Expansionssöm I Det Blinda Området: Vad är Den Gjord Av? Hur Gör Man En Expansionsfog I Ett Betongblindområde Korrekt? Enhet, Normer Och SNiP

Innehållsförteckning:

Video: Expansionssöm I Det Blinda Området: Vad är Den Gjord Av? Hur Gör Man En Expansionsfog I Ett Betongblindområde Korrekt? Enhet, Normer Och SNiP

Video: Expansionssöm I Det Blinda Området: Vad är Den Gjord Av? Hur Gör Man En Expansionsfog I Ett Betongblindområde Korrekt? Enhet, Normer Och SNiP
Video: Kiilto tätskikt, fuktspärr för badrum och tvättstuga. 2024, Maj
Expansionssöm I Det Blinda Området: Vad är Den Gjord Av? Hur Gör Man En Expansionsfog I Ett Betongblindområde Korrekt? Enhet, Normer Och SNiP
Expansionssöm I Det Blinda Området: Vad är Den Gjord Av? Hur Gör Man En Expansionsfog I Ett Betongblindområde Korrekt? Enhet, Normer Och SNiP
Anonim

Det är bara möjligt att utrusta en expansionsfog i det blinda området om du vet exakt vad den är gjord av. Ett viktigt relaterat ämne är hur man korrekt gör en expansionsfog i ett betongblindområde. Normerna för enheten, förankrade i SNiP, måste kompletteras med viktig praktisk information.

Bild
Bild

Vad det är?

Expansionsfogar i blindområdet är ett ämne som inte kan ignoreras när man diskuterar uppförandet av privata och offentliga byggnader, produktionsanläggningar … Deras mål är minskning av belastningar som påverkar strukturen … Orsakerna till stress är mycket olika, men alla kan på ett eller annat sätt framkalla oönskade förändringar. Sådana sömmar kallas också kompensationssömmar, eftersom de bara släpper ut negativa effekter från utsidan. För att säkerställa täthet tillsätts ett speciellt isolerande material där.

Olika typer av deformationsskyddsnät är kända. De skiljer sig ut beroende på vilken negativ inverkan denna del av det blinda området bör återspegla. Intensiteten av påverkan är också viktig och kan begränsas. Var noga med att ta hänsyn till andra faktorer när du bestämmer vilka de konsulterar med ingenjörer.

Sömmar kan skapas av olika material, vars sammansättning bestäms av behoven i ett visst fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Normer

Huvuduppgiften för upprättarna av alla standarder är att erbjuda sådana lösningar som undviker en minskning av konstruktionernas bärande egenskaper . Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla användning av tillräckligt elastiska isoleringsmaterial. Om en förspänd konstruktion med 1 och 2 nivåer av sprickmotstånd skapas bör gapet mellan expansionsfogar beräknas med hänsyn till det beräknade sprickmotståndet. SNiP föreskriver obligatorisk användning av cement som inte är lägre än M400 . Om fogar med en öppning på mindre än 0,5 mm är cementerade, måste speciella lösningar med låg viskositet användas.

Inspektion och godkännande av arbetsplatser utförs strikt innan efterbehandling … Det kompenserande skiktet måste angränsa till hela husets vägg. Som standard tillhandahålls förankring längs omkretsen av de tvärgående brädorna. Deras tjocklek bör vara 2 cm, och steget bör vara från 1,5 till 2,5 m.

Det är inte tillåtet att skapa blinda sömmar av material med låg elasticitet eller låg elasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Expansionsfogar, som namnet antyder, är utformade för att kompensera för förändrade temperaturer . Detta är mycket viktigt även i tempererade regioner .… När det är varmt på sommaren och kraftigt kallt på vintern kan även ett väldesignat mörkt område spricka. När du beräknar skyddselement, var noga med att uppmärksamma den lägsta temperatur som kan vara typisk för ett visst område. Men behovet av krympssömmar är något mindre än i andra alternativ.

De används främst om du behöver skapa en ram av monolitisk betong . Det har länge varit känt att dess stelning åtföljs av uppkomsten av sprickor som kan växa och bilda håligheter. Om antalet sprickor och svårighetsgraden i hålrummen passerar en viss linje kommer det blinda området inte att kunna utföra sina funktioner. Sömmarna används endast tills betongen är helt härdad, tills den krymper.

När materialet är torrt och når dess konstruktionsspecifikationer ska snittet vara stämplat 100%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedimentära expansionsfogar har en speciell funktion - de måste kompensera för tryckjämnheter på olika platser .… Ofta är det denna ojämnhet som leder till sprickbildning och ytterligare snabb förstörelse av strukturen. När arbetet är avslutat krävs det att tätheten i urtaget och dess kanter ökar för att säkerställa att det blinda området skyddas från damm och vatten. Uppgörelsexpansionsfogen måste fyllas på ett sådant sätt att inga tomrum lämnas. Dessa konstruktioner används:

  • på mark som kännetecknas av ojämn flytbarhet;
  • vid behov, fäst andra strukturer och strukturer;
  • i alla andra fall, där ojämn sänkning av grunden också är sannolik av andra skäl.

Seismiska (de är också anti-seismiska) sömmar står isär. Sådana förbättringar behövs i områden med en betydande nivå av seismisk och vulkanisk aktivitet. Dessa element kan skydda det blinda området från förstörelse på den normativa nivån för jordbävningar. Varje seismisk söm är utformad enligt ett separat schema.

Komprimering av ytskikten är kritisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Allt är relativt enkelt här. Krympexpansionsfogar är gjorda av betong . Mer exakt, i storskalig konstruktion, används golvsågar med vattenkylda fräsar. De gör speciella snitt. Om konstruktionen utförs privat måste du använda inbäddade lameller.

De läggs på ett strikt definierat djup. Det är lika med en tredjedel av kåpan. När reiki har slutfört sina uppgifter tas de bort . Att öka avståndet minskar dragspänningen. Krympning, som de säger, är "helt utarbetad", det vill säga kontrollerade sprickor bildas under nedskärningarna och ömsesidigt autonoma sektioner bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expansionsfogar kan inte skapas med tjocka plankor eller plankor. Istället för dem används dämpningstejp och takmaterial. Kompensationsområden bildas ofta med hjälp av speciella profiler. De installeras tillsammans med vattentätning. Grundprodukterna är gjorda av:

  • polyvinylklorid;
  • termoplastisk elastomer av olika typer;
  • olika kvaliteter av rostfritt stål;
  • aluminium.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Det kan tyckas att enheten för det blinda området är ganska enkel, men detta är inte helt sant. Kompenserande sömmar måste placeras enligt en speciell algoritm. När de ständigt går på ytan måste hjälplaster beräknas. Det optimala avståndet mellan sömmarna bör vara från 2 till 2,5 m . De mest exakta parametrarna kommer att tänka ut av en specialist som har studerat väggarnas material och typen av fundament.

Efter att de tillfälliga skarvarna har tagits bort måste de resulterande hålrummen fyllas med en tejp baserad på polyetenskum. I vissa fall används istället en enkel konstruktionstätning. Expansionsfogar måste isoleras mot att vatten tränger in. Om fukt strömmar under det blinda området kommer alla ansträngningar att ordna det att vara förgäves. Vattentätning i strukturen runt huset bestäms av:

  • egenskaperna hos nedskärningarna;
  • den högsta beräknade nivån av deformationseffekter;
  • intensiteten av vattentrycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätning sker ofta med polymer- eller gummiblock. I andra fall kan en hernite -turné placeras. Det är fullt möjligt att stänga expansionsfogen i betonggardinområdet med en vattenstopp. Slutligen kan specialdesign levereras. Det billigaste sättet att täta de tomrum som visas är polyetenskum, som är mycket elastiskt och krymper utan problem.

Betongytan kan också spillas med mastik . Efter att det har stelnat verkar en beläggning liknande egenskaper som gummi. Ytbehandling i detta fall görs med en mjuk murslev. Men hur som helst, Den bästa sömtätningen anses vara användningen av en vattenstopp.

Denna lösning kännetecknas också av sin höga mekaniska hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelningen av monolitiska strukturer av plattor i enskilda block kan utföras genom att lägga ett vattentätt lager över den sandkrossade basen. Därefter kommer förstärkningsnätet, som är svetsat med en elektrisk apparat. Separerande partitioner installeras ovanpå detta nät och fixeras. Ibland separeras fundamentet och det blinda området med plast, takmaterial, glas, trä eller polymerfilmer. I vissa fall skärs expansionsfogar med en maskin med slip- eller diamanthjul.

Expansionsfogar kan dekoreras med vinyltejp eller stänger infogade i formen . Nästa steg är att hälla 50 mm betong. Även om det är färskt, bara nyligen tagit, satte de ett förstärkningsnät. Dämpningsband maskeras perfekt av den yttre trimmen av det blinda området.

Du kan öka tillförlitligheten för deras fäste med hjälp av lim.

Rekommenderad: