. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att använda speciella skär. De finns i olika typer. Du kan köpa en fräs i byggnadsutrustningsbutiker eller göra den själv med alla nödvändiga material och tillbehör till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

En skumskärare är en speciell enhet som låter dig separera den erforderliga mängden material från den allmänna plattan. Men här är det viktigt att överväga hur exakt och för vilket ändamål skummet skärs. Redan på denna grund måste du bestämma valet av skärverktyg.

Det är tillåtet att använda både butik och hemlagade alternativ. Den viktigaste regeln är att facklan gör sitt jobb bra.

Bild
Bild

Översikt över vyer efter klipptyp

Det finns flera typer av skärskum. För det så att varje gång processen är enkel och resultatet positivt är det nödvändigt att i tid bestämma vilken typ av verktyg som ska användas under arbetet . Det är möjligt att du måste använda två typer av facklor åt gången. Allt beror på de uppsatta uppgifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För linjär

Linjär skärning av skum anses vara den enklaste av alla tillgängliga. Det används väldigt ofta när polystyren behövs för att isolera ett rum, liksom när man utför andra identiska konstruktionsarbeten . Noggrannhet och noggrannhet är inte särskilt viktiga här. Det viktigaste villkoret är att själva skummet inte går sönder. För detta fall är handverktyg ganska lämpliga: en kniv, en hacksåg eller en metallsträng.

Bild
Bild

Kniven är mest lämplig för skärning av skum, vars bredd inte överstiger 50 mm. Motorsågen klarar i sin tur tjockare plattor (upp till 250 mm). Naturligtvis kommer skumpartiklarna att falla ut i båda fallen och snittet blir inte helt jämnt. Men materialet förblir intakt.

Metallsträngar används också ofta för att skära skum . Du behöver inte köpa nya för detta. De som redan har använts för sitt avsedda ändamål kommer att klara sig ganska bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

För det för att göra strängen så lämplig att klippa som möjligt måste du knyta den till båda ändarna med ett trä- eller plasthandtag . Skärprocessen blir exakt densamma som när du arbetar med en tvåhands såg. Om skummets bredd är tillräckligt stor är det mer bekvämt att klippa ihop det. I det här fallet måste skummet i alla fall vara säkert fixerat.

En viktig punkt: när du skär skum rekommenderar vi att du använder speciella skyddshörlurar eller öronproppar, eftersom ljudet är ganska obehagligt under drift.

För att underlätta skärprocessen är det lämpligt att försmörja verktygen med maskinolja.

Bild
Bild

För lockigt

Curly carving anses vara mer komplext jämfört med föregående version. Därför är alla ovanstående verktyg inte lämpliga för detta ändamål. Men andra kan användas här.

Ett bra alternativ är en elektrisk kniv . En sådan anordning klarar material, vars tjocklek inte överstiger 50 mm. För att skära den önskade biten krävs det att kniven hålls längs de skisserade linjerna med en medelhastighet.

Bild
Bild

Gör inte detta för långsamt, eftersom detta kommer att få materialet att smälta vid skärpunkterna. För snabba och plötsliga rörelser kan leda till att materialet faller sönder och till och med går sönder.

Om skumbrädan har en tjocklek på mer än 50 mm kan en värmekniv i detta fall också användas . Det är sant att du måste skära på båda sidor, varje gång fördjupa arbetsbladet bara till hälften. Det är anmärkningsvärt att värmekniven kan drivas av elnät eller batterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med metallplatta

En metallplåtskärare kan användas som ett extra verktyg. Det är inte särskilt lätt att få det i butiken, men du kan göra det själv från ett gammalt, men fungerande lödkolv.

Tillverkningsprocessen är ganska enkel, eftersom den bara består i att ersätta den gamla spetsen med en ny metallplatta . Bättre att använda en kopparplatta. Du kan ta stål, men detta material värms på grund av dess egenskaper mycket längre och är svårt att vässa.

Bild
Bild

Plattan måste slipas på ena sidan, och därefter är enheten klar att användas som avsett.

Hur gör man det själv?

Ett gammalt lödkolv eller brännare är ett bra alternativ. För att göra en sådan skärare hemma krävs inte ens speciell kunskap.

En stationär fräs kan också göras hemma. För att göra detta behöver du en strömförsörjning från din gamla dator. Innan du börjar tillverka måste du förbereda alla nödvändiga material:

  • strömförsörjning (den med en extra på / av -knapp på fodralet är bättre lämpad);
  • adapter med SATA-kontakt;
  • koppartråd (kan tas från en gammal laddare);
  • klämma;
  • nichrom tråd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inledningsvis måste du förbereda den viktigaste delen - strömförsörjningen från den gamla datorn . Det finns en mycket viktig punkt att tänka på här. Faktum är att själva strömförsörjningen inte slås på utan moderkortets deltagande. För att det skapade verktyget ska fungera måste du kortsluta strömmen på de gröna och svarta ledningarna. Du kan använda ett förberett gem eller ta en liten bit tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att värma upp nichromtråden måste du ta ström från gula och svarta ledningar. En två-trådig kabel måste anslutas till dem.

En nikrom tråd bör anslutas till baksidan av denna tråd. Det finns ingen anledning att löda eller fixa tråden på något annat sätt. För att underlätta arbetet är det tillräckligt att klämma ihop dem med en liten bit koppartråd. Flätan måste tas bort från kabeln. Detta är nödvändigt för att under skärning är det möjligt att sträcka nikromtråden i olika riktningar.

Det är intressant att i denna skärare är det möjligt att styra uppvärmningstemperaturen för nikromtråden . När den förkortas stiger temperaturen och följaktligen minskar temperaturen med ökande längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den hemlagade skumskäraren är klar. Schemat för sitt arbete är ganska enkelt . Den fria kanten av nichrom måste klämmas och dras så att tråden själv blir till en jämn och elastisk linje. Strömförsörjningen är ansluten till nätverket. Den andra kontakten bör röra nikromtråden. Avståndet mellan kontakterna ska vara cirka 50 cm.

För att värma upp tråden till önskad temperatur måste du flytta kontakten i hela dess längd . Och när uppvärmningen är klar kan du klämma fast den andra kontakten på nichrome. Enheten är nu helt i drift. I princip är denna skärare mycket lik en strängskärare. Bara till skillnad från den manuella versionen fungerar den här mycket snabbare.

Bild
Bild

I arbetet är det viktigt att se till att inga överlappningar bildas på nichromtråden. Faktum är att på så sätt kan du bränna dig själv, förstöra materialet som bearbetas, och även strömförsörjningen kan brinna ut från överspänning.

För att skära skum fungerar något av de ovan köpta eller hemlagade alternativen . Det viktigaste är att inledningsvis bestämma vilken typ av skärning som krävs. Det är också viktigt att själva materialet är av god kvalitet, eftersom gammalt skum eller ett som har förvarats under felaktiga förhållanden tidigare kommer att smula ändå.

Rekommenderad: