Kinesisk Kamelia (17 Foton): Beskrivning Och Odling Från Fröna Från "tebusken" Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Kinesisk Kamelia (17 Foton): Beskrivning Och Odling Från Fröna Från "tebusken" Hemma

Video: Kinesisk Kamelia (17 Foton): Beskrivning Och Odling Från Fröna Från
Video: Daily Tea Practice No. 17 : Ya Bao purple buds 2024, Maj
Kinesisk Kamelia (17 Foton): Beskrivning Och Odling Från Fröna Från "tebusken" Hemma
Kinesisk Kamelia (17 Foton): Beskrivning Och Odling Från Fröna Från "tebusken" Hemma
Anonim

När de väljer te i en butik försöker varje kund välja en kvalitetsprodukt, inte tedamm. Men hur skiljer man en naturlig produkt från en falsk? För att inte bli ett offer för skrupelfria producenter, prova att odla kinesiskt te själv i en rumsmiljö. Du kan få riktiga teblad från en växt som heter kamelia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kulturen är en grenad buske täckt med mörkgröna blad med en slät yta, på den sömlösa sidan, färgen är ljusare och strukturen är fleecy. Blommande kännetecknas av ett estetiskt utseende, blommorna har vita eller blekrosa kronblad. Frukterna som dyker upp på senhösten liknar runda lådor med tre blad.

Det finns två typer av kamelier - kinesiska och assamiska . Den assamesiska sorten är en hög växt upp till 15 m lång, så den kan inte planteras i en lägenhet. Kinesisk kamelia har en mer kompakt storlek, dess te är rikt, starkt, men det kan inte skryta med doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen kan ett tea tree växa även på steniga jordar, det vill säga att det inte är särskilt nyckfullt. Områden med tropiskt och subtropiskt klimat kallas teens hemland, men växten tål frost och till och med snöiga vintrar. Det är sant att om trädet odlas under ogynnsamma förhållanden blir kvaliteten på tebladen betydligt lägre. Det mest utsökta teet är hämtat från buskarna som finns i subtropikernas agroklimatiska zoner på 1500 m höjd över havet.

Ett träd som odlas artificiellt på plantager producerar kanske inte alltid kvalitetste . Kompetent vård, särskild bearbetning, kosttillskott bidrar bara till en ökad lövverk, men alla dessa åtgärder kan inte påverka smaken av den framtida drycken. En hemodlad "tebuske" kan inte heller konkurrera i smak och arom med en naturlig produkt eller till och med en industriell, men dess löv är inte mindre användbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Te som odlas på fönsterbrädan kan konsumeras inte bara som en morgondryck, utan också som ett läkemedel. Det används för att behandla astma, angina pectoris, perifer kärlsjukdom och kranskärlssjukdom. Växten har också antibakteriella egenskaper, eliminerar dålig andedräkt, förstör stafylokocker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Du kan odla kinesisk kamelia från frön. Blötlägg bönorna innan du planterar dem. Alla framtagna prover kan kastas - deras grobarhet är noll. Du kan också skilja växtmaterial av hög kvalitet från ett icke-lovande material genom att skaka lådan med frön: de korn som knackar och ser torra och ofarliga ut är olämpliga för plantering.

Plantering krävs omedelbart, eftersom tefrön snabbt tappar sin spiring . Om detta ännu inte är nödvändigt kan kornen läggas i fuktad sand, läggas i kylskåpet och förvaras vid en temperatur på 4-5 grader. Såning rekommenderas på vintern eller mars. Före plantering måste fröna hållas i varmt vatten i flera timmar eller lämnas i två eller tre dagar i vatten vid rumstemperatur, byta vatten dagligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att intensifiera utvecklingen av planteringsmaterial rekommenderar odlare att släppa ett par droppar "Epin".

Bild
Bild

Efter att ha förberett fröna kan du börja förbereda jorden. För att göra detta, blanda i lika delar sand, lövmark och torv. Lägg dränering i den valda krukan och täck med jord. Fukta jorden och placera fröerna där till ett djup av 5 cm. Täck krukan med glas eller transparent film för att skapa en växthuseffekt och låt behållaren stå vid +20 +25 grader. Varje dag måste krukan ventileras och se till att jorden inte torkar ut. Vanligtvis kläcks plantor efter en månad, men ibland tar denna process upp till 2, 5 månader.

Med utseendet på två äkta blad sitter groddarna i separata behållare . När du planterar en skott i ny jord, se till att rotkragen är på marknivå. Fukta busken regelbundet, lossa jorden efter fuktning, befrukta växten, men var beredd på att kulturen växer ganska långsamt. Under det första året är tillväxten cirka 30 cm. Blomningen börjar vid 1, 5 år. När knoppar ställs in rekommenderas det att minska vattningsfrekvensen. Ett exemplar blir vuxen vid 7-8 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Om "tebusken" planteras i ett privat hus, blir odlingen inte svår. När det blir betydligt varmare ute kan grödan installeras tillsammans med en behållare i jorden på platsen. När växten hålls i lägenheten kan den tas ut på balkongen för sommaren. För att behålla fukt i varmt väder kan jorden täckas med ett lager mossa eller torv.

Vattning utförs när jordkoman torkar ut . Det är bättre att återfukta busken på kvällen. Om växten utsätts för frisk luft och det regnar ute behöver den inte vattnas. Under en torka fuktas jorden regelbundet tills vatten bildas i sumpen, i denna situation tappas vätskan. Lossning utförs efter var sjätte vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att inte överflöda växten. När den är vattentät blir jorden sur, blomman börjar värka. Tecken på sjukdomens början är grågröna lesioner på markens yta. Med tiden känns en fruktansvärd lukt från krukan. Kulturen slutar utvecklas, bladen täcks av lila fläckar och börjar flyga runt. Ofta sker försurning av jorden på grund av en mycket rymlig kruka eller dålig dränering. I denna situation kommer anläggningen att räddas genom en tidig transplantation och en fullständig förnyelse av marken.

Så fort det blir kallare på gatan måste krukorna tas in i huset. Kulturen är inte alltför nyckfull för belysning, även om den kommer att vara bekvämare i ett skuggat område. För att kronan ska utvecklas jämnt, vänd potten med jämna mellanrum mot solen i olika riktningar.

Te plocka

Att brygga te från en växt som odlas inomhus, Följ dessa steg.

  1. Nyp av de apikala skotten med dina händer, på vilka 2-3 blad bildas.
  2. Gnid skotten med handflatorna tills de blir något klibbiga av oljan som släpps ut och bladen blir till tubuli.
  3. Lägg teet på en skärbräda och täck med plastfolie i 15 minuter.
  4. Torka blad och skott i ugnen på medelvärme.
  5. Samla den resulterande infusionen i en glas- eller plåtbehållare och förvara under ett lufttätt lock.
Bild
Bild

Te bryggs på samma sätt som vilken kommersiell dryck som helst . Tänk på att dess smak inte kommer att verka lika rik som en industriprodukt, för i produktionen av råvaror går igenom långa stadier av torkning, jäsning och torkning. Var dock medveten om att din dryck har kvar alla vitaminer, fördelaktiga komponenter och oljor, och för att förbättra smaken kan du lägga till frukt eller bär.

Rekommenderad: