Byggnadsställning: Installation Av Metall- Och Träställningar, Regler För Fastsättning. Hur Man Monterar Dem Med Ett Skruvstöd?

Innehållsförteckning:

Video: Byggnadsställning: Installation Av Metall- Och Träställningar, Regler För Fastsättning. Hur Man Monterar Dem Med Ett Skruvstöd?

Video: Byggnadsställning: Installation Av Metall- Och Träställningar, Regler För Fastsättning. Hur Man Monterar Dem Med Ett Skruvstöd?
Video: Montering av hantverkarställning - Ställning.se 2024, Maj
Byggnadsställning: Installation Av Metall- Och Träställningar, Regler För Fastsättning. Hur Man Monterar Dem Med Ett Skruvstöd?
Byggnadsställning: Installation Av Metall- Och Träställningar, Regler För Fastsättning. Hur Man Monterar Dem Med Ett Skruvstöd?
Anonim

Byggnadsställningar har länge visat sig vara mycket bekväma och praktiska strukturer som används i många typer av arbeten. De samlas in från olika material. Skogarna själva är indelade i flera olika typer. I den här artikeln kommer vi att lära oss allt om att montera sådana strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Ställningar används för att förenkla många typer av arbeten . De görs ofta för hand, eftersom det inte finns något oöverkomligt komplicerat i dessa strukturer.

Byggnadsstrukturer av vilken typ som helst måste dock alltid följa ett antal grundläggande regler som dikteras av säkerhetsfrågor, liksom de rekommendationer som föreskrivs i SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fundera över vilka krav som måste uppfyllas för att montera en högkvalitativ och säker byggnadsställning

  1. Först och främst måste de hantverkare som ska montera ställningen noggrant förstå alla deras funktioner. Det är nödvändigt att ta hänsyn till alla stadier och nyanser av monteringen av den valda strukturen, liksom byggnadens funktioner.
  2. Platsen som är avsedd för installation av strukturen måste rengöras noggrant från skräp. Det måste anpassas. Marken måste komprimeras ordentligt och utrustas med speciella dräneringsanordningar.
  3. De enskilda delarna av ställningen höjs vanligtvis och sänks sedan med hjälp av specialutrustning.
  4. Alla fästelement, golv och golv på staketet i konstruktionen måste installeras i serie. De inneslutande ramarna behöver fixas endast strikt i enlighet med lodlinjen.
  5. För att alla installationsarbeten ska vara så säkra som möjligt måste ställningarna fixeras säkert på byggnadens vägg i höjd. Däcken måste vara tillräckligt platta, lagda strikt horisontellt. Endast om denna enkla regel följs kan arbetare inte vara rädda för sin egen säkerhet och bekvämlighetsnivå under arbetet.
  6. Arbetare under installationen eller efterbehandlingen måste nödvändigtvis gå upp och ner från ställningen på en pålitlig stege. Andra metoder för stigning och nedstigning är kanske inte de säkraste och bekvämaste.
  7. Demonteringen av den aktuella strukturen bör utföras i omvänd ordning. Det är lämpligt att demontera strukturen först efter att alla byggmaterial, skräp och verktyg har tagits bort från ställningen.

Byggnadsreglerna för ställningar är enkla och bindande. Tillförlitligheten och säkerhetsnivån för den framtida designen beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponentöversikt

För att montera en pålitlig, stabil och stark struktur måste befälhavaren ha ett visst utbud av komponentelement, från vilka ställningar därefter kommer att göras. Låt oss titta närmare på vilka element som behövs för att utföra sådant arbete.

  1. Starka stolpar . De kommer att ta på sig huvudbelastningen. De placeras på en i förväg förberedd plats, varefter alla andra nödvändiga strukturella element fästs på dem.
  2. Distanser som kan placeras diagonalt eller horisontellt . Dessa element fungerar därefter som anslutningsnoder för ställen. Med deras hjälp görs hela strukturen starkare och mer stabil.
  3. Överlägg på vilka strandpromenaden kommer att exponeras i strukturen . Vanligtvis är deras bredd från 1 till 3 m. Skiktets höjd beror främst på var allt installationsarbete utförs. I grund och botten är denna parameter 1, 8-2 m.
  4. Stoppar är mycket viktiga detaljer i den framtida designen .… De är nödvändiga så att strukturen kan stå jämnt och pålitligt på den förberedda marken.
  5. Trappa , längs vilka mästare säkert och enkelt kan klättra upp eller ner från ställningen.
  6. De nödvändiga fästelementen med vilka alla element i strukturen kommer att anslutas till varandra . Ofta används en speciell fästelement för att montera produkterna i fråga - en ringskruv eller en svetsad krok.
  7. Om konstruktionen är planerad att göras justerbar används skruvstöd .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa att arbetare, byggmaterial och verktyg säkras mot att falla ner från ställningen, sträcks ett starkt fasadnät från framsidan. Om hammaren oväntat faller in i gapet mellan nätet och det horisontellt exponerade röret kommer det inte att skada någon.

Maskintyget skyddar också effektivt från de aggressiva effekterna av solljus, regn, snö . Det är mycket bekvämare och lättare att arbeta med ett sådant element än utan det. En betydande nackdel med nätet är att det verkligen börjar ackumuleras och behålla damm i sig själv. Vid slipning av fasadens yta eller arbete med giftiga komponenter är det bättre att ta bort nätet och använda andningsskydd för ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnadsställningar

Ställningar är indelade i flera typer. De skiljer sig strukturellt. Var och en av alternativen kan installeras separat. Installationen består alltid av flera steg, varav ingen kan försummas. Låt oss överväga hur du kan bygga olika typer av strukturer med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Shtyrevykh

Ofta installeras stiftställningar för byggnadsarbeten. Låt oss ta en steg-för-steg-instruktion om hur du gör det korrekt.

  1. Först och främst måste befälhavaren förbereda sajten så noggrant som möjligt, på vilket strukturen sedan kommer att stå. Marken måste jämnas och tampas väl. Efter det kan du avslöja stödbaserna. De ska placeras så nära byggnadens fasad som byggarna ska arbeta med så mycket som möjligt.
  2. Så snart stöden är förberedda och installerade kommer det att vara nödvändigt att fixera de första fyra ställen i den framtida strukturen på dem. Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att ställen är av samma typ och matchar i storlek.
  3. Nästa steg är installationen av nästa par ställningar. Befälhavaren måste göra band med tvärstänger och måste gå runt strukturen och flytta runt omkretsen. Du måste fästa det första och sista paret stolpar tillsammans.
  4. Därefter måste du kompetent "bygga upp" de resulterande skogarna till en lämplig höjdnivå. Under arbetets gång måste befälhavaren komma ihåg att fästa de nya ställen med ställen i den nedre delen. Det kommer att vara nödvändigt att kombinera dem med hjälp av tvärstänger. Så snart strukturen når önskad höjd kan du börja installera trappor och staket och lägga golvet. Ställningen av ställningen på väggen måste vara pålitlig och stark.

Ramnykh

Inramade ställningar kan också installeras själv. När det gäller montering visar sig sådana konstruktioner vara de enklaste . De är särskilt populära bland byggare eftersom de inte kräver speciell kunskap och dyra professionella verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om efterbehandling av ett litet hus är planerat, kan två personer enkelt klara installationen av ramställningar.

Om strukturen är större, kommer det inte att vara möjligt att sätta ställningen ensam eller ens tillsammans - ett team på 3-5 personer kommer att behövas.

Ramställningar monteras enligt följande

  1. Först kommer det förberedande skedet av arbetet. Det är i detta ögonblick som mästarna måste bekanta sig i detalj med strukturens tekniska pass, korrekt förbereda den valda platsen och utföra obligatoriska instruktioner för arbetarna.
  2. Så snart området för ställningar är klart är det nödvändigt att placera speciella träkuddar på 4 cm tjocka, liksom "skor" (stödklackar).
  3. Därefter installeras 2 intilliggande ramar som tillhör den första nivån på skorna. De måste fästas ihop med diagonala och horisontella remsor.
  4. Resten av ramarna monteras på samma sätt tills byggnaden får de önskade dimensionerna. Det är mycket viktigt att stärka strukturen så samvetsgrant som möjligt på byggnadens vägg så att den inte vacklar.
  5. Därefter måste du ställa in tvärstängerna på startnivån. Däck måste installeras. Det är viktigt att fixa det senare så fast och pålitligt som möjligt för rätt säkerhetsnivå.
  6. Den tillåtna indikatorn för slitsarnas bredd mellan de fristående brädorna ska vara högst 0,5 cm. Golven ska överlappas längs längden. Fogarna måste placeras exakt på stödunderlaget. Däckens sidodelar bör inte vara mindre än 15 cm.
  7. När startnivån är klar kan ramarna för nästa nivå installeras. De måste också anslutas med diagonala och horisontella band, som kan installeras i ett rutmönster.
  8. Det andra planet måste fixeras på väggen med hjälp av ankarfästen.
  9. Alla andra åtgärder måste utföras på samma sätt som beskrivits ovan tills strukturen når den önskade höjden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kilklämma

Det finns en annan underart av ställningar - kilklämma. Dessa strukturer monteras enligt en viss plan. Låt oss överväga vilka steg det består av.

  1. Liksom i de två ovanstående fallen måste arbetarna först och noggrant förbereda platsen där installationsarbetet kommer att utföras.
  2. Därefter placeras uttag och kuddar på den förberedda basen, vars axlar på skruvarna måste installeras strikt vertikalt.
  3. Nästa steg är att placera de första stegarna på uttagen som är placerade på platsen. Det är bäst att ansluta dem till gårdar. Därefter måste du installera stödbenen kvalitativt.
  4. För att byggnadsunderlaget ska synas tydligt och jämnt kan olika avlastningsskillnader kompenseras med hjälp av skruvuttag.
  5. Därefter måste mästarna installera de bärande facken korrekt. De måste fixeras på höjden där golvläggningen planeras. Efter det kan du säkert installera golvet.
  6. Säkerhetselementen monteras samtidigt med golvhållarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att veta att ovannämnda däckhållare, liksom parallella trappor, måste ligga på samma nivå. Detta kan uppnås om takstolarna justeras korrekt genom att flytta dem i ett vertikalt plan.

Användbara tips

Låt oss ta en titt på några användbara tips för att installera byggnadsställningar

  1. Vid installation av strukturer med en höjd av mer än 5 m krävs att fixera utrustningselementen på ytan av byggnadsväggen.
  2. Golven kan vara gjorda inte bara av trä. Metaldelar kommer också att fungera. Däck är ofta gjorda av perforerade stålplåtar.
  3. Om ställningen är planerad att monteras av trä och de olika delarna i dem kommer att fästas med spik, rekommenderas att alla hål görs i förväg. I det här fallet kommer brädorna inte att spricka.
  4. Om du behöver en mobil struktur kan den tillverkas på hjul, för att inte glömma säkerhetsreglerna.
  5. Det är inte nödvändigt att demontera hemlagade metallställningar efter avslutat arbete - de kan hyras ut.

Rekommenderad: