Typer Och Sorter Av Arrowroot (28 Foton): Funktioner I Arrowroot Kerhoven Och Vithalsad, Vass Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Arrowroot (28 Foton): Funktioner I Arrowroot Kerhoven Och Vithalsad, Vass Och Andra Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Arrowroot (28 Foton): Funktioner I Arrowroot Kerhoven Och Vithalsad, Vass Och Andra Sorter
Video: Primitive Technology: Polynesian Arrowroot Flour 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Arrowroot (28 Foton): Funktioner I Arrowroot Kerhoven Och Vithalsad, Vass Och Andra Sorter
Typer Och Sorter Av Arrowroot (28 Foton): Funktioner I Arrowroot Kerhoven Och Vithalsad, Vass Och Andra Sorter
Anonim

Arrowroot anses vara en levande och ovanlig tropisk växt som har sitt ursprung i skogarna i Syd- och Centralamerika. Den har otroligt vackra bladfärger, på vilka fläckar och vener är tydligt synliga. Förutom sin ovanliga färg kan de växa intressant, ändra form och riktning. Form och riktning beror på belysning och andra förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna art kan fortfarande växa i västra Indien. Olika typer av arrowroot kan hittas där, men de skiljer sig inte särskilt mycket från varandra.

Denna växt har ett antal funktioner

  • Höjden kan nå från 10 centimeter till en och en halv meter. Men oftare växer de inte högre än 20-60 centimeter.
  • Roten har ett grenat utseende, och knölar med en avlång form kan visas på tunna processer.
  • Skott är antingen krypande eller upprätt.
  • Bladen är stora: de är 6–10 centimeter breda och 10–16 centimeter långa. Deras form är bred, oval, avlång eller lansettformad. Färgen är väldigt annorlunda - från beige till mörkgrön och röd, kan täckas med prickar eller linjer.
  • Blommor är sällsynta och visas i slutet av maj eller sommaren. De är vanligtvis vita och lila i färgen.
  • Arrowroot har en övre del av bladen som skiljer sig från den nedre. Till exempel, om en av dem är ljusgrön, kommer den andra att vara rosa eller gul.
  • Riktningen kan ändras. Om det finns ett bra klimat och rätt vård, är plattorna i horisontellt läge. Om åtminstone något obehag inträffar, kommer de att vika ihop och stiga vertikalt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära inomhus sorter

Det finns flera inomhusarter av denna blomma.

Vitstjärtad (Maranta leuconeur) . Denna typ av blomma har fått sitt namn från de ljusa, skarpa vitaktiga venerna på bladet. Den sömlösa delen av bladet har en vinröd lila färg. Stjälkarna är korta - cirka 16 centimeter, och bladen är tvärtom breda och långa - cirka 6-8 centimeter breda och 11-16 centimeter långa. Bladen är ovala med en mörkgrön nyans. Det finns ljusgröna mönster på bladen, och silverfärgade vita ådror är synliga överst.

Denna typ av pilrot kan rymma flera typer som skiljer sig åt i bladens toner.

Bild
Bild

Bicolor (Maranta bicolor) . Det skiljer sig genom att det inte finns några knölar på rötterna och 2 grundtoner finns. Blomman kan bilda en buske med en höjd av 21 centimeter. Bladen är arrangerade på långa röda bladblad, kan ha en oval form och vågiga kanter. Bladets huvudbakgrund har en grågrön färg, och några av dem har en mörkgrön nyans. På hela bladets längd, längs huvudvenen, finns det ovala mörkbruna fläckar. På baksidan är bladen lila i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vass (M. arundinacea) . Den är mycket hög - den här pilroten kan nå en höjd av 1,5 meter. Den har knölrötter med stärkelsekomponenter. Den har en egenhet - stjälkarna torkar ut på vintern. Bladen är långa, äggrunda-lansettformade, och deras längd är 11-13 centimeter med en bredd av 8 centimeter. Vid basen har bladet en rundad form och spetsen är spetsig. Bladen är mörkgröna ovanför, under - en grågrön nyans, och blommorna av denna art är ensamma och har en vit färg.

Bild
Bild

Gibba (Maranta gibba) . Denna art är sällsynt, men den finns i botaniska trädgårdar. Bladen är ovala eller ovala i form och når en längd av 11-16 centimeter. Ovanför bladet är sammetslen, och under är det slät. Huvudbakgrunden är ljusgrön. Mörkgröna breda ränder ligger längs bladets huvudven. Blommorna är ovanliga - ljusa, har en lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Vitblodiga växtsorter: "Fascinator" (M. leuconeura Fascinator) eller "Tricolor" (M. tricolor). Tricolor är en populär sort . I välkända vetenskapliga publikationer om inomhusväxter återfinns den som en rödspetsig pilrot. På bladen är 3 nyanser tydligt synliga: mörkgrön i mitten av bladet, ljusgrön i kanterna, venerna har en hallonkontrastfärg. Det finns 10 mörka fläckar på arket som utgör bakgrunden. För en sådan ritning fick blomman namnet "10 bud".

Denna blomma har också en sådan funktion - pilrot kan vända blad bakom solen, höja dem eller sänka dem - det beror på ljuset. För denna funktion fick sorten namnet "bönegräs". Blomman kan växa i bredd och längd upp till 31 centimeter, stjälkarna kan inte stå upprätt - de hänger. Blommorna i denna sort av pilrot är små i storlek och har en ljus lila färg.

Bild
Bild

" Massange" (Maranta leuconeura Massangeana) . Denna sort kan klassificeras som svart pilrot eftersom de har en mörk färg i mitten av bladet. Mönstret på bladen har en kontrasterande nyans, bladens kanter är gröna, på sidorna finns ljusgröna-gröna ränder av laterala vener. Blomman i sig är miniatyr, har en höjd av 16 centimeter.

Du måste ta hand om denna sort noggrant, eftersom sorten är ganska nyckfull.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Marisella" (M. leuconeura Marisela) . Huvudbakgrunden är mörkgrön. Där den centrala venen är placerad är ett ojämnt mönster synligt, och de laterala venerna är praktiskt taget osynliga.

Bild
Bild

" Kerhovena" (M. leuconeura Kerchoveana) . Det är en hög och spretig sort. Växtens löv är långsträckta och deras längd är 13-16 centimeter. Bladplattan har mycket ljusa färger. Bakgrunden är ljusgrön med mörkbruna drag och ögon. Bladen har fläckar som inte smälter samman till en fast massa. Under arket är det målat i blått och rött. Denna sort har en höjd av 26 centimeter. Blommorna är små i storlek, svaga och samlas i 2-3 bitar, har en lavendelskugga. Venerna på bladen har en ojämn form och sticker inte ut i färg alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Beauty Kim" (leuconeura Beauty Kim) . Bladen är släta, hjärtformade eller ovala, med skarpa kanter. Huvudbakgrunden är ljusgrön med mörkgröna fläckiga mönster. På bladets yta finns streck, ränder som har ljusgröna, blekgula eller vita nyanser. Några blad kan bara vara halvvita. Mönstren ligger längs bladets huvudsakliga och laterala vener, men själva venerna är svaga.

Bild
Bild

" Emeral Beauty" (leuconeura Emerald Beauty) . Denna sort har samma färg som den föregående. Den har brokiga nyanser, men mönstret är suddigt, bakgrunden i sig är inte kontrast, det finns inga mörkgröna fläckar. Bladen är blanka.

Bild
Bild

Förutom dessa sorter finns det mer än 21 sorter. Sorterna som gavs i artikeln kännetecknas av bladens ljusa färg. Resten av sorterna kunde inte slå rot under artificiella förhållanden.

Hemsjukvårdens regler

Innan du köper arrowroot bör du se till att växten är frisk. Venerna ska kännas på bladen på en frisk växt. Det är bättre att välja pilrot på kvällen, för på kvällen lyfter växten sina blad.

Sedan måste du noggrant välja en plats för växten och omedelbart transplantera den i en tidigare förberedd behållare med jord.

Bild
Bild

Dessutom bör du bekanta dig med några regler för att veta hur du korrekt sköter pilroten hemma. Och det är bättre att ta reda på detta redan innan du köper en blomma.

  • Det första man ska hålla utkik efter är belysningen . Växten älskar skugga, så om växten är i huset är det bättre att transplantera den på fönsterbrädan, men bort från solsidan. Det rekommenderas att skydda blomman från direkt solljus, skydda den från brännskador, vridning av löv och torka ut. Men på vintern behöver blomman belysning (16 timmar om dagen). En fluorescerande lampa används för växter vid denna tid på året. Med brist på ljus blir bladen tunna och stjälkarna blir för långsträckta.
  • Arrowroot växer naturligt i träsk eller våta skogar . Eftersom det måste förses med fuktig luft är det bättre att köpa en speciell atmosfärisk luftfuktare eller spraya den med vatten 2 gånger om dagen. Men det finns en nackdel: vätskan innehåller blekmedel och olika föroreningar, så pilroten kan bli färgad och möglig. För att undvika detta är det nödvändigt att placera en blomkruka på en pall med våt expanderad lera och lägga våt sphagnum ovanpå jorden.
  • Vattna blomman: häll vätskan i en behållare och vänta lite . Så snart vätskan dyker upp i pannan måste den hällas ut. När vatten hälls på växten måste man se till att ingen vätska kommer på bladen. Om vatten av misstag kommer på dem kan svamp utvecklas och bladen börjar ruttna. För att förhindra detta måste du försiktigt torka sticklingar och blad med en torr trasa eller servett.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Och du måste också känna till reglerna för att transplantera en blomma. Hemma måste arrowroot transplanteras 2 gånger om året. Krukan ska vara bred, eftersom växtens rötter är grunda, en djup behållare fungerar inte. Du kan inte plantera arrowroot i en kruka av keramik, eftersom växtens rötter kan överkylas på fönsterbrädan på vintern.

Marken bör innehålla torv, humus, lövträd och barrträd. Du kan lägga till kol i jorden. För att pilroten inte ska dö av ruttna måste dränering från expanderad lera läggas ut på krukans botten.

För att växten ska växa ordentligt måste den beskäras. För att nya och friska blad ska växa är det nödvändigt att skära bladen med sticklingar och knutar.

Bild
Bild

Transplanterande arrowroot bör innehålla följande steg

  1. Det är nödvändigt att ta bort växten från den gamla krukan, rengör den försiktigt från jordklumpar, förbered en ny behållare, häll dränering först och sedan ovanpå - en del av den förberedda jorden.
  2. Ta bort gamla och gulnade blad från blomman. Torka friska löv från damm och skräp. Om busken är stor kan den skäras vid roten.
  3. Flytta växten till en ny kruka, täck väl med resten av krukblandningen och tampa lätt. Det är viktigt att undersöka jordens sammansättning väl innan transplantation. Om det finns kalk i jorden kan sådan jord inte köpas. Kalk kommer att påverka blomutvecklingen negativt.
  4. Nu måste du plocka upp gödselmedel och toppdressing för arrowroot. Gödsel måste läggas till var 14: e dag. På vintern behöver du bara lägga till en gång i månaden. Näringsämnen måste tillsättas tillsammans med vätskan i förhållandet 1: 1. Om växten är i vila är det inte nödvändigt att befrukta den och vattna den 3 gånger mindre ofta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra nyanser av vården

Du måste ta reda på hur du beskär växten. Hygienisk beskärning baseras på beskärning av torra, vissna och trasiga löv. Kronbildning är en svår uppgift. Det är nödvändigt att skära av de långsträckta stjälkarna, men lämna minst tre internoder i behållaren och samma mängd på handtaget. Kronans bildning måste göras en gång om året.

När det gäller temperaturregimen behöver pilroten alltid värme . På sommaren är en bra temperatur 23-25 grader, men samtidigt bör överhettning av blomman inte tillåtas. Jordtemperaturen bör vara minst 19 grader. Vid kallt väder måste du se till att lufttemperaturen i rummet inte sjunker under 11 grader Celsius.

Anläggningen reagerar negativt på olika drag, så de måste undvikas.

Rekommenderad: