Blindområde (48 Foton): Enhet, Hur Gör Man Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vad Det är? Teknik Och Schema, Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Blindområde (48 Foton): Enhet, Hur Gör Man Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vad Det är? Teknik Och Schema, Dimensioner

Video: Blindområde (48 Foton): Enhet, Hur Gör Man Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vad Det är? Teknik Och Schema, Dimensioner
Video: 33 Strategies Of War - Robert Greene 2024, April
Blindområde (48 Foton): Enhet, Hur Gör Man Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vad Det är? Teknik Och Schema, Dimensioner
Blindområde (48 Foton): Enhet, Hur Gör Man Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vad Det är? Teknik Och Schema, Dimensioner
Anonim

Det blinda området runt huset är den mycket breda "tejpen" som en okunnig person betraktar som en väg. Egentligen är detta sant, men det är bara toppen av "isberget". Huvudsyftet med det blinda området är att skydda mot inträngning av atmosfärisk och markfukt.

Bild
Bild

Vad det är?

Det blinda området har en komplex design och olika typer av beläggningar för den övre delen. Det finns flera normativa dokument med olika standarder . Detta gäller reglerna eller SNiP (Building Norms and Rules), som anger tekniken för korrekt utförande av det blinda området. All förtydligande information listas där, där syftet med strukturen är exakt definierat, liksom konstruktionskrav för lutningsvinkel, dikningsbredd, interaktion med andra strukturella detaljer i dräneringssystemet.

Enligt de fastställda standarderna måste byggnaden omges av obligatoriskt vattentätt skydd, vars roll spelas av det blinda området.

Strukturen ingår i systemet med tillhandahållna vattenskyddsfunktioner från lokal stagnation av atmosfärisk och markfukt vid husets bas, eftersom varje konstruktion kränker markens integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med strukturen är att skydda jorden, inte grunden . Basen i sig är täckt med ett lager av vattentätning, och syftet med det blinda området är att förhindra att grundvatten, som kan stiga ganska högt under regnperioden och vårsäsongen, förstör marken intill huset. Jorden behöver skydd mot överflödigt vatten, eftersom fukt påverkar lera, leriga jordar negativt, gör dem flytande, berövar dem styrka och bärande egenskaper.

Detta är farligt eftersom byggnader helt enkelt inte kan klara den belastning som finns i projektet. Det är för dessa ändamål, liksom för att ta över några av funktionerna att skydda grunden och erosionen av jorden, som ett blindt område byggs.

Strukturen tar bort de flesta lasterna från vattentätningsskiktet och försäkrar byggnadens betongfot parallellt.

Tja, en till och en ganska betydande indikator - det blinda området är en integrerad del av byggprojektet och landskapsdesignen . Det var den senare kvaliteten som stimulerade framväxten av många lösningar som förvandlade den övre delen av det blinda området till ett dekorativt och funktionellt element, vilket gjorde att det kunde användas som en trottoarväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Särskilda krav som föreskriver förhållandet mellan blindytans dimensioner och takets överhäng stavas inte i någon GOST. Lagstiftningsskyldigheter för bredden på avlägsnande av blinda områden med 0, 2–0, 3 cm i jämförelse med borttagning av gesimsen kan betraktas som rådgivande, och under konstruktionen av strukturen runt huset är det inte nödvändigt att vägledas med dessa uppgifter. Endast 2 minsta breddindikatorer anses vara obligatoriska, med hänsyn till jorden:

  • på sandjord - från 0,7 m;
  • på lera börjar de från 1 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa uppgifter anges i JV -dokumentet för tillsynsmyndigheter . I de fall där tvåvåningshus inte har rännor måste taköverhängen vara minst 60 cm.

Om byggnaden ligger på sandjord, kan skillnaden mellan parametrarna för det blinda området och taköverhänget vara lika med 0,1 cm och samtidigt inte strida mot lagkrav.

Av detta följer att de angivna parametrarna på 20-30 cm bara är det genomsnittliga och mest bekväma förhållandet mellan taket över tak för de flesta alternativ.

När det gäller avtagande jord, så ställs något olika villkor för bredden på det blinda området:

  • Typ I - bredd från 1,5 m;
  • Typ II - bredd från 2 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots dessa rekommendationer bör det blinda området överstiga dikets storlek med 40 cm, och lutningsvinkeln varierar från 1 till 10º . När huset installeras på sjunkande jord bör minsta lutning vara 3º. Ytterkanten är minst 5 cm över markhorisonten.

Bild
Bild

Vyer

Innan man fortsätter med byggandet av ett blindt område runt ett hus, ett badhus, i ett hus eller nära byggnader av en annan typ, är det nödvändigt att bestämma vilket alternativ som är mest lämpligt för platsen, särskilt om arbetet kommer att utföras på högjord, särskilt för en tillfällig struktur. Det finns 3 typer av blinda områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hård

Det är en monolitisk tejp gjord av betong eller asfaltbetong. För en betongbas krävs formning, i kombination med obligatorisk armering. Användningen av asfaltbetong kräver ingen formning på grund av materialets motståndskraft mot mekaniska böjningsdeformationer.

Utförandet av basen, liksom hällningen av ytan, utförs på det sätt som används för spåren, men med en obligatorisk lutning från basen till utsidan. Fuktskydd uppnås genom användning av lämpliga specialmaterial.

Det är nödvändigt att uppmärksamma ytans soliditet - sprickor i beläggningen kommer att leda till att vatten tränger in genom det blinda området . En förutsättning är installation av en dämpare mellan blindytan och sockeln som kompensator för belastningar på armerade betongkonstruktioner vid temperaturförändringar och skydd mot sprickbildning vid krympning och andra förskjutningar av väggarna.

Bild
Bild

Halvstyv

Ytan på det blinda området är kantad med gatsten, klinkerplattor eller tegel. Samma läggningsmetod används som för trottoarer, områden täckta med liknande material, med behovet av att lägga vattentätning i lager av det blinda området med:

  • betong;
  • geomembran på en torr blandning av sand och cement.

Denna typ av struktur har inte bara funktionellt värde, men också dekorativt, som en slags byggnads accent.

Bild
Bild

Mjuk

Detta är det klassiska sättet att ordna den övre delen från ett tätt lager av lera eller jord. Ett blindt område av denna typ har alltid använts på landsbygden runt bostadshus . Numera används ibland ett sådant budgetalternativ vid byggandet av små sommarstugor, och färgat grus och liknande material används som dekorativ design för toppskiktet.

För att förbättra vattentätningsskyddet placeras en vattentät film mellan leran och krossad sten.

Samtidigt måste man komma ihåg att det blinda området fortfarande inte bara är en inredning .- allvarliga besparingar under installationen kan leda till negativa konsekvenser i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mjuka typen med användning av ett profilerat membran blir mer och mer populärt idag. Handlingsalgoritm:

  • membranet läggs på botten av en 25-30 cm fördjupning, ramad med en lutning från basen;
  • täckt med ett lager av geotextil med obligatorisk fångst av en del av väggen vid husets bas;
  • därefter organiseras en krossad sten eller ett sandigt dräneringsskikt;
  • ovanifrån är strukturen täckt med bördig jord, anordnar en gräsmatta eller rabatter med prydnadsväxter.

Det andra namnet på ett sådant blindområde är "dolt". En intressant lösning, men det rekommenderas inte att gå på den, för detta kan du dessutom ordna en stig.

Bild
Bild

Material (redigera)

Betonggardiner är den vanligaste metoden eftersom det är ett pålitligt och beprövat material. Genom att känna till organisationens teknik kan allt arbete utföras oberoende. Asfaltgardin används i byggnader i flera våningar, vilket förklaras av flera faktorer:

  • komprimeringens komplexitet - detta kräver betydande ansträngning;
  • hålla asfalten i fungerande skick - detta kräver en hög temperatur (cirka 120º);
  • het asfalt avger aktivt skadliga ämnen - vad är poängen för ägarna av hus på landet att förorena den rena luften med urbana "aromer".
Bild
Bild
Bild
Bild

Överdraget av det blinda området är tillverkat av olika material, tack vare vilket det skiljer sig åt i olika typer av styvhet

Den keramiska plattan kallas den styva typen, eftersom plattorna läggs på en betongfot . Klinkerplattor används som beklädnad. Kakelbeläggningen kännetecknas av ökat motståndskraft mot atmosfäriska och mekaniska påverkan. En sådan yta uppfyller perfekt uppgiften, men priset är ganska högt.

Bild
Bild

En analog av en keramisk beläggning är betongbeläggningsplattor (gatstenar) . En relativt ny typ av beläggning, men trots detta är det inte särskilt svårt att lägga materialet.

Bild
Bild

Det blinda området av sten, grus, småsten är inte populärt, eftersom de är svåra att ramla och det är obekvämt att gå på dem . Dessutom måste en sådan krossad stenbeläggning ständigt övervakas - den kan tvättas ut, gräs växer genom den och den måste ogräs. Sten är ett ganska bra alternativ, men det är dyrt och svårt att installera.

Bild
Bild

Doldt blindområde, där det övre locket är jord , används mycket sällan, dock gjord i enlighet med teknik kommer att tjäna länge och ser original ut, organiskt blandas in i det omgivande landskapet.

Bild
Bild

Asfaltbetonggardin det används sällan på grund av komplexiteten i arbetet med materialet, men det är en pålitlig beläggning.

Bild
Bild

Lera blind område . Förmodligen det allra första materialet som det blinda området gjordes av. Hus byggda med ett sådant blindt område för många decennier sedan fungerar fortfarande, vilket talar om dess särpräglade egenskaper. Lerbeläggningen måste förstärkas mot stenar och grova stenar.

Bild
Bild

Förutom, ibland är det blinda området gjort av terrass, tegel, gummismulor med en utskjutande kant som begränsare . Vid konstruktionen av det blinda området är det viktigt att komma ihåg att skapa ett spjälltejp och förstärka strukturen med armering och armeringsnät. I sektionen liknar ritningarna av det blinda området en lagerkaka.

Bild
Bild

Dimensioner

Bredden på det blinda området bestäms med hänsyn till marken på vilken strukturen uppförs, eftersom varje typ har sina egna nedsänkningsindikatorer. Till exempel klassificeras lerjord i två typer:

  • Typ I - det finns ingen sänkning under sin egen vikt, eller sänkningsindikatorer är lika med högst 0,50 cm, vilket beror på faktorn för yttre påverkan;
  • Typ II är benägen att sjunka under sin egen vikt.

På grundval av dessa indikatorer bestäms valet av värdena för de preliminära skikten som är nödvändiga för att lägga ytskiktet. Med hänsyn till SNiP -standarderna bestämmer specialisten bredden på det blinda området.

Många års övning har bevisat effektiviteten av värdena:

  • Jag jordart - bredd från 0,7 m;
  • II typ av jord - bredden börjar från 1 mm.
Bild
Bild

Om platsen ligger på en stabil mark är de optimala parametrarna för det blinda områdets bredd 0,8-1 meter. Bredden kan anses tillfredsställande om den överskrider avlägsnandet av takhyllan med 0,2 m för normal jord och 60 cm för sjunkande jord. Slutligen fattas ett beslut om parametrarna för det blinda området efter att ett beslut har fattats om syftet med strukturen:

  • grundskydd;
  • skydd med periodisk gång för fotgängare;
  • skydd med konstant användning - en veranda, en entré för en bil.

Som redan nämnts regleras inte längden och höjden på det blinda området av GOST. Det är mest korrekt att beräkna längden längs hela omkretsen, eftersom en bristning kan ha en negativ effekt på grundens integritet.

Ett undantag kan göras endast på verandaens plats . Den optimala höjden på persiennområdet anses vara från 0,70 m till 0,1–0,15 m. För ett fotgängarbälte är kraven mer kritiska när det gäller kudden. Fordonsområdet behöver maximal styrka-vid val av plattskikt ges vibropressat material, enligt SNiP III-10-75.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbättring av det intilliggande territoriet - enligt föreskrifterna ska det blinda området vara nära fundamentet, lutningsvinkeln bör vara inom 1-10º från huset . Beräkningen görs baserat på värdena på 15-20 mm per 1 m. Visuellt är denna lutning nästan omärklig, men den utför dräneringsfunktionen perfekt. Det är opraktiskt att göra lutningen mer signifikant, eftersom en stor lutning ger vattenflödet hastighet och destruktiv kraft. Med tiden kommer det att börja erodera ytterkanten av strukturen och den omgivande jorden. Ritningarna ska noggrant ange alla data och schematiskt avbilda hela strukturen i det blinda området för ett hus eller bad i en sektion.

Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Steg-för-steg-instruktioner om hur du gör en tejp runt huset med egna händer, konstruktion och dekorationsteknik

  • Gräver en grop för det blinda området. Ett 20-30 centimeter jordlager avlägsnas till strukturens bredd, en grop grävs, botten komprimeras medan en sluttning bildas.
  • Väggdelen är noggrant komprimerad. Tjockleken på det komprimerade skiktet är minst 0,15 m.

Djupet på det grävda diket borde vara tillräckligt för att alla underjordiska lager ska komma in, och det var möjligt att täcka det översta lagret med en kudde. Om det inträffade att diket visade sig vara djupare än det projekterade, minimeras skillnaden med komprimerad jord eller lera, det senare alternativet är mer att föredra.

Bild
Bild

Kudde

Bottenlagret med 40-70 mm fraktion av krossad sten är mest lämpligt för sjunkande jord, vilket betonar betoning på formning och armering. Efter att ha grävt jorden från bassängen hälls krossad sten, jämnas ut och komprimeras. Därefter hälls en finare fraktion med samtidig vätning med vatten. Sanden, som fungerar som en kudde för det blinda området, kommer i det andra lagret, det bearbetas enligt samma princip - komprimering och vätning med vatten . Krossstenlagrets avvikelse är 0, 015 x 2 meter och sandlagret - 0, 010 m med 3 meter.

Bild
Bild

Impregnering

Sandskiktet är täckt med en 200 µm tjock geomembran eller polyeten. Vattentätning behövs för betong för att bibehålla den fuktnivå den behöver . I föreskrifterna kallas detta lager för "separering".

Bild
Bild

Uppvärmning

Arbeta på instabil jord kräver isolering med extruderat polystyrenskum. När du använder 2 lager, se till att de övre sömmarna inte sammanfaller med de nedre.

Bild
Bild

Formning

Installationen utförs från barer och trä. Samtidigt läggs remsorna för att skapa expansionsfogar. Som regel är lamellerna fixerade på en given nivå i förhållande till ytan med en viss vinkel; betong hälls med fokus på dem. Rackstorlekar:

  • bredd - 20 mm;
  • sektion - över 25% av tjockleken på det blinda området.

För att beräkna avståndet mellan sömmarna använder du formeln: siffran 25 multipliceras med höjden på betongfoten mot väggen. Källarens expansionsfog är gjord av takmaterial, vik det tills en tjocklek på 0,5 cm erhålls.

Bild
Bild

Förstärkning

Det enklaste och minst arbetskrävande sättet är att ordna med ett armeringsnät. Remsorna läggs med en överlappning, fångar upp flera celler, varefter de knyts, gör en trådknut och håller avståndet från vattentätningsskiktet från 0,3 cm. Dessa indikatorer bibehålls på alla ytor i strukturen - yttre, ände och så vidare.

Bild
Bild

Betong

För tillverkning av en betongkonstruktion runt en brunn eller ett hus med dräneringsbricka används betongmaterial M200. Efter hällning täcks och fuktas betongen i två veckor, vilket ökar dess styrka och skyddande funktioner. Järnpläteringstekniken kommer kvalitativt att förbättra monolitens prestanda. För dessa ändamål används 2 metoder:

  • torr strykning utförs efter hällning;
  • den våta metoden är ganska mödosam och kräver speciella kunskaper och färdigheter.

Lamellerna avlägsnas efter 2 veckor och lederna fylls med ett mineralfyllt bitumenförslutningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling av blindytans yta är möjlig med olika material, samt att lägga ett nytt lager över den gamla ytan. Det blinda området kan kräva reparation efter flera säsonger, till exempel har en del av plattan flyttat bort, tätheten i strukturen som angränsar till sockeln är trasig osv. Det är enkelt att göra detta själv, samtidigt som man inte glömmer dränering med dagvatten:

  • defekta delar måste tas bort;
  • grunda ytan som ska repareras;
  • gör avjämningen med en plastblandning och återställ vattentätningen;
  • lägg armeringsnätet och häll betong, strykning och efterföljande slipning.

Genomförandet av tekniken i enlighet med sekvensen av etapper hjälper till att skapa en högkvalitativ struktur runt huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Eftersom misstag är möjliga i alla stadier av arbetet, särskilt om husets ägare gör det på egen hand, utan speciella färdigheter, måste du vara försiktig, kontrollera diagrammet och komma ihåg de viktigaste "farorna"

  • Dåligt komprimerad återfyllning kan orsaka kraftig krympning, vilket i sin tur leder till läckage av vattentätningen eller beläggningen. Detsamma kan hända på grund av slarv när byggavfall kommer in i återfyllningen.
  • Tvärgående sprickbildning. Utseendet av denna defekt uppstår när nivån på botten av skyttegravarna och graden av lutning inte observeras. Ojämnheter i botten är en ojämn fördelning av det krossade lagret, vilket påverkar dess bärkvaliteter och sprickor i betongskiktet.
  • Spjäll och expansionsskarvar. Deras frånvaro framkallar inre spänningar i det närmast väggiga betongskiktet och följaktligen defekter i betongmonoliten. Under den varma säsongen uppstår inre spänning i vägglagret, vilket får materialet att spricka.
  • Bevattningskranen i basen innebär närvaron av en obligatorisk separat ränna i det blinda området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom , ignorera inte bestämmelserna om den maximala lutningen för blindytan som är 10% . Om stugan har ett organiserat takdräneringssystem, monteras brickor under takrännorna med en lutning på 15%i det blinda området.

Rekommenderad: