Violet YAN-Caprice (20 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Vård, Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Violet YAN-Caprice (20 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Vård, Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Violet YAN-Caprice (20 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Vård, Sjukdomar Och Skadedjur
Video: Anna-Karin Palm - Jag skriver över ditt ansikte 2024, Maj
Violet YAN-Caprice (20 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Vård, Sjukdomar Och Skadedjur
Violet YAN-Caprice (20 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Vård, Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Efter att ha tagit upp odlingen av violer av YAN-Kapriz-sorten är många nybörjare fortfarande besvikna, eftersom kulturen inte blommar under de första åren. Var dock inte upprörd, detta är sortens särart - vackra frodiga blommor dyker ibland bara upp under det tredje eller till och med fjärde året av växtens liv. För att inte vänta så länge är det viktigt att ge blomman lämpliga förutsättningar för att den ska utvecklas korrekt.

Bild
Bild

Beskrivning

Först och främst bör det noteras att YAN-Caprice-sorten inte har något att göra med den vanliga rumsfiolen, den tillhör släktet Saintpaulia. Ibland i blomsterodlingen kallas detta släkt med örtväxter som "Uzambara violet", därför kallar vissa blommaälskare "YAN-Caprice" violett för bekvämlighet och enkelhet i stavelsen. Detta är vad vi kommer att kalla denna sort i vår artikel.

" YAN-Kapriz" är en växt med en intressant form och ovanlig färg . Blommorna har mjölkvita vågiga kronblad, inramade av en grönaktig eller bronsfärg. Blommans blad har också en vågig form, längs bladets kant finns en vit eller rosa kant. Bladet i sig är glansigt, och kanten har en flätig konsistens. Ju äldre växten är, desto bredare blir bladramen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av sorter kan skilja sig åt i form och färg på bladen. Till exempel kan lövverket vara väldigt lockigt och blomman inuti har en brun nyans. En annan art kan ha lite vågiga blad, och dess blommor kommer att skilja sig åt i en grön ram.

Sorten har en medium rosett upp till 25 cm i diameter och kännetecknas av mycket långsam tillväxt. Minsta blomningstid är 1,5 år . De allra första blommorna är vita; med åldern fylls blommorna med mer och mer saftig färg. Blomningsperioden i sig är ganska lång, en blomma kan vara upp till 6 veckor . Varje blomning kännetecknas av utseendet på 1-2 peduncles, som var och en har 4-5 blommor. Upplöser sig, knopparna faller inte omkull, eftersom pedunclerna är ganska stabila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att Saintpaulia ska behaga ägaren med riklig och frodig blomning är det nödvändigt att skapa lämpliga förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte för ingenting som kulturen fick just ett sådant namn, det är verkligen något nyckfullt och kräsen om livets förhållanden, det är inte så lätt att uppnå god blomning

  • Växten älskar ljus, så det är viktigt att ge den bra belysning . Utsätt dock inte bladen för direkta ultravioletta strålar, eftersom detta kan orsaka brännskador. Sommartid för violer bör vara minst 10 timmar. Under blomningen rekommenderar erfarna blomsterhandlare att komplettera belysningen med en lysrör.
  • Under sommarmånaderna bör lufttemperaturen inte överstiga +25 grader, på vintern bör termometern vara högst +20 grader . Om temperaturvärdena överskrids, kommer växtens ägare inte att kunna bevittna en ljus blomning. Blommor som odlas under för varma förhållanden har små knoppar, en blek färg och en tråkig kant.
  • YAN-Kapriz älskar lätt, lös jord . Det är bäst att köpa en generisk blandning från butiken. Om kompositionen bereds självständigt måste jorden kalcineras i ugnen för att eliminera alla osynliga larver. Den mest gynnsamma blandningen för violer innehåller torv, torkad mossa, sand, lövmark och kol.
  • Välj små behållare för plantering . I en rymlig kruka kommer sorten inte att blomma på länge, eftersom de första blommorna bara visas när rötterna upptar hela jordens utrymme. För en vuxen växt är en behållare med en diameter på 10-12 cm lämplig, för en ung skott-5-6 cm. När du väljer en kruka finns det ett win-win-råd: välj en behållare vars diameter är 3 gånger mindre än blomsterrosetten.
  • Vattning "YAN-Kapriz" behöver 1-2 gånger på 7 dagar . Bottenvattning rekommenderas. För att göra detta sänks grytan ¼ i en skål med vatten i 20 minuter, sedan avlägsnas, vatten hälls ut ur pannan. Efter att den överflödiga fukten har runnit ut sätts grytan på plats.
  • Luftfuktighet är av stor betydelse för odling av grödor . Denna indikator bör ligga på 50%. Det är omöjligt att spraya YAN-Caprice-sorten, eftersom de duniga bladen på bladen behåller fukt, vilket kan leda till sönderfall. För att bibehålla fuktigheten rekommenderas att placera en behållare med vatten bredvid blomkrukan. Varje månad behöver blomman duschprocedurer, varefter hela provet torkas, fukt tas försiktigt bort med en svamp.
  • Det är viktigt att vara försiktig vid befruktning av växten . "YAN-Caprice" i sig är känd för sin långsamma tillväxt, och om du överfoderar det kan du vänta på blomning i många år. Matningsfrekvensen bör inte överstiga två gånger i månaden. Under aktiv lövväxt behövs kvävehaltiga blandningar. Kalium-fosforprodukter är lämpliga för riklig blomning. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att använda komplexen "Etisso", "Bona Forte", "Master" för Saintpaulia.
  • Processen med växttransplantation förtjänar också uppmärksamhet . Varje år behöver den violetta uppdateras i jorden. Innan transplantation är det viktigt att noggrant undersöka rötterna, ta bort ruttna delar och lämna bara friska, starka exemplar. Snittplatser bör behandlas med krossat aktivt kol. Om rötan har påverkat rotsystemet helt, ska alla rötter klippas av till levande vävnad och sedan placeras blomman i sphagnumossa för att utveckla nya rötter.

Violetten måste transplanteras på våren, men om växten påverkas av skadedjur eller sjukdomar, ska du inte vänta på vårmånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Separat bör det sägas om sjukdomar och insekter som kan attackera denna kultur. Den vanligaste orsaken till uppkomsten av parasiter är felaktiga odlingsförhållanden.

Vid blomsterhandlarens misstag förlorar växten sin immunitet och attackeras lätt av skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste besvären hos YAN-Kapriz Saintpaulia är svampar. Dessa inkluderar mjöldagg, fusarium, gråröta, senbrist, rost. Sprutning av löv och låg lufttemperatur i rummet leder till sjukdomar. Du kan skilja svampen genom de mörka och bruna fläckarna på bladplattan, och sporer och vit blomning bildas också på bladet.

Svampdödande medel hjälper till att hantera sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ofta möjligt att märka hur bladen på den violetta blir gula och börjar blekna. Dessa tecken indikerar överhettning eller direkt exponering för solstrålens löv. I detta fall rekommenderas att placera blomman på en svalare och skuggad plats och i framtiden ordna diffus belysning för växten . Bildandet av rotröta kan också vara orsaken till bladens ohälsosamma utseende. Denna sjukdom uppträder om kulturen transfunderas. Ett annat tecken på förfall är förekomsten av mögel.

Trimma ruttna rötter och transplantera i ny jord hjälper till att hantera sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekterna gillar fästingar, thrips, bladlöss, nematoder, skalinsekter, vita flugor mest av allt att äta på Saintpaulia. Ofta märks dessa insekter visuellt; under deras negativa inflytande bildas fläckar, prickar, spindelnät på bladen. För att förhindra skadedjur, det är viktigt att observera temperaturregimen, minska vattningsfrekvensen när temperaturen sjunker och ventilera rummet systematiskt . För kampen mot insekter kommer medlen "Aktellik", "Intavir", "Fitoverm" att vara effektiva. För bearbetning späds preparaten ut i vatten i de proportioner som anges på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på egenskaperna hos sorten och villkoren för att hålla violerna YAN-Caprice genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: