Trämosaik I Inredningen: Träplattor På Väggar Och Bord, Typer Av Träfinishmaterial

Innehållsförteckning:

Video: Trämosaik I Inredningen: Träplattor På Väggar Och Bord, Typer Av Träfinishmaterial

Video: Trämosaik I Inredningen: Träplattor På Väggar Och Bord, Typer Av Träfinishmaterial
Video: matbord 2024, April
Trämosaik I Inredningen: Träplattor På Väggar Och Bord, Typer Av Träfinishmaterial
Trämosaik I Inredningen: Träplattor På Väggar Och Bord, Typer Av Träfinishmaterial
Anonim

Under en lång tid har mosaik använts för att dekorera olika rum, så att det kan diversifieras, för att ge något nytt till inredningen. Trämosaik låter dig dekorera vilken inredning som helst. Det används för att dekorera golv, väggar och till och med möbler. Hon ser bra ut inte bara i den klassiska stilen, utan också i avantgardet och modernt.

Särdrag

Trä är ett prisvärt naturmaterial som ofta används vid design av interiörer i olika stilar. Denna mosaik kommer att vara den perfekta heminredningen. Om det behövs kan du plocka upp någon nyans, av vilken det finns många på marknaden för efterbehandlingsmaterial idag. Varje ton har en karakteristisk struktur och ett märkligt mönster. I vissa sorter blandas två eller till och med tre nyanser, vilket skapar en speciell effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trämosaiker är gjorda av små träbitar eller faner kompakt format, som vanligtvis varierar från 1 till 8, 6 cm. För att fixera träelement, används en subbas, som ofta representeras av ett rutnät. Använd speciella lim för att fixa träbitarna. Vid tillverkning av trämosaik används även spån som förblandas med vatten och cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom naturligt trä försämras när det kommer i kontakt med vatten, är tillverkning av trämosaik tvungen att använda oljevaxkompositioner. De skyddar träytan från ogynnsamma miljöfaktorer. Trämosaik är ett originellt och snyggt material som designers ofta använder för att dekorera väggar och golv. Det behövs för att förkroppsliga de mest ovanliga och originella designidéerna i interiören.

Bild
Bild

Trämosaik används ofta i vardagsrum, sovrum, kök , liksom rum med hög luftfuktighet: badrum, bastur och bad. Det är perfekt för att dekorera kontor, restauranger och kaféer. Det används ofta för att dölja väggarnas ojämnheter. Det är perfekt för zonindelning av ett rum, det kan användas som en accent när du inreder en inredning i en vald stil. Trämosaik presenteras inte bara i form av små rutor, den kan vara rektangulär eller krökt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Detta efterbehandlingsmaterial har många fördelar, trämosaik:

  • är ett miljövänligt material;
  • kännetecknas av en lång livslängd;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • är en ganska varm beläggning (den kan användas för golv);
  • skiljer sig i värmeisoleringsegenskaper;
  • går bra med andra ytbehandlingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid tillverkning av träplattor använder moderna tillverkare olika träslag.

De mest efterfrågade materialen är:

  • Björkträd;
  • ek;
  • aska;
  • teak;
  • sapeli;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • wenge;
  • oliv;
  • akacia;
  • lönn;
  • zebrano;
  • Amerikansk valnöt.

Dessutom används en ladugårdsbräda i produktionen, som preliminärt värmebehandlas och torkas. För att skapa en mosaik av trä används endast massivt trä, som skärs i önskad vinkel. Tillverkare använder ovanliga texturer och originalfärger för att skapa attraktiva mosaiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom den är byggd på pixelprincipen är den idealisk för utförandet av en ritning eller bild. Du kan applicera olika toner av trä, samt använda emalj. När du skapar en panel kan du välja ett träd efter färg eller använda bränning för att få önskad nyans.

Olika sorter

Idag erbjuder många tillverkare intressanta och vackra trämosaiker. Det presenteras i flera typer: marquetry, intarsia, instruktion och block. Var och en av dessa tekniker utförs med faner. I ett fall är det enkelt, i andra produktionsmetoder används figur.

Bild
Bild

När du arbetar med vanligt faner är det lätt att välja kornriktning och färg , för när du lägger den används samma riktning för träfibrerna. Om du använder lockigt faner måste du följa det mönster som gjorts på ytan av mosaikelementen. För att skapa en originalinredning kan du använda faner i olika färger. När du lägger den är det värt att följa en specifik geometrisk komposition (detta kommer att göra ritningen effektiv).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tekniken att lägga markering kan du kombinera originalkompositioner baserade på till exempel en unik prydnad eller mönster. Det är värt att notera att ritningen i sig kan vara asymmetrisk, den kanske inte exakt motsvarar geometriska former. Inlägg och intarsia har mycket gemensamt. Huvudskillnaden mellan dessa två tekniker är vilket extra material som används för att kombinera med trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionstekniken innefattar införandet av skär av sten, metall, färgat glas, pärlemor eller ben . När du använder instruktionerna kombineras träfaner med dyra finish som matchar i färg och struktur. Skär från andra material appliceras jämnt med träet eller pressas in i ytan, vilket skapar en lättnadstekstur. När du använder någon av teknikerna för att lägga träplattor måste du vara uppmärksam på att de är torra och tillverkade av kvalitetsträ (utan brister).

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaikplattor är olika beroende på bastyp. Låt oss överväga de viktigaste sorterna:

På rutnätet . Tillverkare producerar en färdig uppsättning element i form av rutor fästa vid gallret, som sedan läggs på väggarna. Det här alternativet är bra för arbete med böjda ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • På papper . En specifik uppsättning mosaiker förseglas på framsidan med papper som håller dem i den ordningen. När limmet har lagts och torkat helt bör papperet på mosaiken fuktas noggrant med vatten för att underlätta processen att ta bort det.
  • Utan grund . Detta alternativ är exklusivt lämpligt för professionella hantverkare som använder element i olika färger och trästrukturer för att förkroppsliga originalkompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar

Trämosaik överraskar med en mängd olika naturliga nyanser. Dess färg beror på vilken träslag som används. Exotiska träd ser attraktiva och ovanliga ut. Trämosaiker är vanligtvis i bruna nyanser. Till exempel används ask för ljusare toner, ek används för mörka nyanser, även om en av de mest populära tonerna idag är den blekta tonen i ljus wenge -ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaikytan kan innehålla element av en eller flera toner . Lätta kompositioner är idealiska för små rum, eftersom de visuellt ökar utrymmet. Mörka paneler hjälper till att skapa en ljus accent i det inre av ett rymligt rum. Kompositioner som innehåller ljusa och mörka element, en mängd olika texturer ser spektakulära och originella ut. En sådan komposition kommer att dekorera interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

För att välja en högkvalitativ, pålitlig och praktisk trämosaik, experter rekommenderar att uppmärksamma flera nyanser:

  • Mosaiken har en markering som anger produktens styrka. Det bästa alternativet är första klass, som anges med rött. Om du letar efter en billig men ganska praktisk lösning bör du vara uppmärksam på andra klass, representerad i blått. Mosaik med gröna markeringar är minst hållbar.
  • När du väljer en trämosaik för att dekorera ett golvbeläggning är det värt att köpa ett alternativ med hög slitstyrka och halkskydd. Tillverkare betecknar denna effekt för golvbruk med ett mönster i form av en fot.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om mosaiken måste vara resistent mot en aggressiv miljö, planerar du att använda den i badrummet eller i köket, då ska förpackningen märkas i form av en glödlampa.
  • Innan du köper är det värt att göra mätningar av ytan som du planerar att dekorera med mosaikplattor för att göra korrekta beräkningar av dess kvantitet. Det är alltid nödvändigt att lägga till ytterligare 15% i reserv, eftersom det finns ett äktenskap, och en mosaik från en annan sats kan skilja sig åt i nyans.
  • När du väljer en färg är det värt att utgå från den valda inredningen, man bör inte glömma personliga preferenser.
Bild
Bild

Alternativ för efterbehandling

Den klassiska lösningen för att använda trämosaik är väggdekoration. Den kan användas för att dekorera en vägg och därigenom förverkliga rummets zonindelning. Du kan använda den för att markera en sovplats, en smidig övergång från ett till ett annat rum och dekorera en viloplats.

Mosaiken ser spektakulär ut i rymliga rum när en enorm duk är dekorerad med den . I det här fallet kan du överväga träets struktur, se överflödet av nyanser. Trämosaik används för att skapa golvbeläggningar. Det ser imponerande och originellt ut. Den kan användas för att dekorera trappor, möbler. Hon ser attraktiv ut på bordet.

Bild
Bild

Trämosaik behandlas med speciella föreningar för att ge den styrka och tillförlitlighet. Den idealiska lösningen skulle vara en mosaik behandlad med en oljevaxkomposition. Det kan användas för att dekorera ett badrum eller kök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan du:

  • lägga ut kakel runt badrummet eller duschkabin på väggar och golv;
  • applicera en kombination av mosaik i kombination med keramiska plattor, vilket gör att du kan förkroppsligar den ursprungliga inredningen med minimala kostnader;
  • dekorera en vägg med en ovanlig prydnad eller ett mönster från en trämosaik (paneler i olika färger, en geometrisk prydnad eller ett attraktivt landskap);
Bild
Bild
Bild
Bild

De inbyggda hyllorna, kantade med mosaik, dessutom dekorerad med belysning, ser original ut. Ett badkar kaklat utifrån med mosaik ser spektakulärt ut. Du kan dekorera spegeln eller handfatet med en intressant accent.

Bild
Bild

Vackra exempel på användning

Trämosaik ser vacker och original ut i interiören i olika lokaler. Det låter dig skapa en intressant komposition, dela upp i zoner och markera accenter.

När man inreder ett sovrum dekorerar de ofta väggen vid sängens huvud med en lyxig panel. Mosaiken av rektangulära element med en reliefyta ger rummet mys och komfort, det främjar avkoppling

Bild
Bild
  • Lackerad trämosaik kan användas för att dekorera en backsplash i köket. Små mosaiker ser attraktiva ut, de smälter harmoniskt med bänkskivan i sten, de har en original konsistens.
  • Med hjälp av trämosaik, impregnerad med en eldfast förening, kan du fokusera på eldstadens plats i vardagsrummet. Den präglade strukturen ger interiören en dramatisk effekt och ljusstyrka.

Rekommenderad: