Vriezia (58 Bilder): Vård Av Vriezia Hemma Och Invecklingarna I Dess Odling, Vriezia -blandning Och Splenriet, Lysande, "Davina" Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Vriezia (58 Bilder): Vård Av Vriezia Hemma Och Invecklingarna I Dess Odling, Vriezia -blandning Och Splenriet, Lysande, "Davina" Och Andra Arter

Video: Vriezia (58 Bilder): Vård Av Vriezia Hemma Och Invecklingarna I Dess Odling, Vriezia -blandning Och Splenriet, Lysande,
Video: Bromeliads 2024, Maj
Vriezia (58 Bilder): Vård Av Vriezia Hemma Och Invecklingarna I Dess Odling, Vriezia -blandning Och Splenriet, Lysande, "Davina" Och Andra Arter
Vriezia (58 Bilder): Vård Av Vriezia Hemma Och Invecklingarna I Dess Odling, Vriezia -blandning Och Splenriet, Lysande, "Davina" Och Andra Arter
Anonim

Vriezia är en underbar opretentiös växt (den mest opretentiösa bromelia), som skiljer sig genom att den inte kräver komplex och konstant vård. Detta betyder dock inte alls att det inte behövs några åtgärder för dess tillväxt och sunda utveckling. Naturligtvis är det på ett visst sätt nödvändigt att ta hand om vriezia och det ska göras korrekt. Även en oerfaren blomsterhandlare som inte har rik kunskap i denna fråga kommer att kunna odla denna underbara tropiska skönhet på egen hand om han följer ett antal viktiga regler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vriezia är erkänt som en av de ljusaste och mest dekorativa representanterna för bromeliadfamiljen. Det är en vacker ört som växer i träd . Vriezia lever i de fuktiga tropikerna - i Syd- och Centralamerika. Om vi överväger denna växts livsmiljö mer specifikt, kan vi ta reda på att detta inkluderar Brasilien, Argentina och Västindien.

Huvuddragen i denna vackra växt ligger i dess fantastiska spikformade blomställningar .som finns direkt på peduncle. Under naturliga förhållanden kan den senare mycket väl nå en meter. Mycket original och iögonfallande blommor har vanligtvis en karakteristisk gul eller röd färg. Men ibland kan du träffa sådana exemplar där blommor har en icke -standardfärg - grön, vit, ljusorange . Du kan till och med stöta på flerfärgade exemplar som aldrig går obemärkt förbi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan beundra blomningen av tropisk vriezia länge - detta är en annan egenskap hos denna växt. Skivorna av denna skönhet kan vara från 4 till 5 månader. Blommorna själva "visar" dock bara ett par veckor. Vriezia -stjälkar är vanligtvis väldigt långa. På grund av detta särdrag och skenbladens ljusa färg kallar folket denna växt Med ett "flammande svärd ".

När det gäller vriezias direkta bladplattor skiljer de sig åt genom att de är läderartade och bältesliknande. Som regel kännetecknas deras kanter av en slät yta, och formen är vanligtvis krökt. Färgen på lövverket här är mestadels nära en ljusgrön nyans, men vissa underarter har karakteristiska fjäll och fläckar med kontrastfärg. Lövverk samlas i en slags tratt. I den centrala delen ackumuleras fukt, vilket är utformat för att ge näring åt själva växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten av denna tropiska växt i sig är en slags låda. Inuti det finns frön med speciella vingar. Utåt sett liknar de mycket en kammare. Efter mognadsperioden spricker frukten helt enkelt och fröna flyger iväg. Vidare bleknar vriezia oundvikligen och lämnar efter sig avkommor, presenterade i form av rotrosetter (med andra ord barn).

Under naturliga förhållanden, detta en spektakulär och ljus blomma kan växa på andra groddar , varför rhizomer bara kan tjäna för utilitaristiska ändamål. Med deras hjälp kan blomman hållas på ytan av stenar, träd, snaggar och hampa.

Vriezia förlorade nästan funktionen av fuktabsorption och absorption av näringsämnen från jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I rumsförhållanden känns Vriezia ganska bekvämt. Det är därför det kan säkert odlas inte bara i ett växthus, utan också i en enkel stadslägenhet . Denna ursprungliga växt, trots sitt hemland, vänjer sig perfekt vid att torka tillräckligt med luft.

Om du skapar ett ordentligt mikroklimat för Vriezia kommer det att föröka sig mycket aktivt, glädjande med blomning flera gånger om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera sorter av denna ljusa och ursprungliga blomma. Var och en av de enskilda typerna av vriezia har sina egna särdrag och egenskaper, som är värda att bekanta sig med om du planerar att plantera denna blomma. Låt oss titta närmare på de vanligaste alternativen.

Splenriet

Den underbara "Splenriet" vriezia är otroligt efterfrågad bland blomsterodlare. Det är en unik dekorativ sort. han perfekt för inomhusodling … Vriezia "Splenriet" växer uteslutande i de tropiska skogarna i Sydamerika.

Denna varelse kännetecknas av långsträckta, xiphoid bladplattor med en karakteristisk ljusgrön färg och mörkt marmortryck … Lövverket samlas vanligtvis i ett slags trattformat kärl.

Peduncle av en växt av denna sort kan nå 40 cm i längd. Blomställningarna har som regel en djup röd färg, är panikulära. Blommans blomningstid är på våren.

Om du ger vriezii av denna sort med rätt vård, är den ganska kapabel att blomma även på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astrid

Denna grödesort är placerad som rikligt blommande. På en sådan vrieziya burk samtidigt kläcks upp till 5 stavar (en meter vardera). Blomställningar på dem har vanligtvis en karakteristisk ljus röd färg. Denna spektakulära blomma blommar mot slutet av vintersäsongen . Dess blomningstid fortsätter i ytterligare fyra månader.

Bladplattorna har vanligtvis en mörkgrön färg, glansig konsistens. Deras tjocklek är sällan stor. Oftast är bladen på denna växt tunna och kan till och med krulla något och skapa intressanta lockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Davina

Denna tropiska växt är mer kompakt. Det erhölls uteslutande på grund av ett ganska långt urval. När det gäller höjdindikatorer kan denna blomma nå upp till 30 cm. Bladbladet kännetecknas vanligtvis av en läderaktig yta, en xiphoidform och en ljusgrön färg.

Peduncle av blomman "Davina" kan inte skryta med stora storlekar, som regel är den ganska liten . Den växer från mitten av bladutloppet. Blomställningarna i denna växt är oftast stora, plana och deras nyans är mycket ljus (som i sorten "Energi") och är nära gul-röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elan

Denna sort av Vriezia skiljer sig från ovan i det har en ovanlig grenad takblad … Blomställningarna här är ofta platta, får panik. Deras nyans är nära röd och ändarna är krämiga.

Färgen på bladen är mörkgrön. Deras konsistens är slät och längden är ganska stor. Dessutom är bladplattorna på Elan-blomman bälteformade och bildar en rosett med en karakteristisk tratt i den centrala delen.

Den beskrivna kulturen kan blomma närmare slutet av vintern eller på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epok

Denna sort av en spektakulär tropisk blomma är vanligtvis inte för stor. Lanceolat lövverk bildar en rosett. Vanligtvis har lövverket en karakteristisk ljusgrön färg och är randig - tvärgående ränder syns på plattorna. Peduncle av denna växt kan mycket väl nå 50 cm. Blomställningarna har rika ljusröda nyanser.

Den starka lukten av "Era" vriezia kommer inte, dess doft är behaglig och knappt märkbar . Oftast blommar denna kultur under sommarsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ström

Födelseplatsen för denna sort är Syd- eller Centralamerika. Bladen på denna växt kännetecknas av det faktum att de växer xiphoid, ganska långa och sega. Deras färger är nästan ljusgröna. Som i de flesta andra fall viks bladen av denna vriezia till en rosett med en tratt i den centrala delen.

Det är från den senare som så småningom växer en ganska lång och grenad peduncle med platta panikulära blomställningar av en vanlig röd nyans. I de flesta fall blommar denna kultur på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Splendens" (lysande vriezia)

Blomman av denna sort växer i skogarna i Venezuela. Det är både en epifyt och en markväxt. Bladen på denna växt är lansettformade, långa och rosetter. Färgen är ljusgrön med speciella marmorfläckar. Pedunkeln i längd kan nå en markering på 1 meter.

Blomställningarna är vanligtvis spikformade, med en karakteristisk gul eller vit nyans. Blomningen av denna kultur sker först i februari och nästa gång i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

"Style" är en växt som har långa och sega bladblad med en ljusgrön färg. I den övre delen är bladen något böjda och bildar därmed en vanlig rosett med en tratt i mitten. Under blomningen, i den centrala delen av utloppet, grenad pedunkel med rika skarlakansblomställningar omgiven av takblad.

Man bör komma ihåg att blommorna på denna växt vissnar på kort tid, de räcker inte länge. Bracts, å andra sidan, hålls i flera månader, vilket gör växten ännu mer spektakulär och vacker i utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda

"Mix" är en mängd vriezia, kännetecknade av monokromatiska löv, som en blomma av "Vogue" -sorten. De senare har en standard ljusgrön färg och karakteristisk glans. Blomställningarna ser mer ut som ett fluffigt gäng färgglada blommor.

Bracts är fjällande. Färgen på dessa växter presenteras i en rik färgpalett - från gula till röda nyanser. Sådan vriezia behåller dekorativa egenskaper länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sanders

En flerårig växt som kan nå en höjd av 40 cm. Stammen är kort och tät. Bladen är vanligtvis grågröna eller gula i färg, lyser … Bladens nedre yta är lila.

Dessa element samlas i ett basalt utlopp. Blommorna är vanligtvis rörformade, gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Efter att ha köpt en vriezia är det absolut nödvändigt att transplantera den korrekt. För att göra detta måste du först välja en lämplig kruka. Fartyget måste uppfylla följande krav.

  • Behållarens höjd ska inte vara särskilt stor - högst 15 cm. Toppen ska vara bred. Volymen ska motsvara storleken på groddens rotsystem.
  • Fartyget måste innehålla dräneringshål.
  • Bättre att ta en keramisk kruka … Plastbehållaren kan välta på grund av växtens vikt.
  • Om du köpte en plastkanna , då är det lämpligt att sätta in den i en keramisk kruka för stabilitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Underlaget där du planerar att odla blomman ska vara löst och näringsrikt. Det är tillåtet att använda en färdig blandning från butikshyllan, enbart avsedd för bromeliader. Och du kan göra underlaget själv. För att göra detta, ta följande komponenter:

  • torvmark - 2 delar;
  • speciell fibrös torv - 1 del;
  • arkmark - 1 del;
  • grov sand - 1/3 del;
  • liten mängd kol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett alla nödvändiga komponenter kan du fortsätta till direktplanteringen av en tropisk ljus blomma. Man bör komma ihåg att Vriezia själv "inte gillar" denna procedur särskilt mycket. Efter det kommer växten inte att utvecklas fullt ut på länge. Utvecklingen av rotsystemet kommer att bli märkbart långsammare, varför det är vanligt att plantera en mogen blomma på en ny plats högst en gång vart 3-5 år. En transplantation krävs i två huvudfall:

  • för att reproducera en blomma;
  • om du köpte Vriezium i transportjord.

Den förvärvade växten, om den inte blommar, måste genomgå en anpassningstid på cirka 2 veckor. Efter det kan det transplanteras, eftersom transportjord inte är den bästa lösningen för denna blomma.

Blommande vriezia behöver inte repottas. Det är lämpligt att omedelbart hitta en permanent plats för henne. Vänta tills blomningen är över och de första bebisarna dyker upp och plantera dem sedan.

Bild
Bild

Det är lämpligt att transplantera Vriezia under aktiv tillväxt, det vill säga på våren eller i början av sommaren. Låt oss överväga steg för steg hur man korrekt planterar en vriezia.

  • Fyll den köpta grytan med dränering (från trasiga skärvor och expanderad lera) med 1/3. Tillsätt kol till det, vilket förhindrar att jorden surnar.
  • Fyll sedan i ett lager jord . Det bör ta ungefär samma volym som dränering.
  • Ta bort så noggrant som möjligt vriezia från en gammal kruka. Var försiktig så att du inte skadar rötterna. Lägg blomman i en ny behållare.
  • Ställ anläggningen på en ny plats och fyll i jorden där.
  • Så att jorden smuler rätt , knacka enkelt på grytan på bordet. När jorden sätter sig blir det möjligt att lägga till mer.
  • Du kan krossa toppen något jord med fingrarna. Men du behöver inte pressa hårt för att inte skada rötterna.
  • Flytta växten på en varm plats där det inte finns drag, men det finns tillräckligt med ljus. Vattna utloppet.
Bild
Bild

Vård i hemmet

Att odla vriezia är inte den svåraste uppgiften. Hon måste ses efter att ha tagit hänsyn till följande rekommendationer och regler.

  • Vattna växten regelbundet . Vattennivån måste vara konstant på insidan av uttaget. Marken i krukan måste vara fuktig under sommaren.
  • Om en blomma just har kastat en peduncle , du behöver inte längre hälla vätska i utloppet. Annars ruttnar det helt enkelt.
  • Vatten minst tre gånger i veckan. Byt utloppsvattnet var tredje dag. Gammal vätska måste avlägsnas med en servett eller bomull.
  • På vintern ska vattningen göras så lite som möjligt . Vattna anläggningen under sådana förhållanden kommer bara att krävas i det ögonblick när matjorden torkar.
  • Om rumstemperaturen är tillräckligt låg , inget vatten ska finnas kvar i utloppet. Om temperaturregimen är normal är det tillåtet att lämna den där ett par timmar om dagen och sedan ta bort den.
  • För vattning måste du ta mjukt vatten , helst i rumstemperatur. Vätskan kan antingen sedimenteras eller regna. I inget fall ska det finnas kalk i den, annars kommer den att synas igenom på lövverket.
  • Om efter vattning vatten samlas i pannan, det måste hällas ut.
  • Optimal sommartemperatur - 22-30 grader, på vintern- 18-22 grader.
  • Luftfuktighet bör ligga i intervallet 60-70%.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Låt oss överväga steg för steg hur det händer reproduktion av vriezia med skott.

  • Moderblomma tillsammans med sidoskotten måste du försiktigt och långsamt komma ur potten så mycket som möjligt. Försök att inte riva rhizomerna.
  • Ta också försiktigt bort från rötterna rester av jorden. För att göra detta är det bäst att skölja rhizomerna under vatten.
  • Ta en slipad kniv . Skär av skotten från den gamla planteringen med dem. Men gör det på ett sådant sätt att varje process har rötter, som de sedan kan växa.
  • Glöm inte att strö över skär områden med kol.
  • Bearbetade skott måste definitivt torka ut under dagen.
  • I en förberedd kruka återfyllningsdränering och jordlager.
  • Lås sidoflykten i mitten av den förberedda basen och tillsätt sedan den återstående nödvändiga delen av jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: en nyplanterad skott av denna tropiska växt kräver värme, så det rekommenderas att täcka krukan med den med ett litet växthus eller en glasburk. Temperaturen bör hållas inom intervallet 26-28 grader. En månad senare är det tillåtet att tillgripa liten ventilation. Gradvis måste blommans uppehållstid utanför växthuset ökas noggrant.

Det kommer att vara möjligt att börja transplantera en ung växt tidigast om ett år. Unga vriezier bör tas om hand på samma sätt som vuxna.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Tänk på vilka vanliga misstag florister gör när de odlar denna blomma

  • Otillräcklig vattning . På grund av detta börjar bladen torka. För att undvika sådana problem måste Vriezia vattnas regelbundet. Det ska nästan alltid finnas vatten i bladtratten.
  • Blomman har lite ljus, fukt och värme . På grund av detta sker inte blomningen av växten. Placera vriezia-grytan på en varm och väl upplyst plats. Glöm inte att vattna den.
  • Solbränna . Då uppträder brunaktiga fläckar på bladen. Skydda växten från direkt solljus - täck fönstret med en gardin eller flytta blomman till en lämpligare plats.
  • Vätska har stagnerat i sumpen eller tratten . Då kan bladen börja ruttna. Kom ihåg att ta bort överflödig fukt. Fyll inte blomman i onödan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Precis som alla andra växter är Vriezia mottagligt för ett antal allvarliga sjukdomar och attacker av vissa parasiter. Låt oss bekanta sig med deras lista.

Sköldbladlöss . Om den attackeras av denna parasit bildas brunaktiga stötar på bladen. Tallrikarna blir tröga. Det är nödvändigt att torka lövverket med en trasa fuktad med tvålvatten. Om det finns för många skalinsekter ska blomman behandlas med insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmask . Oviposition observeras vid rhizomernas hals. Skadedjuret slukar rötterna och sedan ruttnar bladen. Om ett sådant problem uppstår måste man vara noga med att undvika överdriven fukt. När en parasit dyker upp, behandla blomman omedelbart med Karbofos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug . Vita klumpar bildas i bladets axel. Bladen är deformerade. Behandla blomman med en lösning av Aktara eller Fitoverm. Efter en vecka, upprepa proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd spindelkvalster . En spindelnät med vita prickar visas på lövverket. I sådana fall måste växten förses med en varm dusch - tvätta noggrant av skadedjur. Behandla med Actellic eller Decis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spotting . Om denna allvarliga sjukdom inträffar kommer märkbara transparenta små blåsor att dyka upp på växtens löv. Lite senare syns gråa ränder på plåten. För att lösa detta problem måste du förstå blommans vattendrag. Spraya lövverket på båda sidor, liksom jorden med en fungicid.

Rekommenderad: