Mühlenbeckia (25 Bilder): Artens Egenskaper är Förvirrade Och Platta Och Tar Hand Om Dem Hemma. Hur Hjälper Jag En Växt Om Den är Torr?

Innehållsförteckning:

Video: Mühlenbeckia (25 Bilder): Artens Egenskaper är Förvirrade Och Platta Och Tar Hand Om Dem Hemma. Hur Hjälper Jag En Växt Om Den är Torr?

Video: Mühlenbeckia (25 Bilder): Artens Egenskaper är Förvirrade Och Platta Och Tar Hand Om Dem Hemma. Hur Hjälper Jag En Växt Om Den är Torr?
Video: Muehlenbeckia - garden plants 2024, Maj
Mühlenbeckia (25 Bilder): Artens Egenskaper är Förvirrade Och Platta Och Tar Hand Om Dem Hemma. Hur Hjälper Jag En Växt Om Den är Torr?
Mühlenbeckia (25 Bilder): Artens Egenskaper är Förvirrade Och Platta Och Tar Hand Om Dem Hemma. Hur Hjälper Jag En Växt Om Den är Torr?
Anonim

I många år har prydnadsväxter varit oumbärliga följeslagare för människor. Exotiska blommor dekorerar inte bara lägenheter, kontor och sociala faciliteter, utan hjälper också till att rena luften. På hyllorna i specialaffärer kan du se ett stort antal inomhusblommor, som skiljer sig åt i utseende, blomningstid och tillväxtland. Under många år har vintergröna vinstockar inomhus haft en hög popularitet, vilket gör det möjligt för designers att skapa ovanliga gröna skulpturer och dekorationer hemma. En av de ljusaste representanterna för klättring inomhusväxter är muhlenbeckia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karaktärsdrag

Mühlenbeckia är en vintergrön växt som tillhör familjen bovete. Denna blomma är infödd till Nya Zeeland och Australien. Botaniker har mer än 25 arter av denna växt, vars storlek varierar från 15 cm till 3 meter.

Blommans mycket förgrenade och smala stjälkar är täckta med brunröd bark

Kortbladiga blad har en regelbunden sekvens och kan vara ovala, trådiga, kilformade eller äggrunda.

Bild
Bild

Blomställningar samlas i en pensel och finns i axlarna. Storleken på en blomma överstiger inte 5 mm, och färgen kan vara gulgrön eller vit. Blomningsperioden börjar i början av augusti och slutar i slutet av månaden.

Fröet samlas i en sfärisk frölåda

På grund av att blomman har ett ytligt rotsystem är det nödvändigt att välja grunda krukor med stor diameter för plantering.

Bild
Bild

Huvuddragen i blomman är en låg känslighet för svamp- och virussjukdomar . I sällsynta fall kan blomman skadas av daggmaskar och spindelmider. Felaktig vård och dålig kvalitet på krukblandningen kan leda till att Mühlenbeckia dör.

Designers använder denna växt som en blommig blomma eller som en krypklättring på ett etablerat stöd.

Växten renar inte bara luften och dekorerar rummet, utan har också en gynnsam effekt på alla familjemedlemmars känslomässiga tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Biologer identifierar flera av de mest populära blommorna, som endast skiljer sig åt i plattans storlek:

  • storbladiga - stora blad;
  • microfilla - medelstora blad;
  • nano - små blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma rekommenderar experter att växa förvirrad muhlenbeckia, vars längd på skotten kan vara flera meter. Ett runt bladblad har en storlek på högst 15 mm och ligger på korta bladblad. Små blomställningar bildas längs hela längden på stjälkarna.

Ett intressant faktum-i naturen finns det en platthuvad muhlenbeckia, där bandliknande fogade skott bildas i stället för en bladplatta. Denna sort används sällan i inredning.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Mühlenbeckia är en opretentiös växt, vars vård inte kommer att orsaka svårigheter även för nybörjare.

För att skapa bekväma förutsättningar för växten för tillväxt och utveckling är det nödvändigt att ge en hög belysningsnivå utan direkt solljus på blomman. Experter rekommenderar att krukor placeras på fönsterbrädorna som vetter mot väster eller öster.

Bild
Bild

En bekväm sommartemperatur för en växt ligger i intervallet från + 22 grader till + 24 grader Celsius. Vid högre temperaturer börjar bladplattan bli gul och vissna.

På vintern är växten i en vilande fas och behöver en lägre temperaturregim vid +10 grader Celsius . Under vinterperioden kan blomman fälla en del av lövtäcket.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vintergrön växt behöver regelbunden och aktuell vattning. Näringssubstratet måste alltid hållas fuktigt. Unga blomsterodlare måste undvika vattendämpning i marken eller stillastående vatten, vilket kan provocera utvecklingen av förorenande processer och försurning av jorden. Under vilande perioden kan vattningen av blomman endast göras efter att jordens översta lager har torkat helt.

För bevattning är det nödvändigt att endast använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur

För att förhindra att Mühlenbeckia torkar ut måste den regelbundet sprutas i rum med låg luftfuktighet.

Bild
Bild

För plantering av vintergröna vinstockar bör företräde ges till lätt alkaliska eller sura jordblandningar . Vid självtillverkning av näringsjord är det nödvändigt att kombinera lak-, ler- och torvjord i lika stora proportioner. Den beredda jorden ska vara lös och låta vatten och luft passera väl. I specialaffärer kan du köpa färdiga jordunderlag. Ett tjockt lager av dräneringsmaterial hjälper till att undvika ruttning av rotsystemet.

På sommaren, under snabb tillväxt och en uppsättning grön massa, är det nödvändigt att mata blomman med mineralgödselmedel för lövväxter 1 gång på 14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje år i början av våren är det nödvändigt att transplantera växten i en ny blombehållare . På grund av närvaron av ett känsligt och tunt rotsystem måste jordklumpen tillsammans med rötterna försiktigt överföras till en förberedd kruka med en större diameter.

I slutet av augusti är det lämpligt att utföra sanitär beskärning, vilket innebär att torra processer och blomställningar avlägsnas. Experter rekommenderar att man förkortar ett litet antal unga skott. Detta förfarande kommer att provocera utvecklingen av laterala skott och göra växten mer frodig och elegant.

Bild
Bild

De viktigaste misstagen vid odling av muhlenbeckia:

  • brist på peduncles - kränkning av bevattnings- och belysningsregimen;
  • sönderfall av rotsystemet - överdriven vattning och brist på ett dräneringsskikt.

Fortplantning

För att få en ny anläggning kan du använda följande uppfödningsmetoder:

  • dela busken;
  • sticklingar;
  • rotning av grenar;
  • frön.

Att dela en buske är det vanligaste och enklaste sättet att få en ny växt. Under vårtransplantationen är det nödvändigt att dela moderbusken i önskat antal delar och rota dem i nya blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fröförökning av en blomma rekommenderar experter att köpa plantmaterial i specialaffärer. Köpta frön har en högre grobarhet.

Om det är omöjligt att köpa plantmaterial rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att samla mogna frön på egen hand och torka dem vid rumstemperatur. Dessa frön kan användas i 3 år.

Plantering av frö bör utföras i små behållare med en sand- och torvblandning. Fröna ska läggas ut på markens yta och jorden bör fuktas rikligt med en sprayflaska . För att skapa en växthuseffekt är det lämpligt att täcka krukorna med plastfolie. Nybörjare bör komma ihåg att ventilera behållaren och fukta jorden. Först efter utseendet på de första skotten kan filmomslaget tas bort. Efter bildandet av det fjärde arket rekommenderar experter att plocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många inomhusväxtälskare använder rotade bladblad för att få en ny blomma. För att erhålla planteringsmaterial är det nödvändigt att skära av skott minst 10 cm i storlek från moderbusken med ett skarpt verktyg under våren eller sommaren och lägga dem i vatten. Efter bildandet av rotsystemet är det nödvändigt att rota skotten i näringsjorden.

Uppfödare rekommenderar att man planterar minst 3 skott i en blomkruka.

En mindre vanlig metod för att erhålla planteringsmaterial är att rota grenar. För att genomföra denna metod måste du välja en hälsosam och stark stam och strö en liten del av den med jord. Efter uppkomsten av rotsystemet kan du separera processen från moderbusken och transplantera den i en ny kruka.

Rekommenderad: