Klämställningar: Konstruktion LSPKh-40, LSPKh-60 M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Klämställningar: Konstruktion LSPKh-40, LSPKh-60 M.fl

Video: Klämställningar: Konstruktion LSPKh-40, LSPKh-60 M.fl
Video: Alfa Laval LKH Premium centrifugal pump animation 2024, Maj
Klämställningar: Konstruktion LSPKh-40, LSPKh-60 M.fl
Klämställningar: Konstruktion LSPKh-40, LSPKh-60 M.fl
Anonim

Tack vare sin konstruktion är klämställningen lämplig för arbete med svåra föremål på ojämn mark. Flexibiliteten i deras justering ger en svängbar klämma eller annan infästning. Denna artikel diskuterar ställningar för LSPKh-40, LSPKh-60 och andra modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Huvuddragen i klämställningen - deras komponentdelar fästs ihop med klämklämmor. Tack vare denna lösning kan delarna fixeras i valfri position, inte bara i fasta fästpunkter. I slutändan förbättrar detta användbarheten och utökar användningsområdet:

  • för konstruktion och dekoration av byggnader upp till 80 m höga;
  • för murverk i en nivå på upp till 20 m (ställningar med en förstärkt tvärstång);
  • för konstruktion av stativ, scener, ställningar och andra icke-standardiserade produkter.

Det finns totalt två typer av sådana skogar: rörklämma (fixerad med skruvklämmor) och kilklämma (fixerad med killås). För att montera skruven behöver du en skiftnyckel, och för kilen behöver du en hammare. Resten av egenskaperna är desamma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämfört med andra typer av ställningar har klämställningar ett antal fördelar

  • Monteringsvariabilitet. Ställningar tar någon form - du kan arbeta på fasader med en komplex konfiguration och omkrets. Dessutom är arbetshöjden oändligt varierande.
  • Rörställningar kan installeras på lutande och stegade ytor utan att riskera att välta.
  • Säkerhet. Vid överbelastning kommer plattformen med människor att "glida" ner och ramen går inte sönder.
  • Enkel justering. Du kan ändra delarnas position i flera riktningar samtidigt.
  • Mångsidighet. De kan användas tillsammans med andra typer av monterade ställmonterade ställningar utanför och inuti lokalerna.

Men samtidigt är de inte utan nackdelar

  • Den största nackdelen är priset. Slangklämmor är betydligt dyrare än andra typer av ställningar.
  • Ett stort antal komponenter (främst klämmor och pluggar). Detta kräver noggrann förvaring och transport.
  • Om du ändrar monteringsschemat behöver du ytterligare fästelement.
  • Tidskrävande montering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det nödvändigt att noggrant montera ställningen, särskilt eftersom det finns många beståndsdelar i strukturen

  • Rackar - skogens huvudsakliga delar. De placeras vertikalt, resten av elementen är fästa vid dem. Rack är standard (4 m lång) och extra (2 m lång). När de monteras sätts de in i varandra.
  • Skor (trycklager) - stödjande delar av ställen i den nedre delen. De installeras på trästöd och säkras med spikar. Deras höjd är inte justerbar.
  • Rigeli … Korsstöd som förbinder ställen med varandra. De fixar också ställningarna till väggen. Golvet läggs på dem.
  • Ankare … De är monterade på byggnadens vägg, med balkar fästa vid dem.
  • Golv … En plattform där arbetare går och flyttar laster. Tillverkad av barrträd 35-50 mm tjock (för att undvika böjning). För det används trä av minst 2 grader. Dimensionerna på seriella däck är 0,5x2 m och 0,75x1,2 m.
  • Diagonala band . De tillför strukturen styvhet. Standardlängden för ett sådant element är 3, 7 m eller 5, 3 m, vikt - 20-30 kg.
  • Trappa … Arbetare klättrar längs dem. Standardlängden är 2 eller 2, 38 m. De har krokar i ena änden, med vilka de hängs på akterspegeln. Den andra änden av stegen vilar på marken eller golvet i föregående nivå.
  • Klämmor … Anslut alla delar av skogen tillsammans
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är typiska ställningsdelar, de är desamma i olika modeller (endast rörens diameter kan skilja sig åt). Därför har alla serieprodukter liknande egenskaper:

  • maximal belastning - 200-250 kg / m2;
  • avståndet mellan lagerhållarna är 150, 200 eller 300 cm;
  • nivåhöjd - 200 cm (det ska finnas en tvärstång varannan m);
  • räcke installationshöjd - 100-150 cm;
  • rackets ytterdiameter - 42 eller 48 mm;
  • rack väggtjocklek - 1, 5 eller 2 mm.

De exakta egenskaperna finns i passet på din modell . Och om det inte finns, använd inte dessa skogar. Att klättra upp till 40 meters höjd genom okända skogar är en för stor risk.

Under drift faller den största belastningen på fästelementen, så det är värt att uppehålla sig vid beskrivningen av fästelementen mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika fästelement

Fästelement är den viktigaste delen av designen. Den måste vara så stark och pålitlig som möjligt, därför är klämmorna gjorda av stål som inte är lägre än Art. 3 och art. 4 enligt GOST 380. För att förhindra korrosion appliceras ett skyddande lager (vanligtvis zink) på dem.

Klämmor förbinder ställelementen i olika plan och riktningar och är uppdelade i 2 grupper

  • Döv … Anslut elementen endast i rät vinkel (till exempel ett stativ och en tvärstång).
  • Snurra … De behövs för att fästa lutande delar (främst diagonala band). De används i par och är ofta symmetriska. Ibland har de en kilkonstruktion, där bultens nackstöd är gjord i form av en stympad kon. Vid åtdragning ökar kraften smidigt, klämman deformeras inte.

Viktig! Svängbara klämmor är mindre hållbara än blindklämmor. Vid montering måste de placeras jämnt i hela strukturen, och deras totala antal är högst 20% av alla fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämmans halvor är en U-formad platta med en radie på 42, 48 eller 57 mm. De är anslutna med bultar och brickor. Bultarna måste ha en avrundning vid övergången från huvudet till stången (spår är inte tillåtet - en svag punkt).

Ju högre arbetshöjd för ställningen, desto högre måste styrkan på komponenterna vara . Klämmor tillverkas genom kallstämpling, medan metallen är något härdad. Detta ökar materialets slutliga styrka till 400 MPa.

Fästbultar och muttrar måste ha en hållfasthetsklass på minst 5, 6.

Skogar är sammansatta av enhetliga delar . Deras olika höjder tillhandahålls av antalet element, medan antalet komponenter beror på ställningens märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och markeringar

Märkningen består av alfabetiska och numeriska delar. Klämställningar betecknas LSPH (Mobile Clamp Scaffolding) . Figuren anger den högsta höjden (i meter) upp till vilken denna modell kan monteras. Till exempel har LSPH-60 en maximal arbetshöjd på 60 m.

Ibland finns det bokstäver "US" efter siffrorna. Detta innebär att förstärkta balkar används för däck. Ett exempel på beteckning är LSPH-40US. Andra modeller dechiffreras på liknande sätt. Detaljerad information anges inte i märkningen … Detta beror på att ställningsstrukturerna är lika (endast utrustningen, stativens diameter etc. skiljer sig åt).

Därför samlas alla modeller på samma sätt och i samma sekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt om montering

Kontrollera skogens kvalitet innan du skördar dem

  • Det måste finnas en instruktion eller ett pass.
  • Ställningar bör regelbundet testas för hållfasthet. Resultaten av kontrollerna registreras i ett pass eller en särskild journal. Kontrollera att byggnadsnumret för ställningarna matchar det som anges i testloggen.
  • Kontrollera datumet för godkända tester och datum för nästa test. Se till att designen klarar testerna.
  • Inspektera varje detalj visuellt. Det ska inte vara någon skada på den. Var särskilt uppmärksam på klämmorna och bultgängorna.
  • Om minst en punkt inte uppfylls har du rätt att vägra att arbeta.

Studera alltid regelverket, även om du har ont om tid. Ändå litar du på skogen med ditt liv, och det är inte värt de sparade minuterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt är i ordning kan du börja arbeta. Det tar skiftnycklar, en byggnadsnivå och mycket arbetstid.

Börja med förberedelser. Bestäm önskad monteringskonfiguration, upprätt PPR (arbetsplan) och installationsritningar, beräkna antalet komponenter. När allt är klart, fortsätt med installationen.

  1. Monteringen börjar från hörnet av byggnaden.
  2. Förbered installationsplatsen. Ojämnheter och höjdskillnader är tillåtna, men marken måste vara tät.
  3. Placera träkuddar på marken i området där ställen ska installeras. Deras tjocklek är minst 40 mm.
  4. Placera skorna på dynorna och fixa dem med naglar.
  5. Sätt in racken på den första nivån i skorna. De måste vara typiska (4 m långa). Viktig! Racks bör gå strikt vertikalt, kontrollera deras position på nivån.
  6. På en höjd av 2 m, fäst tvärstängerna på stolparna. Kontrollera nivån att ledgers är installerade strikt horisontellt.
  7. Installera pluggarna på ändarna. De skyddar rörens inre ytor.
  8. Förankra fästena till väggen.
  9. Lägg golvet på tvärstängerna. Säkra stegen.
  10. Odla ställningen till önskad höjd. För att göra detta, upprepa steg 4-8. Vid uppbyggnad bör standard (4 m lång) och ytterligare (2 m lång) ställningar växla.
  11. I 2 extrema spann och i ställets ändar, montera diagonala band till hela höjden av konstruktionen. För att göra detta behöver du svängbara klämmor (återkallelse, högst 20% av alla fästelement). Om ställningen är högre än 50 m placeras band varje 25–30 m i 2 intilliggande spann.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beakta säkerhetsföreskrifter. Dra åt fästbultarna väl vid montering. Använd endast kompletta reservdelar, ta inte främmande fästelement. Och glöm inte reglerna för arbete på höjd.

Rekommenderad: