Taktakspärrsystem (46 Bilder): Ritningar Och Typer Av Takbjälkar För Ett Sluttande Tak. Hur Installerar Man Det Själv Enligt Instruktionerna?

Innehållsförteckning:

Video: Taktakspärrsystem (46 Bilder): Ritningar Och Typer Av Takbjälkar För Ett Sluttande Tak. Hur Installerar Man Det Själv Enligt Instruktionerna?

Video: Taktakspärrsystem (46 Bilder): Ritningar Och Typer Av Takbjälkar För Ett Sluttande Tak. Hur Installerar Man Det Själv Enligt Instruktionerna?
Video: Bygga Takstolar Själv - Ladda ner beskrivning 2024, Maj
Taktakspärrsystem (46 Bilder): Ritningar Och Typer Av Takbjälkar För Ett Sluttande Tak. Hur Installerar Man Det Själv Enligt Instruktionerna?
Taktakspärrsystem (46 Bilder): Ritningar Och Typer Av Takbjälkar För Ett Sluttande Tak. Hur Installerar Man Det Själv Enligt Instruktionerna?
Anonim

Beräkning och installation av taksystemet är något nästan inget hus kan klara sig utan. Du kan naturligtvis göra taket plant, med en enda lutningsvinkel på bara en grad - om bara vattnet skulle rinna ner. Men när du ordnar en vind eller vind, kan du inte klara dig utan spärrar.

Bild
Bild

Särdrag

Ett gaveltak, i motsats till ett gaveltak, behöver en mer detaljerad beräkning, eftersom längs medellinjen (och inte bara) håller dessa sluttningar på varandra och avgränsar och balanserar lasten från sin verkliga vikt . Takkonstruktion-brädor, träbitar och individuella balkar i olika former och tvärsnittsytor. För installation används främst barrträd (till exempel tall) - till skillnad från lärk tål den betydligt högre belastningar. Denna balk med en sida på 15 cm (kvadratisk sektion) läggs längs var och en av konstruktionens bärande väggar. Fästning uppnås med ankare, stavar med "självgängande" gängor och dubbar med en diameter på 16 mm eller mer. Detta är Mauerlat - det överför en enhetlig last från takbjälkarna till byggnadens väggar.

Det är omöjligt att installera gaveltakstolpar direkt på väggar - särskilt på skumblock, gassilikat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga element

Rafterben - rektangulär stång … Snittstorlekar - från 15x10 cm. Det är grunden för en triangulär -diagonal struktur som tar på sig vind- och snöbelastning. Spärbjälkarnas steg under wellpappet eller metallplattan är högst 1, 2 m. Det rekommenderas att placera dem inte mer än 60 cm från varandra - den extrema belastningen från ett kraftigt vägt tak kan leda väggarna till för tidig sprickbildning. Detta gäller lika mycket för huvudbyggnaderna och deras tillbyggnader som senare uppfördes på området bredvid huset.

Horisontella och vertikala valv (tvärbalkar) används för ytterligare förstärkning. Till skillnad från sluttande tak utan ås, krävs det. De horisontella skyddar var och en av trianglarna från att svänga och försvagas, skeva taket, sänkning av åsen och de vertikala är inte bara väggar för vinden-vinden, utan fungerar också som ytterligare förstyvningar för att förhindra vertikal nedsättning av taket. Både de och andra tvärstänger är nödvändiga. När det gäller ett vindhus är de vertikala distanserna extremt korta - inte en och en halv, utan bara en halv meter hög.

Varken en gavel eller ett fyrtak kan klara sig utan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom triangulära distanser placerade i alla tre hörnen används så kallade horisontella tvärstänger . De fungerar som balkar och grunden för taket och vindsgolvet, samtidigt som de förhindrar att triangeln i var och en av spärkonstruktionerna, som är åtskilda från varandra, kryper i olika riktningar. De håller också lasten av vertikala balkar, som överför den från taknocken till husets väggar och till taket och vinden. Materialet i denna bas - en balk på 15x15 cm - är samma som för Mauerlat, men det är tillåtet att använda dess reducerade version - 10x15.

Slutligen löper den längsgående distansen (horisontell stång) för taknocken parallellt med dess ytterdäck. Den förbinder takbjälkarna längs det övre hörnet och hindrar dem från att sprida sig till sidorna, som ett dragspel. Det kan finnas tre av dessa distanser - en till på varje sida.

Som ett resultat bildar alla element på vinden och taket en pålitlig och solid grund.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svarven - den kan vara gjord av ett obrett bräda eller på vissa ställen till och med från en platta - håller dessutom spärretrianglarna ovanpå . Det tjänar dock redan mer för takets jämnhet, tillåter inte vattentätning att gå sönder. Det är också omöjligt att klara sig utan låda. För ett mjukat tak - till exempel baserat på ett bituminöst underliggande lager - monterat av metallplattor, används en kontinuerlig mantel av plywoodskivor.

Skridsko gaveltaket, liksom tvärbalkarna parallellt med det, är placerat strikt horisontellt. Det stänger skarven av metallplattor eller profilerade ark, som ligger på husets högsta punkt.

Hänga över skyddar väggarna från att bli blöta under regn. Det kommer dock inte att skydda samma väggar otillräckligt vid snedregn i kraftig sidvind. Det rekommenderas inte att överhänga mer än 40 cm. Om du behöver helt skydda en av väggarna från nederbörd, bygg en kapell bredvid den ansluten till taket.

Det korta överhänget kan dock förlängas om spärrbalkarnas längd inte var tillräcklig för samma 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer av takbjälkar

Takkonstruktioner är indelade i hängande (utanför väggarnas yttre omkrets) och skiktade … Både de och andra har funnit sin tillämpning i konstruktionen av trä- och monolitiska ramhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hängande

Hängande (avlägsna) strukturer är sådana deras användning rekommenderas med en takbredd på 6 m - det är detta avstånd som är optimalt . De är fästa vid åsskenan på ena sidan och på den bärande väggen på den andra. Samma krafter verkar på dem som på alla distansstrukturer. Denna funktion skiljer hängande takbjälkar från skiktade. De dras åt med trä- och metaldelar. Vid montering av klämdelar från undersidan tilldelas stödbalkarnas funktion.

Var noga med att säkra dessa band så tätt som möjligt, annars skadas väggarna från att falla av spärrens egen vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Befäst

Spärkonstruktionen är inte kritisk för avståndet mellan längre väggar … Detta uppnås genom installation av ett plankelement och stödjande tvärstänger. Sängen placeras parallellt med Mauerlat - en del av lasten från takmonteringen överförs till den. Spärren vilar på varandra vid takets högsta punkt och hålls på plats med stöd av vertikala balkar. Här motstår takbjälkarna bara böjning. Deras installation är mycket förenklad i jämförelse med hängande.

De behöver dock vertikala stolpar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Kombinerade spärrsystem används, när taket har en komplex form … För att skapa en stabil takbjälkstruktur beräknas var och en av sektionerna - i vissa fall - separat. Detta gör det möjligt att uppnå styrka och tillförlitlighet för tak, vind och tak i årtionden framöver. För ett timmerhus är det också de kombinerade spärkonstruktionerna som kan krävas - på helt träväggar, redan byggda av limmat eller massivt virke, krävs ingen Mauerlat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

För att beräkna var och en av elementen i ett komplext tak snabbare och mer effektivt, använd specialerbjudandet - konstruktion räknare online . De innehåller program för beräkning, där användarnas arbete utesluter alla möjliga fel som kan bli dödliga med felaktigt utvalda data. En färdig skiss - eller ritning - från vilken taksystemet är monterat kommer också att genereras automatiskt. Automatiserad räkning gör det möjligt att bestämma ett antal egenskaper:

  • taklutning;
  • antalet och sammansättningen av byggmaterial som ligger under taket;
  • antal och sammansättning av byggmaterial för svarvmantel;
  • byggmaterialets vikt och antal, typer, typer, strukturer;
  • takbjälkarnas längd och deras antal, brädans sektion och / eller virke;
  • takyta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots användningen av (halv) automatisk omräkning, specialister behöver fortfarande träning … Inte en enda räknare sparar hundra procent en felaktigt beräknad mängd material och strukturer från för tidig kollaps orsakad av otillräcklig kunskap om materialstyrka och bortse från fysiklagarna. Självberäkning - med hjälp av skisser och någon annans erfarenhet - även om det är möjligt, men ganska komplicerat och tar mycket tid. Bristande uppmärksamhet på vissa bagateller kommer att leda till ödesdigra konsekvenser - från reparationer till en fullständig omstrukturering av vinden och taket, eftersom okoordinerade laster hotar med sänkning och vikning av bärstöd av alla sorter, från vilka taket i taket är monterat.

Takets lutning bestäms av takets sammansättning och struktur, samt klimatet i ditt område. Så takets bredd bestäms av omkretsen av väggarna och deras placering på bottenplanet. Detta bestämmer till exempel höjden på vilken takryggen ligger.

Takets dimensioner, förutom klimat- och väderfunktioner, bestäms också av utbudet av byggmaterial som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av takloftsstrukturen beräknas främst i enlighet med det valda taksystemet … Virke används främst här. Innan du väljer mellan skiktade eller hängande takbjälkar, bestäm vilka spann du ska ha. För stora spann - mer än 1, 2 m - kan leda till deformation av strukturen. För att skydda mot hängande och hängande installerar hantverkare fixeringsdelar och ytterligare komponenter, vilket i slutändan ger en betydande styvhet till en stor vindsstruktur.

I enlighet med omkretsen, längden och bredden på basen (väggar, fundament) är det redan möjligt att beräkna takets bredd. För en exakt beräkning använder du Pythagoras sats, som är bekant för var och en av skolans geometrikurser: kvadraten på hypotenusans längd (takbjälken) är lika med summan av kvadraterna på benlängderna (tvärgående takbjälkar, delas i två, och höjden från deras mitt till takets ås). Som ett resultat är takets totala bredd lika med summan av värdena för huvudbredden (ovanför taket och väggarna) och den överhängande delen.

När du monterar strukturen med dina egna händer, behåll den absoluta jämlikheten för motsvarande avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mauerlat monteras från en stock eller balk med tillräcklig diameter för att klara den totala takbelastningen … Överhängen från takfoten är gjorda på grund av takbjälkar, men avsatsen som bildas av takfoten på väggarna används också för dem. Bredden på det överhängande takområdet bestäms utifrån den föredragna typen av tak- och väggmaterial i detta fall. Så, skifferöverhänget bör vara minst 10 cm, för keramiska plattor når bredden 60 cm, för ett profilerat ark - en halv meter. Bältros planterade på ett bituminöst lager kommer att kräva ett 40 cm överhäng.

Ett större överhäng förstärks nödvändigtvis med stödstolpar och / eller stag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bestämning av takets lutningsvinkel - beräkning av lutningen i förhållande till horisonten . Beroende på olika storlekar och klimat varierar lutningsvinkeln från 10-60 grader. Samma värde används för båda skridskorna. Symmetri uppnås genom att montera sluttningar i olika storlekar. Takets lutning kan beräknas utifrån följande egenskaper.

  1. Täckning, överhäng och svarvparametrar . Det specifika takalternativet avgör vilken monteringsteknik som används för hela monteringen.
  2. Egen vikt av taket och alla tekniska strukturer och lager . En för svag lutning ger en stor viktbelastning på vindstaket.
  3. Klimatfunktioner: en större lutningsvinkel gör att regnvatten rinner snabbt och snö faller . Vindmotståndet kommer att öka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vind- och mansardtak beaktas takets branthet och höjden på åsen. Faktum är att åsen, enligt de flesta säkerhetskraven, ligger minst 1,6 m från vindstaket i taket. Denna höjd garanterar enkel underhåll och brandsäkerhet.

Även ett komplext tak på flera nivåer med flera åsar och toppar bör inte falla under 1,6 m-markeringen.

Bild
Bild

Förbrukningsartiklar beräknas utifrån den allmänna formeln för beräkning av gaveltak. Beräkningen som gjordes innan arbetet startade kommer att kräva ytterligare ändringar under byggprocessen. Vanliga räkningsmetoder är följande:

  1. för mauerlat och säng - stänger 100x150-200x200 mm, längdmarginal - 5%;
  2. takbjälkar - virke 25x150-100x150 mm, lagerlängd - upp till 1/5;
  3. stöd, åtdragningar, fjäderben - trä eller bräda 50x100-100x100 mm, längdmarginal - upp till 10%;
  4. spjällåda - bestäms av typen av beläggning (plywood eller skiva / platta);
  5. hydroisol - materialets längd i varje rulle beror på typen av takbjälkar, takets yta;
  6. sig beläggning - bestäms av backarnas yta;
  7. mantel överhäng och pedimentkomponenter;
  8. antal fästelement - Levereras i förpackningar (skruvar, ankare, hörn, stift, spik).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överskrid inte det maximala tvärsnittet av virke och brädor som anges ovan - strukturen kommer att visa sig vara för tung, vilket i bästa fall kommer att skapa en orimlig belastning på fundamentet, i värsta fall - kommer att leda till sprickor på väggarna längs hela höjden, påminner om tektoniska fel. Takpassningsbeslag kommer att krävas. Till exempel, om huset har en klassisk spis eller vedeldad spis, är det nödvändigt att utrusta övergången för skorstenen i enlighet med brandföreskrifterna för konstruktion av en sådan eldstad.

Ett tak med varmt tak kräver också en noggrann omräkning av värme, ånga och vattentätning, motgitter, som inte längre är fastsatt ovanifrån utan underifrån.

Bild
Bild

Installationsteknik

Installation börjar alltid med installationen av en Mauerlat, överlappande balkar och takbjälkar med hörnbalkar. För lager och hängande takbjälkar är monteringstekniken väsentligt annorlunda. Så, skiktade spärrar monteras enligt följande.

  1. Två extrema stöd är installerade under åsen . Samtidigt kommer de att stödja virket, samtidigt som det är komponenterna som skapar byggnadens gavelkomponenter. Fäst dem underifrån på Mauerlat. De placeras vertikalt, utan fel. De övre ändarna är inriktade horisontellt. För att ställa in horisontalen dras en tråd eller fiskelinje mellan rekvisita och kontrollerar nivån. I närvaro av snedvridningar lyfts en av de nedre stöden med hjälp av rekvisita.
  2. Längs horisontalen installerad med en tråd eller fiskelinje installeras mellanliggande stödstolpar med ett intervall på 2,5 m … För att förhindra förskjutning av ställbalkarna fixeras de med hjälpfästen som inte installeras permanent. Stöd eller åtdragningar fungerar som sådana delar. En underkantsstång placeras på ställen, som fixeras med egen hjälp.
  3. Spärbjälkarna måste vara korrekt installerade i par - mittemot varandra … De kan båda skäras in i Mauerlat, och ytterligare tilläggselement kan användas - de i sin tur skärs strikt efter lutningsvinkeln på backarna. Installationen utförs från båda sidor. Fästet förs i riktning mot åsen och Mauerlat. Avståndet mellan de vertikala stöden väljs på ett sådant sätt att takets vikt och motstånd mot de övre lasterna inte leder till förskjutning av takbjälkarna. I byggnadens designstadium bestäms slutligen denna egenskap.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av hängande spärr utförs montering av huvudfragmenten på marken. Monteringsanvisningarna för ett sådant system inkluderar följande steg.

  1. Takkonstruktioner monteras först . - tak, horisontella, vertikala och diagonala balkar. Alla - en i taget - går upp på övervåningen för vidare installation. Vissa arbetare föredrar att förstärka dem redan på toppen, på de installerade tvärbalkarna i taket. Installation kan utföras en efter en - den första monterade installeras omedelbart på plats. Det är bättre att använda en mobilkran för att lyfta dessa kit. Men dess användning ökar i slutändan kostnaden för att bygga ett hus.
  2. Det svåraste och mest ansvarsfulla steget är att ställa ut dessa kit .… För att göra detta, ställ först in initial och slut. Fiskelinan dras längs dem. Linjespänningen kontrolleras strikt horisontellt - utan fel. Det måste också passera längs den högsta strukturen - fel i de tidigare byggstadierna kan fortfarande manifestera sig.
  3. Rafteraggregat som ligger under uppsättningen horisontellt lyfts efter varandra … De är redan fixade permanent - detta utesluter deras möjliga nedstigning och lossning av strukturen. Under spärren - på platsen för deras infästning - ställs de horisontellt, vilket sammanfaller med den ursprungliga installationen av Mauerlat. Innan montering av svarven måste fackverk (uppsättningar) vara inriktade i samma plan - från var och en av båda backarna. Efter avslutad montering av tak-svarvkonstruktionen placeras vattentätning under det profilerade arket.

Rekommenderad: