Dahlior (58 Bilder): Hur Ser Blommor Ut? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Skaffa Knölar För Groning?

Innehållsförteckning:

Video: Dahlior (58 Bilder): Hur Ser Blommor Ut? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Skaffa Knölar För Groning?

Video: Dahlior (58 Bilder): Hur Ser Blommor Ut? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Skaffa Knölar För Groning?
Video: Övervintra dahlia -så här gör du med knölarna 2024, April
Dahlior (58 Bilder): Hur Ser Blommor Ut? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Skaffa Knölar För Groning?
Dahlior (58 Bilder): Hur Ser Blommor Ut? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Skaffa Knölar För Groning?
Anonim

Dahlior är blommor som länge har blivit populära och är älskade av många blomsterodlare. Det finns många föreställningar och legender om denna blomma. Antalet former och nyanser av växten är slående i sin mångfald, för varje trädgård finns det en egen sort. Sådana blommor kommer att dekorera en hemblomsträdgård, loggior, balkonger, gränser och komplettera perfekt alla blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Dahliens hemland anses vara Centralamerika. Denna blomma fördes till Europa från Mexiko på 1700 -talet. Lokala stammar använde knölarna till mat och vid behandling av olika sjukdomar. Européerna uppskattade omedelbart den här blommans dekorativa egenskaper. I Ryssland namngavs anläggningen till ära för Sankt Petersburgs akademiker I. Georgi; folk började kalla det en dahlia. I vetenskapliga kretsar är namnet registrerat i det kvinnliga könet - dahlia.

Dahlia eller Dahlia tillhör familjen Aster . Dess blomningstid är från mitten av sommaren till mitten av hösten. Allt beror på regionen där blommorna växer, från deras vård, växtsorter etc. Detta är en höstblomma som trivs med ljusa färger ända fram till frosten. Vid låga temperaturer dör markens del av växten.

Oftast är det fleråriga växter med knöliga förtjockade rötter, men det finns också enåriga sorter.

Vissa trädgårdsmästare hävdar att även från ettåriga är det möjligt att odla växter i mer än ett år, om du har viss kunskap och tar väl hand om dem.

Bild
Bild

Blommans stjälk är ihålig, beroende på sorten kan den växa upp till 2,5 m. Bladen är pinnade, sitter i par och motsatt. Blomställning är en korg, kronblad, beroende på sort, är vridna eller platta på olika sätt.

Dahlior är kända för sin anspråkslösa vård och variation i blomning.

De ser bra ut både på hemträdgårdar och i stadsbilder. Florister och människor som inte är likgiltiga för skönhet älskar denna växt för blommans olika färger, former och storlekar.

Följande dahlior kännetecknas av stammens höjd:

  • hög - 1, 2 m och mer;
  • medelstor-90-120 cm;
  • undermått - 60-90 cm;
  • låg - upp till 60 cm.

Med blomställningens diameter är:

  • mer än 25 cm;
  • 20-25 cm;
  • 15-20 cm;
  • 10-15 cm;
  • upp till 10 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det mer än 15 tusen sorter av dahlior. I den internationella klassificeringen finns det 10 huvudgrupper av växter. De skiljer sig åt i form, blomställningens struktur, kronbladens form och frotté.

Icke dubbel eller enkel rad

Kronbladen är ordnade i en rad i en blomma med en diameter på 10 cm. De är låga i höjd - mindre än 50 cm. Förökas genom frön.

Bild
Bild

Anemon

Nedan är blombladet ordnade i en eller flera rader. I mitten har kronbladen en långsträckt rörform. Blommans diameter är 10 cm, plantans höjd är 60-90 cm.

Bild
Bild

Krage

Blomställningen består av en ytterrad av kronblad och en inre rad. De inre kronbladen är korta, böjda, har en annan färg och liknar krage. Blommans diameter är 10 cm, plantans höjd är 70-120 cm.

Bild
Bild

Pion dahlior

De har halvdubbla blomställningar. Kronbladet är platt i formen och bildar flera rader. I mitten av blomman finns rörformiga kronblad. Diameter-12-15 cm. Höjden på en vuxen buske är 75-120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dahlia dekorativ

Den mest talrika klassen. Skiljer sig i en mängd olika färger av blommande. Blomman är frodig och helt fräsch. Kronblad är platta, något böjda, böjda mot stammen. Blommans diameter, beroende på sort, kan vara från 10 till 25 cm.

Bild
Bild

Sfärisk

Blommorna är runda med en tätt dubbel blomställning. Blommans diameter är 8-15 cm. Busken växer upp till 120 cm i höjd. I den nedre delen vrids kronbladet till ett smalt rör, och vid spetsarna är de mer runda.

Bild
Bild

Pompom

Liknar sfäriska, men mindre i storlek. Blomman har en diameter på 5 cm eller mer. De nedre kronbladen är hoprullade och har rundade eller trubbiga spetsar. Busken växer 90-120 cm hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktus

Diametern på blommorna av denna sort är helt annorlunda - från 8 till 25 cm. Växtens höjd är 90-150 cm. Blomställningens marginella kronblad har en krökt, smal, spetsig form.

Bild
Bild

Halvkaktus

Terry blomställning. Dahlias är mycket lika i egenskaper till den tidigare sorten. Vid basen är kronbladen mindre än hälften inslagna.

Bild
Bild

Övergående eller blandad

Denna grupp inkluderar alla återstående dahlior som inte listades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Det finns flera legender om hur denna vackra blomma såg ut. Här är en av dem. Istiden börjar, den sista elden brinner ut, en vacker blomma dyker upp i stället. Detta är en dahlia, som visade sig vara ganska seg. När isen och snön smälte var han den första som dök upp. Det är förmodligen därför dahlian anses vara en symbol för liv och återfödelse.

Sedan dess har det dykt upp väldigt många varianter av dahlior - för varje smak och färg. Låt oss bekanta oss med flera av de mest populära typerna.

" Sidler stolze " - kompakt i storlek, växer upp till 40-50 cm i höjd. Dekorativ, blommadiameter - 10-13 cm. Färg - vit med vinrött centrum. På busken är bladen ofta inte synliga på grund av blommorna själva. Du kan beundra den i 7 eller till och med 9 månader.

Denna sort kräver inte en stjälkband och tål lätt starka vindbyar. De kan dekorera rabatter och kanter, balkonger och loggior. Känns bra i krukor. Perenn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ dahlia "Ferncliff duo " växer till en höjd av 130 cm. Blomman är vit, spetsarna är lila-rosa, diametern är 14 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dahlia "Melody Fanfare " - en lågväxande växt 60 cm hög. Den blommar i lila färg, mitten är ljus, gul. Växer bra i vaser, krukor, krukor. Blommans diameter är 12 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Myrt dårskap - tuberös dekorativ kantad växt. Den växer upp till 120 cm. Krämfärgad blomma med mörkrosa spetsar, Diameter-15-20 cm. Kronblad i form av vridna rör med starkt dissekerade spetsar. Förökas av knölar.

Bild
Bild

" Paso Doble " - växer upp till 110 cm. Blomman är ljus, med ett citrongult centrum, och de nedre kronbladen är vita. Blommans diameter är 12 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Grand final " - sorten tillhör gruppen halvkaktus. En stor blomma med en röd färg, ändarna är vitrosa. Blommans diameter är 25 cm, själva plantans höjd är upp till 100 cm. I denna grupp är vassbladen bredare vid basen. Från mitten skiljer de sig åt alla håll.

Bild
Bild

Frost nyp -Höjden på en vuxen växt är 90-120 cm. Blomman är stor, 22 cm i diameter. Bronsorange i färgen, med spetsiga vita spetsar. Tillhör gruppen dekorativa.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Cordessa ". Blommans diameter är 14 cm. Höjden på en vuxen växt är 100 cm. Färgen är vit med en ljuslila kant. Avser dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att plantera dahlior är enkelt, men det krävs viss kunskap om hur man gör det rätt. Fleråriga knölar bör beredas på hösten och fröna ska köpas i förväg. Beroende på om blomman odlas av knölar eller frön kommer processen att ske något annorlunda.

Bild
Bild

Specialaffärer erbjuder ett stort urval av frön.

De kan sås utomhus, men om du vill att dahlior ska blomma längre, så och odla plantor i förväg.

Detta kommer att ta cirka 35 dagar, så du bör börja göra detta i början av maj.

Instruktionerna för sådd av frön är ganska enkla

  • Förbered marken (köp eller förbered den själv under hösten). Den första metoden är lättare: du behöver inte slösa tid på att förbereda dig på hösten. Den andra metoden är mer tidskrävande och tar ytterligare tid.
  • Blanda jord, torv och sand i ett förhållande 2: 1: 1.
  • Överför jorden till en behållare och plantera fröna.
  • Strö dem med lite jord ovanpå, bokstavligen 3-5 mm.
  • Vattna jorden omedelbart efter att du har förberett och sått fröna med en liten spruta och vattna sedan när jorden torkar.
  • Placera på en varm plats med en temperatur på 25-27 grader.
  • Ventilera plantplantan dagligen.
  • Efter 10 dagar planterar du plantorna i enskilda behållare.
  • Innan du planterar, förbered jorden i förväg och spill den med en het kaliumpermanganatlösning. Gör detta tre dagar innan du plockar plantor i en enskild behållare. Vatten efter behov.
  • Ta ut plantorna till frisk luft under dagen i ett par timmar 1-2 veckor innan du planterar i en blomsterträdgård, detta anpassar växterna till luftens överflöd.
  • Plantera plantor i öppen mark när jorden värms upp till 10 grader och risken för frost har gått. Den optimala tiden är början av juni.
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att förbereda för plantering av dahlior med knölar (modifierade skott) består av flera steg

  • Om du köper knölar i en butik, var försiktig, sök efter ett framtida köp. Rotknölarna ska vara starka, köttiga och nacken inte ruttna.
  • Många erfarna blomsterodlare lagrar knölar från hösten. Ta ut dem och undersök. Skär av alla onödiga (torra eller ruttna områden). Om rötterna är slappa bör du inte plantera växten. Behandla snittet med lysande grönt eller kaliumpermanganat för att förebygga sjukdomar.
  • Blötlägg rötterna i en svag kaliumpermanganatlösning efter lagring. Lägg dem sedan i rad och lägg dem i solen eller på en varm plats för att torka. Det viktigaste är att inte överdriva.
  • Innan du planterar delar du knölarna i flera delar med en vanlig kniv.

Efter förberedande fas, plantera plantor eller rotknölar i öppen mark. Försök att följa följande rekommendationer.

Plantera plantorna i varm mark. Skynda dig inte på grund av oförutsägbart väder. Frost kan uppstå även på senvåren, så plantera dahlior i slutet av maj eller början av juni

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men blommor kan också räddas från låga temperaturer, för detta behöver du en 5-liters flaska av plast. Täck de planterade plantorna med den ovanpå.

Förklipp toppen av flaskan och gör några hål i botten så att växten kan andas.

Täck flaskan med jord för värme. Du kan ersätta den med en film.

  • Välj en plats för landning som är solig och välventilerad, men skyddad från starka vindbyar.
  • Marken ska vara lös och vattengenomsläpplig. Dahlior växer i vilken jord som helst, men välj ett område som är rikt på humus.
  • Vattna växten efter behov efter plantering när jorden torkar ut. Att hälla dahlior med vatten är farligt - rötterna kan ruttna.
  • På hösten, tillsätt kompost och humus till jorden med en hastighet av 3-5 kg per kvadratmeter.
  • På våren, för tillväxt av dahlior, lägg till träaska och kompost till planteringsplatsen, det är bättre om det inte är lövfällande. Rake allt med en rake.
  • Byt planteringsplats när det är möjligt varje säsong.
  • Plantera inte dahlior på platsen där asters växte för att förhindra infektion med svampsjukdomar.
  • Jordens surhet som är gynnsam för dahlior är pH 6, 5-6, 7.
  • Plantera dahlior på avstånd från varandra. Stora och medelstora sorter - 1 m från varandra, dvärg - 0,5 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skaffa knölar för plantering i förväg - cirka 2-3 veckor innan du planterar i marken. För att växterna ska vara vackra, friska och så ljusa som möjligt är det nödvändigt att dela knölarna innan de planteras. Detta måste göras av flera skäl:

  • en blomma med en eller två stjälkar blommar och växer bättre;
  • sorten degenererar inte och föryngras - utvecklingen av rotknölar sker.
Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering kan du använda flera metoder. Första metoden: plantera direkt i öppen mark i trädgården. Processen ser ut så här:

  • efter att ha förberett allt du behöver gräver du ett hål, som kommer att vara tre gånger volymen av rotsystemet;
  • lägg ruttnad gödsel på botten och strö över ett litet lager jord för att inte bränna rötterna;
  • placera roten i hålet och täck den med jord - knoppen ska vara överst;
  • rulla ned stammen med marken också, lämna bara några centimeter ovanför ytan, detta kommer att ge ytterligare stöd för växten, särskilt om blomman är hög.

Den andra metoden skyddar växten från frost. För honom, börja gro knölar på våren enligt följande:

  • plantera klippta och bearbetade knölar i en behållare med torv eller bördig jord;
  • vatten och låt stå i ett par veckor, temperaturen bör vara 18-20 grader;
  • efter uppkomsten av knoppar, dela rötterna i aktier;
  • plantera delenki igen och lämna ett tag;
  • Plantera växten utomhus så snart jorden värms upp till 10 grader.

Denna metod är perfekt för regioner med korta somrar. Växter kommer att blomma tidigare och kommer att glädja dig med sina ljusa färger under en längre tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusvård

Dahlior är lätta att ta hand om.

  • Gör ett lager av mulch under växten, det kommer att skydda det från sniglar, ogräs och fukt förångas mindre.
  • Vattna blomman 1-2 gånger i veckan, men vägledas av väderförhållandena. Fyll inte över dahliorna, rötterna kan ruttna.
  • Spud växten för att vattna mindre ofta. Skrapa jorden innan du vattnar och somna om efter vattning.
  • Under tillväxt och utveckling, mata växten i tur och ordning med organiska och mineraliska gödningsmedel två gånger i månaden.
  • Dahliornas stjälkar är ihåliga; de kan bryta från starka vindbyar. Knyt blommor till ett säkert stöd. Om stammen går sönder kan den återanimeras med en skena. Använd en pinne för att fixera brytpunkten och bind den till stödet.
  • Klipp bort överflödiga knoppar och stjälkar. Detta hjälper blomman att växa bättre och blomma med stora, vackra knoppar. Det räcker med att lämna tre stjälkar och två knoppar på en blomma. Ta bort sidostammar från höga växter. Klipp av vissnade blommor, vissnade löv och stjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpning av skadedjur och sjukdomar

Oftast visas bladlöss, sniglar, öronblommor på dahlior. Du måste vara försiktig och vidta åtgärder så snart skadedjur upptäcks. Tvålösning hjälper till av bladlöss, och behandling av växter med avkok av malört och celandine kommer att rädda från andra skadedjur. Detta bör göras på kvällen 1 gång på 7 dagar. I de inledande stadierna hjälper sådan behandling, men om det redan finns många skadedjur är det värt att använda speciella preparat.

För fästingar, thrips, larver, behandla blomman med insekticida preparat. Från sniglar behandlas dahlior med superfosfat eller bekämpningsmedel, till exempel läkemedlet "åskväder". "Fitoverm", "Confidor", "Decis" hjälper från bladlöss.

Dahlior lider av många sjukdomar. Ofta är det svampsjukdomar som uppstår på grund av hög luftfuktighet och planteringstäthet. Följande åtgärder kommer att fungera som förebyggande:

  • plantera på en torr, solig plats;
  • observera avståndet vid landning;
  • undvik nära grundvatten och låga områden där vatten ackumuleras.

Svampsjukdomar inkluderar gråröta, bladfläck, brunröta, verticillium och fusarium vissnande. I kampen mot dessa sjukdomar, använd fungiciderna Topsin, Fundazol, Benleit eller Rovral.

Om sjukdomen har dragit ut tar du bort växten med rötter och bränner den och behandlar jorden med trädgårdskalk. Att plantera växter efter sådana sjukdomar rekommenderas inte här. Detsamma bör göras med växter som är dödligt sjuka. Sådana sjukdomar inkluderar knölgaller, mosaikvirus, mykos, fusarium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Dahlior förökas på två sätt.

Uppdelning av rotknölar i aktier. Processen tar lite tid, men det är mycket fördelaktigt. Det är viktigt att följa några regler vid delning.

  • Varje lopp ska ha en njure och en rotkrage. Som ett resultat, när du delar upp, får du flera skivor, och en blomma kommer att växa från varje.
  • Utför uppdelning när groddarna redan har växt med 7-9 cm.
  • Beskär knölarna med en vass kniv, behandlad med alkohol eller formalin, så att det inte finns några infektioner.
  • Skär inte över roten; gör det bort från groddarna.
  • Skär skärningarna med kol eller grund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med sticklingar är följande

  • För spiring, plantera rotknölen halvvägs i valfri behållare så att roten ligger i marken och knopparna med en hals ligger ovanför ytan.
  • Ge ytterligare konstgjord belysning för att sticklingarna ska växa snabbare.
  • Jorden ska fyllas med humus.
  • Lufttemperaturen före uppkomsten av groddar bör ligga i intervallet 20-22 grader. Efter det, sänk det till 15-17 grader.
  • Vattna jorden rikligt tills groddar dyker upp, minska sedan vattningen.
  • Efter 2-3 veckor börjar stammen växa. Skär den mellan de två knopparna när den är 10-15 cm hög.
  • Plantera stjälken i jorden eller lägg i ett glas vatten tills rötter bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Dahliornas utseende är oändligt varierat. Dessa växter ser bra ut i gruppkompositioner, vackert ramramar, fungerar som en accent i en blomsterträdgård. Lågväxande sorter ser vackra ut på loggior, balkonger och i krukor.

Erfarna blomsterodlare kan skickligt kombinera olika sorter av dahlior i en rabatt, men du kan också kontakta en designer.

Vi föreslår att du gör dig bekant med flera alternativ för att använda dahlior i landskapsdesign

  • Lågväxande sorter är lämpliga för trädgårdstrakter. Vissa är oersättliga som en del av en mixborder - det här är en sammansättning av blommor i olika färger och höjder.
  • Flera underdimensionerade dahlior kommer att dekorera en alpin bild eller sten. De kommer att göra dem särskilt ljusa och effektiva.
  • Dahlior passar bra med grödor som har samma agrariska egenskaper. Oftast kombineras de med verbena och larkspur.
  • Dahlior planteras med olika blommor - det här är naturliga perenner och sådana växter som gladiolus eller lejonets kall och prydnadsflingor.
  • Anemone dahlior ser bra ut med blommor av en ovanlig form - zopnik och monarda.
  • Dekorativa och blandade dahlior är ofta förknippade med en rustik blomsterträdgård. Malva och pelargonium går bra med dem.
  • Kaktus- och halvkaktus-dahlior ser särskilt elegant ut och sticker ut i alla blomträdgårdar. De ser bra ut mot bakgrunden av små blommor.
  • Anemoniska sorter älskar också dominans mot bakgrunden av en rabattpartner. Växter med vackert lövverk och dekorativa spannmål kombineras med dem.

Vackra dahlior är krävande att ta hand om och varierar i former och nyanser. För varje odlare finns det en blomma som passar perfekt in i trädgårdens landskap och kommer att glädjas med sin blomning till sen höst.

Rekommenderad: