Myggavvisande Oljor: Vilka Eteriska Oljor är Myggmedel? Användning Av Tea Tree Olja Och Eukalyptus, Kamfer Och Andra Oljor

Innehållsförteckning:

Video: Myggavvisande Oljor: Vilka Eteriska Oljor är Myggmedel? Användning Av Tea Tree Olja Och Eukalyptus, Kamfer Och Andra Oljor

Video: Myggavvisande Oljor: Vilka Eteriska Oljor är Myggmedel? Användning Av Tea Tree Olja Och Eukalyptus, Kamfer Och Andra Oljor
Video: DIY Insect Repellent with Essential Oils, DIY All Natural Mosquito Repellent with Essential Oils 2024, April
Myggavvisande Oljor: Vilka Eteriska Oljor är Myggmedel? Användning Av Tea Tree Olja Och Eukalyptus, Kamfer Och Andra Oljor
Myggavvisande Oljor: Vilka Eteriska Oljor är Myggmedel? Användning Av Tea Tree Olja Och Eukalyptus, Kamfer Och Andra Oljor
Anonim

Myggor kan orsaka mycket problem: deras bett kliar mycket och kan ibland leda till en allergisk reaktion. Det är särskilt viktigt att skydda dig från dem på landet under arbetet, utomhus under vila, i skogen under hela resan. Det finns många myggmedel som finns, men många föredrar att använda oljor som skydd. Och de som letar efter rätt botemedel kommer att tycka att det är bra att lära sig hur man använder myggmedel.

Bild
Bild

Hur fungerar oljor på myggor?

Det finns en mängd olika aromatiska oljor, de har sina egna distinkta dofter som är mycket trevliga för människor. Men myggor gillar dem bara inte.

Insekter känner mycket väl den naturliga lukten av en person, om han inte maskeras av någonting, och flyger på jakt efter ett offer . Myggans luktsinne är mycket väl utvecklad, så det är nästan omöjligt för en person att gömma sig för en blodsugande fiende. Speciellt när det gäller naturen. Koldioxid och mänsklig svett är myggbete.

Eteriska oljor släpper ut föreningar som stöter bort myggor i luften, den här aromen stöter framgångsrikt bort insekter från människor . Dessutom förlamar den aktiva ingrediensen, som är en naturlig insekticid, myggan och får den att dö. Därför kommer insekten inte att våga flyga nära sådana dofter, vilket innebär att en person lugnt kan gå sin affär och vila. Du behöver bara ta reda på vilka dofter som kan hjälpa dig snabbast och effektivast.

Bild
Bild

En översikt över de mest effektiva oljorna

Naturliga oljor är ett bra alternativ till kemikalier. Grunden för tillverkningen är en växt, eller snarare dess blad, stjälkar och blommor . De är mycket praktiska att använda, har inte bara en underbar doft, men har också ofta andra egenskaper - de lugnar nervsystemet, hjälper till att hantera förkylningar. Myggor är rädda för sådan aromaterapi, vilket innebär att det är ett mycket bra avstötande medel, som är mycket mer användbart att använda än kemiska medel.

Låt oss ta en titt på några av de oljor som är effektiva myggmedel . Det är också värt att överväga att varje olja inte bara är ett lämpligt medel i kampen mot insekter, utan också har sina egna egenskaper, som du också måste veta om för att använda oljor korrekt.

Bild
Bild

Te träd

Lukten spårar tydligt en träig doft, du kan få bittra och syrliga toner. I allmänhet kan denna lukt kallas hård, den är inte för alla . Men myggen gillar inte lukten. Därför, när du går på en vandring, är det värt att ta med dig en flaska av denna transparenta produkt, som i vissa fall har en subtil grön nyans.

Förutom, tea tree oil hjälper till med myggbett: när det behandlas med detta medel läker bettplatsen mycket snabbare.

Om vi pratar om andra fördelar, kommer te -trädets doft att fungera som ett utmärkt förebyggande av olika akuta luftvägsinfektioner, hjälpa till att lugna ner och återställa styrkan.

Men om vandringen är lång bör du regelbundet applicera den på huden igen, eftersom lukten snabbt försvinner.

Bild
Bild

Eukalyptus

Ganska populärt botemedel, som ofta används för att behandla sjukdomar i övre luftvägarna. Doften är stickande, men fräsch och uppfriskande. Det fungerar felfritt på myggor. Om du till exempel sprayar lite olja i tältet kommer inte myggor att fastna i det. Det viktigaste är att inte överdriva. Eukalyptus i små doser hjälper till att hantera huvudvärk, desinficerar rummet, men med överskott av medel kan det tvärtom orsaka huvudvärk.

Men de som irriteras av för stark lukt bör tänka på något mjukare.

Bild
Bild

Kamfer

En annan mycket stark lukt som helt kommer att skrämma bort myggor länge, men inte alla kommer att tycka om denna lukt på sig själva. Doften är ihållande och bitter, men med en liten mängd kommer denna olja inte bara att skrämma bort insekter, det kommer att hjälpa till att hantera lågt blodtryck, huvudvärk och lindra stress.

Bild
Bild

Gran

Granolja har en behaglig talldoft och används ofta för att smaksätta rum. Den fräscha och upplyftande lukten tycker mycket om myggor.

Därför, när du går till trädgården för att arbeta bland grönområden eller för att koppla av i naturen, kan du applicera denna olja på din hud och inte oroa dig för att behöva bekämpa bett senare . Du kan också spraya i tältet medan du lägger dig.

Lukten har också en god effekt på nervsystemet och fungerar som ett bra förebyggande medel mot förkylning.

Bild
Bild

Mynta

Pepparmynta är för många känt som ett behagligt lugnande medel. Många människor gillar den fräscha, behagliga doften av mynta, men myggor kommer definitivt inte att sitta på huden om mintolja först appliceras på den. Det hjälper också att hantera huvudvärk, stress, rinnande näsa.

Kan appliceras på huden, hällas i en aromlampa, helt enkelt sprayad

Även färska myntablad kan också hjälpa om de knådas väl och placeras på olika ställen.

Bild
Bild

Kanel

En behaglig doft, ofta närvarande i köket, är söt och kryddig - det ökar en persons aptit, men det minskar definitivt insekternas önskan att jaga sitt byte. Denna lukt kommer också att rädda dig från flugor och nattfjärilar.

Det är särskilt bra att använda ett sådant verktyg hemma om det finns små barn . Kemikalier är inte lämpliga i detta fall, och några droppar olja i en aromlampa fyller rummet med en behaglig doft och får myggorna att gömma sig.

Bild
Bild

Geranium

Man tror att om det finns flera pelargonblommor i ett rum, kommer mygg inte att bo där. Lukten är extremt obehaglig för många insekter. Men det finns många fördelar för människor. Blommig doft med lätta toner av ört och mynta. Det används ofta i kampen mot stress, eliminerar huvudvärk, desinficerar luften.

Hjälper både hemma och utomhus.

Bild
Bild

Rosmarin

Den fräscha doften med ört-, trä- och myntanoter kommer inte att irritera en person, vilket inte kan sägas om myggor. därför du kan säkert ta den till naturen och använda den när som helst hemma . Förutom att denna olja kommer att lindra det obehagliga surret över örat, kommer det också att förbättra sömnen och stärka immunsystemet. Det visar sig att det kommer att ge kontinuerliga fördelar.

Bild
Bild

Enbär

Doften av enbär i normal natur är mycket trevlig. Och oljan har också en behaglig doft, samtidigt som den lindrar huvudvärk, lugnar nerverna. Barrtoner låter diskreta, men de agerar mot mygg med hundra procent träff. Blodsugare kommer att hålla sig borta från enbärsdoften.

Denna typ av olja hjälper dig att ha det bra utomhus, arbeta bekvämt i trädgården och säkerställa en vilsam sömn i huset.

Bild
Bild

Vanilj

Denna olja är lämplig även för barn. En behaglig söt doft fyller rummet subtilt och sprider myggor. Du kan också göra en spray genom att späda ut oljan med vatten och strö den runt.

När du går utomhus eller arbetar i trädgården kanske den här typen av olja inte fungerar, eftersom det kommer att skrämma bort myggor, men det kan locka bin med sin söta doft

Valet av oljor är ganska omfattande, det är inte alla alternativ.

Du kan använda oljor av apelsin, citron, lavendel, basilika, kryddnejlika, citrongräs, citronmeliss, timjan.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Användningen av myggavvisande oljor har visat sig vara effektiv, men man måste också komma ihåg att varje botemedel måste användas korrekt. Dessutom, Det finns flera sätt du kan glömma irriterande myggor.

Bild
Bild

Applicering på huden

Aromolja är vanligtvis mycket koncentrerad, så den appliceras inte i ren form på huden. Det finns flera anledningar till detta:

  • du kommer att behöva mycket av det;
  • lukten blir för mättad;
  • en sådan koncentrerad komposition kan orsaka allergier eller helt enkelt hudrodnad.
Bild
Bild

Det finns flera alternativ för att göra ett myggmedel med eterisk olja

  • Om du har en kort promenad på kvällen måste du ta lite av din vanliga kropps- eller handkräm, tillsätt ett par droppar olja där - gran, lavendel, apelsin, cederträ. Det är värt att applicera denna komposition på öppna delar av kroppen - och du kan gå ut.
  • För en lång vandring i skogen eller längs floden kan du fylla på denna myggkräm i en separat burk. På vägen är det värt att applicera det regelbundet på händer, fötter och andra områden efter behov.
  • Det finns ett annat alternativ för att förbereda kompositionen. Det kan göras med kokosolja, olivolja eller till och med solrosolja. Dessa oljor används som huvudingrediens och blandas med några droppar av någon av de myggvänliga aromoljorna. En sådan komposition kommer att vara mycket fetare än samma grädde, men den kommer att förbli på kroppen längre. Detta alternativ är mer lämpligt för trädgårdsarbete, långa vandringar.
  • Om den oljiga filmen på kroppen är obehaglig kan du skapa en annan komposition. För att göra detta behöver du en flaska med en sprayflaska (någon av de använda kosmetika kommer att göra). Häll vatten i behållaren, tillsätt ett par matskedar alkohol eller vodka där. Tillsätt slutligen några droppar av den utvalda aromoljan. En sådan spray kommer inte att lämna märken på huden, den kan sprutas regelbundet på huden eller till och med runt dig, till exempel i ett tält eller i ett vilotält.
  • Ett litet barn kan skyddas genom att placera ett föremål behandlat med aromatisk olja, som absorberar lukt väl, på vagnen under en promenad. Det kan till exempel vara ett träarmband.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rumsaromatisering

Men det händer ofta att myggor redan finns i rummet och det finns varken tid eller lust att jaga efter dem

  • I detta fall kommer en vanlig keramisk aromlampa till undsättning . Det räcker med att hälla lite vatten i den och tillsätta några droppar av en av oljorna, till exempel enbär eller eukalyptus, pelargon eller mynta. Allt beror på vilken annan effekt som behövs - kanske lindra huvudvärk eller desinficera ett rum, lugna nerverna eller förbättra sömnen.
  • Det är ännu bättre om det finns en elektrisk aromdiffusor . Men även utan speciella enheter kan du hitta en väg ut. Fukta till exempel en tygbit eller en vanlig servett med olja och lägg den på valfri yta i rummet. Du kan göra flera av dessa strimlor och sprida ut dem på olika ställen. Du kan bara hälla lite olja i små behållare. Så det kommer inte att avdunsta lika bra som med hjälp av speciella enheter, men doften kommer fortfarande att spridas i rummet, och myggor kommer definitivt att känna det.
  • Du kan överväga doftljus genom att välja den doft du vill ha . Det går att göra ett ljus själv. Det finns många ljusframställningssatser i butikerna nu. När du gör ett ljus kan du lägga till några droppar av den valda oljan till den.
  • Som en sista utväg, om du har ett vanligt ljus, kan du tända det och tillsätta en droppe olja till det smälta vaxet . Lukten kommer att spridas över hela lägenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Om du ska använda någon form av aromatisk olja och lägga till en kräm eller lotion måste du göra ett test. Det låter dig ta reda på om det finns någon allergi mot vissa komponenter.

För att göra detta, applicera en droppe av produkten på insidan av armbågen och vänta 10 minuter. Om det inte finns någon brännande, klåda eller rodnad, kan du säkert använda produkten.

För barn är det bäst att inte applicera dessa produkter på huden. Alternativa alternativ kan tänkas.

Det bör också komma ihåg det några av familjemedlemmarna kan ha en intolerans mot vissa komponenter.

När du använder en aromalampa och ljus ska du inte låta dem lysa över natten, baserat på grundläggande säkerhetsåtgärder. Och lägg inte dem på tillgängliga ytor om det finns små barn eller djur i huset.

Om det av någon anledning kommer olja i munnen, näsan eller ögonen, ska du genast skölja munnen med rent vatten och skölja näsan och ögonen

I andra fall är aromolja säker och kan bara ge fördelar.

Det viktigaste är att använda vilken typ av olja som helst.

Rekommenderad: