Anzurlök (25 Bilder): Jätte Bergslök Och Suvorov, Växande Vitlökslök Och Dess Beskrivning. Varianter För Moskva -regionen

Innehållsförteckning:

Video: Anzurlök (25 Bilder): Jätte Bergslök Och Suvorov, Växande Vitlökslök Och Dess Beskrivning. Varianter För Moskva -regionen

Video: Anzurlök (25 Bilder): Jätte Bergslök Och Suvorov, Växande Vitlökslök Och Dess Beskrivning. Varianter För Moskva -regionen
Video: How to planting onion with hydrophonic 2024, April
Anzurlök (25 Bilder): Jätte Bergslök Och Suvorov, Växande Vitlökslök Och Dess Beskrivning. Varianter För Moskva -regionen
Anzurlök (25 Bilder): Jätte Bergslök Och Suvorov, Växande Vitlökslök Och Dess Beskrivning. Varianter För Moskva -regionen
Anonim

Anzur bergslök är indelad i många underarter. Det är en intressant växt som lockar uppmärksamhet med sina lila klotformiga blomställningar. Växten är attraktiv, medicinsk och ätbar. Artikeln kommer att diskutera hur man odlar anzurlök korrekt.

allmän beskrivning

Anzur bergslök-vitlök är den enda representanten för lökfamiljen, vars tillväxt kan nå en imponerande höjd på 1,5 meter. Denna ursprungliga växt avger en inte särskilt trevlig lukt. Den dekorativa effekten på den ansedda rosetten ges av blommor i form av frodiga bollar . Anzura -lök innehåller många mineraler, vitaminer från olika grupper, saponiner. En glödlampa når i genomsnitt 6 till 10 cm i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anzur rosett har ett annat namn - Suvorovs rosett . Oftast finns det just i de bergiga områdena i Central- och Centralasien. I folket kallas växten också för stjälken, den högsta eller jätten - alla dessa växter är underarter av den dekorativa anzurlök.

Om vi jämför lök och andra underarter av lök i förhållande till innehållet av C -vitamin, så finns det i mer imponerande volymer i unga blad av Suvorov -lök. Dessutom finns det i den ansedda attraktiva grönsaken speciella salter som påverkar människokroppen på ungefär samma sätt som ginseng.

Den helande effekten av anzurlök märktes redan på medeltiden . Då värderades denna växt för sin förmåga att förebygga en så allvarlig sjukdom som glaukom. Lök-anzur användes för att förbättra synskärpa, bli av med irriterande huvudvärk. De välkända förstärkande produktens fördelaktiga egenskaper används aktivt än idag.

Idag använder många människor konsumtionen av denna naturliga produkt för att stärka immunsystemet, öka kroppens övergripande ton och stimulera hjärnaktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Som nämnts ovan finns det flera underarter av anzura -löken. Var och en av dem har sina egna särdrag med dekorativt utseende och struktur.

Jätte

En vacker växt med en oval glödlampa. I diameter kan den vara från 4 till 6 cm. Glödlampan är i ett gråbrunt skal, uppdelat i enskilda fibrer . Stammen av denna växt kan nå 1,5-2 meter i höjd, har ett blåaktigt lövverk. Bladens bredd är vanligtvis inte mer än 10 cm. Blomställningarna hos jättelök är täta, runda och kan nå 12 cm i diameter. Blommorna på växten själva växer antingen vita eller lila-violetta.

Bild
Bild

Aflatunsky

Mycket attraktivt dekorativt utseende på rosetten. Den har en oval glödlampa. I diameter når detta element vanligtvis 6 cm, finns i ett specifikt pappersskal. Stamhöjden är vanligtvis 180 cm eller mer. Bladplattorna på växten växer släta, blåaktiga. Bladverket är 15 cm brett. Aflatun lökblommor lockar uppmärksamhet med sin eleganta lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Suvorov

Denna populära sort, som ofta odlas i Moskva -regionen, har en rundad lökdiameter på upp till 3 cm. Den ligger i en långsträckt gråaktig hud. Stammen på en Suvorov -lök når oftast ett märke på 1 m, kännetecknas av en något ribbad struktur . Lövverket, liksom alternativen som diskuterats ovan, har en blåaktig nyans och är 3 cm bred. Denna spektakulära lök blommar i juni.

Bild
Bild

Landning

Anzurlök kräver korrekt plantering i närområdet. Först och främst måste sommarboendet kompetent förbereda platsen där den dekorativa planteringen kommer att ligga. I det här fallet är det mycket viktigt att ta hänsyn till ett antal nyanser.

  • Anzurlök får inte placeras i områden där nederbörd eller smältvatten ackumuleras.
  • En prydnadsväxt är mycket ljusälskande, därför rekommenderas det starkt inte att plantera den i skuggade områden.
  • Sängarna för Anzur -lök bör lösgöras för att förhindra onödig vattentäppning av jorden.
  • Marken måste lossas djupt och absolut allt ogräs måste avlägsnas.

För plantering och avel är det värt att välja endast de lökar som inte har de minsta skadorna eller defekterna, spår av röta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan direktplantering måste kryddnejlika skäras så att groddarna dyker upp så snart som möjligt. Förutom, planteringsmaterial bearbetas med grov sand eller skärs försiktigt med en kniv . Enkel brytning av glödlamporna är också lämplig för skarpning.

Om vi talar om att plantera frön, så inspekteras de också noggrant i förväg. De enheter som har skador tas omedelbart bort, varefter material av hög kvalitet dränks i en svag lösning av kaliumpermanganat i cirka 30 minuter. Marken där växterna ska planteras måste vara bördig och väl bearbetad . Sandiga lermarker är idealiska.

Anzurlök ska planteras de sista dagarna i oktober. Mellan sängarna är det nödvändigt att upprätthålla mellanrum på 30-35 cm, och mellan planteringarna själva - 20 cm. De optimala djupparametrarna beror på skivornas storlek. Storstora komponenter sänks med 20 cm, medellång - med 12 cm och de minsta - med 7-8 cm.

Lökfrön sås på djup från 1,5 till 2 cm. Samtidigt måste ett mellanrum på 10-15 cm lämnas mellan raderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Efter korrekt plantering kommer Anzur -löken att behöva regelbundet och noggrant underhåll. Sådana förfaranden bör under inga omständigheter försummas . Det bör noteras att denna växt är opretentiös, inte kräver komplexa vårdåtgärder. Lök -Anzur är inte rädd för kalla vintrar och tål lufttemperaturer ner till -35 grader Celsius utan problem. Under vintersäsongen behöver en sådan plantering inte täckas med speciella material.

Anzurlök kännetecknas av en mycket kort växtsäsong. Om du behöver öka volymen på lökarna bryts pilarna med blomställningarna försiktigt. Alla löv som blivit gula tas bort för att bibehålla plantornas estetiska utseende.

Bild
Bild

Vattning

Det är mycket viktigt för den planterade prydnadsväxten att säkerställa korrekt och regelbunden vattning. Lök-anzur tolererar inte överflödig fukt särskilt bra. Även en liten vattennätning för denna plantering visar sig vara mycket destruktiv - lökarna blir snabbt sjuka och dör sedan.

Om vädret är för varmt och kvavt på gården måste löken vattnas minst 1-2 gånger i veckan. Vattningen måste avbrytas ett par veckor före skörd.

Bild
Bild

Toppdressing

Liksom alla andra trädgårdsväxter måste anzurulök befruktas med lämpligt högkvalitativt gödningsmedel. Denna landning är mycket lyhörd och lyhörd för dem. Du måste mata dekorativa lök flera gånger under säsongen.

  • Initial utfodring måste utföras i det ögonblick när plantans första skott dyker upp. För detta är urea och kväveinnehållande preparat bäst lämpade.
  • Den andra överdressingen appliceras 2-3 veckor efter bildandet av plantor för att effektivt förbättra processen för fotosyntes. Det kommer att vara användbart att spraya växten med ett speciellt preparat som kallas "Ferovit".
  • Efter 14-20 dagar efter tillsats av sekundär gödning matas jorden med kaliumsulfat, tillsammans med aska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lossa jorden och ogräs

Anzurlök behöver inte bara korrekt befruktning och vattning, utan också grundlig lossning av jorden, i kombination med ogräs. Sådana processer har en allvarlig inverkan på prydnadsväxten, så sommarboendet får inte glömma dem. Jorden där anzurlök växer måste lossas efter varje vattning eller efter det sista regnet . Och det är också absolut nödvändigt att ta bort absolut allt bildat ogräs som har en skadlig effekt på växter.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den eleganta anzurlök lockar många trädgårdsmästare, inte bara för sitt intressanta dekorativa utseende, utan också för dess motståndskraft mot de vanligaste sjukdomarna. Den ansedda prydnadsväxten är inte heller mottaglig för attacker av skadedjur och parasiter.

Tack vare detta behöver sängarna som denna typ av lök växer inte behandlas noggrant med olika kemiska lösningar och föreningar som förhindrar sjukdomar, utan kan påverka kvaliteten på grödan negativt.

Bild
Bild

Växande svårigheter

Många sommarboende är intresserade av vilka svårigheter de kan möta om de bestämmer sig för att odla anzurlök på sina tomter. Eftersom dessa växter har en mycket stark immunitet mot sjukdomar och inte är mottagliga för angrepp av skadedjur, orsakar de inte allvarliga problem. Planteringarna lider inte av infektiösa eller bakteriella besvär som kan skada resten av växterna i omedelbar närhet.

Den största faran som kulturen i fråga kan möta är putrefaktiva processer. Det är väldigt lätt att undvika en sådan olägenhet - det räcker med att ta vattning på allvar. Om vattenutbytet inte störs, blir lök-anzuren inte sjuk.

Om de första tecknen på dessa problem dyker upp måste växten grävas upp så snart som möjligt. När det gäller friska planteringar är det lämpligt att se över bevattningsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd och lagring

Om anzurlök odlas för en hälsosam och aromatisk skörd måste den avlägsnas från jordlagret omedelbart efter blomningsperioden. Detta måste göras innan lövverket på växten hinner torka. Om odling utförs för att uteslutande få dekorativa blomställningar får de underjordiska komponenterna lämnas i sängarna.

Förvaring av grönsakerna i fråga utförs efter att de har torkats noggrant. Det är bäst att torka lökarna i vanliga papperspåsar. I det här fallet måste platsen där de kommer att vara absolut torr och skuggad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Om sommarboendet har planerat att plantera en bergslök på sin plats bör han använda ett antal användbara tips och rekommendationer

  • Det är värt att ägna mer uppmärksamhet åt tidpunkten för plantering av lök . Om du planterar det under de första höstmånaderna kommer de att ge från 4 till 6 lobuler. Om du börjar plantera senare blir skivorna mycket mindre. Erfarna agronomer rekommenderar omplantering av växten årligen, men detta kan göras en gång vartannat år.
  • Om det är planerat att plantera en växt med frö, är det bättre att välja en period för detta innan vintern börjar . Fröna kommer att "sova igenom" den kalla perioden, och sedan kommer de underbart att kunna gro på våren. Om du planterar materialet på våren, är det lämpligt att preliminärt utföra konstgjord skiktning av fröna.
  • Anzurlök används ofta i matlagning . För sådana ändamål är unga lökplantor som bildas tidigt på våren idealiska. Det här är gröna som kan skördas de första dagarna på våren. Det hälls ofta i en mängd olika sallader, soppor och andra godsaker. Ofta kompletteras smörgåsar med sådana gröna.
  • Det är lämpligt att äta lök-anzur i små mängder om en person lider av sjukdomar i hjärtat och blodkärlen . Allergiker bör också vara mer försiktiga med denna produkt, eftersom det kan framkalla ett oväntat svar från kroppen.
  • Anzur ska inte ätas rå . Dessutom bör dess förbrukning inte vara för stor.
  • Sommaren ska alltid ha kontroll över tillståndet för den dekorativa och näringsrika lök-anzuren, planterad på platsen . Endast på detta sätt kommer det att vara möjligt att i tid upptäcka förekomsten av vissa problem för att omedelbart engagera sig i en produktiv lösning.
  • En bergsväxt måste endast befruktas med högkvalitativt och idealiskt lämpligt gödningsmedel . Experiment med sådana procedurer bör inte utföras, eftersom detta kan orsaka mycket allvarlig skada på löken.

Rekommenderad: