Kalksten (29 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Användning Av Krossad Sten Och Siktning, Betong På Krossad Sten Och Andra Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Kalksten (29 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Användning Av Krossad Sten Och Siktning, Betong På Krossad Sten Och Andra Användningsområden

Video: Kalksten (29 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Användning Av Krossad Sten Och Siktning, Betong På Krossad Sten Och Andra Användningsområden
Video: Leedale Ltd Quarried MOT Type 1 Limestone Advice 2024, April
Kalksten (29 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Användning Av Krossad Sten Och Siktning, Betong På Krossad Sten Och Andra Användningsområden
Kalksten (29 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Användning Av Krossad Sten Och Siktning, Betong På Krossad Sten Och Andra Användningsområden
Anonim

Kalksten krossad sten 5–20, 40–70 mm eller andra fraktioner, liksom dess screening, används i stor utsträckning inom olika verksamhetsområden. Materialet är standardiserat av kraven i GOST, måste uppfylla strikta kvalitetsstandarder. Betong baserad på den har en ganska hög hållfasthet. Andra användningsområden: i vägbyggen, underlag av fundament - måste väljas med hänsyn till stenens egenskaper.

Bild
Bild

Särdrag

Vit eller gulaktig sten - krossad kalksten - är en krossad bergart: kalcit. Det bildas naturligt under omvandlingen av organiska produkter . När det gäller kemisk sammansättning är krossad kalksten kalciumkarbonat, den kan färgas, beroende på föroreningar, i tegel, grå, gul. Materialet ser ut efter vilka komponenter som råder i dess struktur.

Många stenar med liknande egenskaper har bildats på basis av kalciumkarbonat . Skillnaden mellan kalksten och dolomitkross är något som är värt att prata mer detaljerat om. Dessa material är ofta förvirrade på grund av deras liknande struktur.

Dolomit är också kalksten, men grundvatten är involverat i bildandet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stenar kategoriseras baserat på volymen av rent mineral. De som innehåller upp till 75% dolomit anses vara kalksten. Detta bulkmaterial har ett antal fördelar.

  • Hög motståndskraft mot extrema temperaturer . Krossad sten tål frost och uppvärmning av direkt solljus.
  • Prisvärd kostnad . Materialet jämför sig positivt med dess granitmotstycke i pris.
  • Miljösäkerhet . Krossad sten har en mycket låg radioaktivitet och är lämplig för användning under strikt miljösäkerhetskontroll.
  • Operativa egenskaper . Materialet lämpar sig bra för ramning, lämpligt för att skapa underlag för andra material och beläggningar.

Det finns också nackdelar, och de påverkar direkt valet av materialets användningsområde. Kalksten krossad sten är inte resistent mot syror, inte för stark. Krossad sten, i kontakt med vatten, tvättas ut, därför används den inte som sängkläder, vilket spelar en funktionell roll på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bryts det?

Produktionen av krossad kalksten sker på ett öppet sätt. Stensömmar i stenbrott finns i många regioner i landet, så konkurrensen på marknaden är ganska hög. Detta gör det möjligt att välja leverantörer på territoriell basis vid utförande av omfattande byggnadsarbeten. Processen med stenutvinning sker på ett visst sätt.

  • Lokala rivningsarbeten utförs i stenbrottet.
  • En bulldozer och en grävmaskin samlar de erhållna stenbitarna och laddar dem.
  • De största fraktionsformationerna väljs ut. De skickas till en speciell strimlingsmaskin.
  • Den resulterande stenen siktas genom ett silsystem för fraktionering. För sortering används "skärmar", med hjälp av vilka det är möjligt att framgångsrikt separera material med olika granulatstorlekar.
  • De sorterade produkterna separeras, sorteras och klassificeras.

Den krossade kalkstenen som erhålls efter krossning lagras i enlighet med de fastställda rekommendationerna och skickas till kunder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Kalksten är standardiserad enligt kraven i GOST 8267-93, som är relevant för alla typer av krossad sten med en densitet av fraktioner som inte är högre än 2-3 g / cm 3. Materialet har flera tekniska parametrar.

  • Specifik gravitation . Det är ganska lätt att avgöra hur många ton en kub krossad kalksten väger. Med en storlek på fraktioner upp till 20 mm är denna siffra 1, 3 ton. Grovt material är tyngre. Med en partikelstorlek på 40–70 mm blir massan på 1 m 3 1410 kg.
  • Massdensitet i volymfraktion . Det är också fläckighet, som bestämmer förhållandet mellan platta och nålformade korn i procent. Ju färre tomrum och ju högre styrka desto lägre blir värdet. För krossad kalksten är komprimeringsfaktorn 10–12%.
  • Styrka . Det bestäms av kompressionstester i en cylinder, under vilken krossstenen förstörs. Krossningsgraden är fastställd - för kalkstensorten överstiger den sällan M800.
  • Frostmotstånd . Det bestäms av antalet frys- och upptiningscykler som materialet överför utan förlust. Standardvärdet för krossad kalksten når F150.
  • Radioaktivitet . I kalkstenar är det den lägsta bland alla typer av krossad sten. Radioaktivitetsindex överstiger inte 55 Bq / kg.

Dessa är de viktigaste egenskaperna som är viktiga för att bestämma tillämpningsområdet för krossad kalksten, dess kapacitet, tillåtna och motstå belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Vit krossad sten är ett av de mest populära byggmaterialen. Liksom andra typer av krossad sten har kalksten sin egen märkning. Det bestäms av mineralets tryckhållfasthet. Det finns 4 materialtyper.

Bild
Bild
  • M200 . Det mest instabila av alla alternativ för krossad kalksten. Tål minimal belastning, är lämplig för att fylla territoriet, landskapsdesign, men inte lämplig för områden där intensiv mekanisk påverkan på ytan av beläggningen förväntas.
  • M400 . Ett populärt märke som används som bindelement i betong. Den har en genomsnittlig tryckhållfasthet och kräver därför ett mer noggrant urval av applikationer. Krossad sten är lämplig för låga byggnader, förbättringar av sommarstugor och hushållstomter.
  • M600 . Det optimala märket för vägbyggen. Sådant material används ofta vid arrangemang av vallar, dräneringskuddar. Och krossad sten M600 är lämplig för tillverkning av byggkalk och betongprodukter.
  • M800 . Detta märke kännetecknas av sin höga hållfasthet, används vid skapandet av fundament, vid restaurering och rekonstruktion av betongmonolitiska strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett märke av krossad kalksten, var noga med att ta hänsyn till de indikatorer som motsvarar det.

Ett fel i beräkningarna kommer att leda till att krossstenen helt enkelt kommer att kollapsa när de maximala arbetsbelastningarna uppnås.

Bild
Bild

Fraktioner

Fraktionering är normalt för krossad sten. Med storleken på partiklar som bestäms av GOST kan den ha följande indikatorer:

  • 5-10 mm;
  • 10-15 mm;
  • upp till 20 mm;
  • 20-40 mm;
  • upp till 70 mm.

Variation av partiklar med olika indikatorer är tillåten i blandningen: från 5 till 20 mm. Enligt överenskommelse levererar tillverkarna även krossad kalksten med andra parametrar. Vanligtvis varierar de i intervallet från 120 till 150 mm - det här materialet kallas redan mursten. Kalksten krossad sten med en storlek på upp till 20 mm anses vara liten fraktion, och den stora som är mer än 40 mm.

Bild
Bild

Hoppa av

Mindre och mer olika bergarter som inte kan sorteras kallas screenings. Vanligtvis överstiger storleken på dess fraktioner inte 3 mm med en bulkdensitet på 1, 30 och en fläckighet på 10–12%. Den fina kornstorleken hos icke -metalliska stenar i form av screening är också standardiserad av kraven i GOST.

Bild
Bild

Screening används för flera ändamål

  • För landskapsarkitektur och design.
  • Som fyllmedel för Portland cement.
  • I gipsföreningar för att öka dekorativiteten hos väggbeklädnader. Oftast rekommenderas det att använda det i inredning.
  • Asfaltbeläggning.
  • Vid tillverkning av keramiska och betongbeläggningsplattor. I detta fall kräver produkterna ytterligare fuktskydd, ökat kemiskt motstånd.
  • Vid skapandet av mineralgödsel och byggnadsblandningar. Det krossade kalciumkarbonatet framstår som vanlig kalk.
  • Vid tillverkning av skumblock, luftbetonggjutna produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Screeningar erhålls genom att materialet passerar genom speciella kross- och silmaskiner . Den innehåller alla fraktioner som är mindre än de celler genom vilka materialet passerar. På grund av miljö- och strålsäkerheten är avskärmningar lämpliga att använda som en komponent i efterbehandlingskompositioner för applicering på väggytan eller enskilda arkitektoniska element.

Utåt ser det ut som sand, det kan ha en rödaktig, vit, gul nyans.

Bild
Bild

Applikationsområde

Indelningen av materialens användningsområden bestäms till stor del av storleken på dess fraktioner. De minsta visningarna används för dekorativa ändamål: för återfyllning av gården eller närområdet . Det är ganska attraktivt, komprimeras väl genom att rulla. På platsen, under förbättringen, hälls det i rabatter, på stigar, skyddade från kontakt med överskott av fukt.

Finkornig krossad sten med en partikeldiameter på upp till 10 mm används som tillsats i betong som bindemedel och fyllmedel . På grund av sin lilla storlek ger sådan krossad sten bättre vidhäftning av konststenen till metallförstärkningen. De resulterande betongerna av graderna M100, M200 kan användas för fundament, vid konstruktion av ett mörkt område eller en veranda. Materialet är också lämpligt för gjutning av monolitiska väggar i formning, för att ordna trädgårdsvägar och uppfartar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man skapar fundament och strukturer som utsätts för intensiv belastning med krossad kalksten, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vattentätning . Materialet är känsligt för förstörelse genom konstant kontakt med en fuktig miljö. Och det är också oacceptabelt att syror kommer upp på ytan av krossat berg - de löser upp kalksten.

I metallurgi används krossad sten av medelstora fraktioner. Materialet är nödvändigt för smältning av stål, fungerar som ett flussmedel . Dessutom, när den krossas, fungerar en källa till kalciumkarbonat som en komponent i gödningsmedel. Det används för att producera läsk och kalk som används i byggandet.

Medelfraktion och stora sorter av krossad kalksten gör det möjligt att framgångsrikt bilda baser för olika beläggningar . De ingår i kuddarna av dräneringstyp, kombinerat med sand och grus. Huvudvillkoret är den låga tjockleken på det krossade stenskiktet (upp till 20 cm), liksom dess placering ovanför nivån vid vilken grundvattnet ligger. Bindningsegenskaperna hos krossad kalksten hjälper till att bilda en tät bas som transporterar fukt från asfalt, betong eller andra trottoarer.

Rekommenderad: