Eteriska Oljor För Mygg Och Mugg: Vilken Olja Skrämmer Bort I Naturen Och I Huset? Kryddnejlika, Mynta, Lavendel, Tea Tree Olja Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Eteriska Oljor För Mygg Och Mugg: Vilken Olja Skrämmer Bort I Naturen Och I Huset? Kryddnejlika, Mynta, Lavendel, Tea Tree Olja Och Andra

Video: Eteriska Oljor För Mygg Och Mugg: Vilken Olja Skrämmer Bort I Naturen Och I Huset? Kryddnejlika, Mynta, Lavendel, Tea Tree Olja Och Andra
Video: TEA TREE OIL benefits & uses (Melaleuca alternifolia) - Clinical Aromatherapy 2024, April
Eteriska Oljor För Mygg Och Mugg: Vilken Olja Skrämmer Bort I Naturen Och I Huset? Kryddnejlika, Mynta, Lavendel, Tea Tree Olja Och Andra
Eteriska Oljor För Mygg Och Mugg: Vilken Olja Skrämmer Bort I Naturen Och I Huset? Kryddnejlika, Mynta, Lavendel, Tea Tree Olja Och Andra
Anonim

Eteriska oljor är ett naturligt försvar mot irriterande myggor och myggor. Vilka typer av oljor är lämpliga för detta, deras tillämpningsmetoder och egenskaper, läs nedan.

Vyer

Sedan antiken har mänskligheten använt de unika egenskaperna hos eteriska oljor. De kan inte bara läka människor och skapa en underbar aura av fantastiska dofter, men har också avvisande egenskaper: de sparar från muggar och mygg inte värre än kemiska medel.

Bild
Bild

Följande aromoljor anses vara de mest effektiva naturliga repellenterna

  • Citronella … Ledare i kampen mot myggor. Den ihållande lukten skrämmer bort blodtörstiga flygblad. Det används i matlagning, aromaterapi och medicin: lindrar huvudvärk, läker mindre sår.
  • Vanilj … Aromatisk olja med en behaglig lukt och en mycket bitter smak som insekter inte kommer att gilla. Produkten rekommenderas för barn.
  • Kryddnejlika … Kryddnejlika är en kraftfull afrodisiakum, antioxidant och kulinarisk smak. Olja används med stor omsorg - det är ett starkt allergen.
  • Lavendel … Detta är det mest allergivänliga botemedlet mot myggor och myggor. Sänker blodtrycket, förbättrar aptiten, lindrar stress, sömnlöshet, illamående.
  • Te träd . Lindrar svullnad från insektsbett. Att andas i par är bra för andningsorganen. Lukten av oljan är stark, men inte ihållande. Aromatiseringen måste göras igen.
  • Geranium … Erfarna hemmafruar märkte: där doftande pelargon växer, finns inte mal, myggor och myggor. Aromatisk olja används vid behandling av tand- och otolaryngologiska sjukdomar, det har en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet.
  • Mynta … Produkten har en behaglig fräsch söt doft. Den skarpa lukten av mentol döljer perfekt lukten av en person. Doften har en lugnande effekt på centrala nervsystemet, förbättrar humöret. Eliminerar effektivt klåda från insektsbett.
  • Eukalyptus … Doften av eukalyptus är uppfriskande, fräsch, med ljusa toner av kyla. Oljan används vid behandling av svamp och förkylning. Lukten av eukalyptus är mycket ihållande. När du sprayar det inomhus behöver du inte vara nitisk.
  • Gran … Den barriga doften av gran driver bort insekter, sparar sömnlöshet och huvudvärk, hjälper till att bli av med depression, lindrar förkylning och influensa. Oljan kan användas inte bara i sprayer, utan också för att torka av träföremål med den inomhus för att skrämma bort insekter.
  • Kamfer … Aromolja har toner av träig "maskulin" doft. Fungerar effektivt inom aromaterapi. Har desinfektionsmedel och antibakteriella egenskaper, har en mild lugnande effekt.
  • Hjul … Den specifika lukten av denna olja är inte bara trevlig för människor, utan också för insekter. Trots viskositeten är den perfekt utspädd med vatten och kan användas i ljus och sprayer.

Du kan göra en aromblandning genom att tillsätta en droppe thuja och mynta till oljan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Mänskligheten har uppskattat de unika egenskaperna hos eteriska oljor sedan antiken. Extrakt från olika delar av medicinalväxter har inte bara förmågan att skydda en person från bett av blodsugande insekter, men också en värdefull uppsättning biologiskt aktiva substanser som kan behandla olika sjukdomar.

  • Antibakteriell, svampdödande, antiinflammatorisk, sårläkande verkan eteriska oljor används i stor utsträckning inom kirurgi och kosmetologi för behandling av svampsjukdomar, olika typer av akne, infektioner och inflammatoriska processer i den mjuka huden.
  • Antioxidant, smärtstillande, lugnande och bedövande egenskaper används inom neurologi, aromaterapi, kardiologi, hjälper till att underlätta vägen från djup depression, för att behandla huvudvärk av olika ursprung, för att återställa kroppens styrka, för att förbättra arbetet med kardiovaskulär aktivitet.
  • Antimikrobiella, antineoplastiska medel hjälpa till att behandla sjukdomar i bronkopulmonala systemet och tarmarna. Som den starkaste antacida används oljor för förgiftning och gastrointestinala infektioner.
  • Dofter är oersättliga inom kosmetisk och parfymproduktion , används i matlagning .
  • Eteriska oljor lätt att köpa och använda själv enligt instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

I huset

För att neutralisera myggor och myggor inomhus är det nödvändigt att fylla den med en livräddande doft . För att göra detta, använd en aromlampa, elektrisk eller keramisk. För att göra lukten lätt och diskret utspäds oljan med vatten: 4-7 droppar av den valda produkten tillsätts till 1 matsked vätska. Du kan blanda luktarna från dina favoritväxter, men högst 3. Glöm inte att ventilera rummet före sessionen och tillsätt vatten till lampskålen när den avdunstar. 20 minuter räcker för proceduren.

För aromaterapi är pelargon, lavendel, kryddnejlika och mintoljor lämpliga. Du kan blanda dessa produkter med cederträ, citronella och eukalyptus. Bomullstussar som blötläggs i denna lösning hjälper till att hantera insekter.

Hemgjorda doftljus används också hemma. De valda dofterna sätts till vaxet som smälts i ångbadet. Blandningen hälls i en metallbehållare eller glasljusstake, där en veke av täta naturliga trådar först sänks. När du gör ljus, observera proportionerna: för 100 g vax - 5-7 droppar olja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför

I naturen, använd din egen spray.

Blanda

  • 100 ml vatten;
  • 10 ml vodka;
  • 5-10 droppar doft;
  • häll blandningen i en sprayflaska och skaka försiktigt;
  • produkten är klar att användas, använd genom att spruta den runt dig, på kläder;
  • Se till att du inte är allergisk mot ingredienserna innan du applicerar sprayen på din hud.

Du kan ta sprayen med dig på en promenad, till floden, till skogen, till dacha. Applicera blandningen igen efter 3-5 timmar.

Om du sitter ute i ett lusthus kan du strö över en bomullstrasa med lösningen och knyta den runt handleden. Armbandet fungerar utmärkt tills tyget är torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För barn

Barnens känsliga hud är inte bara känslig för syntetiska avstötande medel . Naturläkemedel kan orsaka allvarliga allergier hos spädbarn. Det bästa alternativet för att skydda barn mot mygg- och muggbett är att använda vanilj.

Den söta doften är obehaglig för insekter och är inte skrämmande för barn, men det rekommenderas inte heller att applicera det viktiga extraktet från vanilj på barnets hud i sin rena form. Använd en kräm eller spray för att skydda ditt barn.

Grädde

  • 100 g barnkräm;
  • 3 droppar vaniljolja;
  • blanda ingredienserna och applicera på barnets hud så att barnet inte kan få händerna smutsiga i det, gnugga ögonen med dem, ta dem i munnen;
  • testa ditt barn för en allergisk reaktion före användning;
  • använd krämen bara på kvällen om bin eller getingar flyger i närheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

För att eteriska oljor ska vara fördelaktiga måste du applicera dem korrekt.

När du använder eteriska oljor, kom ihåg att det är farligt att applicera dem outspädda på huden. Produkterna späds ut med luktfria kosmetiska preparat: jojoba, calendula, persika, aprikos.

Kör ett allergitest för att använda dofter med tillförsikt. När du använder oljor för en aromlampa eller hemspray är det viktigt att inte bryta mot dosen:

  • barn under 2 månader - 1 droppe olja per matsked vatten;
  • från ett till 5 år - 1 droppe i 7,5 ml vatten (½ tsk);
  • från 5 till 14 år - 2-3 droppar per ½ tesked;
  • vuxna och barn över 14 år - 3 droppar per ½ tesked.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lär dig att använda ingredienserna skickligt så att dina blandningar inte bara räddar dig från bett, utan också glädjer dig med en underbar lukt

Vissa dofter som insekter fruktar kan skada hälsan hos dina nära och kära. Aromskydd mot mygg och mugg bör tas om hand av gravida kvinnor och småbarn, personer som lider av migrän, allergier och astma.

Köp oljor endast på beprövade platser. Se till att produkten är certifierad.

Rekommenderad: