Diskhyllare För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hiller Enligt En Ritning Med Egna Händer? Avsluta Kullaren Till önskad Storlek

Innehållsförteckning:

Video: Diskhyllare För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hiller Enligt En Ritning Med Egna Händer? Avsluta Kullaren Till önskad Storlek

Video: Diskhyllare För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hiller Enligt En Ritning Med Egna Händer? Avsluta Kullaren Till önskad Storlek
Video: A Bowl Of Peanut Oil Catches 7 Mice In 1 Night - Motion Camera Footage 2024, Mars
Diskhyllare För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hiller Enligt En Ritning Med Egna Händer? Avsluta Kullaren Till önskad Storlek
Diskhyllare För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hiller Enligt En Ritning Med Egna Händer? Avsluta Kullaren Till önskad Storlek
Anonim

En skivhållare för en bakomliggande traktor kännetecknas av individuella egenskaper. Designen är enkel för egen tillverkning. Trädgårdsmästare visar ett intresse för hemlagade produkter, eftersom de kan förenkla det hårda jordbruksarbetet i samband med bearbetning av vissa grödor.

Bild
Bild

Beskrivning

Idag är medlen för småskalig mekanisering utbredda. För jordbruksarbete används oftare en skivhylla för en bakomgående traktor. Utåt ser det ut som en ram på två hjul med skivor fästa vid den. Med enheten kan du odla jorden både före sådd och efter skörd.

Under tillväxten av plantor används denna enhet för att bearbeta gångarna med växter. Skivryggare är lämpliga för trädgårdsutrustning med två framåtväxlar. Enheten är sammanställd med både en walk-behind traktor och en kultivator. Det finns också manuella alternativ för detta trädgårdsverktyg.

Bild
Bild

Svårigheten med en tallrikshyllare är behovet av att ställa in ett gap med önskad storlek. Mellan skivornas nedre bas är det lika med radavståndet. I detta fall måste spårbredden på motorfordonens hjul motsvara samma avstånd. För att skapa spår installeras skivorna lutande i förhållande till vertikalen. Skivhyllare klarar:

  • eliminering av ogräs;
  • arrangemang av en ås med jord, som skyddar knölarna från solens strålar (det är känt att på grund av grönsakens nära placering till ytan, dess utveckling hämmas);
  • förbättring av luftutbyte i jord, vilket utesluter fuktindunstning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Enhetens huvudkomponenter är:

  • T-formad axel;
  • skruvanslutningar som reglerar skivornas lutningsvinkel;
  • rack i mängden två bitar;
  • skivor i mängden två bitar.

De parade skivorna ska ligga i marken på ett givet djup med litet eller inget motstånd. De roterar i marken, exklusive mänskliga ansträngningar. Tack vare den justerade lutningsvinkeln och startvinkeln skapar delarna en ås. Det är vanligt att ställa in skivorna till ett värde som motsvarar radavståndet. Par skivor måste ha samma diameter och vikt. Detta är det enda sättet att uppnå jämnhet i åsen och enhetens smidiga drift. Den önskade profilen utjämnas av vinkeljusteringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den monterade kullaren ingår inte i standarduppsättningen med walk-behind traktorer och kultivatorer. Varorna säljs separat eller tillverkas internt. Den höga kostnaden för kullar tvingar människor till egen tillverkning. När du köper bör du vara uppmärksam på att kullaren överensstämmer med huvudenhetens kapacitet. Kostnaden för kullaren är förknippad med de olika material som används vid tillverkningen.

Kullaren kan installeras på en bakomliggande traktor med tvåväxlad backmotor och obligatorisk närvaro av ett kraftuttag. Det är underförstått att två växellådor styr hastigheten framåt. När du frågar säljare om deras tillgänglighet, var noga med att ta hänsyn till denna faktor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns två typer av diskhyllare på marknaden. De mest utbredda är produkter med en variabel bredd på den bearbetade remsan. Enheten är bekväm inte bara för bearbetning av potatis, utan även andra grödor, till exempel jordgubbar eller bönor. Tack vare den glidande konstruktionen ändras avståndet mellan skivorna för att passa den önskade fågbredden. Sådan utrustning används ofta tillsammans med tunga bakomliggande traktorer.

Enkla maskiner har en konstant arbetsbredd, som är 20-30 cm som standard . Hillerns enhet består av fästelement med skivor placerade på dem. På grund av förenklingen är designerna billigare. De är också lättare och kan därför hängas på lätta bakomgående traktorer och kultivatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten kan förbättras för behandling av flera rader samtidigt. Utrustningen kommer att kallas multi-row och är osannolikt att den är lämplig för små områden. Enheterna är populära bland trädgårdsmästare som har planterat åker på ett hektar eller mer.

Förutom tillbehör finns det manuella skivkullar . De är också effektiva i arbetet och billiga när det gäller kostnader. Handverktyg är hållbara och pålitliga, kompakta i storlek, enkla att använda. Verktyget kan användas både i små trädgårdar och på åkrar. Om enheten är utrustad med en vikt och en ratt, kommer kontrollen att vara tillgänglig för en operatör. Standard manuell konstruktion drivs av två personer, en trycker på redskapet och den andra drar.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

All utrustning är lättare att tillverka om det finns en motsvarande ritning med angivna dimensioner. Verktygstillverkningsalgoritmen krävs först:

  • rita teckningar på papper;
  • gör en mall i full storlek, enligt vilken ståldelar sedan kommer att skäras ut;
  • böj skivornas ämnen längs nivån tills de parallella linjerna i radien nås;
  • organisera svetsarbete med en apparat med lämplig effekt för den metall som används;
  • rengör svetskanterna med smör;
  • fäst ställen och spännen med bultar;
  • svetsstrukturelement;
  • justera skivornas position.

Den erforderliga ståltjockleken för skivorna är 2-3 mm. Avståndet mellan elementen kan variera från 35 till 70 cm. Racken och fästena är gjorda av vanliga vattenledningar med en diameter på upp till 20 mm och en ståltjocklek på cirka 2 mm.

Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

Som skivor är det tillåtet att använda vanliga lock från köksredskap med en diameter på 40 till 60 cm. Dessa parametrar väljs experimentellt och är associerade med kraftdragningen hos den bakomliggande traktorn. För tung apparat, enheten får helt enkelt inte dras. Kopplingarnas element kommer att ersättas av ett ihåligt rör med en diameter på minst en tum, med en meterstorlek.

Dragkraften tilldelas av ett 3⁄4-tums ihåligt rör . För koppel måste du välja T-formade stålprodukter. Justerbara adaptrar är användbara för koppling av skivelement. Bultar kommer att spela rollen som fästelement. Elementen är fastsatta med svetsade sömmar, böjda med en turboböjning eller med en gaslampa. Om konstruktionen är gjord för en bakomliggande traktor, bör en fäste tillhandahållas. Handverktyg behöver bekväma grepp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Det är möjligt att göra en hiller för de populära motorblocken "Ugra", "Vitryssland 09N-02", "Motor Sich" enligt samma princip. Huvudaxlarna på vilka skivorna hänger är anpassade till parametrarna för den bakomliggande traktorn. Delar ansluts genom svetsning. Huvudvillkoret för skivorna är ett symmetriskt arrangemang. Båda elementen är monterade i en vinkel, och det bästa anslutningsalternativet skulle vara en justerbar med en adapter. Hållarelementen böjs med en turbobender och svetsas sedan till axeln. Fästdonens tillförlitlighet måste kontrolleras och svetsens kanter måste rengöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elementen är fästa på axeln med bokstaven T. Den monterade strukturen installeras på den bakomliggande traktorn med hjälp av en konsol. Proppen kan sättas in i profilröret och tryckas fast. Kullaren färdigställs innan han planterar potatis. Detta gör att du kan eliminera brister i tid och inte förstöra skörden.

Det är lämpligt att utföra försöksarbete på ett tomt område. Så det är mer bekvämt att kontrollera profilen för den resulterande åsen, för att uppskatta fångstbredden, parametrarna för att begrava mekanismerna.

Bild
Bild

Under arbetets gång kan du ställa in den optimala hastigheten som matchar kraften hos din bakomliggande traktor . Handgjorda mekanismer tillåter inte bara att spara på redskap för den bakomliggande traktorn, utan också för att underlätta manuellt arbete. Även om det inte finns någon enhet med kraftenhet på gården. En självtillverkad manuell skivhyllare kommer att vara en bra hjälpare, dessutom kommer det att spara pengar på inköp av utrustning.

Bild
Bild

hopsättning

Grundelementen i den manuella skivfräsaren förblir desamma. Monteringen av produkten är lättare, eftersom de två skivorna i styrstycket är anslutna till varandra genom en konventionell hylsa eller genom svetsning genom ett rör, vilket kommer att fungera som en bygel. Manuella modeller innebär inte justering av anslutningsvinkeln, därför är det möjligt att arbeta med dem längs radavstånd med ett standardavstånd. Skivornas fria rotation runt axeln kommer att underlättas av navet. På grund av rotationen kommer verktyget lätt in även i tung, tät jord.

Element med skivor är anslutna till en balk, för vilken en svetsmaskin är användbar . Ankarbultar kan väljas som kontakter. Sådana fästelement gör det enkelt att demontera trädgårdsverktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett handtag är användbart för att styra enheten. Som kan du välja ett styr från en gammal cykel eller annan liknande inventarier. Den är fixerad på balken och i linje med höjden på den person som kommer att styra kullaren.

Förresten kan hjul från en gammal cykel också anpassas till en manuell rorkult . Fäst på ramen på framsidan kommer att avsevärt minska förarens stress. Vissa hantverkare använder också en cykelram i monteringen och installerar hillerskivor istället för pedaler. Ratten och ett hjul finns kvar i designen.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Arbetsordningen, fastställd i fabriksanordningens tekniska pass, förutsätter en obligatorisk kontroll av de roterande elementens anslutningar och fixering av axlarna. Det bör inte finnas några främmande föremål i det behandlade området. Det är viktigt att vara försiktig när du manövrerar maskinen. För att undvika skador från vassa hörn är det viktigt att hålla ett säkert avstånd. Speciella handskar hjälper dig att skydda dina händer mot oavsiktliga nedskärningar.

Justeringen av hiller görs beroende på markens egenskaper . Om det är torrt rekommenderas det att öka värdet något mellan skivorna något. Om marken är blöt minskar avståndet. Om parametrarna är felaktigt inställda finns det risk för skador på toppar och knölar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hilling rekommenderas på morgonen eller kvällen. Det ogräs som skärs av skivorna är vanligtvis kvar i gångarna. Det kommer att skydda jorden från att torka ut i värmen, bibehålla ett optimalt mikroklimat.

För att använda redskap i kombination med en bakomliggande traktor krävs också vissa färdigheter. Till exempel, för att installera en hemlagad hiller, måste du använda en konsol i ett fäste till enheten, men utan en balk. En handgjord hemmagjord enhet kan vara för tung för en bakomliggande traktor, därför måste hjulen vara ihopkopplade under kullningsprocessen, annars glider enheten. För bästa effektivitet av verktyget är det nödvändigt att plantera potatisen i rätt rader, med lika avstånd.

Rekommenderad: