Klädmal (13 Bilder): Medel För En Garderob Med Kläder För Att Bli Av Med Nattfjärilar. Hur Ser En Larv Ut? Hemfällor Och Andra Sätt Att Slåss

Innehållsförteckning:

Video: Klädmal (13 Bilder): Medel För En Garderob Med Kläder För Att Bli Av Med Nattfjärilar. Hur Ser En Larv Ut? Hemfällor Och Andra Sätt Att Slåss

Video: Klädmal (13 Bilder): Medel För En Garderob Med Kläder För Att Bli Av Med Nattfjärilar. Hur Ser En Larv Ut? Hemfällor Och Andra Sätt Att Slåss
Video: Massage therapist stretching techniques for bodybuilders and avid weightlifters 2024, Maj
Klädmal (13 Bilder): Medel För En Garderob Med Kläder För Att Bli Av Med Nattfjärilar. Hur Ser En Larv Ut? Hemfällor Och Andra Sätt Att Slåss
Klädmal (13 Bilder): Medel För En Garderob Med Kläder För Att Bli Av Med Nattfjärilar. Hur Ser En Larv Ut? Hemfällor Och Andra Sätt Att Slåss
Anonim

Klädmal är en av de vanligaste skadedjuren i hushållet. Det är väldigt vanligt hemma. Men man måste komma ihåg att klädmalet är mästerligt dolt, så det kan vara extremt svårt att se det. Du borde veta mer om denna insekt och hur du effektivt kan hantera det.

Beskrivning

Klänningsfjärilen är en miniatyrfjäril med karakteristiska gyllene vingar med kantade kanter. Denna insekt är emellertid inte den främsta fienden till mänskliga kläder. Det är malens larv som kan orsaka den allvarligaste skadan på garderoben . Det ser ut som en liten vit larv, vars längd sällan når mer än 1 cm. Denna skadedjur har ett ganska lat beteende, är inaktivt, men på jakt efter mat börjar larven omedelbart röra sig mycket mer aktivt.

När människor märker en nattfjäril som flyger förbi i sina hem och lägenheter är det meningslöst att springa efter den för att sväva den . Faktum är att vanligtvis bara män eller kvinnor som redan har lagt ägg skickas på ett flyg. Dessa insekter kommer inte att kunna ge dig några extra problem, och de själva kommer snart att dö. Det är nödvändigt att jaga efter ägg och mallarver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många är intresserade av varifrån denna skadliga insekt kommer i huset . I grund och botten flyger malet in i bostaden genom en öppen dörr eller ett fönster. Men detta är långt ifrån det enda sättet en insekt kommer in i huset.

Malen passerar även genom små och smala sprickor, och inte bara genom öppna fönster. Fjärilen som flög in i rummet hittar snabbt de bästa förutsättningarna för avel och utfodring. Det är där hon är engagerad i att lägga ägg.

Om du tog med en antik eller bara en tidigare använd soffa, kan insektslarverna redan vara i sin klädsel . Detsamma gäller slitna garderobsprodukter. Skadedjurslarver kan till och med komma in i huset på husdjurshår, även om detta händer mycket sällan.

Bild
Bild

Hur gör det ont?

Dressmalen är en utbredd och irriterande skadedjur. Det är larvstadiet av denna insekt som anses vara den mest destruktiva . Insekter livnär sig aktivt av ull från ytterkläder, såväl som mattor, mattor och till och med klädmaterial för stoppade möbler. Klädmalar lockas också av pälsar, naturligt djurhår, filtfoder och till och med fiskmjöl, som finns i stora mängder i olika fiskfoder.

Natten i fråga kan också girigt sluka både syntetmaterial och bomullsmaterial om de innehåller åtminstone små mängder ull . Insektlarver använder också ofta bomullsfibrer för att utgöra grunden för puppan från dem.

Betydande skador uppstår vanligtvis i subtila, slutna områden. Det kan till exempel vara under kragen eller manschetterna på plagget. Om det är möbler kommer det att bildas defekter i sprickorna. Mattor under möbler börjar ofta visa synliga skador från klädmalar.

Bild
Bild

Det bör noteras att vävnader som har förorenats med mat, svett eller spår av urin är de mest mottagliga för attacker av dessa skadedjur. Detta beror på att orena områden lockar nattfjärilar ännu mer med sin karakteristiska lukt.

Hur bli av med?

Du kan och bör bli av med klädmalen. Detta skadedjur kan orsaka mycket skada om du inte börjar slåss med det i tid. Lyckligtvis har människor många effektiva metoder till sitt förfogande för att snabbt och enkelt bli av med klädmalar. I kampen mot det använder människor en mängd olika medel och kompositioner . Du kan ta bort denna parasit med både naturliga och kemiska komponenter. Det viktigaste är att följa alla regler för tillämpning av valda alternativ. Låt oss ta en titt på några av dem.

Bild
Bild

Fumigatorer

Användningen av rökmedel är det enklaste sättet att ta bort kläder. Det räcker att placera en speciell naftalen tablett på infektionsplatsen . Många människor använder den här typen av saker, men få människor tänkte åtminstone en gång på dess toxicitet. Behandlingsprocessen med naftalen stoppar inte dess effekt, därför kommer paren att påverka personen utan avbrott. Om du använder gift, då bara på en plats som alltid kommer att vara stängd, där barn definitivt inte kommer att få.

När man använder rökmedel kommer malen först att undvika områden med en karakteristisk naftalenarom, och sedan börjar den helt enkelt dö . Det finns också speciella sorter av fumigatorer, som kompletteras med tillsatta ämnen som är obehagliga för nattfjärilar. De flesta av dessa produkter innehåller en komponent som naftalen.

Bild
Bild

Kontakta läkemedel

Hemma kan du ta itu med klädmalar med speciella kontaktdroger. De säljs som aerosoler. Användning av sådana medel krävs specifikt i det drabbade området av nattfjärilar. I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt ullartiklar. Innan behandlingen påbörjas är det mycket viktigt att noggrant undersöka allt innehåll i skåpet. Det är nödvändigt att ta bort det gamla, förorenade och redan infekterat med insekter.

Även om aerosolexponeringen är försumbar kommer många giftiga föreningar att släppas ut i luften på ett eller annat sätt . Efter användning av giftiga föreningar är det inte tillåtet att stanna i lägenheten i minst 6 timmar. Alla rum måste vara mycket väl ventilerade.

Under bearbetningsperioden rekommenderas det starkt att ta bort de yngre hushållsmedlemmarna och eventuella husdjur från lägenheten.

Bild
Bild

Feromonfällor

Dessa läkemedel mot klädmalar kan inte skada människors hälsa. De innehåller speciella ämnen som avger en lukt som lockar manliga insekter. En person kan inte fånga den, kontakt med några giftiga element är helt utesluten. Med tiden börjar antalet hanar minska, medan honorna förblir ofruktade och inte lägger ägg. Perioden för effektiv drift av en sådan fälla anges alltid på förpackningen . Som regel är det 10, och ibland 12 veckor.

Naturligtvis är denna period i praktiken inte så lång, och det finns ingen garanti för att någon hane är fäst vid denna fälla.

Bild
Bild

Folkmedicin

Det är möjligt att kämpa med klädmalar med hjälp av folkmedicin. Låt oss ta reda på några av dem.

  • Exponering för höga temperaturer . För att förstöra farliga mallarver räcker det med att tvätta allt för hand eller i en tvättmaskin. För att förbättra effektiviteten rekommenderas det att ytterligare koka tvätten. Som tillägg kan du vända dig till ångbehandling.
  • Exponering för låga temperaturer . Om saker inte bara kan tvättas i varmt vatten kan de frysas. För att göra detta kan du bara hänga ut kläderna i kylan och lämna dem i en liknande miljö i flera timmar.
  • Genom växter . En bra och enkel lösning är att lägga växter i garderober med kläder som har en uttalad lukt som irriterar parasiter mest. För dessa ändamål är malurt, lavendel och solbränna perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande av utseende

Om du inte vill möta problemet med att ta bort kläderna, är det vettigt att ta till vissa förebyggande åtgärder. Tack vare dem kan hushållen aldrig veta om vilken allvarlig skada denna lilla skadedjur kan orsaka.

För att förhindra att en klädmal ser ut kan du vända dig till många folkmedicin. Till exempel är avvisande växter mycket effektiva. Med en specifik doft kan de skrämma bort olika insekter, inklusive nattfjärilar.

Lök, pelargoner, ättika, liljor, lavendel, rosmarin och citrusskal är bra profylaktiska medel

Bild
Bild
Bild
Bild

Effekten av dessa komponenter är mycket längre än för vanliga kemikalier, men samtidigt är de säkrare för hushållens och djurs hälsa.

Rekommenderad: