Amorphophallus Titanic (18 Foton): Drag Av En Jätteblomma, Intressanta Fakta, Där Den Växer

Innehållsförteckning:

Video: Amorphophallus Titanic (18 Foton): Drag Av En Jätteblomma, Intressanta Fakta, Där Den Växer

Video: Amorphophallus Titanic (18 Foton): Drag Av En Jätteblomma, Intressanta Fakta, Där Den Växer
Video: Gumball | Darwin's Potato Diet | The Potato | Cartoon Network 2024, Maj
Amorphophallus Titanic (18 Foton): Drag Av En Jätteblomma, Intressanta Fakta, Där Den Växer
Amorphophallus Titanic (18 Foton): Drag Av En Jätteblomma, Intressanta Fakta, Där Den Växer
Anonim

Amorphophallus titanic är en ovanlig och unik växt. Dess tillväxtort anses vara tropiska skogar i Sydafrika, Stilla havet, Vietnam, Indien, Madagaskar. Intressant nog växer växten vanligtvis i förorenade områden.

Bild
Bild

Karakteristisk

Amorphophallus titanic har en unik kolvblomställning och stora knölar. Växten kännetecknas av närvaron av en upprätt stam, ett blad, vars storlek kan nå 3 meter. Första gången efter plantering blommar blomman efter 10 år . Och den ovanjordiska gröna delen av växten framstår som blomman vissnar. Därefter bildas bär av ljusa färger vid örat. Blomningen sker oregelbundet. Ibland tar det 6 år att bilda en blomställning, och ibland är det möjligt att observera nästan varje år hur en av de unika växterna på planeten utvecklas.

Amorphophallus tillhör Aroid -arten. Ett intressant faktum är att ett annat namn för denna växt är "Voodoo Lily". Vissa representanter för afrikanska stammar kallar det "Djävulens tunga". Vissa odlare kallar det "Ormen på handflatan", och på grund av den obehagliga lukten är ett annat namn "Kadaverisk doft".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdprinciper

Att odla denna växt på egen hand är mycket svårt. I de flesta fall förvärvas blomman i viloläget, när bladen blir gula och faller av. Under denna period tror växtälskare inomhus att blomman har dött och köper en ny. I detta avseende måste det komma ihåg att växtsäsongen för resten av blomman är 6 månader. Så snart denna period går, ger kulturen nya blad och avviker från den vegetativa perioden.

Växten är inte särskilt krävande för vattning . Amorphophallus titanic vattnas under aktiv utveckling, en gång i veckan. För dessa ändamål är det bra att använda en sprayflaska. Under viloläge reduceras vattningen till ett minimum. Knoppen börjar bildas redan innan bladen bildas. Växten blommar i 2 veckor. Samtidigt minskar knölen i volym på grund av att den förbrukar många mineraler som är avgörande för växtens tillväxt och utveckling. Honblommor öppnar tidigare än hanblommor. På grund av detta är Amorphophallus inte en självpollinerande växt.

För att växten ska pollinera behövs flera fler exemplar, samtidigt som de måste blomma samtidigt. Efter pollinering bildas en samling saftiga bär med ett stort antal frön. I detta fall dör förfaderväxten. Efter blomningen ska ett stort blad bildas.

Blomman har en mycket obehaglig doft, som påminner om lukten av ruttnande kött. Under naturliga förhållanden lockar den uppmärksamhet hos flugor som pollinerar växten. Vid självodling bildas inte frön

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbildning

Blomman har en knöl från vilken ett jätteblad växer. Vanligtvis bildas en, i sällsynta fall 2-3 stycken. Den kan vara flera tiotals centimeter bred. På knölen är det en utvecklingsperiod, varefter den försvinner. Efter 6 månader växer en ny, mer fjädrande, bredare och större. Som blomsterodlarna säger, liknar bladet kronan på ett palmträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För plantering bereds underlaget i förväg. I sin naturliga miljö älskar blomman mark berikad med kalksten. Hemma, en blandning av jord anses vara gynnsam för tillväxt och utveckling, i vars struktur det finns torv, sand, humus, torvjord . Dessutom blandas alla dessa jordar med förband, detta berikar växten med de nödvändiga mineralerna och ett komplex av vitaminer. I en sådan miljö växer växten bra.

I knölens övre del kan stamrötter börja bildas. På grund av detta hälls substratet ofta i krukan med växten. Det är inte nödvändigt att låta knölarna på moderknölen avslöjas. Knölar börjar sin aktivitet på våren, detta blir märkbart när groddar dyker upp på ytan. Behållarens storlek ska vara tre gånger diametern på knölarna.

I botten av behållaren måste dränering göras. Hälften är täckta med jord, ett hål görs där rotsystemet är beläget. Därefter täcks rötterna med det återstående substratet och lämnar den övre delen av groddarna öppna. I slutet av proceduren vattnas växten och placeras i ett väl upplyst rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Denna process sker genom att knölarna delas. I detta fall används de största. De grävs ur behållaren, några skärs av och fördelas i behållare, den återstående knölen begravs tillbaka. Efter en femårsperiod efter plantering kan växten betraktas som fullformad. Nästa typ av reproduktion är användningen av frön. De sås i en beredd behållare med ett substrat och vattnas.

Den bästa tiden för detta är våren. Den optimala temperaturen för denna process är +18 grader.

Växande

Med rätt vård är det möjligt att ge kulturen förmågan att blomma och reproducera. Knopparna dyker upp på våren, de är rika vinröda. Blommorna är täckta med en brun dis. Växthöjd upp till 5 meter. Livslängden är 40 år. Under denna tid kan växten blomma 4 gånger.

Bild
Bild

Temperaturregim

Blomman är termofil. Den optimala temperaturen för underhåll är från +20 till +25 grader. Tillväxt och utveckling av en blomma påverkas väl av solljus. Hemma skulle det bästa stället för honom vara en plats nära fönstret, men bort från batterier och värmare.

Förmån medförd

Växtens knölar används inom det kulinariska området. Denna växt är särskilt populär i Japan. Knölar läggs till den första och andra kursen. Dessutom görs mjöl av dem, det används för tillverkning av hemlagad pasta. Rätter hjälper till att eliminera allergier, ta bort gifter och gifter. Dessutom används de för viktminskning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast attackeras blomman av bladlöss och spindelmider. För att bekämpa dem torkas bladen med tvålvatten. Sedan behandlas de med en speciell förening. Insekter kommer att göra ett utmärkt jobb med insektsmedel-både färdiga och självgjorda. En blandning av tjärtvål och ett extrakt av åkerörter, en tesked kaliumpermanganat utspädd i en hink med vatten, hjälper bra.

Andra typer av Amorphophallus

Amorphophallus "Cognac ". Den växer i Sydostasien, Kina och Koreahalvön. Det är något mindre än Titanic, men av stort intresse för botaniker. Växten används i stor utsträckning för odling i växthus och hemma, trots dess motbjudande lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amorphophallus pionbladig . Växer i Kina, Vietnam. Ett av namnen är "Elephant Yam". Växtens knöl väger upp till 15 kg och når en bredd på 40 cm. Denna typ odlas som livsmedel. Knölarna stekas och kokas som potatis och males till mjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amorphophallus bulbous . Det är snarare ett undantag från regeln. Den anses vara den vackraste av alla typer av denna växt. Den har ett spetsigt öra, där det finns en tydlig gräns mellan manliga och kvinnliga blommor och en rosa dis från insidan. I utseende liknar det en calla blomma. Och förmodligen har en av alla typer inte en avstötande lukt.

Rekommenderad: