Spärr (44 Bilder): Fastsättning Av Spärrsystemet. Vad Det är? Typer Och Enhet. Hängande Och Skiktade, Skjutbara Takbjälkar, Deras Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Spärr (44 Bilder): Fastsättning Av Spärrsystemet. Vad Det är? Typer Och Enhet. Hängande Och Skiktade, Skjutbara Takbjälkar, Deras Dimensioner

Video: Spärr (44 Bilder): Fastsättning Av Spärrsystemet. Vad Det är? Typer Och Enhet. Hängande Och Skiktade, Skjutbara Takbjälkar, Deras Dimensioner
Video: Most creative, Very effective, Wooden, Pocket slingshot Mouse/Rat trap, Mouse/Rat trap from balloon. 2024, Maj
Spärr (44 Bilder): Fastsättning Av Spärrsystemet. Vad Det är? Typer Och Enhet. Hängande Och Skiktade, Skjutbara Takbjälkar, Deras Dimensioner
Spärr (44 Bilder): Fastsättning Av Spärrsystemet. Vad Det är? Typer Och Enhet. Hängande Och Skiktade, Skjutbara Takbjälkar, Deras Dimensioner
Anonim

Många människor förstår mycket vagt vad det är i allmänhet - takbjälkar, hur spärrsystemet är fastsatt. Under tiden, det finns olika typer av takbjälkar, och deras enhet kan vara olika - hängande modeller skiljer sig markant från lagerprover och från skjutbara spärrar . Deras specifika dimensioner introducerar också betydande specificitet.

Bild
Bild

Vad det är?

Tak är en av de viktigaste typerna av byggnadsstrukturer. De används i valfritt tak. Systemet inkluderar lutande spärrben, vertikala stag och lutande stag . Vid behov är spärren "bundna" i den nedre delen med horisontella balkar. Stenelementens struktur varierar kraftigt i enskilda fall; metoden för "stöd" skiljer sig beroende på byggnadens material.

Liknande konstruktioner är utrustade på sluttande tak. Eftersom alla designers strävar efter maximal stabilitet, föredrar de att använda en triangulär design.

Bild
Bild

Varje särskild typ av takbjälkar har sina egna styrkor och svagheter . Skillnaden mellan dem beror främst på stödmetoden och platsen där stödet ges. De tittar säkert också på byggnadens huvudmaterial, som i hög grad avgör valet av stöd för taket och deras organisation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av format påverkas också av:

  • ekonomiska begränsningar;
  • den avsedda användningen av själva huset och särskilt dess övre del (vind eller vind, och ibland deras frånvaro);
  • nederbördens intensitet och dess fördelning efter årstider;
  • vindlast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Befäst

Ett sådant taksystem används huvudsakligen när man bär bärande väggar inuti en byggnad. Installationen är relativt enkel, eftersom ju fler stödpunkter, desto enklare installation. Mängden material som används är relativt liten (jämfört med andra typer) . Stödpunkten är skate board. Allt vilar på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att system med icke-trycklager har tre särskilda typer:

  • med fixering av de övre delarna av spärren på åsen (glidande) stödpunkter och med ett snitt i botten i Mauerlat (ytterligare förstärkning - fästen eller tråd);
  • med underskärning uppifrån i en given vinkel (sammanfogning sker på grund av stålplåtar);
  • en styv anslutning upptill, gjord genom stängerna eller en bearbetad horisontell bräda (åsbalkarna kläms mellan spärren som är anslutna i en vinkel själva).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland görs skiktade spärrar med ett distanssystem. Den nedre kanten är ordentligt fastsatt på Mauerlat.

De resulterande sidolasterna korrigeras genom att lägga till hängslen och hängslen.

Strängt talat, detta är den så kallade komplexa versionen, inte rent skiktad … Den innehåller några av funktionerna i hängande system.

Bild
Bild

Hängande

Denna metod används vanligtvis om det inte finns några kapitaldelar i huset som kan användas som stöd . Samtidigt är avståndet mellan de bärande sidokonstruktionerna minst 6 m, och ibland till och med mer än 11 m. Att luta takkonstruktionen på de bärande väggarna är inte den sämsta lösningen, men en kraftfull distanslast visas.

Införandet av puffar eller tvärstänger hjälper till att minska stressen något . De kan fästas när som helst, oavsett höjden på spärrenheterna. Oftast används en bräda med en sektion på 5x20 cm, men det är fortfarande mer korrekt att utgå från en individuell beräkning för ett specifikt projekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Takar av denna typ har bara en förankringspunkt. Oftast väljs hon som skridskoåkare . Dessutom används ett glidstöd, det vill säga en Mauerlat. Denna lösning är typisk för timmerhus som är benägna att krympa. Ett försök att använda stela strukturer kommer oundvikligen att resultera i endast förstörelse och försvagning av ligamenten med några märkbara temperaturfluktuationer.

Spärrenas struktur varierar flexibelt beroende på taktyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

I versionen med en lutning vilar taket på en liten struktur på takbjälkar som stöds av den främre väggen och väggen motsatt den . Lutningen bildas på grund av skillnaden i höjden på dessa väggar. Men när avståndet överstiger 6 m är en sådan lösning oacceptabel. I det här fallet måste du använda kvarhållande inlägg; på lika höga tegelväggar placeras ofta stödkonstruktioner, helt gjorda av timmer eller stockar.

Bild
Bild

Vid en lång paus inkluderar systemet:

  • fjäderben;
  • ben och ställningar som håller dem;
  • skridskor;
  • mauerlat;
  • ligg ner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det antas att spärren stöds på ett par bärande väggar. Viktigt: dessa väggar måste ha samma höjd . Ett par rektangulära sluttningar kan representera en triangel med olika eller identiska sidor. Skillnaden i sidor är bra genom att det ger enkel snösmältning från ena sidan av taket. Oftast är detta leeward -området; pedimenten är mantlade med brädor eller klädda med tegel så att de visuellt fortsätter väggen.

För ett tak med flera gavlar behöver du takbjälkar med hög hållfasthet och bärförmåga . Det antas omedelbart vid beräkning att det kommer att utsättas för extrema påverkan, inklusive en nästan orkanvind. Skridskan är högt placerad - detta beaktas också vid planering.

Bild
Bild
Bild
Bild

I huvudbyggnaderna med ett tak med flera gavlar är basens skiktade struktur att föredra, i de extra - den hängande versionen.

Det attraktiva höfttaket innebär också ett antal utmaningar när man monterar takbjälkar . Beräkningen av tvärsnitt, igen, förutsägbart, måste utföras mycket noggrant. Benens botten kan vila på balkarna eller komma i kontakt med Mauerlat. För ett gäng hörn och extrema delar av åsbjälken är det nödvändigt att använda diagonala spärrekomponenter. Höftplanens bildning uppnås med hjälp av de så kallade servetterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För takkonstruktioner med halv höft kan både skiktade och upphängda stödkonstruktioner användas säkert . Monterade versioner är nödvändigtvis fästa på huvudstödet och hjälpstödet. Takstolarna är formade som bokstaven A eller en likbent triangel. Om ramperna är relativt korta kan sidokörningar undvikas. Men hängslen, sängar och tvärstänger, andra hjälpelement måste användas utan att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt arrangemanget av spärren under dalen. Placera dem korrekt och tydligt där endast när balkarna formas.

En stumförband eller ändarnas konvergens i en vinkel betyder behovet av ytterligare beräkningar för denna speciella nod. Ett överlappningsschema hjälper till att förenkla tydligheten i anslutningen av noder . Svarven vid korsningen bildas på ett strikt kontinuerligt sätt och ger nödvändigtvis också vattentätning.

I vissa fall kompletteras taket med ett eller flera burspråk . Spärrens uppläggning har då också sina egna egenskaper. 3 centrala mellanliggande spärrar är fästa vid varje hörn av åsbalk. Hörn - de är också sneda - komponenter finns i ramens hörndelar. Så kallade mellanprodukter placeras mellan de centrala noderna.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

I privata bostadshus används huvudsakligen trussystem av trä. Strukturer baserade på metallblock efterfrågas främst med en betydande mängd spann och med kraftiga takbelastningar . Detta är snarare en egenskap hos en produktionsanläggning. Kostnaden för metallkonstruktioner är ganska hög, men när det gäller tillförlitlighet överträffar de kraftigt sina trämotstycken. Oftast tas kanaler som grund.

Forsränningskomplex av trä utförs vanligtvis på basis av kantade brädor med en sektion på 15x5 eller 20x5 cm.

Bild
Bild

Anledningen till deras popularitet är deras kostnadseffektivitet och enkel produktion . I vissa fall tas stockar som produceras av stammar med ett tvärsnitt på 10 till 20 cm som grund (trädet förrengörs och bearbetas). Av styrka används ibland även limmade laminerade träbjälkar, som i planen liknar en rektangel eller kvadrat - en sådan struktur förenklar läggningen på lådan.

Bild
Bild

Beräkning av de sammanlagda lasterna

Med en sådan beräkning måste du först bestämma massan av alla material som används - för var och en av dem räknas det om per 1 kvm. m. Ta hänsyn till:

  • heminredning;
  • själva takbjälkarna;
  • isolerande delar;
  • isolering från vatten, vind och vattenånga;
  • svarvar och motgitterstrukturer;
  • takbeläggningar.
Bild
Bild

Det rekommenderas att lägga till ytterligare 10% . Då är inte ens en oväntad förändring eller överskott av rent takbelastning dödlig för taksystemet. Snö, regn och vindeffekter beräknas enligt de standarder som ställts för en specifik region. Det blir inget dåligt om du lägger till ytterligare 10-15% till dessa indikatorer. Ett professionellt tillvägagångssätt kräver också uppmärksamhet på den belastning som uppstår vid regelbundet underhåll av tak, kommunikations- och kommunikationssystem installerade på dem och annan infrastruktur.

Bild
Bild

Ytterligare element

I beskrivningarna av takets placering nämns ibland användningen av fästarmerade hörn 100x100 . Men erfarna snickare och takläggare använder aldrig denna metod, eftersom sådana stöd är uppriktigt sagt opålitliga och opraktiska. Ett riktigt professionellt tillvägagångssätt är att använda speciella häftklamrar. De har använts i många decennier, och trots alla de senaste tekniska lösningarna är ett sådant steg fullt berättigat på 2000 -talet.

I vissa fall används metallpinnar . Det betyder att metallförstärkningar inte kan undvikas. Vissa hantverkare föredrar galvaniserade metallspiklister. Tänder som är cirka 0,8 cm höga är deras främsta kännetecken. Nagellister är mycket pålitliga och praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

När du anordnar taksystem med egna händer är det mycket viktigt att korrekt bestämma parametrarna för de material som används.

Brädornas storlek är kritisk. Du kan inte använda en bräda mindre än 5x15 cm.

Stora sträckor kräver ännu mer massiva element. För små uthus är tjockleken på 3,5 cm ganska värdig; när det gäller bostadshus måste du styras av minst 5 cm.

Krav (om och loggar):

  • för 1 m - högst tre knop;
  • torkning av hög kvalitet (upp till en fukthalt på 18% och lägre);
  • otillåtlighet för genomgående sprickor.
Bild
Bild

Förlängning

Den maximala längden på lämpliga plankor är inte alltid tillräcklig. Och det är inte särskilt bekvämt att använda mycket stora ämnen. Lösningen är följande: ta kortare produkter och anslut dem försiktigt längs varandras längd. Detta tillvägagångssätt tillåter också användning av många brädor med en längd på 3-5 m, som finns kvar under byggandet som avfall. För att göra detta, ansök:

  • snett snitt;
  • rumpfog;
  • överlappande led.
Bild
Bild

Hur filar man?

Tekniken beror främst på vinkeln och dimensionerna på strukturen som bildas. Spärrenas längd beräknas med hjälp av Pythagoras sats . En triangel bildas från trädet med samma vinkel som strukturerna kommer att arkiveras. Homogen sågning ska utföras uteslutande enligt mallen. Märkningen utförs direkt på taket, och inte på marken; Skär inte för djupt, eftersom detta påverkar systemets styrka negativt.

Bild
Bild

Fastsättning

Om du behöver montera spärren på ett sluttande tak, installeras de vanligtvis på bärande väggar. Denna väg minskar konsumtionen av virke.

Viktigt: den bärande väggen i detta fall bör placeras på takets nivå. Annars är en sådan installation inte möjlig.

Ett mer traditionellt tillvägagångssätt är att designa fackverket i form av en triangel som innehåller stolpar och balkar; alla gårdar kan förmonteras på marken enligt en mall.

Bild
Bild

Fästning av spärrkomplex görs enligt olika scheman:

  • med Mauerlats;
  • på balkar (som de också säger, på golvet - eller, mer professionellt, med stöd på golvbjälkarna);
  • med hjälp av puffar;
  • genom att ansluta till den övre kronan (om timmerstugor är konstruerade av balkar);
  • toppband (vid användning av ramteknik).
Bild
Bild

Det kan inte antas att endast ett eller två alternativ kan placeras korrekt. Faktum är att du måste anpassa dig till den specifika situationen. Fördjupningarna i Mauerlat behöver inte alltid göras. Det är lämpligt att göra ett snitt i hårt trä. Men barrträdet låter dig vägra ett sådant steg.

För att installera strukturen korrekt måste du klippa ut kontakterna i spärrbenen:

  • på grund av en tand med betoning (om monteringsvinkeln är mer än 35 grader);
  • med 2 tänder (om ett sluttande tak är installerat);
  • i stopp - med eller utan spikar.
Bild
Bild

Att stödja golvbjälkarna innebär kraftfulla, exakta laster . Denna lösning är mest typisk för trähus. Trycket sprids med en Mauerlat, som är gjord på basis av en tjock (cirka 15x15 cm) bar. Bjälkarna måste läggas ut på samma Mauerlat och ordentligt fixeras.

Spärbenen är fästa på balkarna för att öka arean på vindarna eller för att lossa spärren själva.

Bild
Bild

Det enklaste sättet är installation med speciella fästelement . Benet skärs från änden i en vinkel. Vinkelvärdet är detsamma som rampens lutning. En sådan lösning kommer att ge en betydande ökning av stödområdet under foten. Tandade plattor hamras in i rumpansektionerna och perforerade plattor placeras ovanpå samma platser.

Ibland görs anslutningen till väggen med stag . Att lägga till dem ändrar typen: det fanns en balk med ett spännvidd, och efter införandet av stödet delas den i två spänn. Överlappning med en balk blir möjlig på ett avstånd av upp till 14 m. Samtidigt reduceras spärrens diameter. Observera: fjäderbenen måste dockas med spärren strikt för att utesluta ett skift.

Bild
Bild

När du upprättar en arbetsplan för installation av takbjälkar för ett fyrkantigt tak måste du komma ihåg att komplext och långt arbete kommer att behövas . Höftversionen implicerar utformningen av det centrala segmentet enligt samma system som för gaveltaket. Att lyfta den monterade gården är möjlig antingen med ett stort team (minst 3-4 personer) eller med hjälp av en kran. I områden där höfter är utrustade behövs diagonala spärrar, vilket nödvändigtvis kräver förstärkning, eftersom belastningen på dem är 50% högre än på närliggande element.

Huvudnoderna för både skiktade och hängande spärrar måste ha de mest pålitliga anslutningarna . Ur teknisk synvinkel är dessa anslutningar också noder. På långa gångar måste bärande delar placerade under spärren användas. De är särskilt viktiga i lagerformat.

Bild
Bild

Böjningar kan endast trimmas om underskärningen är mindre än stöddiametern; om detta krav inte kan uppfyllas är det nödvändigt att bygga upp strukturen med takspån.

När du installerar spärrkomplex för ett lusthus är det också nödvändigt att noggrant upprätthålla avståndet mellan de enskilda delarna av strukturen enligt projektet, som i arrangemanget av bostadshus . Även de enklaste visuella metoderna kräver att ritningarna följs. Oftast utförs arrangemanget enligt lean-to-metoden, vilket har visat sig många gånger. Det är lämpligt att borra hål för fastsättning i trä i förväg för att utesluta sprickbildning när spikar körs in i stolparnas ändar. Om taket på pergolan är horisontellt bör spärren ha ett långt överhäng eller placeras i par.

Bild
Bild

Avtagbara modeller förlänger vinden. Stödet kommer att ligga på balkarna på övervåningen. När man bygger ett tak med en gök är det nödvändigt att ta bort fler takbjälkar på sluttningen, desto större är den . Det enklaste sättet att göra detta är på en gavelversion. Och, naturligtvis, bör allt sättas strikt efter nivån; det är användbart att prova på strukturer under installationen innan du fäster dem helt - för att undvika misstag.

Bild
Bild

Uppvärmning

Anslutningen till stocken är vanligtvis försedd med en tvärstång. Själva tvärstången bör placeras så lågt som möjligt i förhållande till åsen. Reglerna för själva isoleringen:

  • isolera med strikt ett material;
  • från rummets sida bör isoleringen vara tätare;
  • när de väljer en metod styrs de av konstruktionens särdrag och väderets särdrag;
  • om möjligt är det nödvändigt att isolera från insidan så att det är mindre beroende av vädret;
  • takben bör vara 3-5 cm bredare än isoleringen.
Bild
Bild

Tips

Oftast rekommenderas att behandla trä med alkydemalj. När man väljer andra antiseptika bör man vara intresserad av antiseptiska egenskaper. Om möjligt bör virket blötläggas i förväg i den valda kompositionen. Beläggningarna appliceras i lager med en halvtimmes intervall . För din information: inte alla antiseptika är avsedda för träfuktighet som överstiger 20%.

Rekommenderad: