Spikplattor: Vad är De Till För? Användning Av Plattor För Trä, En Press I Deras Produktion, Galvaniserade Och Andra Plattor, Deras Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Spikplattor: Vad är De Till För? Användning Av Plattor För Trä, En Press I Deras Produktion, Galvaniserade Och Andra Plattor, Deras Dimensioner

Video: Spikplattor: Vad är De Till För? Användning Av Plattor För Trä, En Press I Deras Produktion, Galvaniserade Och Andra Plattor, Deras Dimensioner
Video: Removal of an Epidermal Cyst along the midback 2024, April
Spikplattor: Vad är De Till För? Användning Av Plattor För Trä, En Press I Deras Produktion, Galvaniserade Och Andra Plattor, Deras Dimensioner
Spikplattor: Vad är De Till För? Användning Av Plattor För Trä, En Press I Deras Produktion, Galvaniserade Och Andra Plattor, Deras Dimensioner
Anonim

Trä är ett populärt material för konstruktion av olika strukturer. I processen att foga ihop träelement under konstruktionen uppstår frågan om deras pålitliga fastsättning. För dessa ändamål används olika fästelement - oftast är det spikar eller stift. Nyligen har spikplattor använts för att fast ansluta timmer, balkar eller andra träelement.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Spikplattan är ett fästelement som används vid arbete med trä. Det är en metallremsa med vassa tänder på arbetsdelen (analog av naglar). Beroende på typ av fästelement kan sådana stift ha olika former och storlekar. Plattorna har en minsta tjocklek, på grund av vilken sådana fästelement kan användas i alla stadier av konstruktionen av konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metalltandade plattor (förkortade som MZP) används ofta vid konstruktion av träkonstruktioner för alla ändamål . De används massivt i industriella och privata bostadskonstruktioner när man bygger ramkonstruktioner eller installerar taksystem.

Bild
Bild

I modern konstruktion är sådana fästelement mycket populära på grund av ett antal fördelar:

  • de förbinder träelement utan utstick;
  • har en låg vikt, på grund av vilken de inte dessutom "laddar" strukturen;
  • göra det möjligt att montera komplexa system utan att involvera storskalig specialutrustning;
  • ge en pålitlig och hållbar anslutning;
  • motståndskraftig mot korrosion.
Bild
Bild

Metallspikplattor är billiga, enkla att installera och lämpliga för alla träslag. Deras största nackdel är omöjligheten att tillhandahålla tillräcklig styrka under böjbelastningar i fogområdena.

Hur produceras det?

MZP produceras på industrianläggningar med kraftfull pressutrustning. Legerat eller galvaniserat stål används vid tillverkningen. Dessa material korroderar inte.

Bild
Bild

Vid tillverkning av sådana fästelement används hydrauliska pressar . Med deras hjälp, genom stämpling, bildas rader med vassa spikar på metallplattor, som lätt kommer in i träet. Användningen av pressar gör att en mängd billiga spikplattor kan produceras på kort tid.

Visningar

MWP skiljer sig åt i sitt utseende. De har en annan tjocklek på metallbasen, ett annat antal rader med spikar, vars längd varierar över ett brett intervall. Produkter av stålplåt är märkta med GP (RK) -symboler och av galvaniserat stålplåt - GPZ.

Bild
Bild

Spikplattor finns med enkelriktad eller dubbelriktad stift

  • Produktionstekniken för de första fästelementen är enklare och billigare. Enligt den tillverkas MZP på inhemska fabriker. Plattor med enriktade tänder är mindre pålitliga än dubbelriktade stift.
  • De andra har taggar med olika riktningar - de är placerade parallellt med plattans sidor och diagonaler (visuellt liknar deras arrangemang ett "julgran"). Produktionsprocessen för multiriktade spikplattor är mer arbetskrävande och ekonomiskt dyr. De flesta av dessa fästelement tillverkas i Polen, Tyskland och Finland.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Fästelement tillverkade genom kallstämpling har en platta med en tjocklek på 1 till 2 mm. Metallbasen är gjord i form av en rektangel, dess dimensioner beror direkt på antalet stiftrader. Bredden på standardfästena är från 20 till 130 mm, längden är från 75 till 1250 mm.

Bild
Bild

En platta rymmer från 2 till 16 rader med tänder . Höjden på standardreglarna varierar från 8 till 14 mm. Det finns dock produkter med spiklängder upp till 25 mm. Vissa företag accepterar order för tillverkning av MZP enligt individuella storlekar.

Applikationsfunktioner

Spikplattans huvuduppgift är att säkert fästa 2 (eller flera) timmerelement (och annat virke) i ett plan. Större tillförlitlighet för anslutningen kommer att uppnås om torrt trä som inte är benäget för sprickbildning används.

Bild
Bild

Det finns flera nyanser av att installera minimilönen

  • Varje nod måste fästas med plattor på 2 sidor.
  • För en tillförlitlig anslutning med hög hållfasthet bör en specialpress användas, som kan fixa metallplattornas exakta position och säkerställa optimal hastighet att pressa in stiften i träet.
  • Det rekommenderas att montera träkonstruktioner med spikplattor i verkstäder, varefter de färdiga elementen ska transporteras till byggarbetsplatsen.
  • När man använder MZP är det oacceptabelt att använda slägga eller hammare. Annars uppstår vibrationer, som ofta leder till deformation av tänderna. När du använder en hammare säkerställs inte rätt tryck på metallbasen, vilket gör att fästen kan visa sig vara opålitlig.
Bild
Bild

Tandade plattor, med förbehåll för fixeringsreglerna, kan ge en stark anslutning för träelement. Sådana fästelement blir sakta men säkert populära och varje år används de mer aktivt i byggbranschen.

Rekommenderad: