Taro (22 Bilder): Funktioner I ätbar Jätte Taro. Vad Det är? Växande Knölar I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Taro (22 Bilder): Funktioner I ätbar Jätte Taro. Vad Det är? Växande Knölar I Landet

Video: Taro (22 Bilder): Funktioner I ätbar Jätte Taro. Vad Det är? Växande Knölar I Landet
Video: Generellt budskap #pickacard #tarotreading #tarot #medium 2024, Maj
Taro (22 Bilder): Funktioner I ätbar Jätte Taro. Vad Det är? Växande Knölar I Landet
Taro (22 Bilder): Funktioner I ätbar Jätte Taro. Vad Det är? Växande Knölar I Landet
Anonim

Taro är en ganska ovanlig tropisk växt för vårt område. Det är känt för sina enorma löv, för vilka det ibland kallas "elefantöron".

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Taro är en flerårig växt som tillhör familjen aroid. Roten är knölig, brungrå. Taro jämförs ofta med potatis eftersom den innehåller det mesta av stärkelsen och näringsämnen. Men det bör förstås att dessa knölar ska ätas först efter korrekt värmebehandling.

Växten har ingen stjälk, stora löv sticker ut direkt från marken, som kan nå upp till en halv meter lång . De anses vara taros stolthet, eftersom de har en vacker färg - det finns alla toner av grönt varvat med andra färger. Om du odlar taro hemma kan dess blommor ses extremt sällan, men de finns faktiskt. De har en sandig färg, och efter pollinering visas röda och apelsinbär som är fyllda med frön.

Bild
Bild

Typer av taro

Det finns cirka 8 arter av denna växt som är perfekta för odling i växthus. Men ganska ofta kan denna växt hittas som inomhusväxter.

De mest populära och vanliga typerna är följande

Jätte - den största representanten för aroidfamiljen i storlek. Dess höjd kan nå tre meter, och längden på bladen når i de flesta fall 70-80 centimeter. Färgen på bladen är mörkgrön med många gula vener.

Bild
Bild

Ätbara eller forntida . Bladen och knölarna i denna växt används i stor utsträckning för att förbereda en mängd olika rätter. De ljusgröna bladen kan bli upp till 1 meter långa, och den största knölen kan väga cirka 5 kilo. Växten kan ofta ses i bergskedjor, ofta på en höjd av 700 meter över vattnet. Den odlas ofta i växthus, där hög luftfuktighet och värme observeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lura - det är den typen som vi kan möta som en krukväxt, tack vare dess kompakta storlek. Till skillnad från tidigare arter når bladen en storlek på bara 25 centimeter och har en grönvit färg. Förekommer på sluttningarna av Himalaya.

Bild
Bild

Vatten - förekommer vid sötvattens stränder och är ganska normalt om översvämningar. Dess löv är också små - 30-40 centimeter.

Bild
Bild

Taro "Fontanesia " - bildar nästan inte knölar. Bladen är blanka med en mörkgrön färg.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Taro raser på flera sätt:

  • transplanterande knölar;
  • separation av rötter;
  • växer från frön.

För att föröka en blomma med knölar måste de separeras från den vuxna växten och planteras i ny näringsjord. För att växten ska ta över skapas förutsättningar för den, nära växthusets. Locket kan tas bort efter 10-14 dagar.

Vid delning av roten bör flera tillväxtknoppar lämnas kvar på klyftan . Du måste skära roten med en vass kniv och strö generöst med krossat kol. Transplantera den sedan i fuktig jord och efter ett par veckor börjar växten släppa nya löv.

Metoden för fröförökning är mycket svår och ineffektiv. Fröna planteras i krukor med fuktig torv till ett djup av cirka 6 mm. Behållaren måste täckas med glas eller transparent film och flyttas till ett väl upplyst ställe med en temperatur på + 21-24 ° C. Efter 2-3 veckor ska växten växa fram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att delta i transplantation och reproduktion av taro på sommaren, i landet. Dessutom är det mycket bra för en blomma att inte ligga i krukor på sommaren, utan begravas i marken.

Det viktigaste är att alltid komma ihåg att när man planterar och transplanterar en växt, bör alla manipulationer utföras noggrant och med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Hemsjukvård är väldigt enkelt. Det är nödvändigt att skapa den lämpligaste platsen för den och vattna den ganska ofta, för i naturen är denna växt ständigt i kontakt med vatten. För god tillväxt är det lämpligt att tilldela en plats på minst en kvadratmeter. Belysningen ska vara ljus, men inte med direkt solljus, även om taro tål värme väl . Denna växt är mycket förtjust i värme. Den idealiska temperaturen på sommaren är från + 24 ° C till + 28 ° C, och på vintern - inte lägre än + 14 ° C, annars börjar bladen torka ut och falla av.

Växten bör vattnas ofta och fuktigheten bör övervakas. På vintern rekommenderas att lämna taro i viloläge, vattningen kan minskas, men inte för att jorden ska torka ut.

Bild
Bild

På våren rekommenderas att flytta blomman till fri jord, till exempel till en rabatt, eftersom det behövs mycket utrymme för en så stor växt. Och lämna i ren luft tills det första kalla vädret.

Under hela året måste växten matas med lämpliga spårämnen: på våren och sommaren - 1-2 gånger i månaden, på hösten och vintern - flera gånger under hela perioden. Det är inte nödvändigt att transplantera taro ofta, det räcker bara för att se till att rhizomen inte sticker ut över marken. Välj en lämplig blomkruka för henne med en diameter på 50-60 centimeter. I en sådan kruka kommer hon att må bra och rymlig. För att göra krukan tyngre är det tillräckligt att lägga 2-3 stenar på botten, eftersom växten är massiv och kan falla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Taro är en giftig blomma. Om saften kommer på de öppna områdena på mänsklig hud lämnar den en allvarlig brännskada. Det är nödvändigt att se till att bladen inte faller i händerna, och ännu mer i munnen på barn och djur. Om du äter ett blad med taro kan du få svullnad i halsen. I sådana fall måste du snabbt söka hjälp från specialister.

Och även om denna växt anses ätbar, kan den bara ätas efter kokning eller stekning.

Bild
Bild

Skadedjur

De farligaste skadedjuren för en blomma är spindelmider och vita flugor.

När taro är infekterad med en spindelkvalster, om du inte börjar behandla växten i tid, kan den suga ut alla juicer från den. Det är nödvändigt att spraya med en insekticid ("Actellik", "Malathion").

Whitefly är en liten ljusgrön fjäril med snövit vingar. Hon tillhör skadedjur, som är mycket svåra att bekämpa. Därför kommer det att vara nödvändigt att bearbeta inte bara en anläggning, utan också allt som finns i närheten: en kruka, en fönsterbräda, glas och andra växter. Du kan använda "Fufanon", "Mospilan" eller "Confidor".

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och användning av ätbar taro för mat

Ätbar taro är känd för sina näringsrika knölar. Det kallas också populärt "Taro" eller "Kinesisk potatis". Det enorma innehållet av fiber i "Taro" skapar en fullvärdig mättnadskänsla. Kaloriinnehållet i en sådan produkt per 100 gram är 113 kcal. Den innehåller några mikro- och makroelement som magnesium, kalcium, koppar och fosfor, mangan, zink och järn. Taro smakar sparris.

Både knölar och blommor läggs till maten, men först efter värmebehandling . "Taro", som ris, odlades i asiatiska länder i vattenfyllda fält. Hemma tillagas taro som en maträtt för fisk och kött, läggs till en mängd olika sallader. Till exempel i Bangladesh kokas frukter tillsammans med räkor och fisk, i Kina mosas de och serveras med kött. Thailändare är mycket förtjusta i att göra chips av "kinesisk potatis". Och i allmänhet kan ingen semester i Asien klara sig utan denna produkt. Söta kakor, som är gjorda med knölar, är populära under det kinesiska nyårsfirandet.

Under lång tid användes denna produkt praktiskt taget inte i Europa, men nyligen har intresset för den förnyats eftersom den nu anses vara en exotisk delikatess.

Rekommenderad: