Fäst Spärren Till Mauerlat: Hur Man Fäster Med Och Utan Sågsnitt? Typer Av Spärrbenstödsnoder Och Anslutningsmetoder, Hörn Och Andra Fästelement

Innehållsförteckning:

Video: Fäst Spärren Till Mauerlat: Hur Man Fäster Med Och Utan Sågsnitt? Typer Av Spärrbenstödsnoder Och Anslutningsmetoder, Hörn Och Andra Fästelement

Video: Fäst Spärren Till Mauerlat: Hur Man Fäster Med Och Utan Sågsnitt? Typer Av Spärrbenstödsnoder Och Anslutningsmetoder, Hörn Och Andra Fästelement
Video: #Unrelease Mala Pritichya Zulyat Zulva | #Tik_Tok_Trending | Trending Mix | DJ Sagar SG | It's AG 2024, Maj
Fäst Spärren Till Mauerlat: Hur Man Fäster Med Och Utan Sågsnitt? Typer Av Spärrbenstödsnoder Och Anslutningsmetoder, Hörn Och Andra Fästelement
Fäst Spärren Till Mauerlat: Hur Man Fäster Med Och Utan Sågsnitt? Typer Av Spärrbenstödsnoder Och Anslutningsmetoder, Hörn Och Andra Fästelement
Anonim

Tillförlitligheten hos en takkonstruktion är ofta helt beroende av korrekt installation av hela dess stödmekanism. Och huvuddelarna i en sådan mekanism kommer att vara takbjälkar. Själva strukturen består vanligtvis av de så kallade spärrbenen, som är stöd för olika tilläggsdelar, bland annat sidodragare, fjäderben, stöttypstag, sträckmärken och tvärstänger. Spärbenen är vanligtvis anslutna upptill på en balk av en ås, och de nedre delarna bör monteras på Mauerlat.

Låt oss ta reda på mer detaljerat hur spärren är fästa på Mauerlat och vilka alternativ det finns för att säkra stöden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Om vi pratar om de grundläggande reglerna, när vi installerar ett sådant system , Följande aspekter bör beaktas.

  • När du använder bultar och reglar är det nödvändigt att lägga brickor under dem . Sådana åtgärder kommer att göra det möjligt att avsevärt öka styrkan på anslutningen av alla takbjälkar.
  • För att fästa spärren på Mauerlat används speciella fästelement - hörn … De fästs med lämpliga skruvar eller spikar.
  • Spärren till Mauerlat skapas av 25 procent av dess tjocklek . Det vore bättre att inte förstöra träets integritet, eftersom det kommer att behöva tåla ganska allvarliga belastningar. Den styvare typen av fästelement används vanligtvis för mekanismen för hängande typ.
  • Vid montering av spärrar på väggar av luftbetong eller tegel måste balkarna fästas på Mauerlat med hjälp av fästelement … En sådan lösning kommer att bli mycket efterfrågad för mekanismer med ett massivt tak. Till exempel för ett tak med tak.
  • Att fixa Mauerlat och spärrar med självgängande skruvar och spikar gör det inte alltid möjligt att få ett högkvalitativt resultat . För att göra anslutningen riktigt tillförlitlig kan du ta ett metallhörn med flera hål i lamellerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också några regler för att skapa en bra fastsättning av spärrar till Mauerlat

  • Alla metallfästen måste säkert och effektivt fixa alla nödvändiga element .
  • Skärets dimensioner måste mätas väl . Fästelement kommer att vara av högsta kvalitet om deras djup inte är mindre än 1/3 av virktjockleken. Detta gäller vanligtvis material med måtten 15 x 15 centimeter eller mer.
  • Sågdjupet i spärren kan inte vara mer än 25% av brädornas bredd . En sådan knut används ofta för att hänga ben och kräver därför ytterligare infästning med metallhörn.
  • För att ansluta alla trädelar behöver du förutom bulten också en speciell metallplatta eller en bricka … Sådana element gör det möjligt att inte sjunka fästhuvudet i träet, vilket förhindrar att strukturen försvagas.
  • Du bör inte bara använda spikar eller självgängande skruvar, eftersom tillförlitligheten för en sådan redskap blir låg … Var noga med att förstärka dem med plattor, hörn och andra metallelement.
  • Om takmaterialet har en stor massa, bör du använda oavsett typ av spärremekanism glidande anslutningar .

Nästa punkt - du måste välja rätt avstånd mellan strålarna .… Vanligtvis beräknas det av utrymmet mellan stångsektionen, stödpunkterna och takschemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om problem uppstår med detta kan du beräkna det enligt SNiP, som innehåller de beräkningar som krävs.

Översikt över typer av supportnoder

Låt oss nu försöka ta reda på vilka noder som utför stödet på Mauerlat. Observera att granskningen kommer att utföras enligt följande kriterier:

  • typ av stopp;
  • kopplingstyp;
  • förekomst eller frånvaro av nedskärningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter anslutningstyp

Om vi pratar om anslutningsmetoder, bör det förstås att när det gäller järnanslutningar kommer noderna att vara styva och inte röra sig på något sätt. Samtidigt har träet stor mjukhet och dynamik. Detta material kan genomgå deformation, svälla och torka ut. Av denna anledning rekommenderar proffs att göra noder av supporttyp, med hänsyn till möjligheten att ändra trädets form. Sådana noder kan ha anslutningar med olika rörlighet.

  • Null … En sådan infästning kommer att vara styv på två sidor, och anliggningen av fogelementen kommer att vara tät. Naturligtvis är all rörlighet helt enkelt utesluten här.
  • Med den första graden av rörlighet . I det här fallet är det möjligt att rotera strålen i en cirkel.
  • Med den andra graden … Inte bara cirkulär rotation är möjlig, utan även förskjutning. Här blir det korrekt att installera skidorna eller specialreglagen.
  • Tredje graden … Alla rörelser är möjliga här - horisontellt, vertikalt och i en cirkel.

Det bör också läggas till att för en nod med någon rörlighet måste du använda minst ett par fixeringsalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel bör lameller av en hackad typ dessutom säkras inifrån med en stödstång, och dynamiska anslutningar förstärks med speciella hörn av stål och bultar.

Efter typ av stopp

Enligt detta kriterium är det möjligt att urskilja för en variant av mekanismer:

  • skiktade;
  • hängande.

Den första kategorin har en eller flera stödpunkter, förutom väggarna av den bärande typen. Av denna anledning försvinner en del av belastningen från väggarna på sidorna. Som sekundära stöd används sedan sidoställ och "huvudstam", som stöder åsen och är fästa vid balkens tak. Och balkarna själva kommer samtidigt att utföra åtdragning av strukturen, vilket också överför en viss belastning från takmekanismen till väggarna av lagertypen.

Denna version av spärren är fäst på Mauerlat, vanligtvis med glidfogar . De kan röra sig när väggarna deformeras eller byggnaden krymper, vilket gör det möjligt att lämna taket helt intakt. Detta kommer att vara särskilt viktigt i nya byggnader, eftersom alla nyligen uppförda byggnader definitivt kommer att krympa under påverkan av temperaturfluktuationer och markrörelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra kategorin av spärrar fick sitt namn på grund av frånvaron av andra stöd, förutom ett par bärande väggar på sidorna . Det är faktiskt ett sådant system som verkar hänga över byggnadens inre utrymme. Då kommer belastningen från ramstrukturen att falla på Mauerlat.

För att fixa den här typen av spärrar används styva fästen där det inte finns någon rörelsefrihet, eftersom ramstrukturen bara har ett par förankringspunkter. Denna spärrmekanism är distans, eftersom den utövar allvarligt tryck på väggarna.

För att ta bort lite last från byggnadens väggar, olika ytterligare element , vilket gör det möjligt att dra mekanismen till åsstången och utföra en jämn fördelning av trycket på väggarna. Om du inte använder ytterligare element är den strukturella tillförlitligheten en stor fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom förekomsten av nedskärningar

För att ansluta en glidande natur är det inte nödvändigt att göra snitt på balkarna. Ett vanligt hörn kommer att räcka här. Vanligtvis, en liknande metod används inte på ett sluttande tak, utan används för att överlappa en typ av tak med inte alltför stora spann.

För att få en pålitlig supportenhet kan du fila stödet eller bilda en blockeringstand. Insatsen är gjord på takbenet för 25% av produktens tjocklek. Observera att det finns flera metoder för att skapa ett snitt eller snitt:

  • fastsättning av en styv typ - här pågår arbete med att komprimera den inre delen av balken, som är ett stöd;
  • fästet är av en rörlig typ - det uppnås om snittet görs från träets utsida.

Du kan inte klippa någonting, men gör en sådan ihållande stråle som är spikad på balken . En annan punkt - något ska skäras inte på Mauerlat, utan på takbjälkarna. Utskärningar på Mauerlat kommer att orsaka en betydande försvagning av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att inte använda snitt. Men då kommer varje takben att vara med ett föl, vilket skapar ett utlopp för takfoten.

Hur fixar man det?

I dag finns det ingen enighet om vilka fästelement som kommer att vara den bästa lösningen för att ansluta sådana strukturer. Men ingen fixar sådana element med konsoler, och plattor används bara när du skapar vissa typer av anslutningar. Och så är det inte alltid. De vanligaste är spikar och skruvar. Var och en av dessa fästelement har styrkor och svagheter.

För tillverkning av spärrmekanismen används galvaniserade självgängande skruvar som inte utsätts för korrosion. De är väldigt lätta att skruva på. Även en enkel skruvmejsel är lämplig för detta. Deras nackdel är lång borttagning, om strukturen av någon anledning måste demonteras.

De gillar att arbeta med spikar eftersom de har olika storlekar, och för att slå in dem behöver du bara en hammare. För att fixa spärren är det bäst att använda speciella spikar med hack, vilket gör att du kan skapa anslutning av högsta kvalitet med träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, på tal om naglar, har polerade galvaniserade naglar blivit mycket populära på sistone. Det är optimalt att använda modeller som är 3-5 millimeter större än träets tjocklek.

Hur man installerar?

Låt oss nu prata om hur spärren läggs. Deras installation börjar med installationen av Mauerlat. Haken måste fixeras på väggarna med hjälp av stödbultar. Att fästa spärren på Mauerlat utförs enligt följande algoritm.

  • Först behöver du skapa en designmall takbjälkar som är planerade att tas emot. Detta är mycket enkelt att göra, eftersom det bara räcker att ansluta brädor av samma längd med en spik.
  • Den resulterande konstruktionen följer fixa där det kommer att finnas platser för fixering av spärrbenen . Efter det måste du fixa allt i "sax" -läget med en annan bräda, som löper parallellt med balkgolvet. Detta gör det möjligt att fixera strukturens vinkel.
  • Nu skapar vi en annan mall … Men den ska vara gjord av plywoodskiva. Dess tillämpning gör det möjligt att bestämma storleken på balkarnas sida vid stödpunkterna på Mauerlat.
  • De tidigare skapade mallarna måste användas för att skapa installationsskärningar för att ansluta strålarna i önskad vinkel . Detta kommer att skapa en så kallad takstol.
  • Takstolarna måste höjas till taket och fästas vid Mauerlat . Det är nödvändigt att börja med installationen av strukturer längs kanterna. Efter det, i de övre delarna av fackverk, hamras det i en spik och sladden dras. Repet kommer att fungera som en fyr för installationen av följande konstruktioner av denna typ. De återstående spärkonstruktionerna måste installeras på ett beräknat avstånd, men inte mindre än 600 millimeter mellan intilliggande tak av balktyp.

Rekommenderad: