En Vitlöksklyfta: Vad är En Kryddnejlika? Hur Odlar Man Vitlök Med Ett Helt Huvud Utan Kryddnejlika? Beskrivning Av Rund Vitlök Utan Kryddnejlika

Innehållsförteckning:

Video: En Vitlöksklyfta: Vad är En Kryddnejlika? Hur Odlar Man Vitlök Med Ett Helt Huvud Utan Kryddnejlika? Beskrivning Av Rund Vitlök Utan Kryddnejlika

Video: En Vitlöksklyfta: Vad är En Kryddnejlika? Hur Odlar Man Vitlök Med Ett Helt Huvud Utan Kryddnejlika? Beskrivning Av Rund Vitlök Utan Kryddnejlika
Video: How to grow garlic indoor quickly 2024, April
En Vitlöksklyfta: Vad är En Kryddnejlika? Hur Odlar Man Vitlök Med Ett Helt Huvud Utan Kryddnejlika? Beskrivning Av Rund Vitlök Utan Kryddnejlika
En Vitlöksklyfta: Vad är En Kryddnejlika? Hur Odlar Man Vitlök Med Ett Helt Huvud Utan Kryddnejlika? Beskrivning Av Rund Vitlök Utan Kryddnejlika
Anonim

Moderna bönder odlar vitlök på två sätt: med sevka och direkt med kryddnejlika. Det första alternativet är mer tidskrävande, arbetskrävande och ekonomiskt dyrt. Men det är just detta tillvägagångssätt som gör att du kan odla en bra skörd, samtidigt som du bibehåller och till och med förbättrar sorterna. Det är därför det är värt att lära sig allt om en-klyfta vitlök och särdragen i dess användning för odling.

Bild
Bild

Vad det är?

I sig är en en tandad tand en rund eller något långsträckt tand. I det här fallet pratar vi om planteringsmaterial odlat av frön, som i sin tur bildas i pilarna, det vill säga luftlökar. Som regel "kastar" växten ut dem runt mitten av sommaren. Det är anmärkningsvärt att många som först hör termen "vitlök med en klyfta" anser att det är en av sorterna av denna legendariska grönsak i form av ett helt huvud utan kryddnejlika.

I själva verket menar vi planteringsmaterial som erhållits från alla typer av vitlök, där de nämnda pilarna bildas.

Som redan nämnts har småstubar en rund eller oval form . I vissa fall liknar en-tandade ärtor stora ärtor. Om de befinner sig i marken på hösten, förvandlas de närmare början av juni till ett vitlökshuvud. Det har empiriskt bevisats att det optimala är en uppsättning storlekar från 20 till 25 mm.

Bild
Bild

Det är viktigt att avgöra hur exakt en-tanden skiljer sig från andra sorter av planteringsmaterial

  1. Ökad frostbeständighet.
  2. Immunitet mot många sjukdomar, liksom skadliga insekter.
  3. Bra avkastning.
  4. Möjligheten att behålla egenskaperna och uppdatera sortens huvudkvaliteter.

Många nybörjare och trädgårdsmästare ställer sig en helt logisk fråga om varför det är så svårt att odla denna kryddiga grönsak. Det är mycket lättare att plantera tänderna och inte bry sig om luftfrön. Nyckelpunkten här är att bevara den naturliga immuniteten och de viktigaste sorterna.

Bild
Bild

Flera faktorer bör ingå i listan över de definierande fördelarna med den beskrivna metoden med användning av en enda tand som inokulum

  1. Avrundad form, vilket gör att materialet kan kalibreras innan det läggs i marken.

  2. Lätt att montera. De bildande rhizomerna, som går ner, placerar själva kryddnejlika strikt vertikalt.
  3. Aktiv rot och anspråkslöshet.
  4. Frostmotstånd, på grund av vilket plantorna tolererar vintern mycket bra.
  5. Möjligheten att skörda en riklig skörd nästa år.
  6. Inget behov av att avskala stora huvuden och glödlampor.
  7. Högre skörd jämfört med vitlök som odlats från kryddnejlika av samma massa och storlek vid plantering.
Bild
Bild

Den största nackdelen med en-tanden är den ganska höga kostnaden för detta material. Och det är också värt att fokusera på varaktigheten av processen att få en fullvärdig glödlampa med lämpligt antal kryddnejlika.

Med den övervägda metoden är det möjligt att multiplicera alla typer av vitlök som finns idag, där pilar bildas. Samtidigt är flera sorter mest populära bland trädgårdsmästare.

  • " Hermann "-en mängd olika grönsaker i mitten av säsongen med huvuden som väger 45-50 g.
  • " Alcor "- vinter vitlök med små (upp till 40 g) huvuden och en behaglig doft.
  • " Sofievsky "- en mängd vitlök, kännetecknad av vitaktiga eller ljuslila huvuden, vars vikt kan nå rekord 105 g.
  • " Promin " - vinter, tidig vitlökstyp, kännetecknad av en uttalad smakstarkhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovan är det värt att lyfta fram en så framgångsrik sort för fröval som "Lyubasha ". Dess främsta konkurrensfördelar är tidig mognad, samt motståndskraft mot låga temperaturer och torka. Den högsta avkastningen registreras när den odlas i tempererade klimat och södra regioner.

Bild
Bild

Landning

Oftast planteras vitlök med en klyfta i marken på hösten så att nästa år kan skördas. I detta fall krävs vård på samma sätt som i situationen med vanliga vinterväxter. Det är också tillåtet att landa en tand på våren, med hänsyn till regionens klimatfunktioner och väderprognoser.

Bild
Bild

Här är det viktigt att gro materialet innan det läggs i marken, så att det hinner bilda ett huvud med lobuler.

Det rekommenderas starkt att ägna särskild uppmärksamhet åt det förberedande skedet innan du planterar vitlöken. I detta fall är flera punkter viktigast.

  • Under höstperioden, innan marken plöjs eller grävs upp, beroende på platsens område, är det absolut nödvändigt att applicera gödselmedel. Hundra kvadratmeter tar upp till 500 kg kompost eller lagrad gödsel, samt kalium och superfosfat på 0,3 respektive 0,5 kg.
  • Ungefär en månad före plantering i marken placeras en-tanden i stimulerande lösningar framställda på basis av "Biomaster", "Rostok" och andra liknande preparat. I nästa steg är fröet inslaget i bomullstyg och plastpåsar, vilket förhindrar att det torkar ut. Ärtor förpackade på detta sätt skickas till kylskåp med en temperatur på cirka +5 grader. Som ett resultat, en månad senare, det vill säga vid plantering, visas centimeterrötter vid fröet.
  • Vitlök planteras i marken vid en temperatur av den senare från 2 grader. Det viktigaste är att inte skada det framväxande och fortfarande ganska sköra rotsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts, på hösten måste området för vitlök befruktas. Om vi inte talar om vintergrödor, utan om vårplantering, måste ett antal steg följas.

  1. Bli av med ogräs.
  2. Försiktigt anpassa framtida sängar.
  3. Spill ut planteringsställena med en lösning av kopparsulfat (1 matsked per 10 liter vatten). Den optimala förbrukningen är 2 liter blandning för varje kvadratmeter jord.
  4. Täck sängarna med svart folie i 2-3 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på förutsättningarna och andra objektiva skäl finns det två möjliga planeringsscheman för luftiga vitlökar

  • Vintergrödor - de nödvändiga agrotekniska åtgärderna utförs 35-45 dagar innan den första frosten börjar. De faller från 20 september till 10 oktober.
  • Vår - plantering i marken utförs tidigt på våren under gynnsamma väderförhållanden.

Det beskrivna materialet planteras enligt standarden, det vill säga linjeschemat. Avståndet mellan raderna (i detta fall linjer) bör vara från 20 till 25 cm. Den ideala koncentrationen av glödlampor (luftknutor) anses vara 40-50 stycken per löpmeter. Enkeltänder med en diameter på 3-5 och från 5 mm är nedsänkta i 3 respektive 4-5 cm.

Bild
Bild

Vård

Det är ingen hemlighet att korrekt och snabb plantering av växter ensam inte är tillräckligt för att få en bra skörd. Samtidigt är den övervägda metoden att odla en kryddig grönsak mödosam och tidskrävande. Alla sådana nackdelar kompenseras dock fullt ut av metodens fördelar, som blir uppenbara redan vid planteringsstadiet.

Poängen är att uppsättningarna inte behöver läggas noggrant i spåren. Han är perfekt orienterad själv i spirande processen.

Och även när man utvärderar egenskaperna för att ta hand om en en tandad tand är det viktigt att tänka på att sådant material:

  • tolererar vintern bra;
  • aktivt växer och utvecklas;
  • sjukdomsresistent;
  • behåller viktiga sorteregenskaper.
Bild
Bild

För det för att få en rik skörd måste du förstås göra lite ansträngningar … Och vi pratar särskilt om behovet av att lossa jorden, som utförs parallellt med bevattning. Detta hjälper till att bli av med ogräs, och ger också fukt och luftåtkomst till rotsystemet. En annan viktig jordbruksteknik är att täcka sängarna, vilket kan skydda växande huvuden från torka, spridning av svamp och virus samt skadedjur.

Bild
Bild

Vattning

Det är ingen hemlighet att vitlök älskar fukt, vilket är viktigast för vinterperioden och den första vårmånaden. Om det inte finns tillräckligt med snö, rekommenderas det starkt att skotta allt som finns på platsen i sängarna. Tack vare detta tillvägagångssätt kommer det att vara möjligt att skydda vitlök från frost, samt att mätta marken med en tillräcklig mängd fukt.

Vattningsarbeten utförs med hänsyn tagen till väderförhållandena, med sedimenterat, varmt vatten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt detta under torra perioder. Under sådana förhållanden utförs vattning minst en gång i veckan, med början i april.

Bild
Bild

Toppdressing

Ammoniak appliceras på jorden när skott uppträder. Första gången vitlöksbäddarna befruktas i april, och det andra förfarandet faller vanligtvis i slutet av maj eller början av juni . I det andra fallet är det tillåtet att använda saltpeter som ett alternativ. Det är viktigt att ta hänsyn till att huvuddelen av gödningsmedlet appliceras före plantering.

Men i vissa fall kräver den beskrivna kulturen ytterligare vård.

Under växtsäsongen måste vitlök med en klyfta matas flera gånger . I en situation med vintergrödor introduceras organiskt material eller karbamid. Detta måste göras i början av april, sedan en månad senare och tredje gången i juni. När man använder kvävegödselmedel är det viktigt att ta hänsyn till att deras överskott leder till aktiv tillväxt av plantans antändningsdel och saktar ner, och ibland till och med fullständig upphörande av rotsystemets utveckling.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Först och främst är det värt att påminna om att den beskrivna grönsaksgrödan ofta planteras bredvid andra växter som en effektiv insekticid. Men trots dessa egenskaper kan vitlök i sig vara mottaglig för angrepp av skadedjur, liksom sjukdomar. Listan över de senare innehåller:

  1. Svart mögel;
  2. fusarium;
  3. rost;
  4. dunig mögel;
  5. bakteriell ruttning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att sjukdomar i överväldigande majoritet av fallen är ett resultat av felaktig och tidig markbearbetning. Dessutom kan orsaken till infektion och utvecklingen av sjukdomen vara ett brott mot växtföljd. Glöm inte en så viktig faktor som användningen av förorenat plantmaterial av låg kvalitet.

Vitlök lämnar inte obevakade och skadliga insekter. I detta fall är flera skadedjur bland de farligaste för växten.

  • Stam nematoda , som är den i särklass mest skadliga insekten som livnär sig på växtsaft och skadar stjälkarna. Som ett resultat uppstår tillväxthämning och skador på vitlökhuvudena.
  • Lökfjäril Är en annan vanlig och inte mindre farlig skadedjur som lägger larver på stjälkar och lövverk. De framväxande maskarna orsakar oåterkallelig skada på kulturen på grund av en betydande avmattning i utvecklingen.
  • Lök Lurker , som är en liten skalbagge som livnär sig på stjälkar inklusive vitlök, varför det bildas håligheter i dem. Detta leder till vissnande och död av växter.
  • Rotlökskvalster - ett skadedjur som provocerar utvecklingen av fusarium på grund av skador på rhizomerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man upptäcker tecken på förekomst av parasiter och symtom på sjukdomar är det nödvändigt att omedelbart vidta lämpliga åtgärder med hjälp av speciella läkemedel och folkmedicin. Kompetent vård och korrekt förberedelse av plantmaterial gör det möjligt att minimera risken för skador av skadedjur och infektion med farliga sjukdomar . Det är detta tillvägagångssätt för odling av vitlökssatser som garanterar en riklig och högkvalitativ skörd. Det är värt att förtydliga att de optimala föregångarna till vitlök är morötter, rödbetor, gurkor och örter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är det extremt oönskat att plantera det efter löken och vitlöken själv.

Rekommenderad: