Typer Av Akacier (39 Bilder): Dekorativa Och Taggiga, Trädliknande Och Sfäriska Sorter, Med Stora Taggar Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Akacier (39 Bilder): Dekorativa Och Taggiga, Trädliknande Och Sfäriska Sorter, Med Stora Taggar Och Andra

Video: Typer Av Akacier (39 Bilder): Dekorativa Och Taggiga, Trädliknande Och Sfäriska Sorter, Med Stora Taggar Och Andra
Video: MOVEABLE 4SKIN - EMISIL REVIEW 2024, April
Typer Av Akacier (39 Bilder): Dekorativa Och Taggiga, Trädliknande Och Sfäriska Sorter, Med Stora Taggar Och Andra
Typer Av Akacier (39 Bilder): Dekorativa Och Taggiga, Trädliknande Och Sfäriska Sorter, Med Stora Taggar Och Andra
Anonim

Ordet "akacia" har flera versioner. En av dem hänvisar till den grekiska översättningen - "skarp", den andra - till den egyptiska - "tagg". Acacia -släktet tillhör familjen baljväxter, innehåller mer än 1300 arter, och många av dem har inte taggar.

Delar av världen gillar Afrika, Nordamerika, Australien, Asien koncentrerade 80% av dessa vackra växter på sina territorier … Acacia odlades i Europa på 1700 -talet. Beroende på sort och livsmiljö kan växten vara ett träd eller en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

De flesta arter har omfattande rotsystem. Den centrala roten går djupt in i jorden för att ge växten fukt och spårämnen. Den maximala akacian växer upp till 30 meter med en stam omkrets på en och en halv meter. Barken på en ung växt kastar en silverfärgad färg och blir brun med åldern. Många Acacia -sorter har smala, långsträckta och spetsiga blad . De representerar en lång bladblad med parade blad, i genomsnitt från 8 till 20 par. Beroende på typ av blomställning har de stora och små blommor (i form av ärtor). Acaciafrukter finns i bruna baljor, i genomsnitt 5-7 bitar i varje.

Den allmänna beskrivningen sammanfaller kanske inte riktigt med varje specifik art - du kan se detta genom att titta på en översikt över olika typer av akacier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Böjd

Hemlandet är Australien (New South Wales). Busken når en höjd av 1 till 6 meter, grenarna växer i en spetsig vinkel upp till 2,5 m. De parade bladen är 8-10 cm långa och 7 mm breda, de är långsträckta med en smalare bas och en rundad topp. Blomställningar innehåller 10-12 sfäriska huvuden på en 4 centimeter peduncle . Varje huvud är 8 mm i diameter. Bönorna är 7 cm långa och 7 mm breda.

Bild
Bild

Dubbelkantad

Växtens andra namn är kantad akacia (Acacia anceps). Busken växer från en meter till 3 meter i höjd och sprider sig mycket grenar till sidorna. Den har täta, smalare vid basen, alternativa äggrunda blad. Axillära gula ärtor är enskilt belägna på långa pediklar.

Bild
Bild

Åderlös

Det andra namnet är mulga (Acacia aneura). Bland ökenarten av australiensiska xerofytiska buskar intar den venlösa akacien en ledande plats . Det kan betraktas som en fodersort, eftersom det växer snabbt från 2 till 7 meter och befolkar de mest torra regionerna, äts mulga med nöje av boskap. Avser endemiska växtarter.

Bild
Bild

Bladlöst

Acacia aphylla växer i sydvästra Australien i bergbrott omgiven av eukalyptuskogar. Den tillhör hotade arter. Busken når en höjd av 2-2, 5 m, har inga blad, men är övermättad med gyllene sfäriska blommor. Blomningsperioden för Acacia aphylla sker från augusti till september, frukten mognar från december till mars.

Bild
Bild

Ashby

Acacia ashbyae är en medelstor buske. Dess höjd är vanligtvis 2 meter, buskens bredd växer i samma storlek. Har långsträckta avlånga blad av ljusgrön färg upp till 9 centimeter långa och 0,3 cm breda, de är fasta och täta. Ungt lövverk är vit-pubescent eller krämfärgat . Korta borstar är strödda med små gula ärtformade blommor, var och en högst en centimeter stor.

Bild
Bild

Flerstickig

Dess andra namn är "eldtörn" (Acacia ataxacantha). Klätterbusken har taggar 1 centimeter långa, formade som en rovdjursklo. De är utspridda på grenarna på ett kaotiskt sätt, med deras hjälp håller flexibel akacia fast vid något stöd och bildar en buske . Tvåbladiga blad kan vara upp till 15 cm. De utgör cirka 10 baser, prickade med 20 till 40 par små blad. Täta blommor är spikformade blomställningar som finns i behållarens axlar. De har en vit nyans, blir upp till 8 cm långa.

Bild
Bild

Bailey

Acacia baileyana växer som ett medelstort träd. Livsmiljön är Australien, och närmare bestämt New South Wales . Riklig blomning sker från mars till april. Ömtåliga gula blommor med en behaglig doft samlas i axillära borstar om 10 bitar. Acacia har dubbla pinnate blad på 2 eller 4 par grenar, som var och en är prickad med 8 till 18 par smal lansettformade blad. Miniatyrblad är upp till 6 mm långa och 1 mm breda. De är ljusgröna med en silverfärgad beläggning.

Bild
Bild

Två kärnor

Acacia binervata är en buske som blir upp till 5 meter hög, men kan bildas som ett 15 meter träd. Den har djupt sittande lansettformade eller smalna elliptiska blad 5 till 12 cm långa och 2,5 cm breda. Lövverket är rosa med en vågig kant och en spetsig ände, mönstret är 2 långsträckta vener . Blomställningarna samlas i krämfärgade korgar, som var och en består av 20 små blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort spikelet

Acacia brachystachya växer som en buske upp till 5 meter stor med stora, spridande, tätt planterade grenar. De smala, blågröna bladen blir upp till 14 cm långa och bara 2 mm breda. Gula blommor upp till 2 centimeter långa samlas i långsträckta penslar i form av cylindrar.

Bild
Bild

Buxbom

Acacia buxifolia bildar en buske som blir upp till 4 meter hög. Det finns i de nordamerikanska och australiska skogsområdena. De sfäriska blommorna har varmgul färg.

Bild
Bild

Calamus

Acacia calamifolia är en liten sfärisk buske i en volym av 4 till 10 m. Smala linjära gröna blad med en gråaktig blomma kan vara från 5 till 11 cm långa med en fin spetsig spets i slutet. Saftiga gula kluster innehåller upp till 50 blommor . Rynkade bönor förlängs upp till 14 cm.

Bild
Bild

Taggig

Acacia tetragonophylla är bättre känd som curare (återvändsgränd). Den växer i Australien i form av höga buskar eller små träd, vars tillväxt inte överstiger 4 meter . Den metamorfos som en gång inträffade med bladen på vissa växtarter gav upphov till phyllodes. I taggiga akacier ser de ut som tunna formationer upp till 3 centimeter långa - först mjuka och flexibla och sedan hårda och mycket vassa. Gula blommor samlas i sfäriska grupper.

Bild
Bild

Grotta

Acacia grotta är ett litet lövträd. Dess höjd är inte mer än 5 meter, Sydamerika anses vara sitt hemland . Växten har en mörk barkfärg, dubbelfjädrade blad. Alla grenar är prickade med små taggar. Små (upp till 2 cm) gula blommor samlas i axlarna på 3 bitar. Lignifierade bönor når 10 cm.

Bild
Bild

Sked

Acacia cochlearis är en tät buske från en halv meter till 3 meter hög. Har täta lansettformiga alternativa blad i form av ellipser, 2 centimeter i längd och cirka en centimeter i bredd. Ljusa blommor med varm gul färg samlas i 40 bitar i rundade racemes.

Bild
Bild

Komprimerad

Acacia constricta är en omfattande buske som växer upp till 3 meter bred och upp till 2 meter hög. Unga stjälkar är lila i färgen, så småningom blir de grå med 2 cm vita taggar . Små parade blad förlängs upp till 4 centimeter. Blommorna är en centimeter i diameter och bildar gula huvuden.

Bild
Bild

Familjen akacia har många dekorativa arter som används i landskapsdesign.

Pilacacia (Acacia saligna)

Pilacacien har inte taggar, den kan bildas som en buske eller ett litet träd från 3 till 5 m. Växten blommar på våren med ett fluffigt överflöd av gula blomställningar . De når en halv meter och ser ut som soliga snår av många små ärtor.

Bild
Bild

Beväpnad akacia (Acacia armata)

Busken växer upp till 3 meter, ett stort antal grenar skapar en vacker volym. Istället för löv finns det bladliknande förlängda sticklingar (phyllodia), vilket är typiskt för många arter av akacier . De knutiga grenarna är utrustade med taggar och lämpar sig bra för bildandet av beskärningsmetoden. På våren blommar bländande ljusgula blomställningar.

För att ta hand om handlingen behövs bara vatten och sol, och hon organiserar skönheten och stämningen i trädgården själv.

Bild
Bild

Vacker akacia (Acacia pulchella)

Ett vackert vintergrönt träd med matta blad och vassa taggar. Långa hängande segment har små parade blad med böjda ändar. Kapitatblomställningarna är prickade med en spridning av små gyllene blommor.

Bild
Bild

Långbladig akacia (Acacia longifolia)

Trädet växer upp till 9 meter. Långa blommande grenar faller ner som ett gyllene vattenfall. Acacia har skott med lansettformade phyllodia. Delikata gula blommor samlas i spikformade blomställningar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Efter att ha bestämt dig för att plantera akacia på din webbplats, måste du tänka noga på den plats där det är möjligt att göra detta. Växten har ett betydande rotsystem med en djup huvudrot och ett rhizom som växer åt sidorna. Att transplantera ett träd på ett par år kommer inte att vara lätt.

Först och främst väljer de vilken typ av akacia som är lämplig för klimatförhållanden. Vidare bestäms de enligt designmålen: trädliknande eller buskar.

Efter att ha bestämt dig för sorten bör du noggrant undersöka själva plantmaterialet. Det är bättre om plantan är minst en meter . Med tanke på den snabba tillväxten av akacier kommer 30 centimeter plantor att slå rot.

Tunneln ska vara fjädrande utan märkbar skada . Roten kommer inte att skapa problem om det förutom den centrala basen finns ett tillräckligt antal sidogrenar. Rhizomen bör undersökas med avseende på sjukdom. Sfäriska sälar kommer att berätta om förekomsten av rotcancer - det är bättre att vägra en sådan växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Acacia är en opretentiös växt, och det är väldigt lätt att ta hand om den. Men inte alla typer är lämpliga för landskapsdesign. Dekorativa sorter av akacior är vackra för att dekorera trädgårdar och parker i alla former - både buskar och träd. De gör underbara häckar.

Trädet kan vara:

  • plantera separat på gräsmattan;
  • skapa en blandad design som "vilda" snår;
  • göra centrum för sammansättningen av "stenens trädgård".
Bild
Bild
Bild
Bild

För dessa ändamål är låga, rikligt blommande trädsorter lämpliga. Valet av färg beror på den omgivande vegetationen. Busken väljs också enligt designkonceptet.

  • För dem som gillar kulaformiga buskar är den kalamusbladiga akacien lämplig.
  • Boxwoodacacia kommer att göra en underbar häck med fantastiska kluster av gula blomställningar.
  • Om du behöver dölja det gamla staketet kan ingen klara den här uppgiften bättre än akacian. Dess lockiga stjälkar med sega taggar kommer att fläta vilken struktur som helst.
Bild
Bild

Silveracacia ser charmig ut i landskapsdesign - folk kallar det av misstag för mimosa. Den har frodiga, rika gula blomställningar. Denna typ av akacia växer bara i södra vårt land. Blommar från januari till april. Där klimatet är svårare planteras det i badkar och tas ut ur lokalerna under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på hur vacker akacia av olika typer och former ser ut i landskapets utformning av trädgårdar och parker:

  • flexibla krypande akaciasorter bildar perfekt lusthus och valv;
  • sfäriska former av akacia;
  • häck;
  • konstgjord bildning av träd och buskar av tropiska akacier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Acacia är inte bara vackert utan också hälsosamt. Många av dess typer används inom medicin och parfymeri. Dessutom berikar den, liksom alla baljväxter, jorden med kväve och förbättrar därigenom trädgårdens markskydd.

Rekommenderad: