Drimiopsis (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Spottad Drimiopsis, Hacka Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Drimiopsis (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Spottad Drimiopsis, Hacka Och Andra Arter

Video: Drimiopsis (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Spottad Drimiopsis, Hacka Och Andra Arter
Video: How to Bring A Plant Back To Life in 12 Hours 2024, Maj
Drimiopsis (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Spottad Drimiopsis, Hacka Och Andra Arter
Drimiopsis (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Spottad Drimiopsis, Hacka Och Andra Arter
Anonim

Växande grödor hemma, blomsterodlare väljer oftast växter som kommer att ha dekorativ dragning. Bland de vackra inomhusblommorna är det värt att lyfta fram drimiopsis, som kan glädja sin ägare med regelbunden blomning, samt opretentiös vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Kulturen tillhör sparrisfamiljen. Drimiopsis har också ett andra namn - ledeburia eller scilla, och Afrika är växtens födelseplats. Idag finns det cirka två dussin blomsterarter i naturen, medan bara ett fåtal av dem kan odlas i ett slutet rum. Inomhusväxten sticker ut för sin dekorativa grönska och blomning, liksom enkel jordbruksteknik.

Blomman förökar sig ganska snabbt, därför odlas den under olika klimatförhållanden på det öppna fältet.

I hårda klimat är det mer korrekt att odla en flerårig inomhus. Drimiopsis har ett utvecklat lövformigt rotsystem, och dess huvudsakliga del ligger precis ovanför marken, vilket ger en viss exotism till blommans utseende. Bladen bildas ganska låga, den gröna massan planteras på tunna bladblad, som kan nå en längd av 10 till 15 centimeter. I detta fall kommer plåtens storlek, beroende på typ, att variera inom 12-25 centimeter. I sin form kan de följa hjärtats konturer, eller de kan växa äggformade . Vanligtvis är deras ände något spetsig med en slät yta på plattan. Färgen på bladen kan vara monokromatisk, randig eller fläckig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor bildas på en spikformad blomställning, som regel kan cirka tre dussin knoppar, målade i vitgrön färg, finnas på en stjälk. Blommorna utmärks inte av sin storlek; i genomsnitt överstiger diametern på en öppen knopp inte 5 millimeter . I blomningsfasen avger kulturen en ganska subtil blommig arom. I naturen kan blomningen av Drimiopsis observeras under våren eller sommarmånaderna; När det gäller inhemsk kultur kan inomhusvarianter kasta ut knoppar året om, men under förutsättning att vissa växtarter är i vilande fas på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Följande fleråriga arter odlas hemma.

Drimiopsis Kirk (butrioid)

En vintergrön gröda med lansettformat lövverk, vars längd hos vuxna grödor kan nå en halv meter. Blomkålen har en rundad form och vit färg, medan bladen längst upp är mestadels ljusgröna med mörka fläckar, längst ner råder den grå nyansen i färgen. Blomningskulturen sker från mars till september.

Vid denna tidpunkt bildas blomställningar med små vita blommor på långa stammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drimiopsis upptäckt (petiolat eller avfall)

En lövskörd med ett hjärtformat lövverk. Färgen på lövverket är grön, det finns mörka fläckar på ytan. Bladens storlek är 10–12 centimeter lång, med en bredd på cirka 5–7 centimeter. Kulturens stjälkar är ganska stora, deras storlekar varierar i området 12-15 centimeter. Arten blommar från april till juli. Blommorna är ganska små och vita. En egenskap hos denna kultur är vinterns vilande fas, under vilken all grön massa faller av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drimiopsis randig

Arten har uttrycksfulla längsgående ränder på avlånga blad, för vilka den fick sitt namn. Kulturen är opretentiös i vården, därför utvecklas den bra och reproduceras under inomhusförhållanden.

Bild
Bild

Drimiopsis lila

Blommans blad är ovala med en vågig och spetsig kant i mitten av plattan. Färgen är ljusgrön med stora fläckar av mörk färg. Kulturens kronblad är lila.

Bild
Bild

Drimiopsis brokig

Flerårig, ovanlig i utseende, med ljusa längsgående ränder längs kanterna på dess avlånga blad. Det kan också finnas en remsa i mitten. Vissa grödor har gula löv.

Bild
Bild

Drimiopsis dolomiticus

En miniatyrblommasort med ett mycket ovanligt utseende, för vilket den uppskattas av blomsterodlare. Kulturen har inte petioles, så bladen växer vid basen utan ett ben, på grund av vilka de är mycket nära marken. Den skalformade bladstrukturen gör att den gröna massan kan linda runt blomställningarna som utvecklas i mitten på långa stammar.

Bild
Bild

Drimiopsis Burka

En dekorativ blomma med en konvex och ganska rundad bladform. Kulturens gröna massa är gråblå med mörka fläckar på ytan.

Bild
Bild

Landning

Det underjordiska rotsystemet i Ledeburia är dåligt utvecklat, så en djup behållare för inomhusodling av blommor behövs inte. Fel relaterade till plantering av en flerårig i en djup behållare kan leda till förfall av rhizomen, liksom långsammare tillväxt av den ovanjordiska delen av kulturen.

Drimiopsis kommer att planteras mer korrekt i en bred behållare eller kruka med obligatorisk närvaro av dräneringshål. Det är mer korrekt att välja keramiska behållare.

Fint grus, expanderad lera eller perlit kan användas som dränering.

Bild
Bild

När det gäller jordtyp kommer växten att trivas i lätt och näringsrik jord. I trädgårdsbutiker kan du köpa en färdig jordblandning avsedd att rota lökväxter. Dess funktion kommer att vara förmågan att behålla fukt väl inuti. För att göra jorden för kulturen lösare läggs ibland torv eller sand till den. Drimiopsis växer också bra i gräs. Jordens surhet bör vara neutral. Du kan göra marken för att plantera en blomma själv. Dess sammansättning kommer att vara följande:

  • arkjord;
  • torvmark;
  • humus och grov sand;
  • torv och kol.
Bild
Bild

Innan en blomma rotas inspekteras den för skadade eller torra områden som bör tas bort. Dränering läggs i botten av krukan eller behållaren, det är viktigt att den upptar ungefär en tredjedel av behållarvolymen. Därefter hälls jorden i behållaren. Växten är placerad i mitten, det är viktigt att rota drimiopsis så att den övre delen av rotlökan alltid ligger ovanför markytan. Marken komprimeras för hand, varefter kulturen ska vattnas. Nästa återfuktning kan utföras tidigast en vecka senare.

Bild
Bild

Vård

För att en gröda ska kunna växa med en vacker grön massa måste den ha en bra belysningsnivå. Drimiopsis älskar starkt ljus, men under sommarmånaderna är växten på fönsterbrädan bäst skyddad från direkt solljus.

Temperatur

Den optimala temperaturen i rummet för en flerårig är termometeravläsningar vid nivån + 20-25 grader under den varma årstiden, på vintern rekommenderas att sänka luftvärmen till + 15-16 C.

Återfuktande

Inomhusblomman bör vattnas när jorden torkar, torka kommer att påverka kulturens tillväxt negativt. Det rekommenderas dock att undvika riklig och frekvent fukt, eftersom detta kan provocera ruttning av lökarna. De arter som går in i en vilande fas på vintern kan vattnas med några veckors mellanrum, men se till att jorden inte torkar över.

Bild
Bild

Inomhusfuktighet

Anläggningen kräver inte hög luftfuktighet, den känns lika bra i ett fuktigt rum och under uppvärmningssäsongen, när torr luft råder i lägenheter och hus. Kulturen behöver inte regelbundet sprutas, men det rekommenderas fortfarande att torka av bladen med en fuktig trasa från damm.

Toppdressing

Det rekommenderas att befrukta kulturen. Vanligtvis introduceras toppdressing med rotmetoden en eller två gånger i månaden, med början på våren. Gödsel som innehåller fosfor, kväve, kalcium och kalium kommer att vara lämpliga formuleringar för Drimiopsis. Som regel används sådana förband för kaktusar.

Bild
Bild

Överföra

Blomman kräver en årlig transplantation endast i ung ålder. För vuxna grödor kan du ändra kapacitet och jord en gång vartannat år.

Beskärning

I processen att odla en kultur hemma rekommenderas att ta bort gamla löv från vuxna växter. Detta kommer att provocera tillväxten av nya.

Bild
Bild

Vintervård

De arter som går in i vilofasen på vintern kräver viss omsorg. Detta gäller sällsynt fukt - en gång var 15–20 dagar. Du bör dock inte placera dem på en skuggig plats. Med vårens ankomst kommer kulturen att vakna av sig själv, vid den här tiden kommer nya löv aktivt att bildas på den, varifrån en vacker och ung buske kommer att dyka upp på bara ett par veckor.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan få en ny kultur på egen hand på flera sätt.

Frön

Som praktiken visar kommer det att vara extremt svårt att föröka Drimiopsis genom att plantera frön, eftersom mycket lite material från den totala massan kommer att behålla sin spiring efter rotning och kommer att gro. Planteringsmaterial kan köpas i affären. Själva odlingsprocessen reduceras till att rota frön i en fuktig och lätt jord, krukan är täckt med en film eller en plastflaska. De håller fröna varma, lufttemperaturen i rummet ska inte vara lägre än +22 C, det är viktigt att ge fröna tillräckligt med belysning.

Bra material kläcks 2-3 veckor efter plantering . Så snart de första skotten dyker upp kan täckmaterialet tas bort från behållaren.

Förstärkta unga växter får transplanteras i separata behållare.

Bild
Bild

Separation av lökar

Detta alternativ anses vara enklare och mer produktivt. Detta beror på särdragen hos Drimiopsis för aktiv tillväxt. Själva processen involverar extraktion av växten från jorden, varefter en eller flera unga lökar, som kommer att ha sina egna rötter, noggrant ska separeras från blomman. Skärpunkterna måste desinficeras med krossat kol.

De bör vara rotade i flera bitar, men med tanke på det faktum att växten växer ganska snabbt och avger skott.

Bild
Bild

Sticklingar

Drimiopsis Kirk kan förökas med ett ark. För detta separeras det valda exemplaret från växten vid basen, varefter det förvaras i vatten i flera dagar. Vidare transplanteras den i en behållare med jord, vilket ger en temperaturregim vid +23 C.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fel relaterade till växtvård kan provocera en kultursjukdom. Oftast provocerar överdriven vattning utvecklingen av svamp på lökarna, vilket kan leda till förfallsprocesser i rhizomen, liksom utseendet av en röd brännskada. Om ens de minsta tecknen på sjukdom uppträder på stauden, måste kulturen tas bort från krukan och sedan måste alla områden som skadats av sporer avlägsnas med ett desinficerat skarpt instrument.

Vidare bör växten förvaras en tid i en köpt antisvampkomposition. För dessa ändamål rekommenderas att använda "Trichodermin" eller "Glyocladin". Det är omöjligt att rota en blomma i samma substrat, eftersom det finns risk för återinfektion.

Innan planteringen måste jorden desinficeras eller helt bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brist på solljus kan också provocera en försämring av plantans tillstånd. I det här fallet tappar bladen sin färg, och kronbladet blir för långt. För att rädda kulturen måste den ordnas om till en mer upplyst plats i rummet.

När det gäller skadedjur kan följande insekter utgöra en fara för Drimiopsis:

  • spindelkvalster;
  • skida;
  • bladlus;
  • mjölk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare typen av insekt är ganska lätt att upptäcka, eftersom produkterna från dess vitala aktivitet är en vaxartad beläggning på växtens blad, liksom substratet som sträcker sig från krukans väggar. För förstörelse av individer används en alkohollösning, med vilken den gröna massan bearbetas. Skadedjuret kan också utrotas med hjälp av butiksverktyg. Bland dem är det värt att markera "Tanrek" eller "Mosplan".

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlöss kan förstöras genom att spraya kulturen med ett avkok av stickande doftande örter. Butiksköpta kompositioner för kampen mot denna insekt är "Aktara" och "Inta-Vira".

Bild
Bild
Bild
Bild

Skölden påverkar markens färg i krukan - den blir svart. Själva skadedjuret är inte lika litet som bladlössen, så det kan ses på växten. På lövverk kommer insekten att se ut som en gråbrun bula. Kampen mot skidan utförs i flera steg. Först avlägsnas skadedjuret från kulturen för hand med en bomullspinne doppad i alkohol. Därefter ska blomman ha en varm tvåldusch. När kulturen är torr behandlas den med Metaphos eller Fufanon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalster kan dyka upp på växten på grund av låg luftfuktighet. Tecken på förekomst av insekter på blomman kommer att vara gula fläckar på den gröna massan och spindelnät. Du kan förstöra skadedjuret genom att behandla kulturen med en tvålkomposition under duschen, varefter Drimiopsis måste täckas med polyeten för att skapa ett fuktigt mikroklimat inuti. Bland de kemiska kompositionerna för bekämpning av spindelmider kan identifieras "Fitoverm" eller "Akarin".

Rekommenderad: