Ehmeya Randig (25 Bilder): Hemvård, Reproduktion Och Blomning Av Sorten "Primera"

Innehållsförteckning:

Ehmeya Randig (25 Bilder): Hemvård, Reproduktion Och Blomning Av Sorten "Primera"
Ehmeya Randig (25 Bilder): Hemvård, Reproduktion Och Blomning Av Sorten "Primera"
Anonim

Det är ganska svårt att överraska passionerade älskare av inomhusväxter med något när man väljer vegetation för sitt hem. Men det finns fortfarande ett säkert alternativ - randig ehmeya (fasciata). Och dess typ - ehmeya "Primera".

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Aechmea översätter bokstavligen från grekiska som "toppen av toppen". Växtens utseende överensstämmer helt med dess namn.

Denna representant för bromeliader är inte den enda i detta släkt, det finns mer än 180 arter av dem. Deras huvudort är Syd- och Centralamerika. Växtens favoritmiljö är stammarna av förfallna träd, torkade stora grenar, torkade stubbar. Ehmeya finns ofta i steniga och steniga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I bromeliadfamiljens arsenal finns det många vackra blommande representanter. Ehmeya är en av de mest anmärkningsvärda och ursprungliga arterna.

Ehmeya randig och dess sort - Ehmeya "Primera" är lämpliga för odling i huset. Gourmetflorister älskar denna växt för sina dekorativa blad och för det exotiska utseendet på själva blomman.

För att överväga skönhet under blomningen, Jag vill ta hand om och vårda ehmeya . Även om den bara blommar en gång i livet. För daglig beundran och beundran för dessa blommor kan du inte försumma de grundläggande reglerna för vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Ljus

När du väljer en bostad för ehmei är det lämpligt att stanna på en fönsterbräda, vars fönster vetter mot väster eller öster. Växten känns bekväm både på en väl upplyst plats och i skuggan. Huvudvillkoret är att skydda ehmeya från direkt hett solljus.

O Ett bra alternativ under den varma årstiden är att sätta blomman i frisk luft: balkong, veranda eller område framför huset . Du behöver bara vara försiktig med den första långa vistelsen, du måste kontrollera blommans beteende. Och det är mest korrekt att vänja sig vid utomhusförhållandena gradvis, annars kommer den brännande solen att sätta sina spår på lövverket.

Det är lämpligt att följa samma regel om vädret inte är soligt, den grumliga atmosfären kan också påverka negativt. Bara inte från värmen, utan från luftfuktigheten kan blomman börja vissna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Med tanke på ursprung och bostad i tropikerna är ehmeya en termofil växt och är inte alls rädd för temperaturförändringar. En bekväm hematmosfär är ganska gynnsam för henne. Den enda förutsättningen är att regelbundet tillföra frisk luft . Konstant luftning gör att du kan växa fullt ut och känna dig tillfredsställande. Om du följer de fastställda rekommendationerna för temperaturområdet är den ideala indikatorn + 20-27 ° Celsius.

Vintern för Ehmei är en tid för sömn. Under denna period är det lämpligt att välja en svalare plats.

Bild
Bild

Vattningsfunktioner

Principen för vattenförsörjning för bromeliadfamiljen är densamma. Under våren och hösten ska vattningen vara rik. Först och främst måste du förse utloppet med vatten och sedan vattna själva jorden. Även om man tror att rötterna är ett sekundärt foder, det är omöjligt att låta jorden vara torr . Närmare kallt väder är det nödvändigt att minska mängden vatten och leverera det direkt till rötterna. Och om det inte finns något brådskande behov, strö sedan bara över bladen.

Vattnet som används för bevattning bör ägnas särskild uppmärksamhet. Det kan inte vara hårt och isigt . Det är nödvändigt att göra det lite varmare än rumstemperatur. Och det är önskvärt att det försvaras.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg en nyans. Efter att ehmeya har bleknat är det strängt förbjudet att hälla vatten i utloppet, eftersom riklig vattning kan provocera blommans död.

Det är lämpligt att inte köra växten i en ram med otillräcklig fukt . Därför, vid uppvärmningssäsongen, rekommenderas det att artificiellt skapa förutsättningar: spraya plantans blad från en sprayflaska med mjukt, sedimenterat vatten, eller alternativt lägg potten på en pall fylld med fuktade småsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Idealisk för utfodring är en blandning för bromeliadfamiljen. Denna speciella sammansättning av detta gödningsmedel innehåller alla nödvändiga element. Det är lämpligt att använda mineralkomplexet i flytande form . Ehmeya uppfattar det bäst av allt. Om det inte är möjligt att köpa en, då du kan ta standardversionen, bara dess sammansättning i lösningen måste reduceras med 2 gånger . På våren och hösten måste proceduren utföras en gång var 2-3: e vecka. På hösten, minska till 1 gång per månad. På vintern, även en gång var 6-7 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Ehmeya reproducerar på två sätt:

  • frön;
  • "Barn".

Fröalternativet är irrelevant och inte alltid effektivt . Dessutom är processen med att odla echmea från frön mycket lång och svår. Och det finns en möjlighet att de odlade plantorna inte kommer att behålla sorteregenskaper. Men om valet ändå görs till förmån för en sådan metod, måste du bekanta dig med sekvensen av åtgärder.

Behållaren där man bestämmer sig för att odla frön måste fyllas med torv- och ormbunksrötter. Plantera fröna och placera behållaren på en varm, mörk plats. Besök regelbundet med vattning och luftning. Så snart 3 månader har gått måste plantorna skäras till ett underlag där det kommer jord och löv. Efter 12 månader transplanteras plantorna till ett substrat avsett för vuxna växter.

Under året och därefter måste de rekommenderade vårdreglerna följas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelmetod med "barn " … Under de första veckorna av våren, separera ett blad från huvudväxten, som i utseende är så redo som möjligt för ett självständigt liv. Plantera scion i en separat kruka där det snart kommer att slå rot. För att förhindra att det ruttnar på skärplatsen är det nödvändigt att strö det med aktivt kolpulver.

Ehmeya behöver en transplantation varje vår. Rotsystemet är underutvecklat, så potten måste tas bred, men inte djup. Sätt stenar i botten av krukan, eftersom växten inte gillar när det finns för mycket fukt i jorden. Häll jord komplett med gödselmedel på basen från dräneringen. Samla försiktigt bladen i ett gäng och ta bort echmeya från den gamla behållaren utan skador. Lägg blomman i den förberedda kruka och tillsätt den andra delen av jorden. Överför blomman till en icke-solig plats och vattna den först efter 2-3 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Från maj till oktober är det dags för echmea att blomma. Hon blommar bara en gång i sitt liv, men efter det lämnar hon sig själv en ersättare - "baby", som senare transplanteras i en individuell kruka. Du behöver inte göra det här direkt. " Baby" måste växa till minst hälften av hennes mammas totala höjd . Och så snart processen blir komplett och redo för ett självständigt liv, först då kan den transplanteras till en separat kruka.

Efter att växten blommat, det är absolut nödvändigt att ta bort den vissna delen och fortsätta att lämna, som tidigare, med iakttagande av de grundläggande kraven . Annars kan denna torkade rest leda till torkning och sedan döden av hela blomman som helhet.

Det finns en beprövad metod för att stimulera blomningen. För att göra detta, lägg 2-3 mogna äpplen i en plastpåse, lägg en kruka i den. Knyt fast och låt stå i 1-2 veckor. Blommande kan observeras efter 4 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten, som odlades med frö, kommer att blomma först efter 4 år . Ehmeya, multiplicerat med "barn", kommer att bära frukt efter två eller tre år. Varaktigheten av blomning av echmea är flera månader. Huvudblommorna vissnar snabbare än skivorna. Vid vattning, gå inte på den med vatten för att inte förkorta blomningstiden . Och efter att skovelbladet har bleknat måste det klippas med en sax till själva roten. Och var noga med att ta bort vattnet från utloppet, annars börjar förfallsprocessen.

Det händer också att deadline har kommit, men det finns fortfarande inga blommor. Det finns många anledningar:

  • temperaturen var lägre än väntat;
  • överflöd eller omvänt brist på vattning;
  • brist på frisk luft;
  • för stora rätter - ehmeya spenderade sin energi på näring och tillväxt av rötter, men de var helt borta för blomning;
  • dålig belysning.
Bild
Bild

Externa tecken som inte kan ignoreras

Bladen får en brun nyans. Det betyder att anläggningen är överfylld med vatten. Det är nödvändigt att frigöra utloppet från vätskan och avbryta vattningen. Detsamma är lövets reaktion på kalla temperaturer. Du måste kontrollera om blomman är för kall. Om bladen har blivit mjuka är det inte tillräckligt att vattna, och du måste öka det. Om torra spetsar visas på bladen talar växten om för torr luft.

Felaktig vård kommer inte bara att förvärra utseendet, utan kan också bidra till att skadedjur ser ut . Växten försvagas och en gynnsam miljö öppnar för bladlöss och rotmaskar, svamp- och virussjukdomar.

Regelbunden undersökning hjälper till att bli av med infektionen i ett tidigt skede. Eliminera skadedjuret med en speciell profillösning.

Bild
Bild

Ehmeya randig innehåller gift i sina blad. Det kan irritera hudens händer. Vid kontakt med ögonen börjar en brännande känsla. För att undvika dessa problem är det nödvändigt att använda gummihandskar när du planterar om och lämnar. Och efter avslutat arbete, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Ehmeya är en diamant bland många inomhusväxter . Det ser graciöst ut i ett enda exemplar mot bakgrunden av inredningen. Men det är helt enkelt omöjligt att inte lägga märke till hennes skönhet i likhet med hennes kamrater. Hennes gåva är att blomma länge, det här är en gåva för skönhetskännare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Människor lockas av det exotiska. Något ovanligt, inte som alla andra, lockar blomsterhandlare. Ehmeya randig är ett tillfälle att njuta av blomningen under en lång period, samtidigt som man lägger ner ett minimum av ansträngningar för att behålla skönheten hos denna kungliga växt.

Rekommenderad: