Flygtejp: Hur Och Från Vad Man Ska Göra Tejp Med Egna Händer Hemma? Varför Landar Inte Flugor På Bandet? Hur Man Använder

Innehållsförteckning:

Video: Flygtejp: Hur Och Från Vad Man Ska Göra Tejp Med Egna Händer Hemma? Varför Landar Inte Flugor På Bandet? Hur Man Använder

Video: Flygtejp: Hur Och Från Vad Man Ska Göra Tejp Med Egna Händer Hemma? Varför Landar Inte Flugor På Bandet? Hur Man Använder
Video: Flugor & Fiske 6 - Nymfer för strömmande vatten (Trailer - Swedish) 2024, April
Flygtejp: Hur Och Från Vad Man Ska Göra Tejp Med Egna Händer Hemma? Varför Landar Inte Flugor På Bandet? Hur Man Använder
Flygtejp: Hur Och Från Vad Man Ska Göra Tejp Med Egna Händer Hemma? Varför Landar Inte Flugor På Bandet? Hur Man Använder
Anonim

Det är svårt att dela samma rum med flugor, de är inte bara irriterande, utan också farliga. En enda fluga kan rymma upp till en miljon bakterier, varav många är sjukdomsframkallande. Det finns många sätt att hantera flugor, från den välbekanta smällaren till allvarliga gifter. Denna artikel kommer att fokusera på en populär, effektiv och säker metod för människor - tejp.

Vad det är?

Fly sticky är ett enkelt och genialt verktyg. Jag öppnade paketet, hängde upp det och glömde, och flugorna själva kommer att hitta till det och samlas för en speciell specifik lukt . Fluesnapparen ser ut som ett band som hänger i taket, av tjockt papper. Produkten är impregnerad med en klibbig substans som slår mot vilken flugan inte kan komma ut.

Kardborrbandet uppfanns av den tyska konditoren Theodor Kaiser . Under många år experimenterade han med olika sirap på kartong tills han tänkte klippa det till platta band och rulla dem till ett rör. Kaiser involverade sin kemistvän i processen att skapa flugsnapparen. De lyckades producera en produkt med en klibbig, flugvänlig formulering som inte torkade ut på länge. År 1910 lanserades den första kardborreproduktionen i Tyskland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många människor väljer kardborreband från alla typer av flugkontrollprodukter, eftersom de har många fördelar:

  • papperet med en självhäftande bas som utgör flygfällan är helt ofarligt för människor;
  • produkten är upphängd från taket och är utom räckhåll för barn och djur.
  • de flesta fällor innehåller en doft som lockar insekter, men inte fångas av människor, så även de som inte tål främmande lukt kan använda kardborreband;
  • flugband har en lång livslängd;
  • produkten är billig och effektiviteten är hög.

Flugsnappare kan användas inomhus utan rädsla för förgiftning. De fungerar också bra utan att ta slut på ånga i öppna utrymmen. Det enda som kan minska tejpens aktivitet under utomhusförhållanden är vidhäftning av damm, från närvaron av främmande partiklar, förlorar kompositionen på tejpen sin viskositet.

Nackdelarna inkluderar en punkt. Estetiskt ser band som hänger i taket med vidhäftade flugor naturligtvis oattraktiva ut. Därför är det bättre att placera dem i oansenliga hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Princip för drift och sammansättning

Kardborreband fungerar otroligt enkelt. Tejpen som hänger uppifrån är impregnerad med ett aromatiskt självhäftande ämne där flugornas ben fastnar och de inte kan lämna fällan. Ju fler insekter som träffar bältet, desto mer aktivt rusar andra flugor till det och anser att det är ett föremål för mat. Vissa tillverkare märker den här funktionen och producerar kardborreband med bilden av flugor.

Denna flugfångstprodukt är helt ofarlig även för barn. Själva tejpen är tillverkad av cellulosa och limmet innehåller miljövänliga komponenter:

  • tallharts eller kolofonium;
  • sudd;
  • glycerin eller oljor - vaselin, linfrö, ricin;
  • dragmedel - ett ämne med en lockande verkan, tack vare vilka flugor hittar kardborreband.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ingredienser ger tillförlitlig viskositet och torkar inte på länge . Klibbiga band fungerar från en till sex månader, allt beror på temperaturregimen, utkast, hem- eller utomhusförhållanden, och även på tillverkaren. Fällan kan ändras när den fylls, utan att vänta på att den period som tillverkaren deklarerat löper ut.

Om bandets prestanda är en besvikelse betyder det att du har köpt en utgången produkt eller om det finns en fara nära fällan som flyger, till exempel luftrörelse från en fläkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det stora sortimentet av denna typ av produkter gör det svårt att välja. På många sätt beror produktens kvalitet på tillverkaren. Innan du köper är det bättre att läsa recensioner av dem som har erfarenhet av att använda flugfällor i vardagen eller på jobbet. Markera själv positiva svar, kom ihåg namnen på produkterna och shoppa sedan.

När du väljer en produkt bör du inte ignorera viktiga punkter

  • Inspektion av fällan måste börja med förpackningen. Bucklor och fläckar leder till felaktig lagring, vilket kan minska tejpens effektivitet
  • Kardborrbandet ska passa tätt i fodralet, men när det tas bort från det ska det inte vara krångligt - det ska vara enkelt och snabbt att fälla ut.
  • När du väljer ett band bör du ta hänsyn till dess färg, i detta avseende har flugor sina egna preferenser. De brukar gå efter det gula alternativet. Insekten skiljer inte mellan röda och lila toner och kan ignorera, och blå och gröna nyanser är irriterande faktorer.
  • Vid köpet beaktas antalet fällor. För ett rum med en yta på tio till femton kvadratmeter behöver du flera delar av en standardstorlek. För stora publik finns Argus breda sex meter superband.
  • Det är bättre att hänga flugsnappare i hörnen, där insekter ofta tittar.
  • Innan du köper måste utgångsdatumet kontrolleras, tjockleken på limkompositionen beror på det. Det viskösa skiktet torkar ut med tiden och förlorar sin effektivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Under det senaste århundradet har många företag runt om i världen tillverkat tejp. På hemmamarknaden kan du hitta ett stort antal produkter av denna typ. Vi föreslår att du bekantar dig med listan över de bästa av dem.

  • Hjälp (Boyscout). Rysk tillverkad produkt . Ett fabrikspaket innehåller 4 band med fästelement. Bruksanvisning finns tryckt på varje ärm. Förbrukningen av en komplett uppsättning är utformad för 20-25 kvm. m område. Oöppnat band kan förvaras i 3 år på en sval plats.
  • Räd . Produkten är av tjeckiskt ursprung, innehåller gummi, trikosen, kolofonium och mineraloljor. Fällängd - 85 cm, paket - 4 st.
  • Raptor . En fälla från en välkänd inhemsk tillverkare. Giftfria komponenter används, enzymer som lockar insekter finns. Tejpen är avsedd för 2 månaders arbete.
  • Fumitox . Rysk tillverkare. Effektiviteten hos den öppnade tejpen bibehålls i 1-1,5 månader. Hållbarhet i oöppnad förpackning är 4 år.
  • " Destruktiv kraft ". Fällan gjordes i Ryssland. Produkten är luktfri och passar alla områden. Paketet innehåller 4 band. Effektiviteten hos den avskalade remsan är sex månader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Alla som vill upprepa experimenten med Theodor Kaiser kan göra kardborreband med egna händer hemma. Hemmagjord tejp är inte lika bekväm och hållbar som fabriken, men det är ganska användbart. Det finns många recept för att göra hantverksfällor, vi erbjuder några av dem:

  • terpentin, sockersirap, ricinolja och kolofonium i förhållandet 1: 1: 2: 3;
  • glycerin, honung, flytande paraffin, kolofonium i ett förhållande av 1: 2: 4: 8;
  • sylt, apotek linolja, kolofonium i förhållandet 1: 4: 6;
  • vax, sockersirap, ricinolja, tallharts i förhållandet 1: 5: 15: 30.
Bild
Bild

Tillagningsmetoden är ganska enkel

Du måste ta tjockt papper, skära det i remsor, göra hängande öglor. Lägg undan ämnena och börja förbereda limskiktet.

Limet bereds i ett vattenbad . För att göra detta, ta en gryta med vatten och en burk, som du inte har något emot att slänga efter att ha förberett blandningen. Lägg harts eller kolofonium i burken och lägg den i en kastrull med kokande vatten. Under smältningen av massan måste den omröras tills en viskös vätska erhålls. Sedan måste du gradvis introducera de återstående komponenterna i hartserna, rör om väl och värm upp i flera minuter så att massan blir homogen. Bortsett från värme och kan användas för att skapa fällor.

För att göra detta, ta de förberedda tejperna med öglor och applicera en trögflytande, ännu inte kyld vätska på ytan på båda sidor. Det klibbiga lagret ska vara 2-3 mm. Om blandningen börjar stelna under bearbetningen av ett stort antal band, kan den värmas upp i ett vattenbad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan enkel uppfinning (för lata) i kampen mot flugor, detta är en produkt gjord av skotstejp, som helt enkelt innehåller lim på tejpen . Skraptejp hängs i olika delar av rummet och slumpmässiga insekter kommer på det. Men det är inte praktiskt, det vrider sig, hänger ihop, faller och skapar problem för andra. Scotch tape har ingen inbjudande söt lukt och lockar inte insekter.

Du kan förstå en kreativ person, det är intressant för honom att göra en flygfälla själv, för att visa skicklighet och fantasi. Men fabriksprodukter är billiga, har ett stort urval och lång livslängd, så det är väldigt svårt för hemlagade produkter att konkurrera med dem.

Bild
Bild

Hur man använder?

Efter att ha köpt en fälla med tejp är det bara att öppna och hänga den korrekt. Installationsproceduren för flugsnapparen är ganska enkel:

  • öppna paketet med en kardborreband, ta en av dem;
  • en loop finns från slutet av fodralet, med dess hjälp bör du hänga produkten på ett ställe som är bebott av flugor;
  • sedan, från sidan motsatt till öglan, ta försiktigt bort tejpen och låt den hänga i förlängt tillstånd, det andra sättet är att först ta bort den klibbiga remsan och försiktigt hänga den i den redan öppna formen;
  • medan du arbetar med tejpen är det viktigt att inte röra något med det, särskilt håret, annars kan du känna kvaliteten på viskositeten på dig själv.
Bild
Bild

Du måste fixa flugsnapparen på följande platser:

  • tejpen är upphängd så högt som möjligt så att det är omöjligt för människor och husdjur att haka fast den;
  • flugsnapparens livslängd kommer att avsevärt minska dess placering i drag eller i direkt solljus, ibland hänger tejpen från fönsterkarmen och insekter fastnar, utan att ha tid att flyga in i rummet, med detta arrangemang kommer fällan att ha att bytas oftare än garantiperioden;
  • den klibbiga kompositionen torkar snabbt om du hänger tejpen nära en värmare eller nära en öppen eld;
  • en fullsatt flugsnappare måste tas bort i tid och ersättas med en ny.

Fluor sitter på fönster, bildskärmar, speglar, som är svåra att rengöra senare. En bra flugsnappare gör det mycket lättare att upprätthålla hygieniska förhållanden i rummet. För dessa ändamål är det bättre att använda tejp, det är en pålitlig fälla för flugor och är helt ofarlig för andra.

Rekommenderad: