Mosaic Injekteringsbruk: Transparent Epoximassage, Hur Man Injekterar Mosaik På Ett Nät, Vilket Man Väljer För Fogar

Innehållsförteckning:

Video: Mosaic Injekteringsbruk: Transparent Epoximassage, Hur Man Injekterar Mosaik På Ett Nät, Vilket Man Väljer För Fogar

Video: Mosaic Injekteringsbruk: Transparent Epoximassage, Hur Man Injekterar Mosaik På Ett Nät, Vilket Man Väljer För Fogar
Video: How to install glass mosaic tile backsplash, Part 3 grouting the tile 2024, Maj
Mosaic Injekteringsbruk: Transparent Epoximassage, Hur Man Injekterar Mosaik På Ett Nät, Vilket Man Väljer För Fogar
Mosaic Injekteringsbruk: Transparent Epoximassage, Hur Man Injekterar Mosaik På Ett Nät, Vilket Man Väljer För Fogar
Anonim

Fogning efter installation av mosaiken hjälper till att få det att se mer attraktivt ut, säkerställa beläggningens integritet och skydda mot fukt, smuts och svamp i fuktiga rum. Grout är faktiskt ett separat dekorativt element, därför måste vederbörlig uppmärksamhet ägnas åt dess val och installation.

Särdrag

En egenskap hos mosaiken är ett stort antal sömmar som måste täckas med en speciell förening. I detta avseende kommer förbrukningen av injekteringsbruk att vara större än för samma område med kakel.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att en färgkontrastmassa kommer att betona geometrin hos den jämnt placerade mosaiken, såväl som snedvridningar. Om små oegentligheter är synliga före injektering är det bättre att avstå från kontrasterande sömmar.

Vyer

I allmänhet kan all injektering delas in i två stora grupper:

Traditionell sand-cementblandning . Det har använts som injekteringsmedel under mycket lång tid och framgångsrikt. Tillgänglighet och låg kostnad för komponenter, liksom tillfredsställande indikatorer på hållfasthet och hållbarhet, gör den till en universell injekteringsbruk för fogar med en storlek på 3-5 mm. För mer bekvämt arbete införs mjukgörare och stabilisatorer i en sådan blandning, och för att få mer fuktresistenta sömmar knådas de på latex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med cementmassor är:

  1. Låg kostnad.
  2. Lätt att arbeta med material.
  3. Lätt att ta bort överflödigt injekteringsbruk från mosaik eller kakel.

Det finns dock ett antal negativa punkter:

  1. Injektionsfugen är inte tillräckligt fuktresistent för rum med hög luftfuktighet.
  2. Förekomsten av porositet i sömmarna, vilket leder till ansamling av damm och smuts i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Epoximassage . Efter att ha dykt upp för inte så länge sedan har den tagit sin plats på marknaden tack vare dess hållbarhet och estetik. Det kallas också "tvåkomponent" på grund av närvaron av katalysatorn, packad i en separat påse. Före användning är det nödvändigt att blanda komponenterna i injekteringsbruk med en katalysator för att påskynda härdningsreaktionen och snabbt fylla skarvarna mellan mosaikerna.

Bild
Bild

Detta alternativ bör övervägas särskilt noggrant när du lägger mosaik av flera skäl:

  1. Betydligt längre livslängd jämfört med cementmassor.
  2. Utmärkta fuktbeständiga egenskaper. En sådan beläggning är inte rädd för svamp och smuts.
  3. Mer attraktivt utseende. Blandningen kan lämnas genomskinlig, eller den kan färgas i valfri färg, tillsätt gnistrande eller en ljusackumulerande tillsats, som liksom lyser upp mosaiken inifrån.
  4. Fugen är också resistent mot solljus, har utmärkt hållfasthet och slitstarka egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av en sådan blandning utan mästarens färdigheter kan dock förstöra hela ytans utseende.

Det är viktigt att överväga följande funktioner i epoximut:

  1. Mycket snabb torkning av blandningen. Bokstavligen efter 15-20 minuter stelnar det på plattans yta och det är extremt svårt att rengöra det.
  2. Dyrt jämfört med cementmassa. Till skillnad från det första alternativet behöver du dock inte uppdatera epoxifogarna på flera år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med epoximassa är det också nödvändigt att säkerställa ventilationen i rummet, eftersom det finns risk för giftig förgiftning.

Färger

För att betona skönheten i mosaiken eller kaklet är det nödvändigt att överväga färgen på injekteringsföreningen.

Några tips hjälper dig att hitta rätt ton:

  • Den allmänna regeln för bearbetning av skarvar är att injekteringen ska vara en eller flera nyanser mörkare än basfärgen på mosaiken. Ett sådant val kommer att ge ett harmoniskt och trevligt utseende på väggarna eller golvet;
  • Ljusa nyanser av injekteringsbruk bör undvikas på köksytor eller på golvet, eftersom de snabbt blir smutsiga (särskilt när du använder en cementblandning) och kommer att se slarviga ut;
Bild
Bild
  • För glasmosaik eller fotopanel är det lämpligt att välja en färglös epoximassa. Hon kommer inte att synas, och all uppmärksamhet kommer att riktas mot den vackra väggen;
  • Innan föreningen appliceras på alla sömmar är det nödvändigt att prova kompositionen på ett litet område av området och utvärdera utseendet. Resultatet kan skilja sig från vad som förväntas.

Det finns ganska många färg- och nyansalternativ för injekteringsföreningar . En epoxibaserad komposition har ett särskilt brett spektrum. Du kan hitta kompositioner med monokrom, guld eller till och med svart massa till salu. Det bör dock komma ihåg att injekteringsbruk är utformat för att betona mosaikens estetiska utseende och fungerar som ett viktigt, men sekundärt element i dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tvivlar på din preferens för att välja en färg, bör du välja en universell vit eller en nyans som är något mörkare än mosaikens huvudton. Ibland gör injekteringsfärgens kontrastfärg (till exempel svart på vit mosaik) den ljusare och saftigare, men det är bättre att överlåta sådana experiment till en kompetent designer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Valet av injekteringsmedel beror på flera faktorer:

Rumstyp . Traditionellt finns mosaikmönstret på nätet i rum med hög luftfuktighet - bad, pooler, bastur. Men också mosaiken ser bra ut som en beklädnad för eldstäder, och i vissa fall är dess närvaro lämplig inte bara på väggarna utan också på golvet. En annan användning för mosaik är att dekorera trädgårdsdammar, stigar och dekorera en bakgård.

När den befinner sig i en fuktig, aggressiv miljö eller utomhus, kommer mosaiken själv och sömmarna att utsättas för svampar, fukt, vind, regn, etc. Därför är en epoximassa lämplig för sådana alternativ, som kommer att hålla länge utan ersättning och kosmetisk reparation. Om det till exempel är en vägg i ett rum som utför en dekorativ funktion, kan du arbeta med användning av sandcementmassa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Genomskinlighet . Modern injekteringsbruk behöver inte vara färg. Det kan också vara färglöst. Den färglösa kompositionen ger spegeln eller marmormosaiken en speciell skönhet utan att distrahera uppmärksamheten på sig själv. Endast epoxibaserade blandningar har emellertid transparens.
  • Varaktighet . När man jämför de två grupperna av injekteringsmedel vinner epoxi utan tvekan i hållbarhet. Om cementen efter några år kräver kosmetisk reparation och förfriskning, kan epoxiblandningen endast avlägsnas med kakel eller mosaik under en ny renovering. Och valet till förmån för en epoxiförening under renoveringsfasen kan spara mycket tid och nerver i framtiden, särskilt för köks träytor och golv.
  • Varumärke . Marknaden vimlar av båda typerna av murslev. Några av dem har lagt till komponenter som förbättrar injekteringsbrukets fysiska och mekaniska egenskaper, gör det lättare att arbeta med dem, minskar materialförbrukningen under arbetet eller gör det enkelt att ta bort resterna av kompositionen från mosaikytan. Erfarna hantverkare och nybörjare specialiserar gärna deras feedback, tack vare vilken du kan välja en injekteringsmassa efter eget tycke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Valet av komposition kan också påverkas av temperaturregimen i rummet där reparationsarbetet utförs. I varmt och varmt väder är epoxi lättare att arbeta med eftersom det tar längre tid att bota och bota. I kylrum eller på vintern är det bättre att använda en cementblandning.

Konsumtion

Den ungefärliga konsumtionen av injekteringsbruk beror på mosaikens geometriska parametrar - längden, bredden och höjden på varje element samt storleken på fogen mellan brickorna.

Bild
Bild

Den första beräkningen kan göras enligt formeln:

Förbrukning (kg / 1 m2) = (l + b) / (l * b) * h * t * e,

  • l är kakelns längd, mm;
  • b är plattans bredd, mm;
  • h är plattans tjocklek, mm;
  • t - sömbredd, mm;
  • e - densitet av injekteringsbruk, kg / dm³. Vanligtvis varierar denna parameter från 1,5 till 1,8.

Lägg till 10-15% till den resulterande kostnaden. Detta kommer att vara den mängd material som krävs.

När du köper en injekteringsbruk bör du vara uppmärksam på att hela volymen har en sats produktion på förpackningen. På många tillverkares förpackningar anges också den ungefärliga materialförbrukningen, det hjälper också att bestämma valet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör erinras om att på samma yta för en mosaik kommer förbrukningen av injekteringsmaterial att vara större än för en kakel. Detta beror på det stora antalet element. Epoximassa konsumeras mer ekonomiskt än cementmassa. Detta beror på det faktum att en stor mängd sand-cementblandning finns kvar på ytan av mosaiken och måste tas bort.

Kostnaden påverkas också av kvalifikationerna hos arbetsledaren som utför arbetet. Ju mer erfaren arbetaren desto mer ekonomiskt använder han materialet.

Tips för ansökan

I avsaknad av erfarenhet av att lägga och injektera kakel och mosaik skulle det vara klokt att lita på en kvalificerad mästare: han kommer att göra arbetet på ett sådant sätt att sömmarna på väggen eller golvet kommer att glädjas länge med sitt oklanderliga utseende. Efter ett tag kan det dock vara nödvändigt att torka av det skadade eller förlorade utseendet på ytan. En situation kan också uppstå där det är nödvändigt att byta ut ett sprucket element. I det här fallet kommer gör-det-själv-injekteringsförmåga till nytta.

Bild
Bild

Här är några tips som hjälper dig att göra din lilla reparation rätt:

  • Från tiden för fixering av mosaiken till applicering av injekteringsbruk bör minst en dag passera. Under denna tid kommer limmet att torka, och det blir möjligt att slipa sömmarna utan att riskera att skala av mosaiken.
  • Innan fogmassan appliceras måste ytan rengöras från smuts och rester av cement eller lim. För detta används vatten och en svamp med medelhårdhet, vilket inte kommer att skada mosaiken.
  • Kompositionen ska appliceras med en gummispatel i diagonala rörelser uppifrån och ner. Detta eliminerar repor på de dekorativa plattorna. Dessutom tillåter ett gummiverktyg, till skillnad från ett metall, dig att fördjupa injekteringen med 1-2 mm från mosaikens nivå, vilket ger ett mer raffinerat och estetiskt utseende till den färdiga beläggningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under arbetets gång är det nödvändigt att ständigt fukta injekteringsfogarna för att förhindra sprickor. Vanligtvis används en sprayflaska för dessa ändamål.
  • Högst 20 minuter efter injektering är det nödvändigt att ta bort resterna av kompositionen från ytan. När det gäller en cementblandning är det tillräckligt med upprepad torkning med en fuktig svamp. Epoxiföreningen är lättare att ta bort om mosaiken förbehandlas med en speciell förening som bildar en polymerfilm.

Ytterligare instruktioner beroende på typen av injekteringsmedel finns på förpackningen. Om du gör allt enligt tillverkarens rekommendationer, garanteras vanligtvis ett bra resultat.

Rekommenderad: