Larkfoder: Materialets Fördelar Och Nackdelar, Betyg "Extra", Storleken På Det Borstade Sibiriska Fodret

Innehållsförteckning:

Video: Larkfoder: Materialets Fördelar Och Nackdelar, Betyg "Extra", Storleken På Det Borstade Sibiriska Fodret

Video: Larkfoder: Materialets Fördelar Och Nackdelar, Betyg
Video: Introduction to Stub and Flex Nib Fountain Pens 2024, Maj
Larkfoder: Materialets Fördelar Och Nackdelar, Betyg "Extra", Storleken På Det Borstade Sibiriska Fodret
Larkfoder: Materialets Fördelar Och Nackdelar, Betyg "Extra", Storleken På Det Borstade Sibiriska Fodret
Anonim

Olika träslag används som råvaror för tillverkning av byggmaterial, eftersom naturligheten ger en lång livslängd för produkten, under förutsättning av korrekt vård. Naturliga råvaror efterfrågas mer av konsumenter och utvecklare, inklusive utländska och inhemska företag.

Särdrag

Sibirisk lärk för produktion av sågat virke började förvärvas för inte så länge sedan - tidigare var barrträvarter mycket efterfrågade. På grund av dess utmärkta prestanda och estetiska dragningskraft har lärk dock blivit mycket populärt. Idag är foder av denna träslag ett byggmaterial som används i stor utsträckning för inredning och yttre dekoration av olika lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

De positiva egenskaperna hos sådana råvaror inkluderar ett antal av dess unika egenskaper, på grund av de specifika förhållanden under vilka trädet växer.

Förekomsten av tuggummi i råvaran berikar träet och ger det speciella egenskaper

  • Resistent mot förfall och skadliga effekter av mikroorganismer. Biostabilitet är den högsta jämfört med andra träslag som används i produktionen.
  • För de flesta insekter är tuggummi farligt, så de skadar inte träet. Det är därför produkterna inte kräver obligatorisk kemisk behandling från skadedjur, vilket är en nödvändighet för många andra material.
  • Materialet utsätts inte för deformation på grund av fukt, vilket gör det möjligt att använda lärk i arrangemanget av bastur och bad. Dessutom är lärk det enda träet som inte förlorar sina kvaliteter i vatten, utan tvärtom blir ännu starkare.
  • Det har bevisats att de ångor som trä släpper ut under driften har en gynnsam effekt på människors hälsa - de ökar immuniteten och minskar risken för frekventa förkylningar. Fytoncider mättar också inomhusmikroklimatet med antiseptiska egenskaper och en behaglig delikat doft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de egenskaper som är inneboende i lärk på grund av dess sammansättning, har materialet många andra fördelar

  • En hög produktstyrka, som består av följande data: spänning och kompression, böjning längs träfibrer, hårdhet och andra egenskaper. Det är för dessa indikatorer att den skiljer sig markant från tall och cederträ, eftersom den är mycket lik i ovanstående egenskaper som ek, som är det mest hållbara materialet.
  • Utmärkt nivå av brandmotstånd, som överstiger samma nivå av brandmotstånd hos tall två gånger.
  • Träets attraktiva utseende, även om det jämförs med lönn eller bok, ger en utmärkt bild av trälagren vid tvärsnitt. Tack vare denna funktion är lärkgolv visuellt mycket likt kanadensisk ek. Dessutom blir inte lärken blå med tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lång livslängd för produkter.
  • Hög värmeisoleringsprestanda, vilket gör att fodret kan ge svalhet under den varma perioden och hålla värmen på vintern.
  • Materialets färgschema har många olika alternativ, vilket gör det mycket enkelt att välja önskad nyans för utomhus- eller inomhusarbete. Paletten innehåller 12 färger som sträcker sig från ljusa nyanser av guld till rödbrun.
  • Träåldern ökar bara råvarornas positiva egenskaper, och den naturliga färgen tilltalar med sin adel, på grund av vilken det inte finns något brådskande behov av att korrigera det med hjälp av färgkompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bevara den naturliga nyansen av lärkfoder genom att bearbeta produkter med specialoljor eller vax för trä, och du kan ställa in önskad tonalitet med färgkompositioner baserade på lack.

Brister

Nackdelarna med rasen inkluderar två egenskaper som är mycket subjektiva och villkorade.

  • Den höga kostnaden för produkter. Foder och annat lärketimmer kommer att kräva imponerande anskaffningskostnader, men hållbarhet och utmärkta kvalitetsindikatorer för råvaror mer än att betala ut sådana kostnader.
  • Dålig produktkvalitet på grund av fel i bearbetning och torkning av materialet. Detta beror på det faktum att denna träslag är en hartsartad råvara, vilket kräver en strikt följning av produktionsprocessen med ett specialverktyg, eftersom korrekt torkning minskar risken för sprickbildning av råvaran.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Användningsområdet för lärkfoder är ganska imponerande - det inkluderar både utvändig och invändig dekoration av byggnader och lokaler för olika ändamål. Baserat på materialets omfattning kan man därför urskilja dess huvudtyper.

Foder är faktiskt en motstående bräda med en produkttjocklek på cirka 20 mm . Den har en ås, som består av en spik och ett spår, tack vare vilket brädorna är sammanfogade med varandra. Produktionen av produkter sker genom bearbetning av trä med fräs- och tjockningsmaskiner, och fuktnivån ställs in med teknisk torkning.

Produkterna är indelade i kvaliteter baserat på kvaliteten på den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns sådana sorter av det:

  • lugna;
  • borstad bräda;
  • eurofoder;
  • blockhus;
  • Amerikansk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder lugn

Den första typen är en konventionell stång. Funktioner i enheten i profilen på fodret lugn gör det möjligt att avsluta med minimala leder. Produkter som målats med en speciell komposition passar idealiskt in i det inre av alla rum, tack vare vilket lugnt foder kan ses i olika användningsområden: efterbehandling av garageportar, som en parkettbräda, arrangera fönsterkarmar.

Fördelarna med denna träslag är följande egenskaper:

  • imponerande produktbredd, vilket minskar antalet fogar på ytan;
  • produktens korthet i kombination med andra material;
  • förmågan att arbeta med icke-standardiserade lokaler;
  • förekomsten av urtag på baksidan av brädet, vilket ger ventilation och kondensavlopp;
  • även täckning av den främre delen;
  • bekvämlighet och enkel installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill kan du med specialverktyg ställa in en intressant lättnad för beläggningen

Mycket strikta krav ställs på produktion av foder lugn. Enligt betyget är materialet uppdelat i klasserna A, B, C, "Prima" och "Extra". Denna separation beror på förekomsten av knutar, sprickor, hartsfickor, bearbetningsfel och andra indikatorer. Konsumentrecensioner tyder på att Extra -sorten är av högre kvalitet jämfört med andra produktklasser.

Borstat foder

Det borstade fodret är anmärkningsvärt för sin säregna konsistens: den främre delen av brädet har en reliefyta, på grund av vilken attraktiviteten hos beläggningen av detta material ökar kraftigt. Det började användas för efterbehandling för inte så länge sedan, men tack vare sin säregna konsistens och användningen av speciell teknik kan den ges en uttalad konsistens med en imitation av en 3D -effekt. För att forma ytan används borstning, patination, åldrande med vax och färg. Du kan ställa in strukturen på materialet med dina egna händer, men det är värt att överväga att borsta lärk är en ganska mödosam process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana produkter är populära som inredning för rum i retro-, country- och Provence -stilar. De används också för strukturer och rum för olika ändamål: terrasser, kontor, vardagsrum.

Euro foder

Euro foder produceras på modern utrustning, produkten är efterfrågad på grund av dess korrekta geometri. Produkterna skiljer sig från de amerikanska i storlek: i regel produceras den senare i en mindre storlek. Eurofoder "Extra" är populärt på grund av den polerade släta ytan, som inte har knutar eller andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg C

Grad C kan innehålla knutar och grunda sprickor, ibland med kontrasterande fläckar. Men, trots att detta betyg är den allra sista klassen, är sådana brädor perfekta för att dekorera olika rum eller byggnader, till exempel vid inredning av lusthus. Vanligtvis lagras och transporteras lärkfoder i förpackningar med skyddsfilm, vilket ger skydd mot fukt och smuts, samtidigt som produkterna bibehålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk

Den amerikanska kvinnan är känd för sin kilformade konfiguration, vilket gör att effekten av överlappande produkter är inställd efter installationen. Denna funktion ökar ytans livslängd, eftersom tillförlitligheten hos elementens leder skyddar mot de destruktiva effekterna av yttre faktorer. Amerikanen anses vara ett idealiskt alternativ för ytterväggdekoration av hus. När frågan om val av timmer för väggbeklädnad avgörs till förmån för amerikanskt foder är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till träets kvalitet: ju högre kvalitet desto bättre kvalitet. "Extra" -klassen av lärkfoder anses vara av högsta kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blockera hus

Ett blockhus är en bräda som oftast används för utomhusdekoration, medan produkterna har en halvcirkelformad framsida. Denna konfiguration låter dig skapa en högkvalitativ imitation av en avrundad stock. En byggnad dekorerad med ett sådant foder kommer att se lyxigt ut, eftersom den yttre designen liknar en träramfinish.

Blockhuset används framgångsrikt inte bara för att bekläda ytterstens väggar i stugor - paneler används för att dekorera gavlar i byggnader i kombination med andra material, samt ytor inuti hus: väggar och tak. För interiören i lokaler gjorda i rustik stil kommer ett sådant foder till nytta. Larkblockfoder ger värme och ljudisolering i rummet. Det rekommenderas att dessutom bearbeta materialet som kommer att användas för externt arbete med en speciell förening - detta förlänger produkternas livslängd och skyddar den mot fukt och ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärk är inte en värdefull treslag, därför är kostnaden mer överkomlig i jämförelse med ek- eller mahogniprodukter. Emellertid är estetisk överklagande och utmärkt kvalitet inte sämre än dyrare analoger av produkter.

Sibirisk lärks tillförlitlighet och hållbarhet har bevisats genom åren och historien Eftersom högar av denna träslag fungerar som ett slags befästningar för olika typer av strukturer i Venedig, gjordes parkettgolv i Sheremetyev -palatset och många andra betydande byggnader av detta trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Lugnt foder har oftast följande dimensioner:

  • tjocklek - 14 mm;
  • bredd - 85-140 mm.

På enskilda beställningar tillverkar vissa tillverkare produkter med en tjocklek på 20 mm.

Eurofoder och borstade produkter tillverkas i enlighet med två standarder: Europeiska och inhemska. Den första standarden definierar produktens parametrar: längd-0, 4-6 m, bredd 80-140 mm med en tjocklek på 12, 5 mm.

Baserat på storleken blir det uppenbart att fodret är uppdelat i längd i två typer: lång, oftast används för efterbehandling och kort, vilket rekommenderas för arkivering av taköverhäng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk lärk, som byggnads- och fasadmaterial, produceras i stora och små versioner. Små paneler har en bredd från 0,6 till 0,9 mm, med en smal ribbtjocklek på 14-20 mm och en bred-22-28 mm.

Den stora utsikten har följande dimensioner: bredd - 0, 9-1, 4 mm med en smal ribbtjocklek från 16 till 28 mm och en bred - 28-40 mm.

Lerkblockhuset är tillverkat med en produkttjocklek på 28 mm, en bredd på 135 mm och en längd på 2 till 4 m. Mått kan variera beroende på tillverkare.

Genom att känna till måtten på den valda produkttypen kan du välja det mest lämpliga alternativet för efterbehandling genom att göra en preliminär beräkning av det nödvändiga materialet.

Exempel på färdiga byggnader

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret har länge förstört stereotyperna som hänför sig till felaktiga påståenden om att materialet förmodligen är ett acceptabelt alternativ endast för att avsluta landbyggen. Idag har foder, särskilt från sibirisk lärk, blivit en populär designråvara, som ofta används för att skapa interiör och exteriör i bostadshus och offentliga byggnader.

Rummets utformning, vars väggar och tak är mantlade med lugna ljusa nyanser , kommer att skapa en atmosfär av ledigt och luftigt utrymme, trots närvaron av möbler och väggar. En intressant lösning skulle vara en liknande design för tvåvåningshus med dekoration av takytan med träkassonger och en massiv ljuskrona.

En veranda eller en täckt terrass, där dekorationen är gjord med mörkfärgad plåt i kombination med rottingmöbler, gjorda för att matcha väggar och tak, kommer att ge interiören en rustik stil som kommer att värma dig med mysighet och värme från att dekorera rummet med naturliga och miljövänliga produkter.

Rekommenderad: