Reproduktion Av Viburnum "Buldenezh": Hur Man Förökar Med Sticklingar På Sommaren? Sticklingar Av Dekorativ Viburnum På Våren. Hur Kan Du Rota?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Viburnum "Buldenezh": Hur Man Förökar Med Sticklingar På Sommaren? Sticklingar Av Dekorativ Viburnum På Våren. Hur Kan Du Rota?

Video: Reproduktion Av Viburnum
Video: Viburnum 2024, April
Reproduktion Av Viburnum "Buldenezh": Hur Man Förökar Med Sticklingar På Sommaren? Sticklingar Av Dekorativ Viburnum På Våren. Hur Kan Du Rota?
Reproduktion Av Viburnum "Buldenezh": Hur Man Förökar Med Sticklingar På Sommaren? Sticklingar Av Dekorativ Viburnum På Våren. Hur Kan Du Rota?
Anonim

Boule de Neige är franska för "snöklot". Kanske kännetecknar denna fras den växt som är känd för oss som viburnum "Buldenezh". Det handlar om dess magnifika snövit klotformiga blomställningar 15-20 cm i diameter, som dyker upp på senvåren och glädjer ögat fram till juli. "Buldenezh" bär inte frukt (för vilket det fick sitt andra namn - "sterilt viburnum"), det växer på platsen uteslutande som en prydnadsbuske. Växtens höjd är 2-3, 5 m. Förutom blommor med fantastisk skönhet har den snidade löv som blir lila på hösten.

Vårt dagens material ägnas åt metoderna för reproduktion av denna buske och reglerna för att ta hand om den

Bild
Bild

Optimal timing

Amatörblomsterodlare som vill dekorera sin tomt med Buldenezh viburnum undrar ofta när det är bäst att föröka och plantera denna prydnadsbuske. Här är vad proffsen rekommenderar:

  • om du bestämmer dig för att odla "Buldenezh" med sticklingar, blir sommaren den optimala säsongen;
  • valde buskens uppdelning - start på hösten;
  • Tja, vårperioden kvarstår för dem som vill prova lagerutbredning.

Ett viktigt tips: vilken metod du än väljer, utför proceduren i varmt och torrt väder. Annars riskerar du att förlora en ung växt, det kommer helt enkelt inte att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas med kranar?

Den första metoden som vi vill berätta om är spridningen av "Buldenezh" -viburnum genom skiktning. Det är ganska enkelt och mycket vanligt.

Du behöver en buske från 1 år med bra starka nedre grenar . Grunt spår bör grävas under det, fuktas och befruktas. Böj sedan de valda grenarna till dem, säkra med trådbågar och strö över jord, lämna toppen öppen.

Det rekommenderas att göra flera skär i barken på vart och ett av lagren för snabbare rotbildning. När du har slutfört proceduren för att damma grenarna med jord bör de vattnas väl. Redan på hösten kan du lossa de rotade skikten från moderbusken och plantera dem på en permanent växtplats.

Bild
Bild

Egenskaper hos sticklingar

Nästa metod som du bör bekanta dig med är förökning av viburnum "Buldenezh" genom sticklingar. Det är mer tidskrävande och mindre vanligt, men används fortfarande av både proffs och amatörer.

Så, först måste du välja flera unga skott med 1-2 levande knoppar … Det bästa alternativet är en halvbrunkad stjälk som är böjd men inte spröd. Du måste skära från moderbusken cirka 10 cm i längd, lämna ett par övre blad, ta bort resten.

Lägg sedan de resulterande sticklingarna i en lösning av "Kornevin" eller någon annan stimulans för rotbildning i cirka 10 timmar. Sedan kan du välja en av två rotmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första sättet

Stick stjälken i en speciell torvtablett, lägg den i ett plastglas efter att ha hällt cirka 0,5 cm vatten där. En plastpåse läggs ovanpå behållaren, som fixeras för att täta och begränsa luftåtkomst. Därefter installeras behållaren med handtaget på platsen för huset där solens strålar faller, men det är viktigt att de inte är raka.

Efter 3 veckor kommer de första rötterna att dyka upp från torven - sedan transplanteras skärningen i en kruka och exponeras igen för ljuset under lock , men inte längre tät, för att säkerställa cirkulationen av luftmassor. Efter ytterligare ett par veckor tas behållarna ut på gården och begravas i halvskugga innan våren kommer - sedan planteras de antingen för odling eller på en permanent växtplats.

Bild
Bild

Andra vägen

Du kan plantera sticklingar direkt i öppen mark. För detta förbereds en trädgårdsbädd preliminärt genom att blanda torvjord med humus och sand i lika stora proportioner. Denna blandning måste fuktas väl.

Sticklingarna fördjupas i marken med cirka 2-2,5 cm, varefter de täcks med cellofan eller en plastflaska . För att öka sannolikheten för rotning, kom ihåg att vattna dina planteringar regelbundet.

Bild
Bild

Odla en sort genom att dela en buske

Den sista metoden att odla viburnum "Buldenezh" - dela busken. Allt är ganska enkelt här.

Välj en buske som har en barnskott. Gräva det noggrant och separera rötterna från moderplantan. Detta bör göras mycket noggrant, eftersom din uppgift inte bara är att få en livskraftig "baby", utan också att behålla en frisk "mamma".

Plantera den resulterande växten på en ny plats . Utför vårdprocedurer enligt schemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Kalina "Buldenezh", liksom andra växter, kräver uppmärksamhet och omsorg. De förfaranden som krävs för att genomföra.

Fukta jorden

Viburnum steril älskar fukt. Vattning bör göras minst två gånger i veckan, häll 20 liter vatten under varje vuxen buske. Ungdomar måste vattnas ännu oftare. Och om sommaren är torr och varm, snåla inte med vatten och ge din viburnum regelbunden vattning. Om växten har tillräckligt med fukt kommer den att glädjas av frodiga vita "bollar" under hela blomperioden.

Vid höstens början (före frost), vattna viburnum särskilt mycket för att förhindra uttorkning av jorden på vintern.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är nödvändigt att börja "mata" växten från det andra året av sitt liv i det öppna fältet. Gödningsmedlet som appliceras under plantering bör vara tillräckligt för att Buldenezh viburnum ska anpassa sig till en ny plats och börja utvecklas.

Den första utfodringen med kvävehaltiga näringsämnen görs på våren, när de första bladen dyker upp på busken. Det rekommenderas också att skämma bort växten med ruttna kompost eller humus genom att lägga ett par hinkar under busken.

Den andra utfodringen sker på hösten, före bladfall . För henne, ta gödselmedel som innehåller kalium och fosfor.

Formen för utsläpp av näringsämnen kan vara vilken som helst: om du väljer vätska, vattna bara busken med den; om det är granulärt - sprid dem på markytan under växten efter att ha lossat den. Fukta sedan jorden rikligt.

Bild
Bild

Trimning, nypning

För att bilda en tät och frodig krona måste viburnum "Buldenezh" klippas av årligen. Denna procedur utförs på sommaren i slutet av blomningen. Dess väsen består i att förkorta sidoskotten, ta bort torkade grenar, gallra busken i mitten. Fördröj inte med beskärning: detta kan inte göras i slutet av augusti, eftersom växten börjar förbereda sig för övervintring.

När det gäller kronans bildning kan du välja en buske eller standardform. Om du vill lämna en enda central stam, ta bort alla sidoskott. Om du vill ha en flerstammad växt, skär av en ung buske och lämna en 20 cm hög stubbe för att stimulera tillväxten av ytterligare skott på sidorna. Formning utförs när viburnum når en höjd av 1,5-2 meter.

En nypa "Buldenezh" viburnum är nödvändig för en mer frodig blomning . Nya unga kvistar kläms i slutet av juli och början av augusti. Observera: steril viburnum bildar knoppar och blommor uteslutande på skotten under det senaste året, så att de inte kan beröras.

Ibland, på grund av för stora och många blomställningar, böjer sig grenarna på viburnum "Buldenezh" och faller till sidorna. Sedan måste busken knytas.

Bild
Bild

Plantera övervintringsregler

I allmänhet är viburnum steril - en ganska frostbeständig buske, praktiskt taget inte utsatt för frysning. men om klimatet i din region är ganska hårt och det finns många unga skott på viburnum, innan kallt väder börjar, kan du isolera plantans stamcirkel genom att täcka den med torv eller humus.

Bild
Bild

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Låt oss säga några ord om att hålla ditt gröna husdjur friskt. Om "Buldenezh" övervinns av grå fläck eller mögel, spraya den med Bordeaux -vätska. Förresten, för förebyggande ändamål kan sådan bevattning utföras tidigt på våren.

Om du hittar bladlus på en buske, behandla den med en tvålösning; märkte viburnumbladbaggen - infusion av vitlök eller lök kommer att rädda.

För att förebygga skadedjur på våren, använd "Karbofos".

Rekommenderad: