Alokazia "Polly" (26 Bilder): Hemvård. Kan Du Hålla Henne Hemma? Reproduktion Och Blomning Av Alocasia "Polly"

Innehållsförteckning:

Video: Alokazia "Polly" (26 Bilder): Hemvård. Kan Du Hålla Henne Hemma? Reproduktion Och Blomning Av Alocasia "Polly"

Video: Alokazia
Video: How to propagate Alocasia Polly by cuttings 2024, Maj
Alokazia "Polly" (26 Bilder): Hemvård. Kan Du Hålla Henne Hemma? Reproduktion Och Blomning Av Alocasia "Polly"
Alokazia "Polly" (26 Bilder): Hemvård. Kan Du Hålla Henne Hemma? Reproduktion Och Blomning Av Alocasia "Polly"
Anonim

Mystiska och ofullständigt studerade tropiska växter som kommer från avlägsna länder blir mer och mer populär för varje år. Florister rekommenderar att du använder dem för dekoration av bostadslokaler, kontor och sociala faciliteter.

En av de mest populära tropiska växterna är Polly Alocasia. Denna blomma med stora och ljusa löv dekorerar inte bara utrymmet runt sig själv, utan renar också luften och normaliserar den känslomässiga situationen i lägenheten, tar bort negativitet och negativa känslor. Innan du köper alocasia bör nybörjare trädgårdsmästare noggrant studera dess egenskaper och vårdfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alokazia "Polly" - en vintergrön hybridväxt som tillhör Aroid -familjen . Blommans hemland är den malaysiska skärgården och Indokina. Den maximala höjden för hemalokasi, som antingen kan vara en buske eller ett litet träd, når 55 cm.

Storleken på den mörkgröna bladplattan kan vara upp till 35 cm och är hjärtformad med snidade kanter. Ett karakteristiskt drag är bladens metalliska nyans och förekomsten av uttalade gräddevener på ytan . Det maximala antalet blad på en blomma är 11 st.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botaniker rekommenderar att uppmärksamma närvaron av vattenstomata i alocasia, som ligger ovanför eller under epidermis och är utformade för att ta bort överflödig vätska från växten, liksom för gasutbyte med miljön. Nybörjare odlar ofta vattendroppar för dagg.

Inomhusdjuret har en kraftfull och tjock vertikal stam. Rotsystemet presenteras i form av en kompakt knöl. Hemma bildar en blomma sällan blomställningar, även under de mest bekväma förhållandena. Endast i speciella plantskolor kan du se vita eller rosa blommor på vuxna växter som har en rik lukt. Efter vissnande av blomställningarna bildas frukter med frön på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper denna blomma är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att saften är giftig på grund av närvaron av cyanider och kvicksilverklorider i dess sammansättning. Dessa element kan orsaka brännskador och svullnad.

Vid vård av ett grönt husdjur är det nödvändigt att undvika kontakt med ett farligt ämne på hud och slemhinnor. Florister rekommenderar inte att hålla alocasia i barnrum hemma.

På grund av närvaron av fytocider rengör blomman inte bara luften i vardagsrummet från skadliga och giftiga ämnen, utan också joniserar och desinficerar den. Växten har en skadlig effekt på patogener av virussjukdomar, på stafylokocker, streptokocker och tarminfektion.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Alokazia "Polly" är inte bara en prydnadsväxt, utan också en medicinsk. Dess kemiska sammansättning består av quercetin, lykurasid, hyperosid, alkaloider och kumarin.

Medicinska preparat baserade på denna växt används som sårläkning och desinfektionsmedel, och de har också följande positiva effekt på kroppen:

  • stärka immunsystemet;
  • minskning av ödem och inflammation;
  • minskning av tandvärk och neurologisk smärta;
  • eliminering av klåda;
  • bromsa utvecklingen av cancertumörer;
  • förbättra det venösa systemets funktion;
  • minskning av spasmer;
  • restaurering av slemhinnan i luftvägarna.
Bild
Bild

Specialister inom traditionell medicin använder medicinska formuleringar för följande patologier:

  • sjukdomar i matsmältningssystemet;
  • inflammation i lederna och muskuloskeletala systemet;
  • hudutslag;
  • störning av det endokrina systemet.

Läkare förbjuder kategoriskt att ta medicinska formuleringar för kvinnor under graviditets- och amningsperioden och för barn under 16 år.

Bild
Bild

Växande och omsorg

Trots det faktum att blommans naturliga livsmiljö är tropikerna, är denna växt opretentiös och vård av den kommer inte att orsaka svårigheter även för oerfarna odlare.

På sommaren rekommenderar experter att vattna alocasia 3 gånger i veckan . För att öka luftfuktigheten bör du installera blomkrukor med vatten runt blomman och konstant fukta småstenen i pallen. På vintern reduceras vattningen till 2 gånger i veckan. För bevattning är det nödvändigt att endast använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur, som innehåller en minsta mängd salter av tungmetaller, klor och kalk.

Regelbunden sprutning av bladplattor med en sprayflaska förbättrar blomens tillstånd avsevärt på sommaren såväl som under uppvärmningssäsongen .… Denna procedur kan ersättas genom att regelbundet torka av bladen med en fuktig svamp. För att berika rotsystemet med syre är det nödvändigt att regelbundet lossa jorden.

Bild
Bild

Den mest behagliga temperaturen på sommaren är + 26 grader. På vintern ska rumstemperaturen inte sjunka under + 18 grader. Anläggningen har en negativ inställning till plötsliga temperaturförändringar och starka luftströmmar. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att du placerar blomkrukor på fönsterbrädor med fönster mot öster eller väster.

Ytterligare näringsämnen kommer att ha en gynnsam effekt på blommans tillväxt och utveckling. På sommaren och våren är det nödvändigt att använda kväve- och kaliumgödselmedel. På hösten och vintern behöver växten fosfortillskott. Du måste mata blomman inte mer än en gång var 30: e dag.

Bild
Bild

Experter rekommenderar transplantera unga växter årligen, och äldre blommor måste byta planteringsbehållare vart tredje år . På grund av närvaron av ett skört rotsystem bör blomman flyttas med omlastningsmetoden. För att förhindra deformation av rötterna är det nödvändigt att lämna den gamla jordklumpen intakt.

För att plantera en blomma måste du välja lätta och näringsrika jordblandningar, som ska bestå av lövmark, humus, torv, sand och kol. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man föredrar köpt jordig jord för orkidéer för plantering, till vilken du måste lägga till en liten mängd torv och trädgårdsjord. En förutsättning för plantering är närvaron av dräneringsmaterial i blomkrukans botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underlåtenhet att följa vårdreglerna kan orsaka följande problem:

  • blötläggning av bladplattan - låg belysningsnivå;
  • mörka fläckar på löv och stammar, liksom deras torkning - direkt solljus som träffar platinaark;
  • faller och torkar lövverk - utveckling av förorenande processer i rotsystemet, överdriven vattning;
  • långsam bildning av nya skott och löv - otillräcklig applicering av kvävegödselmedel;
  • vissnande av löv och en förändring i deras struktur - att jordfuktigheten inte följs.
  • fallande lövverk och knoppar under blomningen - brist på näringsämnen och markutarmning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att få en ny växt kan du använda en av två förökningsmetoder.

Dela knölar

En enkel uppfödningsmetod som kan användas under våren under planttransplantation. För dess genomförande är det nödvändigt att dela löken i flera delar med ett skarpt och sterilt skärverktyg och lägga de resulterande bitarna i en liten teknisk behållare med en torv näringsblandning.

För att påskynda och gro plantmaterial är det nödvändigt att täcka krukan med plastfilm, vilket hjälper till att skapa den nödvändiga växthuseffekten.

Planteringsbehållare ska placeras i ett varmt och väl upplyst område. Oerfaren odlare bör komma ihåg att ventilera krukorna och fukta jorden. Först efter utseendet på de första unga bladen kan skyddshöljet tas bort. Florister rekommenderar att plocka bort de första nya bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Att skaffa en ny växt genom att rota sticklingar är ett snabbt och enkelt sätt att föröka sig. Mekanismen för detta förfarande består i att rota de skurna bladplattorna i vatten, till vilka en stimulant för tillväxten av rotsystemet har lagts till. När rötterna har bildats kan skotten planteras i små behållare med en lätt och näringsrik krukväxtblandning.

Vid separering av giftiga knölar är det absolut nödvändigt att använda gummihandskar och skölj arbetsverktyget omedelbart efter arbete under mycket rinnande vatten.

På grund av det faktum att alocasia "Polly" är en hybridväxt, experter rekommenderar inte att använda frömetoden för reproduktion . Med denna metod är det omöjligt att få en ny växt som ärver alla sortens egenskaper. I specialiserade laboratorier och plantskolor använder erfarna uppfödare ofta kloning av denna sort.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla andra växter är alocasia mottagligt för ett antal sjukdomar och verkan av skadliga insekter. Biologer identifierar flera av de vanligaste typerna av farliga skadedjur:

  • spindelkvalster;
  • skydda;
  • vitfluga;
  • bladlus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av vita fläckar och tunna filament av spindelnät på växten indikerar närvaron av en spindelkvalster. För att förstöra den måste du behandla blomman med speciella kemikalier.

Utseendet på en fjällig skala kan identifieras genom närvaron av bruna knölar på bladen. För att bli av med alokasin av parasiten är det nödvändigt att tvätta bladplattorna med tvålvatten. Om detta förfarande inte ger önskat resultat rekommenderar experter att använda fungicider.

Att bestämma närvaron av whitefly hjälper den silverfärgade honungsdagg, som insekten lämnar på hela blommans yta. Endast kemiska preparat hjälper till att bli av med insekten.

Bladluskolonier på en växt kan märkas även av nybörjare. Små skadedjur finns på bladplattornas undersida och suger ur dem saften. Långvarig förekomst av skadedjur kan provocera deformation av unga växter. För att ta bort insekter är det nödvändigt att tvätta bladen med tvålvatten, till vilket vegetabilisk olja tillsätts. I närvaro av många kolonier av bladlöss rekommenderar experter att använda insekticider.

Nybörjare måste veta det bara en frisk och stark växt har en låg känslighet för sjukdomar och kommer att kunna återhämta sig från tidigare sjukdomar och skadedjur.

Rekommenderad: