Violer (76 Foton): Hur Ser Ett Rum Uzambara Violet (saintpaulia) Ut? Funktioner I Hemvård, Plantering Och Beskrivning Av Växten

Innehållsförteckning:

Video: Violer (76 Foton): Hur Ser Ett Rum Uzambara Violet (saintpaulia) Ut? Funktioner I Hemvård, Plantering Och Beskrivning Av Växten

Video: Violer (76 Foton): Hur Ser Ett Rum Uzambara Violet (saintpaulia) Ut? Funktioner I Hemvård, Plantering Och Beskrivning Av Växten
Video: Watering | Fertilizing African Violet using Miracle Gro houseplant fertilizer 2024, Mars
Violer (76 Foton): Hur Ser Ett Rum Uzambara Violet (saintpaulia) Ut? Funktioner I Hemvård, Plantering Och Beskrivning Av Växten
Violer (76 Foton): Hur Ser Ett Rum Uzambara Violet (saintpaulia) Ut? Funktioner I Hemvård, Plantering Och Beskrivning Av Växten
Anonim

Krukväxter är mycket olika. Men fortfarande finns erkända ledare i popularitet bland dem. Ett slående exempel på detta är den så kallade inomhusvioletten.

Bild
Bild

Historia

Det finns ett intressant ögonblick i denna arts historia. Som du vet nämns fioler först i myterna från den antika perioden. Men problemet är att växten från den antika grekiska mytologin och det som nu främst kallas fioler är två olika biologiska arter. Fioler (Saintpaulias) upptäcktes i bergen i östra Afrika i slutet av 1800 -talet. De hittades av kommandanten för den tyska kolonin Walter von Saint-Paul (kulturen är uppkallad efter honom).

Den vetenskapliga beskrivningen av växten och det första mottagandet av blommande plantor är botanikern Hermann Wendlands förtjänst . Saintpaulia introducerades överraskande snabbt i masscirkulationen. De hittade henne 1892, och redan 1893 dök hon upp på utställningen och fascinerade genast blomsterodlare. Inget konstigt: en representant för Gesneriaceae -familjen, kallad Usambar -violetten, ser väldigt vacker ut. Definitionen "uzambar" är förknippad med namnet på bergskedjan, nära vilken den vildväxande Saintpaulia först upptäcktes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ordet "violett" dök upp på grund av den uppenbara likheten med riktiga fioler (som snabbt förflyttades till bakgrunden). År 1893 dundrar Saintpaulias härlighet redan över hela Europa, och 1894 träffade amerikanska blomsterodlare henne också. Mycket snart var det i den nya världen som ett viktigt avelscentrum för moderna violer bildades. Nästa viktiga datum för Uzambar -fiolerna är 1898. Det var då uppfödarna kunde odla växter med rosa, vita och vinröda blommor.

På 1920-talet lyckades ett av de kaliforniska företagen flytta från fröuppfödning till bladutbredning. Detta förenklade omedelbart arbetet och gjorde det mycket mer produktivt. På några år har det varit möjligt att fylla på sortimentet med mer än tio lovande sorter. Som ett resultat börjar en riktig "violett bom". Ett antal klubbar för odling av denna blomma skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild

1938 blir bakgrundsbelysningstekniken offentlig . Dess kompetenta tillämpning har gjort det möjligt att odla växter med en tidigare ouppnåelig blomstorlek i tempererade klimat. Många sorter som fortfarande är populära skapades från 1940 till 1970. Det var då som världen blev bekant med de rufsiga och kantade kronbladen, med en stjärnformad blomma. Nya egenskaper och möjligheter hos den violetta avslöjades ständigt (som vi nu kommer att kalla det enhetligt, utgående från den universella praktiken).

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Att växa fioler hemma visar sig vara ett mycket populärt företag och till och med denna kulturs nyckfullhet, behovet av noggrann vård för det, stör inte sådan framgång. Bland saintpaulias finns det dussintals sorter och många sorter. Det är inte svårt att välja en växt som är lämplig i form och färg. Dess högsta höjd når 0,3 m. Stauden har en kort stjälk, på vilken stora ovala blad utvecklas. Beroende på den specifika sorten är de:

  • långsträckt i längd;
  • hjärtformad;
  • med en ojämn omkrets;
  • med en jämn omkrets;
  • ljusgrön färg;
  • mörkgrön färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men vissa representanter för familjen uzambaravioler kan ha lövverk av en komplex färg. Vi pratar om en kombination av en bas täckt med vita fläckar med en vit kant (och allt detta är på en mörkgrön bakgrund). Blommor i violer är av kantade, dubbla eller enkla typer. Kronbladet kännetecknas av en vågig eller korrugerad struktur. Blommans diameter sträcker sig från 2 till 4 cm. På det violetta samlas de i gruppens blomställningar. Färgningen varierar mycket, det finns både monokroma och sammanflätningar av färger. Kan vara närvarande:

  • gränser i kontrasterande toner;
  • Ränder;
  • olika punkter;
  • små och stora fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den afrikanska violetten luktar inte i naturen. Men avelshybrider har ibland en mycket attraktiv doft. Eftersom växten kommer från heta länder behöver den verkligen belysning och kräver måttlig luftfuktighet. Men de kalla perioderna, inomhusfioler går inte bra. Samtidigt kan du inte sätta blomman i direkt solljus.

Den största delen av klagomålen över att växten på fönsterbrädan på något sätt inte ser ut som utlovat i artiklarna och visas på fotografierna är just kopplad till ett brott mot de växande reglerna . Direkt solljus orsakar omedelbara brännskador. Om det är omöjligt att ta bort en dekorativ blomma i skuggan, görs det artificiellt - med gardiner, persienner, pergament. Det är kategoriskt oacceptabelt att utsätta en känslig kultur för utkast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Violettens motsägelsefulla egenskaper beror på dess ursprung . Även om den växer i Afrika, koncentrerar den sig kring vattenfall och vattendrag som strömmar i bergen. Sådana områden i tropisk regnskog kännetecknas av ett ganska milt klimat. Därför är det denna typ av växt som lätt kan odlas under ryska förhållanden. Saintpaulia buskar i deras naturliga livsmiljö klassificeras som vintergröna. Men i de norra länderna kan den blomma lite mindre, bara några sorter är täckta med blommor året runt.

Buskens tunna rötter upptar det övre jordlagret. De idealiska förutsättningarna för dem skapas på platåer och på steniga terrasser. De köttiga skotten är korta. Undersidan av bladen är vanligtvis rosa eller vinröd. Både petioles och de violetta bladen själva är täckta med ett rikligt lager av villi. På grund av den uttalade lättnaden är det inte svårt att undersöka venerna.

I mitten av bladrosetterna bildas blomställningar som liknar borstar . De bildas av flera blommor, rundade i form. Det finns 5 kronblad av en enkel eller dubbel typ per knopp. När blommorna blommar är deras diameter från 3 till 8 cm. Tonaliteten kan variera mycket, frukterna liknar lådor utåt, de innehåller många små, långsträckta frön

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Efter utloppsstorlek

Totalt urskiljs mer än 32 000 sorter av Usambara -violen. Så vi kan med säkerhet säga att uppfödarna inte arbetade förgäves. De minsta blommorna når inte ens 2 cm, violer med kronblad upp till 4,5 cm faller i den mellersta gruppen. De största kronbladen kan nå 10 cm. Men förutom den verkliga storleken måste man komma ihåg att uppfattningen av blommor direkt beror på:

  • förhållandet mellan deras storlek och lövverkets storlek;
  • antalet knoppar som bildas;
  • luftfuktighet;
  • lufttemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blommans form

Den utåt enklaste typen av violett blomma fick namnet "Anyutka". Detta är en 5-kronbladsknopp. Oftast finns det 2 relativt små kronblad ovanpå jämfört med de nedre kronbladen. De så kallade "klockorna" är lite mer komplicerade. Bara detta ord är tillräckligt för att förstå exakt hur de ser ut. Den så kallade "stjärnan" (5 kronblad, nästan samma storlek) anses vara en mycket attraktiv typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kronbladets färg

Det är vanligt att kalla blommor för "chimärer" där mitten och kanten av kronbladet är förbundna med säregna ränder. Utåt ser de ut som ekrarna i ett cykelhjul. Ordet "Fantasy" betecknar blommor täckta med områden med kontrast eller mörkare än huvudbakgrunden, toner. Dessa tomter kan se ut som:

  • spray;
  • remsor;
  • glimtar.

Vissa blommor har rimmade kronblad. Det skiljer sig avsevärt beroende på sorten. De mångfärgade sorterna av fioler är högt värderade. Men de som är målade i 2 eller fler nyanser av samma färg ser också attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet kronblad

Terry brukar kallas Saintpaulias, där det finns 2 eller flera rader med kronblad. Halvdubbla blommor har 6 eller fler enkla kronblad. I det här fallet kan det finnas ett slags kammusslor (ibland en rosett) i mitten. Den andra raden kan dock inte vara 100% full. Naturligtvis blir halvdubbla sorter något mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter lövtyp

Om lövverket har en enkel konsistens och enhetlig form klassificeras det som en platt (annars säger man enkel) typ. Vyn "Girl" har djupa kammusslor. Oftast liknar dessa kammusslor en cirkel eller ett hjärta. I hjärtat, där bladets bas ligger, finns det ett vitt eller gult märke. Spetsiga blad kallas blad, vars kanter konvergerar på strikt definierade platser.

Violer kan också ha quiltade blad . De kännetecknas av höjningar i luckorna mellan venerna. Om lövverkets ytterkanter ser snidade eller ojämna ut, kallas de spetsformat. Variegated violer är en mycket attraktiv lösning i många fall. Deras egenhet är närvaron av inneslutningar (grädde, vit, rosa eller ljusgul).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bladens färg

Det är vanligt att dela upp brokiga fioler i flera typer. Om de brokiga områdena samlas vid kanterna, är detta "Tomi Lu" -formatet. När bladen bara är brokiga inuti kronan, och runt omkretsen är de mer enhetliga, är det vanligt att prata om krontypen av variation. Det finns också mosaikmångfald. Som du kanske gissar är det flerfärgade områden utspridda mer eller mindre enhetligt över hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Den stora variationen av violernas utseende beror just på det faktum att många olika sorter har fötts upp. Alla typer av afrikanska blommor kunde bara beskrivas i en omfattande bok. Därför är det lämpligt att bara fokusera på de optimala sorterna. " Frosty Cherry" har förtjänat att vinna stor popularitet . Det bildar blommor av dubbel typ, rött med körsbärsfärg.

En vit lugg finns på "Frosty Cherry". En sådan kultur kan dekorera en fönsterbräda, en rabatt och en trädgård. När blommorna utvecklas blir de mörkare och mörkare. Bristen på ljus leder dock till att de blir ljusare. Denna sort är en av de termofila, dessutom tål den inte överdriven värme och hög luftfuktighet.

En annan sort "Ice Rose", i motsats till dess namn, är inte alls taggig . Tvärtom anses denna sort vara en av de vackraste violerna. Elegansen uppnås genom en unik kombination av vita, ljusgröna och körsbärsfärger. Ruffled frans blir en mycket ljus och uttrycksfull dekoration. Blomman ser så lyxig ut som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som vill få attraktiva dubbla blommor och en attraktiv doft samtidigt bör välja " Posh Poppy ". Ljusa crimson knoppar och andra komponenter ger intryck av en volangklänning. Det verkar svaja i vinden. Växtens originalitet läggs också till av lövverkets unika färg (det är svårt att hitta en annan sort där det skulle bli en smidig övergång mellan ljusgröna och mörka smaragdfärger). Det är möjligt att odla "Chic Poppy" i vilken trädgård som helst - och överallt blir det en riktig dekoration.

Om du frågar erfarna blomsterodlare vilka violer som är mest överraskande med sina färger, så ringer alla eller nästan alla Isadora … De halvsammet rosa blommorna, kännetecknade av sin prakt, är täckta med fläckar av en lila nyans. Det finns också fälg volanger. Även inte alltför sofistikerade trädgårdsmästare kommer att glädjas åt sådana växter. Även om Isadora liknar pioner, är hon ännu vackrare än dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett extremt originellt val - det så kallade " Lituanica " … Det räcker med att säga att denna violett inte alls liknar det vanliga utseendet på en violett.

Enligt typen av blomställningar är det lätt att förväxla det med:

  • nypon;
  • dahlior;
  • te ros.

När det gäller sofistikering är det svårt att namnge violer som är lika med sorten " Rosmarin " … Delikata kronblad av halv-sammet färg ser mer attraktiva ut tack vare mönster av lila färg. Tack vare de vågiga kanterna dyker något upp som ett korallrev. Knopparnas prakt och ljushet gör växten ännu vackrare. Under blomningstiden kastar Rosemary ut 5 eller 6 blommor.

Viktig! Växter av denna sort kräver begränsad vattning. Överdriven bevattning är kontraindicerad för dem. För att förbättra blomningen måste du ta hand om anständig belysning. Sorten kan också vara attraktiv. " Magenta " … Kronbladen i en mörk vinröd färg omgiven av mörkgrönt lövverk ser helt enkelt makalösa ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett slags "kameleont" i fiolernas värld - en variation " Grå hav " … Från blomning till blomning blir det från vitt till mer och mer blått. I slutet erhålls en helt annan variation av fioler - "Black Pearl". En annan anmärkningsvärd violett - " Chimär " … Hon föddes inte medvetet, blomman visade sig på grund av slumpmässig hybridisering.

Bland fioler som blommar så länge som möjligt sticker det ut " Älskling " … Delikata, maximalt luftiga blommor är huvudsakligen målade i ljusrosa toner. Men ibland kommer de också i en mjölkaktig persikafärg. Den lilla mängden enskilda färger kompenseras av en betydande mängd. Genom att placera växten på en relativt sval plats kan du flytta färgbalansen mot vitt.

"Älskling" kännetecknas inte av höga krav på vård. Endast värme och måttlig fukt bör ges. MEN " Landet med röda moln " skiljer sig åt i större originalitet, vilket är ganska förenligt med namnet. Varma crimson blommor har en gul kärna. Och runt all denna prakt växer mörkgrönt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Rätt val av violer kan inte begränsas till de mest populära och attraktiva sorterna. Det är lämpligt att överväga först och främst de enklaste opretentiösa sorterna. Faktum är att den violetta är väldigt nyckfull, det är extremt svårt för även erfarna blomodlare att klara det. Det är ganska svårt att uppnå ett utmärkt resultat, som utställare och arrangörer är stolta över. Du kan köpa plantmaterial under alla årstider.

Om det är varmt ute kan du vara rädd för förfall av plantor och plantor . Om du köper en bebis vid den här tiden blir hon sjuk länge. På vintern kan växter på vägen hem frysa helt. Det är bäst att köpa lummiga sticklingar från utställningar.

Det är ingen mening att ta bladen underifrån: i de flesta fall har de redan utvecklat potentialen för rotning och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett blad från mitten av utloppet passar inte bra . Där är de för unga och inte tillräckligt motståndskraftiga mot ogynnsamma förhållanden. När du köper en färdig växt bör du omedelbart kolla efter bruna områden på lövverket. Det är synd när de är för mjuka. Leverantörer kan hävda att lövverk kommer att bli fast igen efter vattning, men så är det inte alltid.

Det är värt att vidröra den violetta rosetten. Om det faller isär vid beröring bör sådant plantmaterial inte tas under några omständigheter. Det rekommenderas att noggrant kontrollera att den valda sorten är zonerad i din region (stad).

Du kan inte skaffa så många sorter som möjligt samtidigt i hopp om att "experimentera" - detta kommer definitivt inte att leda till något bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Temperaturregim

Det är lämpligt att inleda en konversation om vård av fioler hemma med definitionen av en lämplig termisk regim. Om det väljs fel kan ett antal obehagliga konsekvenser uppstå. Å andra sidan kan skicklig manipulering av temperaturen bromsa eller påskynda utvecklingen. Växter från Afrika gillar kategoriskt inte temperaturer på 16 grader eller mindre. Under sådana förhållanden hämmas alla livsprocesser avsevärt.

Samtidigt kan du inte vara rädd för en temperaturfall med 8-10 grader under det genomsnittliga årliga minimumet i Östafrika. Engelska trädgårdsmästare odlar framgångsrikt fioler under hela året med varma orkidéväxter. Temperaturen hålls där från 26 till 30 grader. Alla som försöker denna regim gör det mycket lättare för växten att blomma.

För rumskultur krävs en temperatur på 21 grader på dagtid och 16 grader efter mörkrets inbrott . Ryska trädgårdsmästare noterar att violer växer mest aktivt vid en dagtidstemperatur på 25 och en nattemperatur på 20 grader. Men du måste vara uppmärksam på belysningen. En påtvingad ökning av uppvärmning av luft upp till 25 grader kommer inte att skada om perioden inte överstiger 3 eller 4 dagar. Blomning vid denna tidpunkt kan dock inte ske i princip.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

När tiden för blomning kommer, och av någon anledning det inte händer, måste du definitivt försöka applicera toppdressing vid roten. På våren är det nödvändigt att tillsätta formuleringar baserade på kväve, fosfor och kalium. Komplexa blandningar inkluderar fosfater och superfosfater, liksom kaliumsalter. Olika formuleringar kan läggas till separat eller tillsammans. Komplexa val av ämnen är bekvämare när de appliceras en gång om året under blommande buskar.

Om du inte vill använda märkesaffärsgödsel kan du ta hand om fiolerna med hjälp av naturliga förband . De kan göras ganska ofta, men det är absolut nödvändigt att följa rekommendationerna från uppfödare och leverantörer av jordbrukskemikalier. Det är nödvändigt att kontrollera plantornas tillstånd genom att vidröra stammen och noggrant undersöka den.

Viktig! Topdressing används inte under höstmånaderna. Annars blir den violetta för trött, ibland överlever den inte vintern i detta tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt att göra toppdressing också:

  • 30 dagar efter transplantationen;
  • med överdriven torrhet på jorden;
  • med hög temperatur eller hypotermi
  • när direkt solljus träffar de ovanjordiska delarna av fiolerna;
  • under attacker av massor av skadedjur (tills de behandlas, och den violetta inte återfår sin styrka).

Det är att föredra att inte använda fasta, utan flytande blandningar av näringskomponenter. De hälls i pallar. Men ett alternativt sätt är också möjligt - noggrann rotapplikation.

Samtidigt är kontakt med gödselmedel med löv kategoriskt oacceptabelt, så att de förra inte skadar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att mata "barnen" av fioler. Det är tillåtet att introducera näringsämnen i jorden först efter bildandet av rötter. Det är inget fel med detta: trots allt, under naturliga afrikanska förhållanden, utvecklas denna växt framgångsrikt på dålig mark. Dessutom är det just denna situation som är nyckeln till framgång. Men när det är dags för bildandet av peduncles och knoppar, är det nödvändigt att tillsätta fosforföreningar (vilka bestäms av deras val).

Påfyllning med svart te kan ge ganska bra resultat . Det räcker att använda ett enkelt drucket te. Du behöver bara sprida den över ytan och jämna ut den. Men det finns ett annat sätt - att brygga svart te med medelhög styrka. I båda fallen bör tillsatsen av de nödvändiga komponenterna göras efter 15 dagar.

Kaffesump kan också användas. Det används dock annorlunda - i form av en blandning med näringsrik jord. När kaffesumpen tillsätts måste det vattnas i 14-20 dagar.

Man bör komma ihåg att kaffe bidrar till ökad surhet. Det är också tillåtet att använda jäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jästnäring främjar den accelererade tillväxten av vackra blommor . Samtidigt stärker det rotsystemet. Kombinationen av dessa egenskaper tillåter användning av jäst för att upprätthålla immunitet i problemsituationer. Arbetsstycket blandas med socker (i lika stora proportioner), utspätt i varmt vatten. Det är nödvändigt att motstå det före användning i cirka 3 eller 4 timmar; under den kalla årstiden utförs jästmatning varje månad och på sommaren - en gång i decenniet.

Du kan också använda bara socker. Det räcker med att blanda glukos och vatten vid rumstemperatur. Denna blandning används för att spraya violer från en sprayflaska. Intervallen mellan behandlingarna ska vara exakt 30 dagar.

Men vitamin B12 ska användas 2 eller 3 gånger under växtsäsongen, vätskan från färdiga ampuller späds tiofaldigt med rent vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Men även de bästa gödningsmedel, tillsatta vid rätt tidpunkt, och till och med noggrant temperaturunderhåll, kommer inte att fungera utan ordentlig bevattning. Violettens yttre ömhet talar direkt om bristen på fukt. Om det är torrt kan lövverk krulla, bli gula eller torka ut. Intensiteten och bevattningssättet bestäms individuellt för alla sorter. I detta fall införs också en korrigering för lufttemperaturen och anläggningens tillstånd.

Erfarna blomsterodlare försöker naturligtvis inte att få saken att se ut som yttre tecken på blomnedbrytning . Trädgårdsmästare följer noggrant bevattningsscheman. Men samtidigt kontrollerar de också hur torr jorden är. Ibland på ytan ger det intryck av en "svidd öken", medan den är lite fuktigare under skorpan.

Kontrollen utförs på det enklaste sättet: att sticka en pinne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska tränga in i botten av potten. I det här fallet bör du agera försiktigt för att inte bryta stammen och inte riva själva rötterna. Det tas alltid med i beräkningen att under intensiv belysning kan substratet torka ut snabbare än i halvskugga. Därför, när det finns fioler i huset, placerade på ojämnt upplysta platser, är det nödvändigt att bedöma jordens skick i varje kruka. Det rekommenderas att uppmärksamma den totala luftfuktigheten.

Under snabb utveckling behöver rotsystemet mycket vatten . Men även "i ålderdom" är det också benäget att övertorka. Naturligtvis, vid tidpunkten för aktiv blomning, bör vattningen ökas till det maximala. Men jordens densitet gör att du kan minska vätskeförbrukningen något.

Professionella trädgårdsmästare vattnar violer på morgonen under sommarmånaderna och på dagtid i november och februari.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få växten att blomma oftare och se friskare ut är det värt att experimentera med okonventionella vattningsmetoder. Vekbevattning är användbart om du ofta måste lämna krukväxter utan uppsikt. Eftersom sysselsättningen av människor hela tiden ökar kommer relevansen för en sådan metod också att växa. Allt ser väldigt enkelt ut: en kant av veken sänks ner i en speciell behållare. Den motsatta kanten sätts in i dräneringspassagen inuti krukan.

Men innan det måste du tänka noga på allt och ta hänsyn till rekommendationerna för:

  • veke längd;
  • hans material;
  • vattentankens volym;
  • materialet från vilket behållaren är tillverkad.

När vintern kommer blir sumpbevattning mycket värdefull. Vätskan hälls i jämna portioner med hänsyn till hur den absorberas. Låt grytan stå i pannan i 10 eller 15 minuter. Överskottsvätskan kastas.

Om de lämnas kan rötterna ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Även när den violetta vattnas noggrant och matas kan den genomgå olika sjukdomar. Situationen är ännu värre om inneslutningsregimen inte följs. Mikroskopiska svampar, virus och mikrober är också farliga. En formidabel motståndare till odlaren är mjöldagg (både falskt och verkligt). Båda besvären provoceras av svampar som inte syns för ögat, bara av deras olika sorter.

Mjöldagg uppträder till en början som en något märkbar vitaktig blomning . Det kan se ut som om ett tunt lager vetemjöl är utspritt över ytan. När sjukdomen förvärras uppstår defekter på alla växtdelar. I den avancerade fasen kan den violetta inte växa alls. Snart dör hon nästan oundvikligen, så det är lättare att inte ta det till det här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal rekommendationer:

  • noggrant följa vårdåtgärder;
  • tillsätt inte för mycket kväve till marken;
  • kontrollera noga jorden, ta den inte från okända, okontrollerade källor och platser;
  • glödja all jord som används för blomsterodling;
  • sterilisera alla instrument som används för avstigning och reproduktion.

De bekämpar mjöldagg med fungicider. Det är bättre att fokusera på tidstestade läkemedel som inte skadar känsligt lövverk. Vätskor som används för aerosolbehandling bör alltid vara något varmare än luften i rummet. Efter rengöring från svampen med fungicida preparat överförs den violetta till skuggan. Där lämnas den tills all vätska har avdunstat från bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om tecken på rost märks måste du omedelbart:

  • bli av med infekterade löv (bäst genom att bränna);
  • ta bort den sjuka blomman från andra växter i rummet så mycket som möjligt;
  • utföra fungicidbehandlingen i enlighet med instruktionerna.

Viktig! När läkemedelsbehandlingar inte fungerar är det bäst att acceptera förlusten . Växten kommer inte att överleva ändå. Det förstörs hänsynslöst och själva potten måste kasseras. Lång hämning av blomningen indikerar rotrotens nederlag. Dess karakteristiska egenskaper är också mjukningen av de nedre bladen och bladstelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sannolikheten för rotröta ökar avsevärt om:

  • vattning görs utan mått;
  • det finns ingen dräneringskanal i grytan;
  • jorden är för kall;
  • jorden torkades först ut och vattnades sedan rikligt.

Viktig! Fioler blir sjuka med rotröta 3 gånger oftare än alla andra sjukdomar. Sådan statistik ges i alla fall i tematiska publikationer. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att vattna transplanterade och långvariga torra blommor i delar. Intervallet mellan vattningarna är flera dagar.

Detta fortsätter tills blomman återfår sitt ursprungliga tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns minsta misstanke om rotrötning krävs akuta åtgärder . Växten tas bort från krukan och rötterna undersöks. Om det inte finns några helt vita rötter bekräftas de värsta rädslorna. Efter att ha hittat bruna fläckar på stammarnas snitt måste du klippa själva stjälkarna lite högre. Där det inte ruttnar är stjälken lila inuti, och om den påverkas av 80% eller mer, måste du bli av med det violetta.

Efter att ha hittat en hälsosam del är det nödvändigt att ta bort bladen från den underifrån (under de första 1, 5 cm). Därefter besprutas stammen med en fungicid. Den måste lämnas ensam i en halvtimme och sedan överföras till en lämplig substans, där nya rötter kommer att bildas. Det bästa underlaget är våt vermikulit.

Det rekommenderas att täcka Saintpaulia med en ljusöverförande väska och placera i ett svalt rum, upplyst med en lampa av solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Korrekt beskärning gör att du kan föryngra den gamla violen och därmed undvika kostnaden för att köpa en ny blomma. Normalt består en rosett av 3 eller 4 rader lövverk. Bladen under kan se ganska tråkiga ut. Det är dock nödvändigt att förbättra plantans utseende noggrant, utan att tanklöst klippa av de löv, inuti vilka knopparna utvecklas. Behövs nödvändigtvis vid överdriven förlängning av växten:

  • skär pelaren till önskad storlek;
  • lägg den i en vattentank;
  • vänta på bildandet av rötter;
  • transplantera den violetta tillbaka i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

Du kan ta ett skott och föröka en violett, oavsett årstid. Men samtidigt kan du inte bara ta mark från en grönsaksträdgård eller trädgård. Mycket ofta är det för hårt. Om det inte finns någon erfarenhet alls är det värt att använda butiksjord. Det är förvalet baserat på recensioner.

Mer erfarna odlare förbereder krukväxter på egen hand . De kan använda olika komponenter, men oftast finns det tvättad flodsand, torv, gröna och torvmossor, torv från trädgården. Perlit introduceras för att förbättra fuktinnehållet. Fioler odlas (med blad, frön och peduncles) i krukor med en diameter på 4 cm.

Den huvudsakliga metoden för att erhålla en planta är genom förökning av ett blad i jorden eller i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladmetoden innebär noggrant urval av planteringsmaterial . Om det plötsligt blir slö, läggs det helt enkelt i kokt vatten med tillsats av kaliumpermanganat i 2-3 timmar. Därefter skärs arket 3 eller 4 cm ovanför basen. Klippning av blad kräver användning av vassa knivar eller välslipade blad. Innan detta behandlas skärdelen med antiseptiska blandningar.

Den rekommenderade hackvinkeln är 45 grader. Det är inte nödvändigt att stå emot det exakt, bedömningen räcker för ögat. Efter snittet ska minst 3 cm av stammen vara kvar på bladen. Därefter tvättas lakan och torkas noggrant på handdukar eller rena servetter. Om cirka 20 minuter ska frisläppandet av grönsaksjuice stoppas.

Rotning av löv i vatten är mest effektivt i mörka glasbehållare . Du kan ta medicinflaskor, bara de måste tvättas noggrant. Vatten används vid rumstemperatur. Aktivt kol tillsätts. Det tar cirka 14 dagar att vänta på att rötterna ska dyka upp.

När arket plötsligt ruttnar, skärs problemområdet av, och själva arbetsstycket placeras i en tvättad behållare med färskt vatten.

Rekommenderad: