Ätbar Kastanj (28 Bilder): Hur Skiljer Man Frökastanj Från Oätliga Kastanjer? Trädplantor. Hur Blommar Den ädla Kastanjen? Växande

Innehållsförteckning:

Video: Ätbar Kastanj (28 Bilder): Hur Skiljer Man Frökastanj Från Oätliga Kastanjer? Trädplantor. Hur Blommar Den ädla Kastanjen? Växande

Video: Ätbar Kastanj (28 Bilder): Hur Skiljer Man Frökastanj Från Oätliga Kastanjer? Trädplantor. Hur Blommar Den ädla Kastanjen? Växande
Video: Машина для уборки каштанов - Переработка каштанов на заводе - Каштановая мука и каштановый пирог 2024, Mars
Ätbar Kastanj (28 Bilder): Hur Skiljer Man Frökastanj Från Oätliga Kastanjer? Trädplantor. Hur Blommar Den ädla Kastanjen? Växande
Ätbar Kastanj (28 Bilder): Hur Skiljer Man Frökastanj Från Oätliga Kastanjer? Trädplantor. Hur Blommar Den ädla Kastanjen? Växande
Anonim

Kastanje är ett vackert kraftfullt träd som kommer att vara en underbar dekoration för stadens gator och för parker och torg. Men förutom dekorativa egenskaper ger en viss typ av kastanjer också ätbara frukter. Många trädgårdsmästare vill se dessa träd på sina tomter. Men för detta måste du veta vad som är odling av ätlig kastanj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ätbar (eller ädel) kastanj växer i olika delar av världen, inklusive Ryssland. Oftast kan den hittas i de södra regionerna - vid Svarta havets kust, i Kaukasus, liksom i den centrala delen av vårt land. I områden med kallt klimat och hårda vintrar odlas inte kastanjer . Dessa träd tenderar att trivas på bördig jord med tillräcklig fuktighet.

Bild
Bild

Att så kastanj är ett snabbt växande lövträd . Men ett träd kan nå helt olika parametrar i höjd - denna siffra varierar från 2 till 40 meter. Det beror på trädtyp och växtförhållanden.

Bild
Bild

Av beskrivningen att döma är stammen på ett vuxet träd rak och kraftfull, med en tät brun bark . Rotsystemet är av yttypen. Trädets krona är ganska tät, oftare ser det ut som en pyramid. Bladet har en mörkgrön färg, spetsiga spetsar och en avlång form. Längden kan variera från 7 till 25 cm.

Kastanjens blomning väcker många positiva känslor . Kastanjallén ser väldigt attraktiv ut när ett stort antal träd blommar samtidigt. De krämfärgade eller vita blommorna kan bli upp till 15 cm höga. Den pyramidala formen får dem att se ut som ljus inbäddat i trädens täta krona. Området där dessa majestätiska träd blommar får ett festligt och högtidligt utseende. I många städer är blomningen av kastanjer associerad med ankomsten av en riktig varm vår.

Bild
Bild

I slutet av september mognar frukterna. Muttern är i ett grönt skal med taggar . Kärnan är brun och har ett slätt och tunt skal. Slutligen mognar frukterna i slutet av oktober - början av november. Den genomsnittliga livslängden för en kastanj överstiger 100 år, men det finns ofta hundraåringar med en mycket mer imponerande ålder.

Kastanjen börjar bära frukt under det fjärde levnadsåret, i vissa fall - i 5-6: e året. Varje år kommer det att finnas fler och fler frukter på trädet. Till exempel kan ett 40-årigt träd skördas upp till 70 kg.

Bild
Bild

Hur skiljer man sig från oätliga kastanjer?

I allmänhet har ätbara och oätliga nötter likheter: till exempel har de samma skalfärg och storlek. Men det finns några nyanser som gör det möjligt att förstå att ett träd skiljer sig från ett annat:

  • den oätliga muttern har en bitter smak och används endast för farmaceutiska ändamål;
  • perikarpellerna är gröna även när nötterna är mogna, medan de i ätbart får en rosa nyans;
  • skalet i vilket den ätliga muttern gömmer sig har inte taggar, utan knölar;
  • hästkastanjens blommor är 2-3 gånger större än de ätbara.
Bild
Bild

Plantera och lämna

Det första du bör tänka på när du planerar att plantera kastanjer på platsen är att dessa stiliga män kräver mycket utrymme . Därför är det omedelbart värt att väga fördelar och nackdelar: kommer det att vara möjligt att odla ett sådant träd på din webbplats, så att du senare inte behöver skära omedelbart när det visar sig att det blockerar ljuset från andra växter eller stör byggnader.

Bild
Bild

Om problemet är löst bör du välja ett rymligt, väl upplyst område med lös, neutral mark.

Det är bättre att köpa plantor i en plantskola, där det finns möjlighet att lära sig allt om invecklingarna i att ta hand om varje specifik sort . Så du kan få ett bra friskt träd och försäkra dig mot framtida misslyckanden.

Bild
Bild

Träd i marken kan planteras både på våren och hösten. Det viktigaste är att det var en månad innan frosten började, och plantan hade tid att slå rot och lugnt uthärda vintern.

Bild
Bild

Hålet ska vara ca 70 cm djupt och brett . En liten knöl bildas i gropen, rötterna placeras på den, sprider dem väl på sidorna. Sedan hälls en del av jorden blandad med gödningsmedel, tampas, sedan hälls jorden igen och krossas igen väl för att undvika bildning av tomrum. Därefter vattnas plantan rikligt, cirka 2 hinkar per träd. För första gången ska en pinne placeras bredvid den, och en planta ska knytas till den - ett sådant stöd kommer att behövas tills trädet blir starkare.

Bild
Bild

Att odla kastanjer är vanligtvis enkelt. Att ta hand om detta träd är inte svårare än något annat.

  • Till en början behöver trädet regelbunden vattning - minst en gång i veckan, beroende på torrt väder. Kastanjer gillar måttlig fukt, de tål inte torka bra. Därför måste du övervaka fuktnivån i jorden och trädets stämning. Det kommer att berätta att han inte har tillräckligt med vatten - bladen hänger.
  • När ett träd är 3 år gammalt behöver det inte längre regelbundet vattnas, det har tillräckligt med regn. Men om sommaren är mycket torr, bör trädet vattnas tre gånger per säsong, och rikligt. Vid torrt väder bör minst 40 liter vatten hällas under ett vuxet träd.
  • Under de första levnadsåren kan gödningsmedel appliceras två gånger per säsong - organiskt och mineraliskt. För första gången kan 10 liter vatten spädas ut med 2 kg gödsel med tillsats av 30 gram urea. I slutet av sommaren kan du lägga till nitroammofos istället för urea.
  • I stamcirkeln ska jorden lossas varannan vecka efter plantering och ogräs ska avlägsnas. Mulch, som kan användas som sågspån eller nålar, hjälper till att behålla fukt i jorden och bromsa ogräsets tillväxt.
  • För att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar tidigt på våren och senhösten måste trädet behandlas med Bordeaux -vätska. "Fitoftorin" hjälper till med mjöldagg. Berörda löv ska tas bort och brännas omedelbart.
  • I de södra regionerna behöver träd inte skydd under vintern. I den centrala delen av Ryssland och områden med kallt klimat, för vintern, bör du öka lagret av mulch, väl skydda rötterna, kronan kan lindas i säckväv. I en äldre ålder tål träd inte alltför svåra frost.
Bild
Bild

I regioner med extremt hårda vintrar är det osannolikt att kastanjen kan övervintra.

Glöm inte att trädet behöver formativ och sanitär beskärning . På våren måste du noggrant undersöka trädet och ta bort alla torkade och sjuka grenar. Om du omedelbart vill bilda en mer frodig krona måste du nypa kronan så att kastanjen ger sidoskott. Och du bör också ta bort grenarna som växer inåt.

Bild
Bild

Fortplantning

Om trädgårdsmästaren har en önskan om att inte se ett träd på platsen, utan 2-3 eller till och med en hel gränd, kan du försöka sprida växten. För att göra detta måste du gro fröna. Först hålls de på en sval plats i 2 veckor, sedan nedsänkta i varmt vatten i flera timmar . Och först då kan fröna placeras i marken till ett djup av cirka 8 cm och lämna ett avstånd på 30 cm mellan hålen. Inte alla frön kommer att gro. Men efter att groddarna är cirka 30 cm höga måste de planteras. Du kan omedelbart hitta en permanent plats för plantorna så att de inte längre transplanterar.

Du kan också välja metod för ympning . För att göra detta skärs sticklingar med en vinkel på 45 grader, utan att glömma att lämna tillväxtknoppar på dem. Sedan läggs sticklingarna i jorden, täcks med ett växthuslock ovanpå, vattnas regelbundet, ventileras och väntar på att sticklingarna rotar sig. Därefter sitter de på en permanent plats.

Bild
Bild

Ansökan

Kastanj används inom olika områden. Först och främst är detta ett bra alternativ att dekorera territoriet. Du kan plantera gränder, vilket kommer att vara en underbar ram för webbplatsen. Ätlig kastanj kan användas inte bara i landskapsdesign - dess nötter är rika på vitaminer, de kan ätas både på egen hand och för att förbereda en mängd olika rätter.

Bild
Bild

Det ska noteras att under blomningen är kastanjen en utmärkt honungsväxt . Kastanjhonung har en märklig, lite bitter smak. Den innehåller fler näringsämnen än andra sorter och har en antiseptisk effekt. Honung kandiseras inte på länge. Det är välsmakande i sig och kan läggas till konfektyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nötter äts råa, stekta, bakade, konserverade . De äts med salt och socker. De används vid framställning av konfektyr; du kan baka bröd från malda nötter och till och med göra kaffe. Kött är fyllt med nötter, tillsatt till kakor. När det gäller andra rätter beror allt på kockens vilja att experimentera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på hur man förbereder läckra måltider, där kastanjer är en viktig ingrediens som ger rätten en speciell smak.

Anka bröst med kastanjer

För matlagning behöver du:

  • anka bröst;
  • kastanjer;
  • apelsiner;
  • Rödlök;
  • balsamvinäger.
Bild
Bild

Brösten stekas i en kastrull. Kastanjerna bakas i ugnen i 15 minuter vid en temperatur på 200 grader, sedan tas skalen bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stek lök i en panna, tillsätt saften av 2 apelsiner, kastanjer, ett par matskedar balsamvinäger. Därefter hälls brösten med denna blandning och stuvas tills all vätska har avdunstat.

Turkiet fylld med kastanjer

Kalkonen måste placeras i marinaden i förväg och förvaras där en dag för att den ska bli mjuk och saftig. Du kan till och med bara använda vatten som marinad med tillsats av salt, socker och kryddor efter eget tycke.

  • Fyllningen läggs strax före bakning. Huvudingrediensen i fyllningen kommer att vara kastanjer, plus att du behöver vitt bröd, smör, selleri och persilja.
  • För fyllningen måste du torka brödbitarna i ugnen. Kastanjerna ska skäras i form av kors från botten av skalet och kokas i en halvtimme. Därefter måste de kylas, skalas och skäras i 4 bitar.
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt lök och selleri. Sedan tillsätts krutonger och kastanjer där. Kalkonen fylls med denna fyllning och skickas till ugnen i en och en halv timme.
Bild
Bild

Rödbetor med kastanjer på burk

För att förbereda denna maträtt behöver du rödbetor, lök, kryddor och kastanjer.

Betor kokas först tills de är mjuka. Lök stekas i en stekpanna i vegetabilisk olja. Tillsätt örter, kryddor, lägg ut kastanjer på burk.

Bild
Bild

Kokta rödbetor skärs i skivor och läggs på en plåt. Häll allt detta med stekta kastanjer, grädda i ugnen i 30 minuter.

Bild
Bild

Dessutom gör kastanjer en underbar sylt. Ett kilo nötter kräver ett och ett halvt kilo socker och en nypa citronsyra. Först skalas nötterna och kokas i 20 minuter. Sockersirap bereds separat. Lite vatten tillsätts till sockret för att lösa upp sockret. Därefter hälls kylda nötter i den färdiga sirapen och kokas i en halvtimme. Läcker sylt är klar.

Rekommenderad: