Beskärning Av Hibiskus: När Ska Man Beskära En Kinesisk Ros? Korrekt Bildning Av En Inomhus Blombuske Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Hibiskus: När Ska Man Beskära En Kinesisk Ros? Korrekt Bildning Av En Inomhus Blombuske Hemma

Video: Beskärning Av Hibiskus: När Ska Man Beskära En Kinesisk Ros? Korrekt Bildning Av En Inomhus Blombuske Hemma
Video: Tips On Hibiscus House Plant Care, Placing, Watering, Pests, Fertizing, Pruning, Soil, and Repotting 2024, Maj
Beskärning Av Hibiskus: När Ska Man Beskära En Kinesisk Ros? Korrekt Bildning Av En Inomhus Blombuske Hemma
Beskärning Av Hibiskus: När Ska Man Beskära En Kinesisk Ros? Korrekt Bildning Av En Inomhus Blombuske Hemma
Anonim

Hibiscus är en populär inomhus- och växthusväxt från den omfattande Malvov -familjen. Denna blomma har flera namn: kinesisk ros, sudanesisk ros, egyptisk ros, hibiskus. I Europa dök den första hibiskusen upp, enligt legenden, tack vare Karl den store, som påstås vara ett stort fan av hibiskuste. I Ryssland har plantans buskform varit känd sedan 1800 -talet, växten blev snabbt populär och började kallas ett ovanligt namn - rosenträd. Han blev kär i många, och hans namn fastnade till och med i folklore.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

När du odlar hibiskus måste du först och främst ta hand om en tillräckligt rymlig behållare för en blomma. I ryska byar valdes som regel ett medelstort badkar för ett rosenträd. Behöver ljus, men denna växt gillar inte direkt solljus. Att ta hand om hibiskus är ganska enkelt, vilket har förtjänat det så stor popularitet. En av förutsättningarna är frekvent, men inte särskilt riklig vattning.

Om alla villkor är uppfyllda kommer rosen att blomma tidigt på våren . En egenskap hos hibiskus är dess långa blomning (från mars till november). Det bör nämnas att hibiskus förblir en ganska attraktiv växt på vintern. Genom att tillhandahålla tillfredsställande odlingsförhållanden kan den växa hemma under mycket lång tid. I botaniska trädgårdar kan växten existera i minst 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du beskära?

Beskärning är en av förutsättningarna för att odla en kinesisk ros inomhus. På det öppna fältet, och ännu mer i naturliga förhållanden, uppstår detta behov praktiskt taget inte. Men ibland i parker skärs hibiskus av, detta gör att du kan bilda buskens krona för att ge den den nödvändiga formen.

I en lägenhet är det mycket sällan möjligt att skapa optimal belysning, detta orsakar krökning och deformation av hibiskuskotten.

Och eftersom dekorativitet är den främsta egenskapen hos denna odlade växt, måste vridna och oestetiska skott tas bort. Denna procedur är inte alls farlig för växten; den kinesiska rosen bildar lätt nya skott.

Beskärning kan också föryngra växten .… Att ta bort gamla skott aktiverar tillväxten av nya, vilket ger växten ett uppdaterat utseende och ökar dess dekorativa effekt. I vissa fall kan beskärning bli av med sjuka skott, detta är ett av de mest effektiva sätten att bekämpa skadedjur.

Skottbeskärning kan göras med en enkel hushållssax.

En av procedurerna som stimulerar blomningen av den kinesiska rosen är bilden av "extra" rötter. Detta är nödvändigt när planteringsförmågan blir för liten för rotsystemet.

Det finns flera typer av trimning

Formande … Den produceras nästan omedelbart efter plantering (transplantation) hibiskus. Det är nödvändigt för bildandet av kronan på en växande buske. Huvuduppgiften för sådan beskärning är att ta bort alla deformerade och skadade grenar och skott. Det tar år att forma och behålla kronans form.

Bild
Bild

Bildandet av stammen . Denna typ av beskärning utförs när växten har fått styrka. Det är också en del av kronbildningsprocessen. Med denna typ av beskärning tas alla grenade sidoskott bort. Huvudstammen beskärs inte i detta fall. Detta är nödvändigt för att utveckla en stam med tillräcklig höjd. De starkaste skotten återstår för kronbildning.

Bild
Bild

Stödjande … Denna beskärning sker när kronan bildas. Om du inte regelbundet utför en sådan operation kan anläggningen förlora någon dekorativ effekt. Om det uppstod fel under kronans bildning kan de korrigeras genom att helt ta bort onödiga grenar.

Bild
Bild

Beskärning mot åldrande . Denna typ av beskärning, som namnet antyder, är avgörande för växtföryngring. Dess väsen är att ta bort gamla grenar och förkorta yngre. Sådan beskärning stimulerar bildandet av nya skott, men som alltid är mer benägna att sätta knoppar. Denna beskärning är av total natur och, till skillnad från formningsförfaranden, påverkar absolut alla skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hygienisk … Denna typ av beskärning syftar till att ta bort alla ohälsosamma, torra och gamla skott. Det är mest rimligt att spendera det innan en ny blomningscykel, i februari-mars. Denna beskärning ger plats för framtida blommor, som påminner om gallring.

Bild
Bild

Alla ovanstående typer av trimning kan utföras samtidigt i en operation. Oftast gör blomsterodlare just det, detta kan avsevärt minska stressen för växten. Tidig vår är den bästa tiden att beskära . Ofta utförs formativ beskärning på hösten efter slutet av blomningen av hibiskus, detta gör att du kan korrigera alla brister i tidigare beskärning. Vid denna tidpunkt upptäcks också sjuka eller uttorkade skott.

När är den bästa tiden att trimma?

Vår och höst anses vara optimala beskärningsperioder. På hösten kan detta göras efter blomstopp. På våren är det mycket viktigt att inte missa ögonblicket, att genomföra proceduren innan blomknopparna öppnas. Om du beskär vid fel tidpunkt och utsätter unga skott för detta kan det hända att blomningen inte uppstår. Nya knoppar bildas endast på unga skott. Tiden för aktiv tillväxt och blomning (från april till september) är absolut inte acceptabel för beskärning.

Vinterens början (december) - plantans övergång till vilande stadium, beskärning vid denna tidpunkt kan framkalla bildning av skott, vilket är oönskat, eftersom det kommer att försvaga växten som förbereder sig för en ny blomning . Beskärning under blomningen är också oönskad. Detta är en extrem åtgärd, vars behov kan motiveras genom att rädda växten från skadedjur.

Bild
Bild

Korrekt kronbildning

Att bilda en vacker hibiskuskrona är en lång och noggrann process. Även om anläggningen tål beskärning ganska enkelt, är denna åtgärd inte lika kritisk som för vissa andra inomhusväxter. Det bör inte glömmas att hibiskus fortfarande är en inomhusblomma och att lämna den i naturen, när den godtyckligt kan forma kronan i enlighet med naturliga faktorer, är helt fel . I en rumsmiljö skiljer sig levnadsförhållandena för en växt redan radikalt från naturliga.

Och naturligtvis är beskärning nödvändig för att den kinesiska rosen ska blomma. Utan det får växten ett ganska slarvigt utseende och försöker anpassa sig till inte alltid idealiska ljusförhållanden.

Det finns två sätt att bilda en kinesisk rosbuske: frodig eller horisontell.

För att kronan ska bli frodig (den mest populära typen) trimmas växten ofta godtyckligt, beroende på rummets utformning eller odlarens önskemål . Det säregna med denna typ av beskärning är skapandet av en låg, övervuxen buske. Huvuduppgiften är att inte låta skotten sträcka ut sig. Skärning av återväxta skott utförs tidigt på våren. Kvistarna ska beskäras 1/3 av bladet utåt.

Bild
Bild

Det kommer att vara nödvändigt att bilda en stam (träd) på ett något annorlunda sätt. Först och främst markeras den huvudsakliga axialskottet. Beskärning ska inte påverka det. Skelettgrenen lämnas längst, de återstående grenarna förkortas enligt deras ordning, med en tredjedel, hälften, två tredjedelar. För att bilda en krona av denna form är motiverad i tillräckligt höga och ljusa rum, är det ofta sådan hibiskus som växer i växthusen i botaniska trädgårdar … Inte i alla hus, och ännu mer i lägenheter, kan förhållandena vara lämpliga för tillväxten av en kinesisk ros uppåt.

Hur nypas?

Nypning kan betraktas som ett beskärningsalternativ. Nyp unga växter tidigt på våren tills nya löv bildas. Proceduren är nödvändig för bildandet av en krona från unga skott. Det är önskvärt att knyta huvudskottet (mitt) till stödet. Att hitta den för en ung växt är ganska enkelt. Denna roll kommer att spelas perfekt av en penna.

Sidoskott måste klippas av, men så att minst 5 blad finns kvar på växten . För att aktivera tillväxten av nya skott måste kvävegödsel läggas till jorden. Efter att skotten har vuxit med cirka 5 cm kläms deras toppar av. Alla sidogrenar som växer parallellt med huvudskottet måste tas bort. Så gradvis kommer det att vara möjligt att bilda den nödvändiga kronformen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter beskärning av hibiskus bör växten försöka skapa optimala förhållanden. Vattningen ska vara sådan att jorden bara torkar högst upp. Även på vintern kan det inte stoppas att vattna en kinesisk ros, även om den bör reduceras till 1 gång i veckan.

Ett underbart resultat kan uppnås med en luftfuktighet på minst 50%, vilket faktiskt är ganska svårt att observera i en lägenhet med uppvärmning.

För att öka luftfuktigheten kan ett kärl med vatten eller en dekorativ fontän placeras nära anläggningen. Hibiskusblad bör regelbundet tvättas från damm under duschen.

Växten är mycket lyhörd för utfodring, under perioden med aktivering av skottets tillväxt måste kväve tillsättas, och när blommorna börjar stelna måste komplexa gödningsmedel tillsättas minst en gång i veckan . Temperaturförhållandena är också mycket viktiga. Under perioden med aktiv tillväxt och blomning är det oönskat att rumstemperaturen sjunker under 20 ° C. På vintern, under vilande perioden, kan du sänka den till 16 ° C. Vid luftning är det bättre att inte utsätta hibiskus för en ström av kall luft, det kommer inte att vara möjligt att härda växten, men det är fullt möjligt att förstöra knopparna.

I alla utvecklingsstadier gillar den kinesiska rosen inte direkt solljus.

Det är bättre att placera en behållare med en växt i ett rum med fönster mot väster eller öster. Om rummet är upplyst av middagssolen måste blomman skuggas av direktstrålar. På sommaren är det inte dåligt att ta ut växten eller till och med plantera den under öppen himmel, under förutsättning av alla ovanstående förhållanden . Det är sant att i Ryssland, långt från överallt kommer det att vara möjligt att odla hibiskus i marken tillräckligt länge, orsaken kan vara både sen och tidig frost.

Rekommenderad: