Mosaik (122 Foton): Vad är Det, Mosaikfasadplattor Av Natursten, Typer Av Stenprodukter

Innehållsförteckning:

Video: Mosaik (122 Foton): Vad är Det, Mosaikfasadplattor Av Natursten, Typer Av Stenprodukter

Video: Mosaik (122 Foton): Vad är Det, Mosaikfasadplattor Av Natursten, Typer Av Stenprodukter
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 6 EN CIRKEL AV SMÅGATSTEN 2024, Maj
Mosaik (122 Foton): Vad är Det, Mosaikfasadplattor Av Natursten, Typer Av Stenprodukter
Mosaik (122 Foton): Vad är Det, Mosaikfasadplattor Av Natursten, Typer Av Stenprodukter
Anonim

Byggmaterialmarknaden expanderar varje år - nya typer av efterbehandlingsmaterial dyker upp, som produceras med den senaste tekniken. I detta avseende går köparna vilse i valet bland ett brett sortiment. En av de mest populära typerna av finish är mosaik, som också kan variera i dess egenskaper. För att förstå materialets särdrag och omfattningen av dess tillämpning kommer vi att överväga denna beläggning mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Mosaic är en kakel tillverkad på ett speciellt sätt baserat på små delar av olika material, till exempel glas eller keramik. Denna inredning har varit känd sedan urminnes tider - enligt historiker kan användningen av mosaik spåras tillbaka till 500 -talet f. Kr.! Det var från Mellanöstern och Medelhavet som traditionen med att skapa invecklade tomter och utarbetade paneler baserade på små individuella element på golvet och väggarna spred sig.

Idag har denna teknik inte tappat sin popularitet, snarare tvärtom, nu är den på topp i konstruktionstrender . Tack vare teknikutvecklingen har det blivit möjligt att förenkla och påskynda processen att producera mosaikbeläggningar så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under skapandet av en produkt produceras alla dess beståndsdelar: tessera -celler, ett speciellt substrat, en bindande primer och även mönster eller ritningar utvecklas.

Naturligtvis kan särskilt pretentiösa konsumenter skapa sina egna mosaikdesigner, men det bör förstås att det idag finns ett stort antal företag på marknaden som utvecklar sina egna mönster för varje smak, färg och budget. Detta gör det möjligt för köparen att hitta exakt vad som idealiskt kan uppfylla hans krav och önskemål.

Bild
Bild

Mosaikbeklädnader är en yta på vilken små celler ligger på ett visst sätt, som imiterar kakel . Tack vare dessa flera element skapas ett konstant ljusspel som gör att du kan expandera och dekorera rummet visuellt på ett intressant sätt, oavsett inredningsstil. Baserat på detta kan vi säga att mosaik kanske är det mest konstnärliga sättet att dekorera, vilket gör att du inte bara kan dekorera ett rums utrymme, utan till och med förvandla det om det finns ett sådant behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant nog kan mosaik användas inte bara som golv- eller väggbeklädnad, utan de används ofta i inredning som bänkskivor, eldstäder och speglar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna teknik sätter stilistiska accenter i rummet, lägger till sofistikering i saker, betonar deras unika design och ägarnas exklusiva smak.

Fördelar och nackdelar

Under de senaste decennierna har mosaikgolv utvecklats från ett elit sätt att inreda en inredning till en mycket vanlig metod för att dekorera ett utrymme, som många människor tillgriper idag. Detta beror på de många fördelarna som materialet har.

Först och främst är det hög hållfasthet, som uppnås på grund av råvaror (till exempel naturstenar) och en speciell produktionsmetod för detta material - ofta erhålls mosaik genom att blanda vissa komponenter och sedan skjuta dem.

Bild
Bild

Det är ingen hemlighet för någon att mosaikplattor används i kök, badrum och simbassänger. Detta beror på att materialet har en hög vattentäthet. Det är av denna anledning som mosaikbeklädnad ofta kan hittas i rum med hög luftfuktighet.

Motståndskraft mot extrema temperaturer gör också att denna beklädnad kan användas under olika förhållanden, till exempel i bad och hamam.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan värme- och frostbeständighet är en av materialets viktigaste fördelar.

En annan betydande fördel är förmågan att motstå kemiska angrepp . Vi kan säga att detta är ett av de viktigaste kriterierna som styrs av människor som vill använda mosaik som dekoration. Eftersom det huvudsakligen används för vägg- och golvbeklädnad är det inte ovanligt att beläggningen utsätts för smuts och föroreningar.

Därför är det nödvändigt att regelbundet rengöra beläggningen, och detta görs i de flesta fall med hjälp av kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta avseende strävar de flesta tillverkare efter att förhindra konsekvenserna av de olika effekterna av olika rengöringsmedel på mosaikduken. Interaktionen mellan rengöringsprodukter och mosaikens yta är inte skadligt för materialet, så det kan hållas rent och städat under lång tid och utan större ansträngning. Och detta är den obestridliga fördelen med denna typ av beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra fördelar är det nödvändigt att notera det bredaste materialutbudet och färgpaletten . Detta gör att du kan "passa" mosaikplattorna i den befintliga interiören och placera färg och texturerade accenter i den. Å andra sidan öppnar valet av kakelbeklädnad många möjligheter för att skapa ett unikt mosaikmönster och förverkliga dina egna idéer och kreativitet. Rummet, inrett med konstnärlig mosaikteknik, kommer att skapa en trevlig avkopplande atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gäller särskilt för glastyper av mosaik, som ofta är skapade av venetianskt glas, vilket ger en mängd olika texturer, djup och ljusstyrka i färger.

Bild
Bild

Mosaik används ofta inom området privat konstruktion ., och detta är ganska motiverat: förutom utmärkta prestanda och estetiska egenskaper är denna beläggning en miljövänlig produkt som uppfyller ett antal internationella kvalitets- och säkerhetsstandarder. Det är av denna anledning som den kan användas i ditt eget hem utan att vara rädd för dina nära och kära.

Trots ett antal funktionella fördelar och stilistiska fördelar med denna beläggning har den också några nackdelar som inte kan ignoreras. För det första finns det risk för repor - även om mosaikplattor är resistenta mot mekanisk påfrestning, kan vissa typer av rengöringsverktyg och borstar orsaka oåterkallelig skada på mosaikytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan repor döljas med hjälp av specialfärger och så kallad injektering, men med tiden kommer detta bara att bli mer märkbart, vilket förmodligen kommer att kräva en ersättning av finishen.

Kostnaden är också en av nackdelarna med mosaikplattor . I allmänhet kan materialet också hittas billigt - inom 4 tusen per kvadratmeter, men det är värt att komma ihåg att ofta med ett så lågt pris finns det många nackdelar med själva materialet. Detta kommer att påverka beläggningens kvalitet och livslängd negativt. En riktigt bra och högkvalitativ mosaik kan köpas för cirka 8 tusen per kvadratmeter. Denna kostnad kan kräva betydande utgifter från familjens budget. Å andra sidan kommer de att vara motiverade, annars kan det påverka mosaikbeläggningens hållbarhet.

Bild
Bild

Komplexiteten i installationen av ett sådant material är förknippat med extra kostnader, vilket inkluderar att ringa mästarna som kan kakla rummet korrekt med mosaik. Naturligtvis beror graden av komplexitet på arbetet på typen av beläggning, till exempel är det mer lämpligt att anförtro plattor av natursten av en sällsynt ras till proffs inom sitt område, medan PVC -paneler kan installeras av en person som bara har erfarenhet av reparation.

Hur som helst bör nybörjare inte experimentera med reparationer ., istället är det bättre att vända sig till specialister som korrekt kan fixa brickan på ytan och därmed säkerställa dess hållbarhet. Å andra sidan kommer proffs att kunna garantera utseendet, som spelar nästan en nyckelroll, eftersom mosaik är en mödosam konst. Det ställer speciella krav på beläggningens estetiska komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nackdel med finishen, som bara kommer fram under driften, är dess halka. Detta gäller särskilt beläggningar i badrummet, poolen. Även om materialet har en låg nivå av vattenabsorbering, är det fortfarande inte i stånd att avvisa fukt - det ligger helt enkelt på mosaikens yta, så efter vattenprocedurer är det fullt möjligt att glida på det, vilket kan vara full av hälsa. Användningen av matta över klinkergolv kan något minska det underliggande hotet, men det är fortfarande värt att överväga, särskilt för slätglasade mosaiker.

Vyer

Tack vare tekniska framsteg är det nu möjligt att skapa mosaikbeläggningar av ett brett spektrum av material. För att förstå vilka typer av mosaiker som finns och vad som är skillnaden mellan dem är det nödvändigt att i detalj överväga varianterna av detta material.

Bild
Bild

Glas

En av de mest populära mosaikerna är glas. Hon blev så populär eftersom hon är tillräckligt stark, motståndskraftig mot temperaturförändringar och mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna beläggning har ett antal fördelar, eftersom den skapas med en speciell teknik, som är en långsiktig omsmältning av kvartssand, gryn, olika oxider och salt vid höga temperaturer. Efter avslutad första etapp utsätts det praktiskt taget färdiga materialet för rostning och efterföljande kylning. Denna produktionsmetod låter dig skapa ett mycket hållbart material som är mycket överlägsen i kvalitet än glas, även om de har samma sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande skillnad uppnås på grund av att mosaiken har en mindre yta av enskilda moduler - de är rutor med en sida på 2 centimeter.

Fraktionerade former som dessa gör att du kan skapa perfekt detaljerade mönster på vilken yta som helst .och i vilket rum som helst. Det är också möjligt att skapa en spektakulär finish tack vare det stora utbudet av glasmosaikfärger, eftersom under materialets tillverkning läggs olika färgelement till kompositionen, till exempel kadmium. Dyrare beläggningsalternativ av venetianskt glas kompletteras med naturliga mineraler som onyx eller till och med halvädelstenar-aventurin, pärlemor.

Bild
Bild

Frostat glas

Det finns också den så kallade frostade glasmosaiken - smalt, den är gjord med tillsats av kalium till materialets sammansättning. Det är detta ämne som avgör färgmättnad, brist på transparens och glansig effekt på beläggningsytan. Kanske är det smalt som är det äldsta materialet för inredning, som har använts i reparationsarbete sedan antikens Greklands tid, men det har inte tappat sin relevans för denna dag.

Den släta ytan, den trevliga konsistensen och frånvaron av några inneslutningar gör att du kan skapa ett invecklat volymetriskt mönster . Tack vare sådana prestandaegenskaper förblir smalt huvudmaterialet för genomförandet av de flesta arkitektoniska och designlösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har denna typ av material bättre egenskaper jämfört med vanlig glasmosaik, vilket naturligtvis påverkar materialkostnaden.

Ett brett utbud av glasmosaik säkerställer dess popularitet bland köpare av olika inkomster: inte konstigt att denna beläggning kan ses i de små badrummen i flerbostadshus och i den rymliga poolen i en lyxig herrgård.

Men med alla de uppenbara fördelarna med detta material får man inte glömma att användningen endast är möjlig i slutna rum, och användning i öppna utrymmen - till exempel terrasser, kommer att se åtminstone löjligt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Natursten

Mosaikplattor kan också tillverkas av råvaror som natursten. Det bör genast noteras att detta är ett mycket dyrt material, vars pris varierar mellan 5-40 tusen rubel. Den övre gränsen beror på användningen av råvaror av högsta kvalitet och mönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stenmosaik har en fantastisk färgmättnad, för tillverkaren av materialet väljer sällsynta stenar - till exempel marmor, jaspis, malakit, kvarts.

För att öka antalet köpare vänder sig företagen till inte bara exklusiva typer av stenar. Ofta är granit, tuff och till och med havsstenar inblandade i produktionen! När du skapar en beläggning slipas stenarna upprepade gånger, krossas och får nödvändig form och storlek, och täcks också med speciella skyddande föreningar. Trots detta är mosaiken inte resistent mot användning av rengöringskemikalier och olika hårda borstar. Baserat på detta kan vi säga att denna typ av beläggning kräver noggrann hantering, annars kan det uppstå olika defekter på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk

Keramisk mosaik har också en av de ledande positionerna när det gäller användningsfrekvens vid efterbehandling och fasadarbeten. Det imiterar mycket exakt en kakelbeklädnad, som skiljer sig från den endast i storlek på tessera, det vill säga enskilda celler som utgör en fullvärdig mosaikduk.

Den obestridliga fördelen med denna typ av beläggning är dess breda sortiment: detta gäller ett brett spektrum av färger och materialets struktur och dess struktur. På byggmarknaden kan du hitta både traditionellt inglasade mosaiker och dess olika modifieringar, inklusive flera inneslutningar och imitation av sprickor, raster.

Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att skillnader i mosaikens struktur kan påverka dess hållbarhet och utseende, så det är bättre att uppmärksamma keramiska mosaiker med en tät, icke-porös struktur.

Ett sådant material kommer att vara mer hållbart och kommer inte att utsättas för smuts och negativ nötning, medan porerna i den keramiska mosaiken skapar ett litet luftutrymme inuti tessera, vilket påverkar styrkan och graden av slitage av den keramiska mosaiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Tack vare modern teknik skapas också kakelmosaik av icke-traditionella material, till exempel metall. Sådana beläggningar är gjorda av rostfritt stål med en densitet av ca 7 g / cm2, tjockleken på detta material är 0,05 m. Sådana egenskaper ger mosaikens höga hållfasthet med dess relativa lätthet. De enskilda cellerna är fästa i en speciell gummibaksida för att ge beläggningen den flexibilitet som krävs. På grund av detta kan ägarna lägga en metallplatta även på en ojämn yta. Användning av metallmosaik som en fast beläggning är emellertid inte vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den arkitektoniska miljön är det vanligt att använda metall som en accent och uttrycksfullhet, vilket kommer att betona ett särskilt koloristiskt beslut av designern.

Från porslin stengods

Listan över råvaror för tillverkning av mosaikplattor har nyligen kompletterats med porslinstengods, som kombinerar många olika fördelar, till exempel hög motståndskraft mot mekaniska skador (såsom repor, sprickor och nötning), slagfasthet och enkel installation. Genom att följa råd från proffs steg för steg kan du uppnå ett utmärkt resultat - porslinsbeläggningen av porslin kommer att fastna stadigt på ytan under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

En rik färgpalett är också en otvivelaktig fördel med porslinsgodsmosaik ., det är hon som låter dig implementera de mest originella och vågade designidéerna. En sådan utbredd användning uppnås också på grund av det faktum att porslin stengods, som ett konstgjort material, förutsätter ett brett spektrum av mosaikstrukturer: slät glaserad och präglad, och med imitation av sprickor och med förekomst av olika inlägg.

En annan viktig faktor som positivt kännetecknar porslin av stengods och fördelaktigt skiljer det från andra beläggningar är dess låga kostnad.

Bild
Bild

Tack vare detta kommer nästan alla köpare att kunna välja ett värdigt alternativ för sig själva utan att skada familjens budget. De operativa egenskaperna hos mosaik av porslin av stengods ger den en mängd olika tillämpningar i privat konstruktion: liknande beklädnad kan ses i hushållsområdena i huset, i arbetsytan och naturligtvis i badrummen. Dessutom kan denna typ av mosaikbeklädnad också användas som fasadbeklädnad.

Tillverkad av plast

Bland de icke-standardiserade råvarorna som används vid tillverkning av mosaik är det värt att notera plast. Detta material har nyligen kommit in på marknaden för mosaikbeläggningar som råvara: för tillverkning av denna typ används tunna (4 mm tjocka) PVC -ark som är utformade för att imitera keramiska plattor. Uppfyller tyska standarder kan plastplattor erbjuda en hållbar, högkvalitativ finish som avsevärt kan förvandla eller helt enkelt fräscha upp en interiör till en låg kostnad. Dessutom kommer nästan varje hantverkare att kunna installera denna beläggning på egen hand - kanske är detta en av de viktigaste fördelarna med plastmosaikpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Mosaikbeklädnad är en av typerna av tillämpad konst, och i dem kan du, som du vet, ge fantasin fria tyglar. Det är på grund av denna beläggning som de mest vågade designidéerna kan förverkligas. Detta är möjligt eftersom mosaiken inte har någon standard och varierar i storlek, färg och struktur: förutom den vanliga rutan finns det också en sexkantig mosaik.

Bild
Bild

Det är en uppsättning slätglasade moduler i form av en sexkant, som finns i olika färger, men de mest populära koloristiska lösningarna för denna typ av beklädnad är vita, gråa, svarta och några pastellfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana färger är typiska för interiörer i minimalism, hi-tech, eko eller skandinavisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den fyrkantiga formen, som redan är bekant för vanliga människor, i kombination med en matt finish, kommer att se intressant ut både i en klassisk inredning och i ett rum med modern inredning. Dessutom kan funktionaliteten, lättheten och enkelheten i former av stilar som högteknologi förstärkas av 3D-plattor, som blir allt mer populära tack vare teknikens blomstrande. Hon kommer inte bara att kunna bli designpersonifieringen av tiden för höga hastigheter och snabbt utvecklande teknik, utan också att kunna komplettera fusionsinredningen, känd för sin uppmärksamhet på detaljer och textur.

Bild
Bild

Stil

Idag upplever mosaikkonst en pånyttfödelse, eftersom överflödet av alla typer av beklädnader bidrar till att utöka funktionaliteten hos beläggningen, som används allt oftare och mer invecklat varje år. Mosaiken representerar flera stilistiska alternativ för utformningen av rymden och öppnar de största möjligheterna för befälhavaren att förverkliga sin kreativa potential.

Trots detta måste kakelmönstret göras i strikt överensstämmelse med rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande tradition bildades i antiken, när en mosaikpanel var ett elit sätt att dekorera ett rum. Den tillverkades endast i strikt överensstämmelse med den typ av rum där panelen placerades. Till exempel i bysantinska kyrkor användes mosaik för att skildra helgon och sända en viss moraliserande handling.

Samtidigt, i islamiska stater, till exempel Osmanska riket och arabiska länder, användes mosaik som dekoration och dekorationsmetod - invecklade prydnader och ovanligt vackra mönster skapades som utfördes av skickliga konstnärer.

Med tanke på speciella religiösa dogmer var de förbjudna att skildra levande varelser, så mosaikmästarna koncentrerade sig på geometriska mönster och blommiga ornament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den orientaliska stilen har inte tappat sin popularitet på många århundraden, inte bara i Mellanöstern men också över hela världen. Beläggningen, gjord med en snedighet i orientaliska motiv, ser alltid väldigt ovanlig ut och kännetecknas av en uppsättning ljusa färger, små mönster som kräver ett högt hantverk.

En sådan mosaik kännetecknas också av en viss arkitektonisk rytm, eftersom den stilistiska grunden för denna typ av ansikte är en prydnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med en sådan design av lokalerna är att det är mycket svårt för besökaren att visuellt uppfatta alla upplopp av färger och former; av denna anledning använder många designers som arbetar med mellersta mosaikstilen det fragmentariskt endast i vissa områden av ytan för att markera dem. Denna teknik låter dig lägga till glädje i interiören, utan att överbelasta den visuellt. På ett eller annat sätt ser till och med ett litet antal mönster i arabisk stil färgglada, eleganta ut och lockar uppmärksamhet under lång tid.

Bild
Bild

Stilar som kom till Ryssland från Europa är mer återhållsamma och innebär användning av antingen monokroma mosaiklösningar, eller sådana enkla stil- och färgmönster som inte kommer att se klumpiga och pretentiösa ut. Vanligtvis har användningen av ritningar en helt rationell innebörd - att zonindelning av ett rum och markera i det någon nyckelzon i den. Detta gäller först och främst små studiolägenheter, där golvmosaik bokstavligen kan beskriva gränserna för en viss semantisk zon, till exempel separera matsalen från köket. Ofta används för dessa ändamål flera färgnyanser, vilket skapar en kontrast mellan varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgpalett

På tal om koloristiska tekniker noterar vi att deras användning beror på stilen i rummet där det är planerat att utföra renoveringsarbetet. Det finns dock arkitektoniska mallar som gör det lättare att välja en färgpalett, eftersom det finns några nyanser som kan "passa" in i vilken inredning som helst.

Bild
Bild

Bland de neutrala och därför universella för de flesta interiörer kan färger kallas vita och beige . Båda dessa färger utökar för det första utrymmet, vilket är mycket nödvändigt för små utrymmen i flerfamiljshus. Och för det andra har de en gynnsam effekt på en person i psykologisk mening: det är trevligt att vara i rum gjorda i ljusa nyanser, eftersom människor känner sig lugna och avslappnade i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Coola nyanser är mycket eleganta, så många designers vänder sig till dem för att skapa en presentabel inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är ganska motiverat, eftersom även psykologer hävdar att användning av en sådan färgpalett lindrar stress och spänningar och främjar också avkoppling. Det är av denna anledning som färger som blått och blått ofta kan hittas i pooler och badrum, eftersom det är i dessa rum som en person behöver största vila och lugn för att han ska kunna njuta av vattenprocedurer fullt ut.

Dessutom är dessa nyanser associerade med vatten av alla, utan undantag, människor, vilket leder till användning av mosaiker av dessa färger som foder i badrum och simbassänger. De kommer att se särskilt intressanta ut i ett rum inrett i marin stil och kommer att kunna stödja rummets allmänna stämning och psykologiska bakgrund, men också betona uppfinningsrikedom hos husets ägare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många människor älskar ljusa och invecklade interiörer med alla slags mönster . Mosaikplattor av denna typ kännetecknas av ljusa färger. Naturligtvis är beklädnadens huvudbakgrund gjord i lugna och återhållsamma färger, till exempel gul eller beige, medan själva mosaikmönstret presenteras i en mångfärgad design - bland de vanligaste färgerna är rött, grönt och lila. De är enkla och mångsidiga nog att blandas med antingen sina mörkare nyanser eller andra basfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta föreslås användningen av en lutning som en vinnande stilistisk enhet, det vill säga ett spel med nyanser och tonmättnad utförs.

Bild
Bild

Således, när du använder flerfärgade mosaiker, kan individuella dekorativa element betonas, till exempel en skicklig prydnad, som kommer att betona ägarnas exceptionella smak.

Vilken ska man välja?

Närvaron på marknaden av byggmaterial av olika typer av mosaik skapar många svårigheter för oerfarna hantverkare att välja den nödvändiga fasaden. Detta beror på olika material och med ett stort sortiment av texturer och storlekar på mosaiken, och naturligtvis med sitt bredaste utbud av färger. Men när du väljer en finish är alla dessa inte primära faktorer, eftersom huvudkriteriet är rummet där renoveringen planeras, liksom dess egenskaper. Låt oss överväga några exempel mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

För olika rum

När du inreder kök och tvättstugor där det är hög risk för kemiska angrepp är det bättre att välja mosaikprover gjorda av material som är mest resistenta mot kemikalier. Bland dem finns glas, smalt och keramik. De är hållbara beläggningar som lätt tål interaktioner med kemikalier, och användningen av olika rengöringsmedel och verktyg kommer inte att skada dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera korridoren är det värt att överväga det faktum att det är i detta rum som beläggningen kan stöta på mekanisk påfrestning.

Det är i denna zon som den högsta permeabiliteten finns, och det finns också möjlighet att tunga föremål faller på ytan av beklädnaden . I detta avseende är det nödvändigt att välja de mest hållbara beläggningarna som kommer att vara mycket hållbara och motståndskraftiga mot olika typer av påverkan. Detta är också viktigt eftersom människor som kommer från gatan på ett eller annat sätt tar med sig smuts och damm in i rummet. Det är av denna anledning som särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att rengöra korridoren och bevara mosaiken. Allt detta tyder på att i dekorationen av korridoren är det nödvändigt att använda material som porslinsstenar eller till och med natursten.

Bild
Bild

Andra typer av ytbehandlingar, till exempel glasmosaik, kommer att se särskilt imponerande ut i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat bra rum för mosaikdekoration är ett hamam. Traditionen med att dekorera bad kom från Osmanska riket, där hamamer spelade en viktig roll inte bara som en plats för vattenprocedurer, utan också som en plattform för socialisering. Hamamen präglades av en invecklad inredning i ljusa färger och med invecklad prydnad.

Denna tradition lever fortfarande idag, vi kan säga att den har fått en återfödelse i vår tid. Naturligtvis är det få människor som idag skapar skickliga mönster på badhusets väggar, men mosaik murverk är fortfarande populärt, eftersom utformningen av glas tesserae perfekt kan överleva effekterna av temperaturer och sådan beklädnad är fuktbeständig. Båda dessa kvaliteter spelar en nyckelroll i valet av material för efterbehandling av badet.

Bild
Bild

För dekoration utomhus

Mosaikplattor används inte bara för inredning, utan också för dekoration av fasader, utomhusytor och små landskapsformer - rabatter, terrasser, stigar på platsen. Genom att leka med texturer kan du dekorera området på ett intressant sätt. Naturligtvis är det nödvändigt att använda andra material än råvaror för inredning.

Fasadplattor måste vara resistenta mot mikroorganismer från en aggressiv miljö, de får inte heller utsättas för extrema temperaturer och mekanisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på dessa faktorer är det bättre att använda porslin av stengods, som lätt tål den negativa påverkan av den yttre miljön.

Att lägga utanför utrymmen är lätt nog eftersom storleken på mosaikenheterna är mycket större än parametrarna för en vanlig mosaikcell. Det är inte svårt att utföra installationsarbete, och eftersom ritningen inte är av yttersta vikt är filigran noggrannhet inte så viktig för utomhusdekoration.

tips och tricks

Eftersom mosaik är en typ av arkitektoniskt skapande finns det ingen enda mall för hur man lägger ut kakel. Det finns flera möjliga layouter som måste övervägas och utvärderas innan själva beklädnadsprocessen.

Bild
Bild

Den raka murstilen är endast lämplig för plana ytor. Det utförs direkt på plats och är bekant för de flesta hantverkare.

Kärnan i processen skiljer sig inte från att lägga ut en vanlig kakel: med ansiktet uppåt placeras tesserae på ett speciellt underlag. Efter att panelen har lagts ut används lim eller lösning på basen, som fäster enskilda små element ihop. Vi får inte glömma användningen av injekteringsbruk, vilket gör sömmarna mellan tessera osynliga. Eftersom det finns i en mängd olika nyanser är chansen stor att DIYer gör ett misstag när han väljer färg. För att undvika detta är det värt att använda en injekteringsfärg som ligger närmast mosaikens huvudfärg. Om det inte finns någon sådan nyans, bör du vara uppmärksam på neutrala färger, till exempel beige.

Bild
Bild
Bild
Bild

För böjda ytor är det omvända sättet att lägga ut mosaiken karakteristiskt, där nyckelrollen tilldelas mallmönstret i spegelbilden. Det är på grundval av detta mönster som mosaiken skapas. Efter att ha lagt ut ark med ett mönster på ytan måste de täckas med en speciell självhäftande film, på vilken de kaklade cellerna sedan kommer att läggas ut. Detta måste göras mycket noggrant, i full överensstämmelse med skissen, med framsidan nedåt och omedelbart pressas hårt för att fixa.

Efter den tid som krävs för fixering av små moduler avlägsnas den självhäftande filmen, varefter luckorna mellan cellerna injiceras - i detta skede är processen identisk med injektering i en rak linje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom båda metoderna för uppläggning inte är så enkla och kräver vissa färdigheter för att utföra reparationer, är det bättre att kontakta specialiserade företag som kan erbjuda färdiga lösningar. De flesta företag som arbetar inom byggsegmentet säljer redan färdiga mosaiksträckmönster som hjälper till att uppnå en tredimensionell effekt.

Det främsta kännetecknet för en sådan beklädnad är dess koloristiska lösning: det är en lutning där det sker en smidig övergång inom samma färg från den mörkaste nyansen till den ljusaste. Denna stil beror på användning av moduler med olika djup och färgintensitet. Det kommer att se särskilt imponerande ut i interiörer som innebär färgspel och ljus, till exempel i en pool. Det är vanligt att placera mörkare områden närmare botten av poolen, medan den ljusa delen av layouten kommer att ligga på själva ytan.

Bild
Bild

Denna beklädnad kommer att skapa effekten av tredimensionellt utrymme och kommer visuellt att betona skålens djup.

När du väljer en eller annan typ av mosaikplattor får du inte glömma vilken typ av rum det är planerat att installeras i, och det är också viktigt att komma ihåg att du inte ska jaga för billiga erbjudanden, eftersom material av hög kvalitet från en pålitlig tillverkare kostar mycket, men det kommer att fungera länge. Tyvärr glömmer många hantverkare som försöker spara pengar, glömmer bort detta och försöker skapa en mosaik med egna händer, utan erfarenhet av detta. Detta slutar vanligtvis med en misslyckad reparation och efterföljande besvikelse, vilket kan undvikas genom att kontakta proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Det finns många företag som är involverade i tillverkningen av mosaikplattor. Bland dem finns ryska och utländska tillverkare. Bland utländska leverantörer respekteras företag i Mellanöstern särskilt av köpare, eftersom deras produktion är baserad på de gamla hemligheterna med att skapa mosaiker, som kompletteras med en utvecklad teknisk komponent och moderna produktionsmetoder.

Bild
Bild

Turkiska mosaiker är mycket populära bland köpare. Kakelplattor från företag som t.ex. Fk marmor - detta är ett exklusivt marmoröverdrag som kännetecknas av färgdjup, snygg design och högkvalitativa mosaiker. Köpare lyfter också fram marockanska tillverkare som levererar en mängd olika beläggningar. Dess färgpalett är mycket bred - från djup blues och mörka gröna till känsliga rosa och persikor. Bland marockanska tillverkare är det enkelt att välja det färgschema som passar olika typer av inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Efter att ha fått all nödvändig information om mosaikbeklädnaden kan du utvärdera fördelarna och nackdelarna med detta mönster och vid behov designa och dekorera rummet i enlighet med din egen smak och intressanta designlösningar, särskilt eftersom mosaiken har oändliga konstnärliga möjligheter. Det finns otaliga alternativ för att inreda ett rum med mosaikbeklädnad, men låt oss titta på de mest populära arkitektoniska teknikerna med några exempel.

Bild
Bild

Mosaiken kan vara väldigt rik, färgglad och invecklad - för detta används små former av moduler, som läggs ut i en viss ordning för att bilda en komplex invecklad prydnad, som kan göras i ljusa färger. En sådan teknik kan se intressant ut inte bara på golvet i korridoren eller på väggarna i badrummet, utan även i vardagsrummet. Detta beslut innebär dock att alla andra inredningsartiklar ska hållas kvar i sin stil och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara kan excentriska och distinkta orientaliska mönster hitta in i heminredning, men modern inredning kan vända sig till mosaikdekoration i sina stilistiska sysslor. Till exempel kan du dekorera en öppen spis för att ge den ett komplett utseende och fokusera på den som en attraktionsplats för hushållen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt läggs mosaik i badrummet - det verkar som om alla är bekanta med denna typ av dekoration. Men få människor vet att även mot bakgrunden av mosaiken kan du skapa fullvärdiga porträtt - ett exempel är mosaikbilden av en antik staty i badrummet. Här är förstaplatsen inte så mycket en smakfråga - de argumenterar inte om det, men det tekniska med panelen gjordes.

Bild
Bild

Det är omöjligt att inte markera de klassiska exemplen på användning av beklädnad - mosaikväggdekoration i köket. Det är på dem som tonvikten läggs. Omslaget är gjort i en djup mörkblå färg. Det ser väldigt elegant ut i köket, där alla andra artiklar är gjorda i ett svalt, fasthållet sortiment.

Rekommenderad: