Fodermått: Standardbredd Och -tjocklek - Bord, Produkter 16 Mm Tjocka Och 6 Meter Långa, Standardskivlängd

Innehållsförteckning:

Video: Fodermått: Standardbredd Och -tjocklek - Bord, Produkter 16 Mm Tjocka Och 6 Meter Långa, Standardskivlängd

Video: Fodermått: Standardbredd Och -tjocklek - Bord, Produkter 16 Mm Tjocka Och 6 Meter Långa, Standardskivlängd
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Fodermått: Standardbredd Och -tjocklek - Bord, Produkter 16 Mm Tjocka Och 6 Meter Långa, Standardskivlängd
Fodermått: Standardbredd Och -tjocklek - Bord, Produkter 16 Mm Tjocka Och 6 Meter Långa, Standardskivlängd
Anonim

Att dekorera lanthus och sommarstugor med träbeklädnad ger dem ett mysigt, nostalgiskt utseende både inifrån och ut. Ett urval av trädetaljer från material av olika struktur, form och kvalitet kan ha många alternativ. Och tack vare färdigheterna hos designers och byggare kommer huset att bli ett mästerverk av träarkitektur.

Bild
Bild

Var används

Vid tillverkningen av de första personbilarna, på grund av dåtidens ånglok med låg dragkraft, krävdes det att tågets vikt motsvarade dessa kapaciteter. Därefter föreslogs att göra vagnarnas skinn av brädor med en speciell form, vilket säkerställde en viss täthet hos vagnarna. Därav namnet "Foder".

Clapboard är mantlad eller trimmad i olika rum . Det är ett material för invändig väggbeklädnad av rum, terrasser, balkonger, loggior, bad, omklädningsrum, verandor. Hus med exteriörbeklädnad blockhouse och amerikanska ser bra ut. Behovet av foder växer inom husbyggen och den privata sektorn, inredning av lägenheter och kontorslokaler. Antalet föreslagna nya former och profiler av foderbrädor ökar varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Foder är en fräst, oftast träskiva, som ofta används vid konstruktion och dekoration av olika hushållslokaler. Detta är inte en återvunnet produkt, utan ett massivt trämaterial som är speciellt bearbetat för enkel montering vid beklädnad av väggar, tak och andra komponenter i bostäder och tvättstugor. Fodermaterialet innehåller inte skadliga föroreningar, med undantag av medel mot sönderfall och verkan av träparasiter

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla färdiga produkter i form av foder måste uppfylla kraven i de standarder som antagits i EU och Ryssland.

Huvudmått enligt EU -standarder:

  • tjocklek;
  • bredd (användbar);
  • längd;
  • spikstorlek.
Bild
Bild

Utgångsmaterialet för produktion av denna typ av produkt är barrträd (tall, gran, lärk), som det billigaste och mest tillgängliga för bearbetning och användning. Men lövträ används också ofta för dyr beklädnad.

Man måste komma ihåg att barrträd, särskilt gran och tall, avger harts med stark uppvärmning, därför bör olika raser kombineras för mantelbad för att eliminera obehagliga känslor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädnadsbad och badrum används en hel uppsättning trädslag som man kan göra foder av. Linden intar en speciell plats här. Dess mångsidiga och medicinska egenskaper gör det till ett idealiskt badalternativ.

Eteriska oljor som frigörs från linden vid uppvärmning har många medicinska egenskaper, inklusive antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Att bo i ett ångbad, dekorerat med lind, lindrar förkylning. Dessutom motstår linden fukt och håller ytan slipad länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Enligt syfte, form, snitt, avlastning, metoder för att montera fodret, kan det finnas olika alternativ som redan har använts i många år i konstruktion. Det finns också nya former som erbjuds av designers och utvecklare av bygg- och efterbehandlingsmaterial. Olika träslag används på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärk är det mest hållbara trämaterialet , som rankas högst i popularitet bland dem som bor i träklippta hus.

På tomter nära lanthus är husväggar, ingångar, lusthus, verandor trimmade med lärkbeklädnad. En lärkveranda kan dekorera ett hus i vilket format som helst. När det gäller miljövänlighet är denna trädart tveksam. Vid beklädnad av yttre ytor med material ökar husets attraktivitet bara. Dessutom kvarstår de yttre och hållfasthetsegenskaperna hos lärkbeklädnad i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utmärkt efterbehandlingsmaterial är al . Liksom lind har den medicinska egenskaper, är perfekt polerad och behåller sina yttre egenskaper i många år. Trädet är inte rädd för fukt, ger en känsla av värme vid beröring, så det kommer att vara mycket trevligt att sitta på al trimmen i badet.

Väggbeklädnad skapar en atmosfär av mysighet och komfort. Varje träslag som används för tillverkning av foderbrädor har sina egna egenskaper. Vacker kläddekoration av huset både inne och ute ger hemmet en unik design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arealberäkning

Inga komplicerade beräkningar krävs för att beräkna det område du behöver. Installation när ytbehandlingar på insidan och utsidan utförs utförs ofta oberoende, och alla som har tagit slut på sitt hem kan beräkna arbetsområdet och antalet foderbrädor. Det finns räknare med vilka antalet foder beräknas.

De nödvändiga dimensionerna matas in i planeringstabellen, den beräknade kvadraturen erhålls och divideras med den användbara ytan på enhetsremsan . Få antalet foder för önskat täckningsområde. Det blir bättre och mer tillförlitligt om du lägger till 10% av beräkningen till de erhållna resultaten. Denna data kommer att vara korrekt för rum med samma vägghöjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsexempel

För att vända mot vinden beräknas dess yta och utför flera åtgärder i följd:

hela området är uppdelat i komponenter, vars yta är lätt att beräkna

en tabell med alla uppmätta data sammanställs

lägga till alla enskilda områden av komponenterna

den totala ytan divideras med storleken på den användbara ytan på en remsa av fodret

Till det resulterande antalet ränder, lägg till 10-15% för trimning, med hänsyn till komplexiteten i rumskonfigurationen. Det resulterande antalet foderbrädor kommer att vara tillräckligt för fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar

Intressant nog påverkar trädarten också storleken på träfodret. I praktiken används oftast andra för tillverkning av detta material, t.ex. tall, lärk, cederträ, lind, al, ek, asp. Stenstyperna påverkar också skillnaden i materialkostnaden från dem. Om du gör alla beräkningar korrekt kommer det inte att finnas någon överbetalning för de köpta volymerna av foder.

Nedan ges foderplattans grunddata: bredd, längd, tjocklek . Att känna till dessa dimensioner gör det möjligt att välja det optimala antalet foderbrädor.

Det finns vissa skillnader i sorter:

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp

Aspfoder används oftast vid dekoration av bad, bastur och hananes. Tillverkad och levererad till marknaden av ryska och europeiska företag. Importerade produkter kännetecknas av ökade krav på kvalitet, fuktförhållanden och dimensioner. Alla krav anges i EU -standarden DIN 6.

Våra GOSTs är mindre krävande i kvalitet, så materialet är lite billigare, men båda standarderna är desamma i storlek:

  • tjocklek: 12 - 40 mm;
  • bredd: 76 - 200 mm;
  • längd: 0,2 m (minimum) - 6 m (max).
  • tjocklek: från 12,5 mm till 15,0 mm. (Euro foder - 12,5 mm);
  • användbar bredd: 88 mm;
  • totalbredd (dimension);
  • längd: från 1000 mm till 3000 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Ekfoder är hållbart, hållbart, vackert och ädelt. Bostäder och kontorsbyggnader, färdiga med ekskiva, utmärks av sin naturliga attraktionskraft.

Standardmåtten för ett sådant foder:

  • tjocklek: från 12,5 mm till 15,0 mm. (ibland händer det - 14 mm eller 12 × 5);
  • bredd: från 50 till 108 mm (bestäms av tillverkaren);
  • längd: från 1000 mm till 3000 mm. (oftast 3000 mm, 2700 mm, 2500 mm, 1800 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Huvuddelen av fodret är tillverkat av tallämnen. Dess enkla hantering och lagring till en låg kostnad gör materialet tillgängligt för de flesta köpare.

Tall foder dimensioner:

  • tjocklek: från 12,5 mm till 15,0 mm. (populär - 13 mm eller 12,5);
  • bredd: från 50 mm till 108. (bestäms i produktionen);
  • längd: från 500 mm till 3000 mm. (föredraget - 3000 mm, 2000 mm, ibland upp till 6 meter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Tillsammans med standardmåtten för ett konventionellt foder kan fabriker också producera foder med data som skiljer sig från standarderna. Men standardindikatorer används oftare i konstruktion.

Standarder för träpanel:

  • tjocklek: 12 - 40 mm;
  • bredd: 76 - 200 mm;
  • längd: 0,2 m (minimum) - 6 m (max);
  • spikstorlek: 4-5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Euro Euro foderstandarder:

  • tjocklek: 13, 16, 19;
  • bredd: 80, 100, 110, 120 mm;
  • längd: 0,5 m - 6000 mm;
  • spikstorlek: 8-9 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillåtna avvikelser:

  • tjocklek: 0,7 mm;
  • bredd: 1 mm;
  • längd: +/- 5 mm;
  • spikstorlek: +/- 0,5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel skiva av fodertypen har ett ganska brett spektrum av parametrar, dess tjocklek sträcker sig från 1, 2 till 2,5 cm, bredd - från 8 till 15 cm, längd - från 60 cm till 6 m.

EU -standarden är begränsad i tjocklek och bredd - 12,5x96 mm och använder 4 längder:

  • 2, 1 m;
  • 2,4 m;
  • 2,7 m;
  • 3m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra storlekar för massanvändning kan variera hos ryska företag: tjocklek - 1, 3; 1, 6 och 1, 9 cm med en bredd på 8, 10, 11 och 12 cm, är längden begränsad till 6 meter.

Ibland, enligt individuella beställningar, tillverkar tillverkare också foder med specifika dimensioner . (tjocklek - 20 mm, bredd - 120 mm, 125 mm, 140 mm). Euro-foderbrädor genomgår kammartorkning, så materialets standardfuktighet bibehålls, vilket bör ligga på nivån 10-15%. Vanliga foderbrädor bringas inte till sådan luftfuktighet, och den ligger på en nivå 2 gånger högre än den europeiska nivån. Detta påverkar kvaliteten, men sänker produktionskostnaderna. Att torka i speciella kammare är mycket kostsamt vad gäller teknik och ekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudparametern genom vilken du omedelbart kan skilja fodret från det vanliga foderkortet är storleken på spetsen. I euro -foder upptar den 9% av brädans bredd (eller 8 mm), i en konventionell foderbräda är utskjutningen kortare - från 4 till 6 mm. I brädorna, gjorda som foder enligt EU -standarder, görs spår på baksidorna för luftpassage. Detta förhindrar att kondens bildas och lindrar inre spänningar som kan uppstå vid temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan eurofoder och foder:

  • En tydlig uppfyllelse av kvalitetskraven genomförs.
  • Eurolining -brädor torkade i kammare har en fukthalt som inte överstiger 12%. I ett vanligt foder ligger denna indikator i intervallet 15-28%.
  • Brädornas yttre yta är slipad och kräver inte ytterligare bearbetning efter fasning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varje förpackning med brädor är förpackad i plastfolie.
  • Det finns fler spår för ventilation och kondensavlopp.
  • Storleken på euroliningspiken är 9 mm, den vanliga är 5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

När du väljer det exakta antalet foderbrädor (vad gäller användbar yta, bredd, nettostorlek utan törn), kom ihåg att en kort bräda är billigare. Så 1 m3 av en bräda med en längd av 1,7 meter är nästan 1,5 gånger billigare än en vanlig bräda från 2,1 meter till 3 meter. Vid trimning finns det inkonsekvenser, vilket innebär att du måste ta hand om vilket hörn du ska välja och beställa för den slutliga efterbehandlingen.

Det optimala antalet foderbrädor beräknas enligt den användbara storleken (utan törn) . Ju kortare brädets längd desto lägre pris. Därför, för valet av foder, dimensioner och pris förblir de avgörande parametrarna. Den totala ekonomiska kostnaden beror på den yta som måste klättras.

Bild
Bild
Bild
Bild

De yttre ytorna på lokalerna är mantlade med en speciell plåt, som kallas " Blockhus " … Ena sidan av detta originalfoder är rundad. Utförandet av en sådan yta kräver särskild utrustning för att få samma storlek och form på ytorna. Detaljerna i blockhuset, monterade i en specifik finish, skapar intryck av ett väl avrundat timmerhus. En egenskap hos blockhus är möjligheten att byta ut skadade element, om det behövs, utan att kränka hela finishens integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell typ av foder - " Amerikansk " … I själva verket är detta ett hyvlat bräde, i vilket ett spår skärs från ena änden och en tunga bildas på den andra, vilket gör att de kan vara ordentligt anslutna till varandra. Avfasningar på brädans sidokanter skapar utseendet på ett murverk av träbjälkar, det är inte omedelbart möjligt att gissa att detta är en "amerikansk" finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om det också är ett foder för sitt avsedda ändamål, men på grund av sitt imponerande utseende, styrka, bredd, vikt, används det endast för utvändig beklädnad. Huset efter avslutad amerikan har formen av en solid timmerstruktur. Naturligtvis, om du vill, kan du använda materialet för inredning, men i detta fall kommer en del av det inre utrymmet i rummet att minska.

Den totala användbara ytan på hela billetten måste beräknas mycket noggrant och noggrant så att det i slutet av arbetet inte finns något behov av att snabbt lägga till det saknade antalet foderbrädor på grund av dåliga beräkningar eller utseendet på ett stort antal oanvändbara element.

Rekommenderad: