Krossad Blinda Område (24 Bilder): Vilken Krossad Sten Behövs För En Blind Yta Runt Huset? DIY Steg-för-steg-instruktioner För Fyllning, Diagram

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Blinda Område (24 Bilder): Vilken Krossad Sten Behövs För En Blind Yta Runt Huset? DIY Steg-för-steg-instruktioner För Fyllning, Diagram

Video: Krossad Blinda Område (24 Bilder): Vilken Krossad Sten Behövs För En Blind Yta Runt Huset? DIY Steg-för-steg-instruktioner För Fyllning, Diagram
Video: Trädgårdskant 2024, April
Krossad Blinda Område (24 Bilder): Vilken Krossad Sten Behövs För En Blind Yta Runt Huset? DIY Steg-för-steg-instruktioner För Fyllning, Diagram
Krossad Blinda Område (24 Bilder): Vilken Krossad Sten Behövs För En Blind Yta Runt Huset? DIY Steg-för-steg-instruktioner För Fyllning, Diagram
Anonim

För att skydda huset från översvämning, regnvatten, är det nödvändigt att bygga ett mörkt område. Det kommer att kräva en mängd olika material. Vem känner till kännetecknen och arrangemanget av krossade stenblindområdet, de väljer just detta material.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det blinda området är en fuktgenomtränglig remsa som löper längs byggnadens omkrets och har en sluttning från byggnaden. Detta är en flerskiktsstruktur som är gjord med samma teknik, den enda skillnaden är det översta lagret. Du kan välja en hård yta som betong, kakel eller konststen.

Det bästa alternativet skulle vara den så kallade mjuka basen - ett krossat stenblindområde

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad konstruktion är lätt att tillverka, kan användas i alla klimatzoner, på olika mark.

De positiva aspekterna av detta material:

  • förbättrar husets värmeisolering;
  • överkomlig kostnad;
  • genomgår inte deformation när grunden avtar;
  • reparationen är enkel, det finns ingen anledning att bjuda in specialister;
  • ingen risk för sprickbildning;
  • bra motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar;
  • arbete med krossad sten utförs utan särskilda konstruktionskunskaper och extra utrustning;
  • Det finns ett stort utbud av dekorativt grus till salu, vilket gör att du kan skapa ovanliga designlösningar, till exempel för att plantera växter runt huset direkt i det blinda området.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med denna typ är behovet av reparationer. Efter 7 år är det nödvändigt att göra om det blinda området . Och du kommer också att behöva regelbunden ytvård. Det är nödvändigt att rengöra ytan av torra löv, grenar, annat skräp från platsen, övervaka det yttre tillståndet.

Det finns en möjlighet till överväxt av spillror med ogräs.

Bild
Bild

Vilken typ av krossad sten behövs?

Utförandet av strukturens funktioner beror till stor del på rätt materialval. Krossad sten är annorlunda, hög kvalitet produceras av stenar - kalksten, granit . Det finns sekundär krossad sten, som krossas från byggavfall, till exempel betong. Det blir billigare, men också sämre i kvalitetsegenskaper - hårdhet, motståndskraft mot extrema temperaturer, kyla. Valet av krossad sten beror på personliga preferenser, ekonomiska möjligheter, varumärke, klimat, byggnadstyp. Man bör komma ihåg att kalksten, dolomit krossad sten tolererar temperaturfluktuationer bra. Grus tål frost bra. Krossad granit används ofta vid konstruktion av byggnader i flera våningar.

Bild
Bild

För konstruktion av det blinda området används olika spillror. Kvaliteten på installationen beror på stenens storlek.

  • Den minsta storleken är upp till 5 mm. Används för slutdammning.
  • Liten storlek på krossad sten - upp till 20 mm. Det komprimerar bäst av allt.
  • Den genomsnittliga storleken på stenar är upp till 40 mm. Fin utsikt, men sådant skräp är svårt att stapla.
  • Grov fraktion - från 40 mm. Det är svårt att arbeta med det, så det är bättre att inte köpa det.

För ett tillförlitligt blindområde rekommenderar experter en blandning av 5 till 40 mm i storlek. Det kommer att kosta mindre, det blir lättare att rama, det kommer att se mer intressant ut.

Bild
Bild

Verktyg och material

Innan du börjar bygga måste du förbereda allt du behöver för arbete. Du behöver lera, den är indelad i flera typer. Det är nödvändigt att ta fet - detta är namnet på lera, som innehåller lite sand. Du måste också köpa bituminös mastik, ett material för vattentätning, mer praktiskt i rullar . Om isolering krävs, köps ett värmeisolerande material. Det behövs när man bygger ett hus i ett kallt klimat och en källare med värme. Experter rekommenderar extruderat polystyrenskum. En tjocklek på 10 cm är lämplig.

Du kan ersätta den med skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dränering behöver du ren, flodig grov sand . En 3-5 mm storlek är bra. Du behöver geotextiler med en densitet på 100-150 g / kvm. m. Detta är ett fiberduk som gör att vatten kan passera bra. Säljs i rullar, vilket är bra för att köpa önskad längd. Det används för att separera lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att kunna slutföra det blinda området med egna händer är det viktigt att observera planen, ordningen och storleken på lagren. Det blinda området är en slags flerlagerskaka.

Det finns olika typer av blinda områden . Vid konstruktion av betong är det viktigt att observera förhållandet mellan cement i kompositionen. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att eliminera de sprickor som har uppstått 1-2 gånger om året. Detta är den största nackdelen med betongtypen av blinda områden. Att lägga ut beläggningsplattor kräver inblandning av en specialist. Materialet läggs på en slags kudde av krossad sten och sand, baserat på lera, håller länge, ser attraktivt ut. Men att lägga ut kakel anses vara den dyraste typen.

Krossstenen är lämplig för alla fundament - tejp, pelare, på skruvhögar, den kan göras isolerad . Designenheten är enkel, du kan göra det själv.

Att fylla med krossad sten är det mest budgetmässiga sättet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Layout och planering

När man börjar tillverka en struktur är det nödvändigt att beräkna volymen. Den korrekta bredden på persiennen behövs för att uppgifternas högkvalitativa prestanda ska kunna utföras . För att beräkna det måste du veta vilken typ av jord, längden på takutsprånget. För vanlig jord räcker det med 60 cm, när jorden avtar krävs en bredd på 1 m. Bredden på den färdiga strukturen bör överstiga takens utskjutning med 20 cm, om området tillåter det är det bättre att göra från 30 till 35 cm. De blinda ytorna ska byggas med en lutning på 0,03, då finns det 3 cm med 1 m bredd.

För att bestämma längden på gesimsen, måste du klättra stegen till husets tak, fästa en lång lodlinje vid kanten, markera platsen för belastningen på marken, köra i en pinne . Lägg till önskat avstånd till detta värde. Markera avståndet med pinnar med en stegstorlek på 1,5 meter runt hela omkretsen av huset, för detta måste du dra ett rep mellan pinnarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Längs den resulterande gränsen bör en gräv 50 cm djup grävas, botten ska jämnas med en spade och tampas.

Bild
Bild

Arrangemang

Sedan utförs flera åtgärder i följd

  1. Det första lagret läggs av lera, det måste göras snett. Leran läggs i ett 15 cm tjockt lager. Den jämnas med spadar, försiktigt ramad.
  2. Den andra nivån behövs för vattentätning. Takmaterial eller polyvinylkloridfilm rullas ut. För bättre isolering på fundamentet tas hänsyn till dikenas väggar, bitarna överlappar varandra med cirka 10 cm. Fogarna är belagda med bitumen.
  3. Om du bestämmer dig för att lägga ett värmeisolerande lager, gör det till nästa lager. Sömmar är belagda med valfritt tätningsmedel. Täck toppen med en tjock polyeten- eller polyvinylkloridfilm.
  4. Detta är ett dräneringsskikt, det kommer att vara av sand 10-15 cm tjockt. Det måste noggrant jämnas med spadar, försiktigt tampas.
  5. Nästa lager kommer att vara skyddande. Han tillåter inte nedsänkning av stenar, spridning av ogräs. Geotextilduk läggs på sanden. Det kan behandlas med kemisk ogräsbekämpning.
  6. På toppen måste du lägga ut krossad sten. Det ska ligga jämnt med marken. Tampa lagret med en vibrerande stampare.

Ovanifrån kan du plantera gröna, blommor, lägga gräsmattan i rullar, täcka med dekorativa stenar eller lämna komprimerat spillror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

För att bygga en pålitlig struktur måste du följa råd från experter och byggare

  • Byggmaterial ska vara av hög kvalitet. Förekomsten av fukt, mögel i källaren, huset beror på ett bra blindområde.
  • Det är viktigt att det blinda området passar tätt till byggnadens grund. Vatten kan rinna in i gapet, frysa, expandera, förstora gapet. Detta kommer att leda till ett gradvis avstånd från det blinda området från fundamentet. Strukturen kommer inte att kunna utföra sina uppgifter väl.
  • Beräkningarna måste utföras korrekt, med hänsyn till varje millimeter.
  • Det finns ingen anledning att skjuta upp arbetet med att göra det blinda området. Det måste göras ett år efter att byggnaden byggdes.
  • För konstruktion av ett krossat blinda område är det viktigt att känna till grundvattennivån. De måste vara minst 1 meter långa.
  • Ett lager av spillror och lera ska vara i en viss vinkel. Detta kommer att säkerställa att vatten rinner in i marken.
  • För att reparera det blinda området mindre ofta är det nödvändigt att göra dräneringssystem på taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan utföra vissa typer av byggnadsarbeten själv. Det är inte särskilt svårt att göra en krossad blinda område. Detta byggmaterial har sina positiva och negativa sidor, men det väljs ofta för arbete med förbättring av webbplatser . Med information, steg-för-steg-instruktioner kan du göra ett mörkt område. Strukturen kommer att ge dränering av regn, smältvatten från byggnaden, kommer att fungera som ett dekorativt element, om du använder designlösningar i arrangemanget.

Rekommenderad: