Experimentella Material: Vad är Det? Vilka Experimentmaterial Finns För Att Bygga Hus Och Väggar?

Innehållsförteckning:

Video: Experimentella Material: Vad är Det? Vilka Experimentmaterial Finns För Att Bygga Hus Och Väggar?

Video: Experimentella Material: Vad är Det? Vilka Experimentmaterial Finns För Att Bygga Hus Och Väggar?
Video: Bygga hus - Del 28 - Skivor på väggar 2024, Maj
Experimentella Material: Vad är Det? Vilka Experimentmaterial Finns För Att Bygga Hus Och Väggar?
Experimentella Material: Vad är Det? Vilka Experimentmaterial Finns För Att Bygga Hus Och Väggar?
Anonim

Att veta vad dessa experimentella material är och hur de exakt tillämpas är viktigt för alla utvecklare. Endast genom att förstå allt om experimentmaterial kan du eliminera många problem och skickligt tillämpa sådana produkter. Var och en av dem har sina egna specifika arbetsuppgifter som ska lösas.

Bild
Bild

Vad det är?

Berättelsen om att bygga experimentmaterial bör börja med deras definition. Denna kategori inkluderar främst den senaste utvecklingen, som levereras i mycket blygsamma omgångar . Industrin har vanligtvis helt enkelt inte tid att behärska produktionen av tillräckligt stora volymer till en början. För en tid sedan utfördes experiment med gassilikatblock och icke-avtagbara skumformar. Situationen förändras dock snabbt och 2020 kommer professionella byggare inte längre att bli förvånade över detta.

Man tror allmänt att experimentperioden slutar efter formell certifiering baserad på prestandatester . Det är orimligt att tro att alla sådana beslut är entydigt dåliga. Ofta börjar många av dem efter certifiering användas mycket massivt. Det bör förstås att ny teknisk utveckling inte alltid säljs under varumärket "experimentella material". Vissa företag under detta namn säljer något oklart - mycket gamla lösningar, halvt bortglömda nu eller bisarra kombinationer som är mer benägna att orsaka förvirring.

Förutom, ödet för varje specifikt experimentmaterial är oförutsägbart . Fram till nyligen blev gassilikat- och skumbetongblock som ingick i denna grupp snabbt populära och blev en välbekant komponent i modern konstruktion. Men leran, som den var i den experimentella kategorin, finns kvar i den, trots dess stabila användning. På ett eller annat sätt är alla sådana material mycket mer lönsamma än de som används i stora mängder.

Man bör vara försiktig när man köper hus byggda av EV: det kan visa sig att de är byggda enligt principen "vad var - vi gör det".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

De vanligaste lösningarna nu är:

  • värmevägg;

  • expanderad polystyren;
  • flytande trä (det är också kompositskivor);
  • hyperpressade Lego-klossar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

namn " Värmevägg " talar för sig själv. Dessa är flerlagers termblock, som tillsammans med enkel betong inkluderar:

  • expanderad polystyren;
  • kolfiberstavar;
  • expanderad lerbetong med ett stort antal porer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller expanderad polystyren , då är det officiellt endast tillåtet som ett inre väggskikt. Vissa konsumenter använder det dock som en permanent formning. Utsikterna till ett sådant beslut kommer att visas inom en snar framtid. Men kompositskivan är träfibrer blandade med polymerharts. Detta material används främst för att dekorera väggar och golv.

Finns också ibland:

  • påsar fyllda med jord;
  • pressat halm;
  • skalrock tyrsa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa tre typer av lösningar kommer fortfarande snarare att vara exotiska för inhemska utvecklare, även de som är intresserade av icke-standardiserade metoder. Oftare kan du hitta byggnader från last (till exempel sjö) containrar . Kompetent inredning ger ett bra utseende och löser problemet med enhetlighet. Men dessutom måste du göra en allvarlig uppvärmning för att utesluta den kvävande värmen på sommaren och den oacceptabla kylan i februari. En allvarlig nackdel med en sådan lösning kan också anses vara oöverstigliga begränsningar för storleken på rum i bredd och höjd.

Adobe -hus anses också vara experimentella . Under konstruktionen blandas lera med halm och andra växtfibrer. Trots antiken upplever detta tillvägagångssätt nu en pånyttfödelse, eftersom ett sådant material utan tvekan är miljövänligt. Gammala Adobe-hyddor finns fortfarande i byar i Ukraina, Moldavien och Sydryssland.

Andningen av ett sådant material och utmärkt värmebesparing är viktigt, men det måste förstås att sådant material inte kan användas utan högkvalitativ vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Semisamanny-byggnader, uppförda på 1970-80-talet, finns i närheten av Belgorod och Voronezh … Själva ramen byggdes av ekplankor. Det var täckt med lera och täckt med tegel. Anledningen till denna konstruktionsmetod är uppenbar: vid den tiden skulle fullfjädrade tegelstrukturer vara oöverkomligt dyra. Ett annat alternativ för "radikala besparingar" är användningen av skiffer.

Strikt taget är dess klassificering som experimentellt material villkorad. För takläggning och efterbehandling av väggar har den redan använts i stora mängder, dessutom länge. Vi pratar dock om en något icke-standardiserad applikation:

  • en metallram byggs, liknande den som är avsedd för gipsskivor;
  • väggen inuti huset är täckt med spånskiva;
  • väggens ytterkant är täckt med skiffer;
  • Dessutom utförs putsning, vilket helt döljer detta material.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller externa och konsumentegenskaper är en sådan lösning relativt bra. NS det är praktiskt taget omöjligt att avgöra vad som finns under gipset. Att använda en vägg som stöd (till exempel att fästa en stege på den) är dock oönskat. Sådana hus är mer utformade för sommarbruk. De byggs aktivt på Krim.

Rävhålskonstruktion Är en annan gammal prestation som har prövats i många regioner i världen. Men det är helt uppenbart att det aldrig kommer att lämna experimentstadiet. Bildandet av väggar och tak innebär användning av plankor. Takmaterial eller björkbark används för vattentätning.

Utanför är allt detta täckt med jord; sådana byggnader används sällan för bostäder; i verkligheten används "rävhålet" främst i form av en källare eller annat uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

En av de nyaste lösningarna är utvecklingen av det japanska företaget Kengo Kuma. Ett dubbelskikt av lädermembran används för efterbehandling. Detta material ger utmärkt värmeavledning. Väggarna är byggda av japansk lärk. För utomhusisolering används fluorkolldukar och bambustavlar.

För byggandet av ett hus kan följande användas:

  • saltblock;
  • tallrikar "Isoplat";
  • glasfasader med ljusblockerande egenskaper;
  • ledande betong.

För tak som används:

  • modifierat takmaterial;
  • polymerbaserade membran;
  • singel;
  • katepal.

Rekommenderad: