Typer Av Crassula (61 Bilder): Populära Sorter Av Tröjan Eller Pengaträdet, äggformade Och Lymfoida, Perforerade Och Trädliknande

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Crassula (61 Bilder): Populära Sorter Av Tröjan Eller Pengaträdet, äggformade Och Lymfoida, Perforerade Och Trädliknande

Video: Typer Av Crassula (61 Bilder): Populära Sorter Av Tröjan Eller Pengaträdet, äggformade Och Lymfoida, Perforerade Och Trädliknande
Video: Types of JADE PLANT Identification CRASSULA Varieties | Names and Care Guide with MOODY BLOOMS 2024, Maj
Typer Av Crassula (61 Bilder): Populära Sorter Av Tröjan Eller Pengaträdet, äggformade Och Lymfoida, Perforerade Och Trädliknande
Typer Av Crassula (61 Bilder): Populära Sorter Av Tröjan Eller Pengaträdet, äggformade Och Lymfoida, Perforerade Och Trädliknande
Anonim

Crassula (hon är en fet kvinna) är en söt och opretentiös växt som inte kräver komplex vård. Du behöver bara ge henne de nödvändiga miljöförhållandena. Den feta kvinnan ska vara på en plats med bra belysning, optimal lufttemperatur och luftfuktighet. Det finns flera underarter av denna attraktiva växt. Låt oss lära känna dem bättre och se hur de skiljer sig från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Släktet Crassula är många, kännetecknas av en mängd olika arter. Lejonparten av dem tillhör den saftiga familjen. Maneterna växer vanligtvis i torra områden. Ju mer olämpliga levnadsförhållandena är, desto mer bisarrt ser Crassulas utseende ut. Färgen och formen på blommorna på det så kallade pengaträdet (ett annat namn för crassula) kan också vara ovanligt, baserat på miljön där denna växt växer.

I naturen växer Crassula på Madagaskar eller i södra delen av Arabiska halvön. Det största antalet feta kvinnor finns i Sydafrika. Bladen på denna populära växt tenderar att vara täta och köttiga. Enligt deras utseendeegenskaper kan olika typer och sorter av pengaträdet skilja sig väsentligt från varandra - det är nästan omöjligt att förvirra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crassulae kan antingen vara mycket miniatyr och blygsam, eller snarare stor, mer som riktiga träd . De senare växer till kraftfulla jättar och kan nå en höjd av flera meter. Men alla sorter av jäveln har ett gemensamt drag - bladens placering på stammen är motsatt, och dissektionen av bladbladen är inte närvarande. Varje lövpar har vanligtvis rät vinkel mot föregående par.

Den tjocka kvinnans blommor kan ha en annan färg. De samlas i små blomställningar. Antalet ståndare och kronblad är vanligtvis detsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många av varianterna av dessa opretentiösa, men vackra pengaträd slår perfekt rot i vanliga stadslägenheter och inte lyxiga växthus. Men det finns också sådana typer som endast de sista förhållandena är lämpliga för. Under andra omständigheter odlas inte sådana sorters bastard. Blommor avsedda för inomhusunderhåll kan delas in i flera huvudkategorier:

  • trädliknande;
  • krypande (de är marktäckare);
  • spikformad (pelare).

Var och en av dessa arter har sina egna särdrag, egenskaper och egenskaper. Dessa parametrar för olika Crassulas måste beaktas om du planerar att odla en sådan växt hemma.

Bild
Bild

Typer och sorter av feta kvinnor

Många människor behåller pengaträdet hemma idag. Det finns många tecken i samband med denna intressanta växt, som många odlare tror på. Men mestadels väljer amatörer fortfarande just detta träd, eftersom det är opretentiöst och behöver inte komplex vård.

Även en nybörjare blomsterhandlare som inte har rik erfarenhet av att odla sådana växter kan lätt hantera en fet kvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera olika typer och sorter av detta underbara träd. Låt oss lära känna dem bättre.

Trädliknande

Gruppen av trädliknande bastarder inkluderar välkända och välkända för många växter, kallas inget annat än ett pengaträd (man tror att ett sådant namn främst hänvisar till sorterna "Ovata" och "Arborescens").

Crassula "Ovata " silver eller oval (det är också - purslane) i folket har andra minnesvärda namn: "björns öra", "myntträd", "krasulya".

Sådana saftiga träd växer vanligtvis inte för höga. I längd är deras maximala höjd 1-2 m. När det gäller tjockleken på stammen på en sådan fet kvinna kan denna parameter nå 30 cm . Bladen är vanligtvis små i storlek och har en karakteristisk elliptisk form. Den naturliga nyansen av lövverket är nära en ljus smaragd. Något mindre vanligt är växter med en karakteristisk röd kant runt omkretsen på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna själva hos en sådan fet kvinna är vanligtvis små i storlek och utmärks av en vit färg. De samlas i täta blomställningar av paraplytyp. Denna förtjusande växt refereras ofta till när man arbetar med bonsai -tekniken. Resultatet är mycket effektiva dekorativa lösningar som kan dekorera många miljöer.

När det gäller den ovala crassula kännetecknas den av en mycket vacker och icke-trivial form . Till exempel en sort som heter Crosby's Compact (Ovata Minor) släpper små blad av en skarlet nyans. På längden är dessa succulenter sällan mer än 1,5 cm och i bredd - samma eller något mindre.

En miniatyrväxt som ofta används för att bilda spektakulära miniträdgårdar i en lägenhetsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan utbredd sort " Blanda "tvärtom växer bladen helt platta och växer nära varandra, vilket skiljer dem från "Mindre".

De skiljer också mycket effektivt Ovata Sunset - Det här är en vacker hybrid (en annan liten populär hybrid - mycket saftig "Springtime"), som har blad med vita linjer, kompletterat med en röd kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hobbit och Gollum - det här är två sorter med många likheter. De har speciella rörformiga blad. Lejonandelen av bladens blad på dessa växter ackreteras från basen till mitten. I Gollum är lövverket helt cylindriskt med en expanderad topp, mer som små trattar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Obliqua - Det här är en mängd feta kvinnor, som har blad med en skarpt och tydligt avgränsad triangulär övre del. Själva bladbladen har vanligtvis en distinkt graciös krökt form - kanterna på sidorna är riktade nedåt, och den vassa spetsen "ser" uppåt, samtidigt som den är tydligt parallell med stammen och inte i en vinkel, som i alla fall är fallet andra fall.

Det finns också mer ovanliga och icke-standardiserade sorter av trädliknande ryck. Dessa alternativ inkluderar en sådan fantastisk variation som " Undulatifolia ". Dess blad kännetecknas av en original och vacker silverfärgad blåaktig färg, som omedelbart lockar ögat. Överst på bladen är rödaktig i färg, parallell med stammen. Dessutom finns ofta en speciell brokig form av den beskrivna sorten. Det finns karakteristiska gula ränder längs bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå fågel " - det här är en otroligt ljus och vacker sort av den feta kvinnan, som till sin natur har spektakulära vågiga blad som är svåra att blanda ihop med lövverk från andra underarter. Bland blomsterodlare är denna växt känd som en enkel "lockighårig krasulya".

Bild
Bild

Markskydd

Den typ av marktäckande växter är jäveln, kallad fluffig eller lyciform. Dessa växter representerar en medelstor och inte särskilt hög buske, vars skott sprider sig ganska lågt och har en karakteristisk fyrsidig struktur. Skottens höjd överstiger i sällsynta fall märket på 25 cm. Bladen är vanligtvis mycket blygsamma i storlek, vikta i fyra snygga och intressanta rader. De senare pressas hårt mot varandra. I ganska ljusa ljusförhållanden är lövverket synligt och attraktivt avstängt med en rödaktig nyans. Denna växt är extremt populär inom hemodling, den odlas väldigt ofta.

Pseudo-bough-fettet är en sort med mycket flexibla pagoner . Bladen ligger löst på dem. Sådana blommor är kända för sina sorter, som har gröngula eller gråaktiga blad. De är också svåra att förväxla med andra sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en variation av en fyrsidig fet kvinna eller en fyrsidig crassula . En sådan växt har mycket gemensamt med exemplen som beskrivs ovan, men den har ovanliga blad med en subulat form som är karakteristisk för den. I tvärsnitt visar de senare sig vara praktiskt taget runda. Deras längd överstiger som regel inte 4 cm, och deras diameter är sällan mer än 4 mm.

Den skäggiga feta kvinnan är en sort med låga pagoner, som förgrenar sig längst ut och bildar speciell gräs . Bladen samlas här i ett slags frodiga rosetter, som i en cirkel oftast är cirka 3-4 cm. Standardfärgen på lövverket är grön. Samtidigt har kanterna på själva plattorna kant i form av långsträckta snövit ränder. Blommorna i sig är mycket små och vita i färgen. De öppnar i februari - april i de rika blomställningarna i paraplystrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fet kvinna "Marnier" är en sort med ganska korta stjälkar … De förgrenar sig svagt. Hos unga individer är stjälkarna upprätt, men med tiden hänger de lite. Bladen har vanligtvis en rundad struktur, kärnorna är breda, skuggan är nära blå och sidokanterna är röda. Blommorna själva växer snövit, och deras diameter når 4 mm. Formen är klockformad eller fembladig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en speciell rosettbastard . Denna utbredda sort har korta stjälkar, vars rosetter är platta och praktiskt taget ligger på markytan. Bladen kännetecknas av en karakteristiskt linjär-flikig form med en längd på 6 till 8 cm. Färgen är rik smaragd, ytan är blank och i solen lyser med en spektakulär röd nyans som lockar mycket uppmärksamhet. Bruskcilier är belägna längs kanterna. Blommorna i sig själva är mjölkvita. De öppnar vanligtvis antingen i februari eller mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spikera

Denna typ av feta kvinnor kallas också kolumner eller kolumner. Denna grupp av växter har sitt eget ovanliga namn på grund av sin naturligt ovanliga struktur. Sådana jävlar är upprättstående buskar, vars små stammar antingen inte grenar alls eller förgrenar sig mycket svagt. De parade bladen av dessa växter smälter samman med basen och täcker stammen så att det verkar som om de är hårt spända på stammen.

Bild
Bild

Parforata är en av de vanliga sorterna av detta spektakulära träd . En sådan växt är naturligt mycket liten i storlek och lämnar med en distinkt diamantformad form. Bladen är arrangerade i par, växer ihop vid basen och skär varandra med stammen, som om de täcker den. Själva arrangemanget av lövverk här är korsformat. Stjälken kännetecknas av låg förgrening och hög styvhet. När det gäller färgen på bladen är den nära ljusgrön. I det här fallet finns det en karakteristisk blåaktig blomning och en röd kant runt kanterna.

Enligt längdparametern växer bladen av saftiga av denna sort sällan mer än 2 cm. Stamens längdparameter når vanligtvis 20 cm och dess diameter är cirka 3 cm. Blomningsperioden här faller på vintersäsongen. Ett stort antal små vita blommor samlas i starka blomställningar högst upp i skottet.

"Perforata" kommer att kunna växa framgångsrikt även som ett apelsinträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Perforerad Variegata" - en sort som är en av underarterna till standarden "Perforerad " … Unga blad av denna växt är täckta med rika gula ränder längs kanterna eller i mitten. När det gäller det gamla lövverket som ligger längst ner på stammen är det vanligtvis grönt. På våren är detta träd helt täckt med grönt.

Bild
Bild

Grupperade - växter av denna sort är stunted och fleråriga . Av natur är sådana crassulas tunna, men deras stjälkar kännetecknas av hög förgrening. Bladrosetter är mycket tätt belägna på dem. Bladen på de grupperade växterna är små och runda. Deras yta är slät och strukturen är mjuk. Bladen kan bli upp till 5 mm långa. Den naturliga färgen på lövverk på dessa träd är grågrön.

Vid bladbladens kanter kan små och tunna flimmer observeras. Denna crassula växer bra och bildar en slags tät "kudde". Blomställningar kan vara högst upp på skotten. Blommorna växer små och vitrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter av sorten "Monstroza" har ett ovanligt och originellt utseende . Skotten på detta pengaträd växer asymmetriskt, med karakteristiska avbrott. Deras tjocklek överstiger sällan 0,5 cm. Skotten är täckta med små fjällande trianglar-blad av en gulgrön nyans.

Den kompakta anläggningen är Cooper -sorten .… Vanligtvis överstiger dess höjd inte 15 cm. Bladen har en spetsig spets med en stor hög i mitten. Det finns också villi längs kanterna på bladen. Färgen på lövverket är ofta inte den enklaste, till exempel brungrön med fläckar. Vanligtvis växer bladen på stammen i en spiral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höga växter inkluderar feta kvinnor i de sk bergsort … Dessa träd kännetecknas av krypande eller upprättstående stjälkar, vars höjd kan nå 50 cm eller mer. Till en början är skotten på detta pengaträd örtartade och blir sedan till trädliknande. De sprider sig vanligtvis horisontellt och drar upp ganska mycket. Om beskärning sker i tid och korrekt är det möjligt att bilda en härlig bonsai från denna söta buske.

Bladen av denna sort kännetecknas av hög densitet, slät topp. De kan vara diamantformade eller äggformade. Längden är upp till 2, 5 och bredden är 1–2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ blomning

Dekorativa blommande crassulae utmärks av ett särskilt intressant och ljust utseende, vilket är svårt att inte uppmärksamma. Blomningen av dessa växter blir kär i många blomsterodlare, som sedan börjar ägna sig åt sin direktodling.

Den växelformade sorten av denna växt ser bra ut . En sådan fet kvinna är en buske med antingen en rak eller en grenad stam. På höjden kan den mycket väl nå märket 1 meter. Bladen på denna crassula är skärformade och har en grågrön färg. Växtens lövverk kännetecknas av hög saftighet och köttighet, särskilt i området vid basen. I den sista zonen växer bladen ihop och spänner själva stjälken.

Bladens längd kan vara upp till 10 cm. Blomningsperioden är från juli till augusti. Samtidigt kommer blommorna igenom djupröda och samlas direkt vid skottets krona i stora (upp till 20 cm) blomställningar i form av paraplyer.

Huvuddragen i den beskrivna sorten är att i den, efter blomningsperioden, måste skottets krona tas bort tills bladen har utvecklats normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crassula Schmidt är en sort som är utbredd i Europa . Där odlas den som en årlig. Så snart busken blommar kastas den omedelbart och sedan planteras färska exemplar. Höjden på en sådan buske är sällan mindre än 10 cm. Crassula Schmidts löv är mycket täta och har en ovanlig form - de är smala och spetsade närmare spetsarna.

Färgen på bladen på denna crassula är också anmärkningsvärd. Deras övre del är målad grön med en lätt silverfärgad nyans, och den sömmiga halvan är nära en röd nyans. Stjälken här har en rosa färg. Den feta kvinnan av denna sort blommar med ljusa skarlakansblommor av en karminskugga.

Denna växt har utmärkta dekorativa egenskaper, därför används den i många fall av landskapsdesigners.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yusti-Corderoi är en sort som också föredras i stora mängder i hela Europa . Här uppfattas denna växt också som en årlig. I många avseenden liknar det ovannämnda Schmidts tjocka kvinna. Endast bladen på "Yusti-Corderoi" växer tillplattade, rundade i botten. Det finns cilia längs kanterna. Under blomningsperioden bildar denna växt rika och brokiga karminknoppar med rosenröda blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crassula pierced-leaved kan behaga med sitt vackra utseende . Denna växt glädjer blomsterodlare med sin årliga blomning. På höjden kan sådana crassulae väl nå märket 50-100 cm. Stammarna växer vanligtvis raka och deras förgrening är minimal. En bra dekorativitet för denna växt ges av löv, som om de är spända på själva stammen. De är saftiga och köttiga.

Bladbladets form i succulenter av denna sort kan vara triangulärt eller lansettformat. Längden är vanligtvis från 10 till 15 cm. Överst på bladen är beströdda med röda prickar, och i kanterna finns knappt märkbara små tänder. Aktiv blomning sker under de varma sommarmånaderna. Små blommor samlas i tofsliknande blomställningar. Deras färg är vit eller röd.

Bild
Bild

Allmänna regler för hemtjänst

Även om den tjocka kvinnan anses vara en icke-nyckfull och stark växt, är det fortfarande mycket viktigt för henne att ge ordentlig och kompetent vård. Endast om detta standardvillkor är uppfyllt kan vi prata om ett penningträds skönhet och god hälsa. Låt oss titta närmare på vilken typ av vård den tjocka kvinnan kommer att behöva.

Det är mycket viktigt att komma ihåg att den tjocka kvinnan är en stor älskare av värme och bra ljus . Det bör dock komma ihåg att i direkt solljus kan denna växt skadas allvarligt, upp till och med brännskador. Experter och erfarna blomsterhandlare rekommenderar att du placerar krukor med denna vackra växt nära öst- och västfönstren. I fullständigt mörker är det naturligtvis bättre att inte behålla den tjocka kvinnan - under dessa förhållanden kommer växten att vara obekväm.

Det är lämpligt att temperaturen i rummet där krukan med den tjocka kvinnan ligger bör hållas i området + 20-25 grader Celsius. Om vi pratar om vinterstödperioden som är nödvändig för växten, är det lämpligt här att stå emot en temperatur på cirka +14 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att vattna pengaträdet ordentligt . Det rekommenderas inte att fylla i det, eftersom detta kommer att leda till att lövverk faller av, rotruttnar. Växten kan vattnas inte för ofta - jorden i krukan kan torka ut lite, det finns inget att oroa sig för. Men det är också omöjligt att helt glömma att vattna den feta kvinnan.

Vattning av anläggningen får endast utföras med väl sedimenterat vatten. Använd aldrig iskall vätska från kranen. Det är lämpligt att använda regn eller smältvatten. Dess temperatur bör likna rumstemperatur.

Om vatten har samlats i pannan under grytan, kommer det att vara nödvändigt att hälla ut det. Du ska inte lämna det där.

Bild
Bild

Om det är varma sommarmånader ute är det tillåtet att tvätta den tjocka kvinnan i duschen . I detta fall rekommenderas att skydda jorden från fukt.

Gödsel för detta träd måste väljas mycket noggrant. Du bör välja produkter specifikt för succulenter. Det är lämpligt att bekanta dig med produktens instruktioner före användning, även om du är säker på dina färdigheter och förmågor när det gäller att ta hand om en fet kvinna.

Du behöver inte befrukta pengaträdet för ofta. Ett gödningsmedel räcker för växtsäsongen. Var försiktig, eftersom sådana formuleringar ofta leder till att växtrötterna brinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är osannolikt att den tjocka kvinnan gillar konstanta transplantationer. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att utföra sådana procedurer högst ett par gånger om året. Samtidigt måste trädet transplanteras till en väl vald kruka med liten höjd, men med tillräcklig bredd. Det är nödvändigt att välja färsk jord av hög kvalitet och inte glömma dräneringsskiktet (inte tunnare 2-3 cm).

Någon form av fet kvinna gillar inte temperaturförändringar . Det är mycket viktigt att stabilitet observeras i denna fråga. Till exempel, om du överför en växt från en kall fönsterbräda till ett bord i ett varmt rum, kan det mycket väl bli allvarligt sjuk och dö.

Det är bättre att till en början tilldela en idealisk plats för pengaträdet, där han kommer att vara bekväm och inte ständigt behöver ordna om det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer så att tillväxten av en växt försenas under lång tid. Naturligtvis finns det undantag. Till exempel hör en intressant sort som heter "Arta" till kategorin långsamt växande växter. I andra fall indikerar den långvariga tillväxten av succulenter ofta felaktig vattning. Det är lämpligt att inte göra misstag här.

Var noga med att se till att denna saftiga inte är mottaglig för sjukdomar eller parasitattacker . Som regel märks alla hälsoproblem hos denna växt omedelbart. Till exempel kommer en konstig vitaktig blomma, svarta eller bruna prickar att dyka upp på bladen, eller så börjar lövverket falla helt och hållet. Det kan finnas många anledningar till att en fet kvinna kan bli sjuk.

I vilket fall som helst, om du märker några "problem", bör du agera snabbt med lämpliga behandlingar och preparat. Om du förlorar värdefull tid kan växten gå förlorad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Eventuella sjukdomar hos svamparterna känns på växtens rotdelar. Efter en tid "avviker" svampen längs resten av ytorna. Som regel kan plantens lövverk krympa märkbart under förhållandena vid denna sjukdom. För att förhindra ett liknande problem, experter rekommenderar två gånger om året att bearbeta den tjocka kvinnan med en lösning av kaliumpermanganat.

Oavsett typ och kvalitet på den tjocka kvinnan kan den inte hållas nära värmeapparater eller en radiator. Under deras inflytande kan växten vissna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa parasiterna som angriper denna saftiga kan du använda olika effektiva medel. En av produkterna av högsta kvalitet och mest använda är Fitosporin-M. Det kommer att behöva spädas ut korrekt (hur man gör detta anges vanligtvis på förpackningen). Den resulterande kompositionen används för att bearbeta växtens löv.

Det rekommenderas att köpa eventuella medel för behandling av succulenter i specialiserade trädgårdsbutiker. Bara där kan du köpa ett riktigt högkvalitativt och lämpligt läkemedel i alla avseenden som inte kommer att skada gröna husdjur.

När man transplanterar en fet kvinna i en ny kruka Det är mycket viktigt att agera så noggrant som möjligt . Det viktigaste att se upp för är att respektera rötterna . Om du av misstag skadar växtens rhizomsystem, kan det hända att den inte rotar sig på en ny plats.

Rekommenderad: