Murraya Paniculata (30 Bilder): Växer Från Frön Och Vårdar Hemma. Vyer. Varför Blommar Den Inte, Och Vad Ska Man Göra För Att Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Murraya Paniculata (30 Bilder): Växer Från Frön Och Vårdar Hemma. Vyer. Varför Blommar Den Inte, Och Vad Ska Man Göra För Att Blomma?

Video: Murraya Paniculata (30 Bilder): Växer Från Frön Och Vårdar Hemma. Vyer. Varför Blommar Den Inte, Och Vad Ska Man Göra För Att Blomma?
Video: How to Grow and Care Kamini/Orange jasmine/Murraya Paniculata flower plant. 2024, Maj
Murraya Paniculata (30 Bilder): Växer Från Frön Och Vårdar Hemma. Vyer. Varför Blommar Den Inte, Och Vad Ska Man Göra För Att Blomma?
Murraya Paniculata (30 Bilder): Växer Från Frön Och Vårdar Hemma. Vyer. Varför Blommar Den Inte, Och Vad Ska Man Göra För Att Blomma?
Anonim

Murraya är en exotisk kultur. Detta är ett träd med höga dekorativa egenskaper och underbar doft. Läckra och hälsosamma frukter är en annan kulturens dygd. I trädgårdarna i vårt land kan du oftast hitta paniculata murraya. Denna artikel kommer att berätta om egenskaperna hos denna sort och nyanserna i dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Murraya paniculata (murraya paniculata från latin murraya paniculata) tillhör spårfamiljen. Det kallas ofta det kejserliga trädet på grund av sitt ursprung. En gång odlades kulturen bara i palatsets trädgårdar i Japan och Kina. Idag finns den inte bara i Asien, utan också på vissa andra platser.

I Ryssland pryder sådana träd vinterträdgårdar och växthus. Du kan odla en kultur i en lägenhet.

Arten i fråga fick sitt namn för att hedra botanikern Yu. A. Murray. Det var han som upptäckte och beskrev det. Kulturen är vintergrön. Hemma är det begränsat till en blygsam höjd (upp till 1 m). Det ser ut som ett miniträd eller en spridande buske.

Bild
Bild

Bladen är rika gröna, fjädrande, ovala. De täcker hela skottområdet. Blommorna är snövit, mycket vackra. Kronbladet är graciöst krökt bakåt. Blomställningar är vanligtvis stora. Murraya paniculata börjar blomma vid fem års ålder.

På grund av den känsliga behagliga doften gav fröproducenterna kulturen ett mycket symboliskt namn - "kejserlig parfym".

Man tror att lukten från trädet hjälper till att hantera depression, lindrar huvudvärk och förbättrar sömnen . Ett annat ovanligt namn på kulturen är "orange jasmin". Det beror på kulturernas visuella likhet, liksom de märkbara inslag av citrus i doften.

Frukterna är orange-röda rundade bär. De är ätbara och har en söt smak . Bär tonar upp människokroppen, sänker blodtrycket och hjälper till att bekämpa virus.

I Ryssland odlas kulturen sällan för medicinska ändamål. Den är snarare placerad som en prydnadsväxt. Ändå, efter att ha bosatt ett sådant grönt "husdjur" hemma, kan du bli ägare till ett naturligt mini-apotek.

Muraya paniculata är opretentiös och mycket vacker . I inomhusmikroklimatet blommar det nästan året runt. Det viktigaste är att ge växten lämpliga förutsättningar för sin tillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Cirka 10 arter av murray är kända. Men bara tre kan odlas inomhus. Dessa är: Murraya paniculata, Murraya dvärg och Murraya Koeniga (svartfruktig).

Den panikulära arten representeras av tre sorter

Minima . Den maximala höjden på detta träd är 60 cm. Många odlar det som en bonsai.

Bild
Bild
Bild
Bild

Min-a-min . Denna buske växer upp till 1 m. Den är täckt med en tjock frodig keps med små löv (upp till 2 cm).

Bild
Bild

Dvärgkompakt . Detta alternativ är miniatyr. Dess maximala höjd är 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

För att murraya ska utvecklas och blomma måste den ges ordentlig vård.

Belysning

Kulturen är ljuskrävande. Det är dock bättre att sprida ljus. Direkt sol exponering är inte ett stort hot på våren eller hösten. Men under den varma sommaren är det bättre att använda gardiner eller ställa potten bort från fönstret.

Den bästa platsen för en blomma är sydost- eller sydvästfönster. I söder är det bättre att lätt skugga växten . Om blomman ligger på balkongen är det bättre att placera den närmare väggen.

Kultur behöver hela dagsljuset . Hon bör få ljus varje dag i minst 12 timmar. På vintern kan bristen på ljus kompenseras för användning av fytolampor. Om detta tillstånd ignoreras kommer växten att börja kasta lövverk och vägra att blomma.

Bild
Bild

Temperatur

Sommartemperatur bör inte stiga över +26 grader . På vintern kan växten förses med en sval svalhet (vid nivån +17,20 grader). I princip kommer blomman att vara ganska bekväm vid rumstemperatur. Det kritiska minimumet är +12 grader.

Under en varm årstid kan du visa en blomma på en inglasad balkong eller veranda.

Det är dock värt att överväga att plötsliga kalla snaps och drag har en negativ effekt på det gröna "husdjuret". Detta bör beaktas vid ventilation av rummet på vintern.

Vattning

På våren och sommaren är det nödvändigt att fukta jorden regelbundet och rikligt (upp till 4 gånger i veckan). Och kräver också daglig sprutning . I detta fall bör fukt undvikas på kronbladen. Lövverket ska torkas minst två gånger i månaden. Under höst-vinterperioden bör vattningen minskas till 1-2 gånger i veckan.

Om växten lämnas utan fukt under lång tid kan den dö . Men vattentätning är också oacceptabelt. Vattnet från pallen måste tömmas. Endast rent vatten är lämpligt för vattenprocedurer. Du kan filtrera det eller försvara det. Klorfri vätska föredras.

Bild
Bild

Fuktighet

Kultur tolererar lugnt mikroklimatet i stadslägenheter. Men om inomhusluften blir för torr bör du vidta åtgärder. Du kan spraya växten med en fin sprutflaska. Du kan ordna en varm dusch för det gröna "husdjuret". Det kommer att vara användbart att ha en speciell enhet som kontrollerar luftens fuktighet.

Bild
Bild

Jord och kruka

Lätt, lös och näringsrik jord är lämplig för att odla en blomma. Syrligheten ska vara neutral. Du kan köpa en speciell citrusblandning från affären och lägga till perlit i den. Men du kan också kombinera de nödvändiga komponenterna själv:

  • torvmark;
  • lövmark,
  • humus;
  • sand (fungerar som bakpulver).

De tre första komponenterna tas i lika stora proportioner. Istället för sand är det tillåtet att ta perlit eller vermikulit.

Mängden bakpulver ska vara något mindre än de andra komponenterna. Och glöm inte heller dränering. Den ska uppta 1/3 av behållarens volym.

Om jorden förbereds på egen hand bör den desinficeras. För att göra detta kan du använda ugnen eller kaliumpermanganatspillmetoden.

Det är bättre att välja en liten kapacitet. I en trång kruka blommar kulturen bättre, eftersom rötterna snabbt fyller hela utrymmet. En förutsättning är förekomsten av dräneringshål.

Bild
Bild

Gödselmedel

Kulturen behöver inte mycket matning. Ytterligare näringsämnen tillsätts en gång i månaden. Förberedelser för blommande inomhusväxter som erbjuds av butiker är lämpliga. Gödsel för bonsai är också acceptabelt. Det är viktigt att komma ihåg att kompositionerna inte bör innehålla mycket fosfor, och det ska inte finnas något klor i dem alls . Annars kommer blomsterhandlaren att möta kloros.

Under blomningen kan du mata grödan två gånger i månaden. I detta fall alternerar organiska och mineralkompositioner. Det är värt att komma ihåg att för mycket dressing bara kommer att skada växten, så du bör inte vara nitisk i den här frågan.

Bild
Bild

Överföra

Unga växter planteras om varje år. Rätt tid för detta är våren. Varje gång tar de en rymligare (men inte för stor) behållare . Vuxna blommor genomgår denna procedur mindre ofta (en gång vart tredje eller fjärde år).

Om markförstöring är uppenbar kan du helt enkelt förnya jorden. För att göra detta, ta försiktigt bort så mycket jord som möjligt från krukan. Sedan, i stället för henne, häller de i en ny. Det är viktigt att undvika skador på rötterna.

För att flytta till en större kruka används överföringsmetoden. Blomman avlägsnas tillsammans med en jordklump och överförs så till en ny behållare. Krukans storlek ändras för unga växter som utvecklas aktivt. Mogna exemplar transplanteras i en kruka med samma kapacitet.

Efter proceduren bör kulturen vattnas med varmt rent vatten. Efter det måste det placeras på en plats med en ljus skugga . Detta är nödvändigt för att blomman ska "komma till sin rätt" efter stress.

Bild
Bild

Beskärning

Det är bättre att stänga av murraya under de sista dagarna i februari. Kulturen accepterar enkelt en frisyr. Förkortning av långa skott föryngrar kronan, vilket gör den mer frodig. Vart i bildningen bör ske gradvis.

Om du använder grödan som ett helande träd kan du bara beskära gamla skott. Det bör dock komma ihåg att på grund av vägran att korrigera hårklippningen kommer plantens dekorativa effekt att drabbas.

Miniatyrsorter behöver inte beskäras regelbundet. Men om du vill kan du ge den här formen till önskad form. Du kan till och med odla bonsai med denna procedur.

Bild
Bild

Fortplantning

Oavsett avelsmetod är det bäst att utföra proceduren under våren.

Genom sticklingar

Sticklingar tas från halv-lignifierade skott. Det nedersta arket tas bort. Sedan skärs plantmaterialet under njuren. Den skurna platsen behandlas med pulverformigt kol.

Stjälken placeras i en behållare med lämplig jord, fördjupa den med 1, 5-2 cm . Vattning med en icke-koncentrerad lösning av kaliumpermanganat förhindrar utveckling av sjukdomar. Behållaren är täckt med polyeten och placerad på en skuggig plats. Rekommenderad temperatur från +25 till +30 grader … Ett tillväxtstimulerande medel kan användas.

Efter ca 2 månader kommer rötterna att dyka upp. Unga växter kan flyttas till en permanent kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från frö

Fröna finns i mogna frukter. Ta bort fruktköttet från dem och skölj fröna noggrant. Sådd kan göras omedelbart eller efter ett tag.

Innan proceduren blötläggs fröet i varmt vatten i 1-2 timmar. Sedan läggs det ut på marken, som är en blandning av torv och sand. Vattna lätt och täck med samma blandning ovanpå (med ett lager på ca 1 cm). Det är tillåtet att använda torvtabletter.

Behållaren är täckt med transparent material och placeras på en varm plats. Varje dag sänds planteringen. Marken fuktas efter behov med en spruta.

Vanligtvis uppstår groddar på 35-40 dagar. Efter bildandet av tre löv överförs plantorna till enskilda behållare. En transplantation i en ny kruka görs först efter 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen har god immunitet. Men med dålig vård kan vissa problem uppstå.

  • Om löv faller indikerar detta brist på belysning.
  • Om lövverket blir gult, fryser blomman.
  • Om grenarna är helt nakna, är detta ett tecken på vattentäppning. Om rötterna inte hinner ruttna är det värt att justera vattningen. Om processen redan har börjat är det nödvändigt att få blomman ur behållaren, ta bort de drabbade delarna, behandla de återstående rötterna med en fungicid. Krukan måste desinficeras och jorden bytas ut.

Om bladen torkar, kulturen inte blommar och inte bär frukt, indikerar detta en överdriven torrhet i luften.

Om skadedjur förekommer på växten, till exempel en skida eller spindelkvalster, bör åtgärder vidtas. Sprutning med tvålvatten eller insekticider hjälper. Insekterna själva måste avlägsnas från blomman med en alkoholbaserad bomullspinne. Behandlingen upprepas tills hotet är helt eliminerat.

Rekommenderad: