Violet Baby (15 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Förrätten? Vad Händer Om Barnen Växer Upp Dåligt? Hur Man Transplanterar Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Violet Baby (15 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Förrätten? Vad Händer Om Barnen Växer Upp Dåligt? Hur Man Transplanterar Dem?

Video: Violet Baby (15 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Förrätten? Vad Händer Om Barnen Växer Upp Dåligt? Hur Man Transplanterar Dem?
Video: Malte klär på sig 2024, Maj
Violet Baby (15 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Förrätten? Vad Händer Om Barnen Växer Upp Dåligt? Hur Man Transplanterar Dem?
Violet Baby (15 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Förrätten? Vad Händer Om Barnen Växer Upp Dåligt? Hur Man Transplanterar Dem?
Anonim

Violerna flaxar på fönsterbrädorna i många lägenheter och hus. Detta är kanske en av de mest populära inomhusväxterna. Saintpaulia (det vetenskapliga namnet på violer) skiljer sig inte åt i synnerhet nyckfull vård. En mängd olika arter och sorter låter dig skapa en hel blommande trädgård i rummet. Dessutom är reproduktionen av denna växt inte mödosam och är ganska tillgänglig även för nybörjare som ännu inte har erfarenhet av att odla den . Artikeln kommer att fokusera på reproduktion av Saintpaulia av barn, liksom på den fortsatta vården av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Reproduktion av inomhusfioler hemma sker genom ympning och efterföljande rotning av det snittade bladet. För detta väljs ett starkt och friskt blad från en vuxen växt och separeras. Den skurna stjälken placeras i en liten behållare med vatten tills rötterna dyker upp eller omedelbart planteras i marken.

En violett baby dyker upp vid ett transplanterat sticklingar som har rotat sig på en ny plats. Små löv börjar dyka upp från jorden bredvid stammen på det etablerade bladet. Det här är barnen. Varje skärning kan producera ett annat antal små skott. Antalet unga rosetter beror på den violetta sorten och odlingsförhållandena. Med de mest gynnsamma faktorerna kan stjälken ge upp till 7-8 nya butiker.

Varje bebis har sitt eget rotsystem, vilket gör att dessa unga växter kan transplanteras i separata koppar och krukor.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från en förrätt?

Efter att bebisarna blivit lite starkare separeras de från mammas skärning och planteras i separata små behållare. Således fortsätter unga fioler att utvecklas som oberoende växter.

Tidigare barn kan blomma efter 7-8 månader. Det är en sådan oberoende växt, som är i skedet före den första blomningen, och kallas en förrätt . Konventionellt kan en sådan Saintpaulia kallas en "tonåring". Förrätten är ännu inte en vuxen violett, utan en fullmogen blomma med ett fullt utvecklat rotsystem och antenndel. Det är så det skiljer sig från barn där rötterna fortfarande är mycket dåligt formade och bladen inte har nått tillräckligt stora storlekar.

Bild
Bild

Hur lång tid tar det att visas?

För att starta utvecklingen av barn är det nödvändigt att moderbladet själv rotade sig väl och började mata avkomman. Denna process tar cirka 2-3 veckor. Vanligtvis måste utseendet på de första unga butikerna vänta minst en månad. Om stjälken inte har fött två månader efter avstigning, är det inte vettigt att förvänta sig det. Erfarna odlare gör i sådana fall två saker: antingen skär de av det här bladet igen och rotar det i marken, eller ta bort en tredjedel av bladplattan så att moderplantan skickar fler krafter till utvecklingen av rotsystemet och barn.

Bild
Bild

Vad händer om de växer dåligt?

Ibland händer det att små barn har dykt upp under marken, men praktiskt taget inte utvecklas. Bladen blir inte starkare och ökar inte i storlek. Om moderväxten har flera utlopp är ojämn tillväxt normen . Nästan alltid utvecklas spädbarn annorlunda: vissa växer sig snabbt och självsäkert och växer medan andra växer långsamt. I detta fall bör de mest utvecklade skotten väljas ut för transplantation.

Bild
Bild

Om stjälken gav ett litet antal barn (endast 1-3), är orsaken till deras långsamma tillväxt troligen otillräckligt gynnsamma förhållanden. Rotsystemet hos unga växter kan utvecklas dåligt på grund av felaktig, för riklig eller för dålig vattning.

Violer tolererar inte markens försurning och tunga underlag.

Du bör också vara uppmärksam på temperaturregimen i rummet, särskilt på vintern. Växter kan vara för nära fönstret och utsatta för kalla drag.

Bild
Bild

För att påskynda utvecklingen av butiker kan du mata blomman. För att göra detta, under bevattning, införs kvävehaltiga näringsgödselmedel i jorden. Man bör komma ihåg att för skott bör utfodringskoncentrationen vara 8 gånger lägre än för vattning med en liknande sammansättning av en vuxen växt. Ett överskott av kvävehaltiga ämnen kan också påverka utvecklingen av rotsystemet av violetta skott negativt.

För att hjälpa barnen att växa snabbare, placera krukor och koppar med växter i miniväxthuset. Det kan göras med en plastbehållare från en tårta eller annan mat. Behållare med sticklingar ska placeras i en behållare med lämpligt djup och täckas med polyeten ovanpå. Denna design kommer att skapa en liten växthuseffekt och rädda unga groddar från extrema temperaturer.

Det är viktigt att inte glömma att ventilera "växthuset" ett par gånger om dagen och ta bort plastkåpan.

Bild
Bild

Kanske utvecklas inte bebisarna på grund av den olämpliga jorden där skärningen planterades. Det mest effektiva sättet i detta fall är att transplantera moderplantan tillsammans med skotten till ett annat substrat. Se till att den är tillräckligt näringsrik och inte tung.

Det finns situationer när moderbladet utvecklas mycket aktivt och ger ett för omfattande rotsystem. Som ett resultat blir de rotade sticklingarna mycket trånga i den lilla behållaren där den ursprungligen planterades. Av samma anledning kan rötterna till nya rosetter inte utvecklas tillräckligt bra . Barnen, tillsammans med moderns sticklingar, bör transplanteras till en större kruka. Växten ska inte begravas så att behållarens kanter är högre än skotten. Under sådana förhållanden kommer de små groddarna av fioler att sakna ljus, vilket kommer att påverka deras tillväxt negativt.

Bild
Bild

När och hur man transplanterar?

Innan du lägger barnen bort från moderns lakan måste du låta dem bli starkare. När unga skott ger 3-4 löv och växer upp till minst 2 cm kan du börja transplantera. I brokiga sorter av fioler framträder barn från jorden inte gröna, men vita. Med tiden blir de gröna. För dessa sorter är bladenas färg bara en indikator på utloppens beredskap för separation och transplantation.

Om bebisarna är vita eller för ljusa är det för tidigt att separera och plantera dem.

Erfarna blomsterodlare har ofta inte bråttom att placera barnen i separata behållare. De är redo att vänta mer än två månader efter att groddarna dyker upp, tills de sträcker sig upp till 4-5 cm. Men bebisarna rotar sig ganska bra. Det viktigaste är att noggrant separera utloppets rotsystem.

Så du kan ge groddarna mer tid att bli starkare, eller vänta på minst 2-3 cm. I framtiden, efter att du fått erfarenhet, kan du bestämma tidpunkten, styrd av vilken transplantation i ditt fall som var mer framgångsrik.

Bild
Bild

Torka jorden lite innan du sätter barnen i en behållare med ett moderblad. Tunga klumpar av våt jord kan skada de känsliga rötterna. Förbered transplantationskoppar och krukor i förväg. Lägg dränering (expanderad lera, bitar av skumplast, tegelstenar) i botten och fyll behållarna med ett lätt, löst underlag . Saintpaulia reagerar bra på torv och perlitjord. Du kan också tillsätta en liten mängd aska till underlaget för att sanera det.

Om du planerar att vattna med veken, är det bättre att förbereda ett marklöst underlag. Den består av sand och mossa i lika delar, samt hälften av kol och torv. Denna blandning genomsyrar syre mycket väl till rötterna och stör inte deras utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på processen med att sitta barn

  • Fukta det substrat som du planerar att transplantera butiker i.
  • Det är bättre att plantera barn i mycket små behållare. Enkla plastyoghurtkoppar fungerar också. Glöm inte att göra 3-4 hål i bottnarna med en syl.
  • Ta försiktigt bort moderbladet från grytan, tillsammans med en jordklump. Använd fingrarna för att lätt borsta av jorden från rötterna.
  • Bestäm hur många barn skärningen har, var rotsystemet för var och en av dem.
  • Börja separera det mest utvecklade och största utloppet. Det är lättast att markera det visuellt. Ta tag i barnets bas med fingrarna och dra försiktigt bort den från mammas skärning. Ta dig tid och ryck inte. Försök att minimera trauma mot rötterna.
  • Dela de återstående barnen på samma sätt.
  • Du kan lätt pudra rotprocesserna hos de separerade barnen med "Kornevin". För detta är det bekvämt att använda en vanlig mjuk borste. Ta en liten mängd pulver på borstens spets och bred det över rötterna på de unga rosetterna.
  • Ibland händer det att en ung grodd har ganska välutvecklade blad, men det finns praktiskt taget inga rötter. Ett sådant barn kan också ges en chans. Rotsystemet kan snabbt utvecklas med rätt vård. Förtvivla därför inte och kasta inte groddar med outvecklade rötter.
  • Placera varje separerad baby i ett glas, vilket gör en liten fördjupning i underlaget. Strö rötterna och stjälken med jord, komprimera den lätt. Lätt vattna det transplanterade substratet.
  • För att påskynda överlevnaden och utvecklingen av de planterade skotten kan du lägga dem i ett mini-växthus i 4-5 dagar. Under dessa förhållanden vaknar även barn med dåligt utvecklade rötter till liv och växer snabbt. Om du redan har transplanterat ganska stora barn med utvecklade rötter, kan du hoppa över växthuset.
Bild
Bild

Råd om vård

Violer är relativt opretentiösa inomhusblommor, det är lätt att ta hand om dem. För att Saintpaulia ska utvecklas och blomma väl måste dock vissa regler följas.

  • Lägg inte unga växter på fönsterbrädan , om fönstret regelbundet utsätts för direkt solljus. De ömtåliga bladen av violer kan bli brända.
  • För transplanterade butiker är korrekt vattning mycket viktigt . Saintpaulia reagerar negativt på både överskott av fukt (rotsystemet ruttnar från det) och otillräcklig fukt. Även om barnen ännu inte har vuxit upp är det bättre att vattna dem i mycket små portioner med en spruta eller spruta. Övervaka jordens skick i krukorna. När jordklumpen uppifrån blir torr måste bevattning utföras. Omedelbart efter transplantationen ska unga växter inte vattnas på ett par dagar alls.
  • Inomhusfioler känns mest bekväma vid en temperatur på cirka + 22 ° C . Luften ska inte vara för torr.
  • Unga butiker behöver bra belysning , särskilt om det är vinter eller sen höst. Vid denna tid på året är dagsljuset väldigt kort, så det finns inte tillräckligt med naturligt ljus för växterna. Det rekommenderas att ordna en extra ljuskälla för violer och slå på den i 3-4 timmar om dagen. Glöm inte samtidigt att vända krukorna och kopparna så att blomsterbusken bildas korrekt och vackert.
  • Efter transplantation behöver violer inte matas . Efter 3 månader kan du regelbundet befrukta jorden. Det är bäst att köpa ett flytande preparat som innehåller ett färdigt komplex av ämnen.

Rekommenderad: