Hur Skärs Spärren I Rätt Vinkel? Hur Gör Man Sågar Av önskad Storlek På Ett Lutande Och Annat Tak? Djup Och Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skärs Spärren I Rätt Vinkel? Hur Gör Man Sågar Av önskad Storlek På Ett Lutande Och Annat Tak? Djup Och Beräkning

Video: Hur Skärs Spärren I Rätt Vinkel? Hur Gör Man Sågar Av önskad Storlek På Ett Lutande Och Annat Tak? Djup Och Beräkning
Video: Såga rakt och såga snett 2024, Maj
Hur Skärs Spärren I Rätt Vinkel? Hur Gör Man Sågar Av önskad Storlek På Ett Lutande Och Annat Tak? Djup Och Beräkning
Hur Skärs Spärren I Rätt Vinkel? Hur Gör Man Sågar Av önskad Storlek På Ett Lutande Och Annat Tak? Djup Och Beräkning
Anonim

Att klippa spärren i rätt vinkel är att placera dem på ett sådant sätt att de kommer att hållas säkert i mer än ett decennium i framtiden . Vinkeln att fila spärren är inte mindre viktig parameter, liksom metoden för att fästa dem, metoderna för att montera vinden och taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Takets styrka och tillförlitlighet är en faktor som inte bara beror på spärrens korrekthet. Det finns några regler att tänka på.

  1. Trä- och stålfästen måste vara av hög kvalitet . Även när snittet görs i rätt vinkel och enligt standardavstånden mellan kanterna, avfasningarna och märkena från vilka befälhavaren trycker av kan själva stången spricka och / eller böjas vid normal belastning. Spara på kvalitetsnivå är oacceptabelt - spärren är, tillsammans med Mauerlat och rekvisita, de bärande elementen på vilka svarv, vattentätning och takläggning kommer att ligga. Vikten av fästelement och dynamiska påverkan beaktas också (mästare som betjänar taket och deras verktyg, vind, regn, snö, hagel och mycket mer). Helst är takbjälkarna konstruerade för maximal belastning - den innehåller ett halvmeter lager packad snö som täcker takplåtarna.

  2. Stopppunkter och områden vid anslutning av spärren till Mauerlat bör inte ha sprickor , flis, slipning av träfibrer, knop.
  3. När du påbörjar takarbete, ring andra personer för hjälp (kontakta till exempel ett företag som specialiserat sig på takarbete) . Att byta spärr och läktar är en seriös affär: även med enheter som gör det lättare att till exempel lyfta nya brädor och balkar är det osannolikt att ägaren ensam klarar av det arbete som han själv anförtros snabbt och effektivt. Detta gäller för både tak med en eller flera tak på ett privat hus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till dessa rekommendationer kommer ägaren att börja takläggningsarbeten - i det här fallet sågar spärren i önskad vinkel.

Hur filar man rätt?

Även när taket är annorlunda - istället för kakel och skiffer, används wellpapp, metallplatta eller cellulärt polykarbonat, det viktigaste arbetet, det vill säga arrangemanget av Mauerlat, mellanlager och spärrar, är oförändrad i iscensättning, teknik och metod för utförande . För att fila spärren i önskad vinkel bestäms beräkningssekvensen av strukturens initiala dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel, följande parametrar: låt husets längd vara 480 cm, bredd - 240 cm (yttre dimensioner)

  1. Spärrenas längd beräknas enligt Pythagoras sats: benen är ett vindsloftsgolv i mitten, över vilket det framtida takets ås ligger och höjden på åsen stöder. Hypotenuse - spärrenas längd utan att ta hänsyn till hängningen av den nedre änden bortom väggarnas yttre omkrets.
  2. För ett gaveltak delas konstruktionens längd i två - i det här fallet är hälften 240 cm … Med hjälp av en vinkelmätare mäts önskad lutningsvinkel på ritningen. För fyrkantiga tak används separata ritningar, med hänsyn tagen till sidoslutningarnas vinkel: den mäts också med samma vinkelmätare och konstruktionens bredd delas också i två - i detta fall är den 120 cm.
  3. I detta fall mäts 2163 cm från den motsatta linjen - efter mätning av önskad vinkel . På andra sidan den föreslagna lutningen dras motsatt taklutningslinje.
  4. 2400 cm mäts i mitten - och en extra sida ritas … En triangel bildas som representerar taklutningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter beräkning av spärrens längd sågas timret eller brädan enligt ritningen. De viks upp och ner innan sågning. Brädorna går upp. Efter deras preliminära installation fixeras de längs kanterna med hjälp av remsor. Spärrhörnet skärs på ett visst sätt.

  1. Gör en triangel med den vinkel där spärren skärs . Den kan förframställas av en tunnväggig profil av aluminium eller stål.
  2. Installera denna triangel på spärrens sida - och rita en kantad kontur med en konstruktionsmarkör eller penna, under vilken spärren är sågade.
  3. Såg hörnet på Mauerlat enligt den skisserade konturen.

Upprepa det sista steget för alla platser där spärren är installerade, rikta in dem så att de passar in i snittet längs konturen. Montera och säkra spärrsystemet.

Bild
Bild

Klippning av sätet

Efter att ha gjort beräkningen är det inte tillräckligt att bara vägledas av allmänna råd. Det andra steget efter räkningen är att minska fotavtrycket . Nedan, på byggarbetsplatsen framför själva byggnaden, är det svårt att snabbt göra en perfekt, högkvalitativ spärskärning i en viss vinkel. Orsakerna - från den obekväma platsen för Mauerlat till bristen på noggrannhet när man skär ner. I praktiken kan spärrens lutningsvinkel förändras markant. Spärren måste vara på samma linjer . Samma snitt utförs endast enligt mallen. Men när Mauerlat lutar något åt sidan beräknas varje takstol individuellt. Skärdjupet ska inte vara för stort - spärrsystemets styrka kommer att drabbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förenar takbjälkarna markerar du de punkter där de första gränsar till Mauerlat och ritar raka linjer vinkelrätt mot den befintliga linjen. Bestäm vinklarna för de vertikala och horisontella skårledarna.

Och här är hur mallen för spärren är gjord

  1. Fäst arbetsstycket på en av sidorna på Mauerlat, utan att ändra lutningsvinkeln för det framtida taket . I det här fallet, mittemot hörnet, bör skärningspunkten för de nyss dragna linjerna vara.
  2. Markera hur linjerna i den resulterande triangeln ligger, och klipp ut mallen från den .

Efter att du har gjort mallen, kontrollera hur exakt den är jämfört med de förväntade linjerna på spärren som sågas. Se till att Mauerlat ligger i linje med toppen av väggarna längs hela dess längd. Om korsningen bryts, förstärka den där det är möjligt: avvikelser på i genomsnitt 2,5 mm är tillåtna.

Bild
Bild

Fäst mallen på spärren och markera de linjer och punkter som ska markeras. Spärren av spärren utförs på samma avstånd från åsen. Det första snittet görs över träskikten på brädet eller virket. Mästarens uppmärksamhet är nyckeln till att observera de skisserade gränserna . I avsaknad av erfarenhet i detta skede är det bättre att använda ytterligare verktyg som minskar avslag och eliminerar kostnaden för ommontering.

Det andra snittet kan göras med en elektrisk såg eller ett hack med en yxa. Innan du hackar, kontrollera om yxan är vässad nog - en tandad punkt kan leda till ett mer trasigt snitt och flisning längs kanterna på den hackade kanalen. Mästaren i detta skede har påtaglig fysisk styrka och en viss skicklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera att skårorna matchar mönstret - korrigera dem om det finns avvikelser. Spärren är redo att installeras på sin vanliga plats. Efter installationen sparas spärren och nästa placeras osv.

Underbud för direktfog med Mauerlat

Rumpfog är ett märkbart enklare sätt än att klippa ett säte. För att säkerställa en sådan anslutning väljer befälhavaren skärpunkten och lutningsvinkeln för sågen. I teorin skulle dessa åtgärder reduceras till kunskap från geometrikursen, så att du kan beräkna den önskade vinkeln. Här gör vi följande:

  1. vi delar avståndet från åsen till kanten av väggen med spärlängden, det resulterande värdet är cosinus för lutningsvinkeln;
  2. beräkna invers cosinus för detta värde.
Bild
Bild

För att överföra den erhållna vinkeln till taket använder vi en geringssåg eller en fyrkant. I avsaknad av en kvadrat använder vi en mall. Dess produktion går ut på följande:

  1. på ett plywoodskiva eller spånskiva, markera en punkt på ett avstånd av 50 cm längs arkets nedre kant;
  2. beräkna tangentens vinkel och beräkna produkten av de två.

Det är önskvärt att omvandla alla värden i centimeter till meter . Den andra sidan av den rätvinkliga triangeln har hittats. Markera linjer och punkter på arbetsstycket, få önskad vinkel - och klipp ut mallen. Använd mallen, fila och montera spärren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den praktiska metoden kräver inte ett överflöd av preliminära beräkningar. Spärrens mått markeras när den fästs i sin råa form på platsen för dess infästning. För att göra detta, följ en serie steg.

  1. Exponera virket så att dess nedre ände är i linje med Mauerlat på ett visst sätt.
  2. Rita en horisontell linje från hörnet till botten av spärren . Se till att denna del är strikt parallell med väggens överkant. Om spärren eller brädan är placerad på änden (vertikalt) blir den dragna linjen diagonal.
  3. Gör ett snitt längs linjen, installera spärren . Upprepa dessa steg för andra takbjälkar. Efter installation av spärrarna installeras en frontplatta på båda sidor av huset.

Applicera resten av virket som en mall - platsen för snittet ska vara jämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag montera utan snitt?

Fixering av spärrar utan preliminär sågning utförs med en hård eller glidande metod … Glidmetoden ger en av ändarna på spärrsystemet en viss grad av frihet. Styv - ger fullständig förankring av spärren utan möjlighet till temperaturskift.

Spärrens glidfäste till resten av takfoten görs också på öppna och stängda sätt. Den slutna metoden innebär användning av ett hörn med ett ögla i form av en slits. Hörnet är fixerat på Mauerlat, och en stålkomponent med hål sätts in i spåret. Med hjälp av dessa hål är hörnet fixerat på taket. Den kan röra sig och befria väggen från deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen metod - när delen inte passar in i öglan. Hörnet är fixerat på Mauerlat, och dess övre del böjer sig nedåt - under anslutningen.

Spärrenas styva fäste har flera sätt … På ett tak med flera tak är spärren fixerade med hörn eller LK-bitar. LK -delar är lämpliga för alla takstänger, de är gjorda av 3 mm stål, vilket gör att du kan greppa tag i takelementen. För spännfria anslutningar används hörn som skiljer sig från de som används i spetsen-flänsar är utformade för kraftfullare självgängande skruvar, ett större antal av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En förseglad nod används också i fullständig frånvaro av en Mauerlat . - golvbalkar används istället. Antalet parade takbjälkar i ett gaveltak är lika med antalet dessa balkar. Denna metod är bra för helt träbyggnader, uppförda från en stock eller bar.

Rekommenderad: