Krossad Granit (41 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Krossad Densitet Och Vikt 1 M3, Röd Och Annan Krossad Sten Från Granit, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Granit (41 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Krossad Densitet Och Vikt 1 M3, Röd Och Annan Krossad Sten Från Granit, GOST

Video: Krossad Granit (41 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Krossad Densitet Och Vikt 1 M3, Röd Och Annan Krossad Sten Från Granit, GOST
Video: Östervägen 10 - 1:a · 37m2 - Solna / Råsunda : Via Notar mäklare Solna 2024, April
Krossad Granit (41 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Krossad Densitet Och Vikt 1 M3, Röd Och Annan Krossad Sten Från Granit, GOST
Krossad Granit (41 Bilder): 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Krossad Densitet Och Vikt 1 M3, Röd Och Annan Krossad Sten Från Granit, GOST
Anonim

Krossad granitsten är den vanligaste typen av byggmaterial, den erhålls från vulkaniskt berg, som har ökad hållfasthet och har en granulär struktur. Skuggan kan vara nästan vilken som helst, allt beror på kompositionen. Naturlig granit är en särskilt hållbar och hård stensten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelar med granit

  • Ökad styrka och hårdhet - denna natursten har den högsta koefficienten.
  • Lätt att bearbeta, eftersom det interagerar bra med olika vidhäftningskomponenter.
  • Praktisk - lämplig för användning inom olika områden och branscher.
  • Utseende - granit krossad sten ser ut som en sten med många inneslutningar av svarta, grå och vita färger, en sådan specifik färg används ofta för dekorativt arbete.
  • Låg vattenabsorption - den här egenskapen spelar en viktig roll i konstruktionen, eftersom granit inte deformeras av fukt.
  • Frostmotstånd.
  • Varaktighet.
Bild
Bild

Nackdelar med granit

  • Till skillnad från krossad dolomitsten, vars hårdhetskoefficient och styrka är identisk med granit, har den andra ett högre pris. Detta är den största nackdelen med materialet.
  • En mödosam tillverkningsprocess, ytterligare steg krävs efter utvinning från ett stenbrott.
  • Miljövänlighet - granit krossad sten kan innehålla skadliga komponenter, till skillnad från kalksten, som har en lägre nivå av radioaktivitet, trots att båda stenarna är av naturligt ursprung. Om du väljer ett specifikt spillror måste du titta igenom certifikaten och välja en klass av radioaktivitet, det är bättre att inte använda granitvarianterna i byggandet av bostadslokaler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Extraktionsfunktioner

I vardagligt tal används vanligtvis ett sådant uttryck som "krossad stenbrytning" - detta är inte helt sant, faktiskt erhålls krossad sten med en artificiell metod. Endast sten bryts - detta är den ursprungliga råvaran. Själva materialet är tillverkat med kross- och silutrustning.

Själva processen består av tre steg - detta är extraktion av källmaterialet, krossning, sortering.

Bild
Bild

Rasextraktion

Krossstenstillverkare använder olika råvaror - granit, marmor, kalksten, etc., beroende på vilken typ av produkt du vill få i slutet. Granitkrossad sten är gjord av århundraden gammalt vulkaniskt (vulkaniskt) material - frusen magma. Innan arbetet påbörjas bereds ett stenbrott - det översta lagret av torv med gräs tas bort, sedan det översta lagret av jord. Granitblock extraheras från marken med hjälp av explosioner och teknik, vid behov delas de upp i mindre bitar.

Produktionen av krossad sten kan vara målinriktad eller biprodukt. När det tillverkas på det första sättet kommer materialet att vara av högre kvalitet och pris. I det andra fallet är krossad sten en biprodukt som erhålls vid utvinning av eventuella mineraler eller vid tillverkning av produkter. Utvinning av sten kan utföras på fyra sätt.

Stenskärning - denna metod är den mest kostsamma, men samtidigt en av de mest effektiva. Med hjälp av stenskärningsutrustning sågas stora block omedelbart i stenbrottet. Maskinerna är utrustade med trådsågar eller skivsågar med diamantspetsar. När man arbetar på detta sätt erhålls klumpar av önskad form och storlek, mikrosprickor bildas inte på dem.

Bild
Bild

Buroklinova - denna metod är en av de äldsta och nu används den ganska sällan. Här börjar arbetet med blockets kontur, sedan borras brunnar längs detta märke. Särskilda pinnar läggs i dem, vid inverkan på vilken blocket separeras längs en förutbestämd linje. De hårdaste stenarna brukar brytas med denna metod. Den enda nackdelen med denna teknik är att den bara är lämplig för små stenbitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Burohydrokline Är en avancerad boroklinsteknik. Gruvningen fortsätter enligt en identisk plan, men stålkilar ersätter de hydrauliska kilarna. De fylls med vatten, som är under tryck, och expanderar smidigt i de borrade hålen. Denna metod kan användas för att extrahera bitar av mycket stor storlek på de mest otillgängliga platserna. En stor fördel med den bruna hydrokiltekniken är fullständig frånvaro av buller och vibrationer, så bergets struktur bevaras så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Borrning och sprängning (explosiv) - denna metod är den mest populära både vid utvinning av berg och vid utvinning av malm. Hål borras också i stenen och sprängämnen placeras i dem. Explosionen bryter av många stenbitar, de största samlas in och tas bort för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod kräver större noggrannhet i beräkningarna, alla fel leder till ökade kostnader . En stor mängd sprängämnen kommer att förstöra berget, med brist på sprängämnen, tvärtom kommer bitarna att bli för stora, de måste splittras igen.

Borrnings- och sprängningsmetoden är den mest ekonomiska och samtidigt den mest destruktiva, eftersom endast 70% av berget under en explosion är lämpligt för vidare bearbetning, medan resterande 30% går till screening.

Bild
Bild

Separera

Därefter lastas stenbitar in i lastbilar och förs till bearbetningsställen i bunkrar. Från dem skickas materialet till matare (speciella enheter, tack vare vilka råvaruförsörjningen sker jämnt). De ursprungliga dimensionerna på stenarna når 50 - 120 centimeter och storleken på den färdiga produkten ska vara 0,5 - 12 centimeter . I processen med krossning kan bitar reduceras hundratals gånger, så arbetet sker vanligtvis i 2 - 4 steg.

Krossning kan vara av tre typer - stor (upp till 30 cm), medium (upp till 10 cm), fin (upp till 4 cm) . I fabriker med modern utrustning sker krossningsprocessen samtidigt med sorteringen. Vid varje steg genomgår berget en preliminär sortering när större stenar separeras från små.

Bild
Bild

Således skickas bara de stenar som behöver krossas längre in i utrustningen.

För att arbeta med krossad sten används 6 typer av krossutrustning

Käke - används vid det första stadiet av krossning . Deras handlingsprincip är icke-chockkrossning. Utrustningen innehåller två plattor (kinder), mellan vilka bitar av granit placeras. Sedan börjar de närma sig varandra och smälter därmed stenar.

Bild
Bild

Rulle - arbetet sker enligt samma system , som i käftkrossar, bara istället för plattor, är specialaxlar inbyggda här, roterande i olika riktningar. Axlarnas yta kan vara slät, tandad eller korrugerad.

Bild
Bild

Konisk - används för slipning av granit i små och medelstora dimensioner . Utformningen av sådana krossar är mer komplicerad - i ett stationärt koniskt kärl finns en rörlig kon, vars topp är riktad uppåt. Genom en speciell tratt matas stenarna in i snåren, och konen går fram och tillbaka, närmar sig den stationära basen och krossar därmed berget.

Bild
Bild

Rotary - driftsprincipen för dessa krossar är slagverkan . Enheten ser ut som en kammare, längs kanterna av vilka det finns stötdämpare, och i mitten finns en rotor. Vispar (axelblad) är fästa på den. Granit som kommer in i krossmaskinen skär in i slagplattorna och i varandra. Driften av roterande utrustning kännetecknas av en hög selektivitet - det vill säga majoriteten av granitstenar är kubformade (80 - 85%).

Bild
Bild

Krossar - konstruktionen av sådana krossar är identisk med den tidigare typen , men istället för blad fungerar hammare här. Oftast används dessa krossar för mjuka stenar.

Bild
Bild

Centrifugal - krossen är en centrifug , där berget i hög hastighet träffar dess väggar och mot varandra. Denna utrustning får arbeta med granit upp till 10 centimeter.

Bild
Bild

Sortering

Efter att berget har passerat krossningsstadiet går det in i screeningen vibrerande skärmar - skärmar. De fick ett sådant namn för det karakteristiska bruset under drift. Sortering kan vara så här.

  • Preliminärt - här separeras stenar som inte kräver krossning och undermåliga, det utförs före krossningsprocessen.
  • Kontroll - utförs efter krossning. Processen separerar granit, vilket kräver ombearbetning.
  • Varan - denna typ av sortering, krossad sten passerar innan den förbereds för försäljning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

  • Fläckighet - graden av granitplan, karakteristiken bestäms av närvaron i bergstrukturen av inneslutningar i form av nålar och plattor. Vidhäftningen till olika ämnen beror på formen på den krossade stenen. En lägre fläckighetskoefficient indikerar en hög kvalitet på granit.
  • Styrka - karaktäristiken beaktas vid uppförande av övergripande byggnader. När krossad sten komprimeras visas dess slutliga styrka. Enligt standarderna för den nuvarande GOST bör andelen stenar med en minsta hållfasthet inte vara högre än 5 enheter.
  • Bulktäthet - egenskapen bestämmer den specifika vikten av 1 m3 i det naturliga tillståndet, det vill säga hålrummen och porerna mellan bitarna beaktas. Hur mycket materialet väger direkt beror på det. För att ta reda på hur många ton krossad sten i en kub måste du dela 1 ton (1000 kg) med bulkdensitetskoefficienten. Många tillverkare packar krossad sten i påsar med 25, 30, 35, 40, 42, 45, 50, 55, 60 liter. För att ta reda på hur många påsar med spillror som finns i en kub kan du använda speciella bord. Den här egenskapen avgör hur produkterna ska lagras och transporteras, samt hur mycket cementblandning som kommer att krävas under konstruktionen. Ju högre densitetskoefficienten är, desto mindre murbruk behövs.
  • Frostmotstånd - fastigheten kännetecknar hur många avfrostningar och fryser krossstenen tål. Den är markerad med bokstaven "F", och siffran bredvid indikerar mängden frys / tina -repetitioner - F15, 25, 50, 100, 150, 200, 300, 400.
  • Radioaktivitet - beaktas vid val av leverantör av produkter. Krossad sten är en strålkälla, dessutom kan den ackumuleras. Krossad sten är indelad i 3 kategorier: 1 - mindre än 370 Bq / kg - för byggande av bostäder och lokaler; 2 - 370 - 740 Bq / kg - för vägbäddar och fundament för fabriker; 3 - mer än 740 Bq / kg - endast tillåtet för motorvägar.
  • Adhesion - Detta är en indikator på hur tätt den krossade stenen fäster vid olika ämnen. Rasens högsta vidhäftning är grå.
Bild
Bild

Typer och märken

Det finns totalt fem sorter

  • М1200 - 1400 - hög hållfasthet.
  • М800 - 1200 - hållbar krossad sten.
  • М600 - 800 - medelstyrka.
  • --300 - 600 - svag styrka.
  • M200 - mycket svag styrka.

Skuggan av granit beror på området där det vulkaniska materialet bryts. Det kan vara vitt, grått, rosa, rött, etc.

Färgpaletten bestäms av överflödet av inneslutningar i granitstenens struktur.

Bild
Bild

På fabrikerna utsätts krossad sten för ytterligare bearbetning

  • Spolning - är nödvändigt för att rengöra materialet från damm och lera. Behovet av spolning uppstår endast om den tillåtna hastigheten för närvaro av lera och dammpartiklar överskrids. Tvättprocessen är ganska mödosam och dyr; dessutom krävs ytterligare torkning av produkten. Tvättad krossad sten tillverkas sällan och endast för specifika ändamål.
  • Bitumenimpregnering - krossad sten med denna behandling används vid vägbyggande, den är täckt med tjära, bitumen eller bitumenbruk. Processen sker i asfaltblandningsutrustning. Bituminös eller svart krossad sten kan inte lagras under lång tid, eftersom dess livslängd är kort, vanligtvis skickas den omedelbart till arbetsplatsen.
  • Färgning - sådan bearbetning används endast för dekorativa ändamål. Granit kan färgas i fabriker eller hemma. Färgad krossad sten produceras endast i förväg och i små omgångar. I det här fallet är det värt att komma ihåg att även färgämnet av högsta kvalitet kommer att blekna eller börja flisa med tiden.
  • Slipning (tumling) - sådan granit används också i dekorativa verk. Tumlad krossad sten är ett material som har genomgått mekanisk påfrestning, vilket resulterar i att vassa kanter slätas ut. Bearbetningen sker i en trumlande trumma, där natursten, slipmedel och vatten placeras. På grund av friktion mot varandra och mot slipmedel sker slipprocessen.

Tumling är en ganska kostsam process, så polerad krossad sten tillverkas endast i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fraktionsöversikt

En av de viktigaste kännetecknen för krossad sten är dess fraktionering, den tilldelas vid extraktionsstadiet och sedan vid bearbetning av granit. Indelade i kategorier.

Från 0 till 10 mm - ShchPS (krossad sten -sandblandning) , kompositionen innehåller komponenter som sand och krossad sten. Enligt GOST har produkterna sin egen granulometriska klassificering, det finns flera typer av sandkrossad stenblandning. Utmärkt som dräneringslager, används för asfaltering av vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från 5 till 10 mm - fin granit . Produkterna kännetecknas av sin hållbarhet och prisvärda priskategori. Det används för tillverkning av betongkompositioner som används i arbete med massiva och tunga föremål.

Bild
Bild

5 till 20 mm är två storleksklasser blandade ihop . Perfekt för att lägga grunden till hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

20 till 40 mm - Medium granit , materialet fann sitt syfte att fylla grunden för bostadshus, fabrikslokaler, asfaltering, lägga spårvagnslinjer.

Bild
Bild

Från 40 till 70 mm-höghållfasta granitstenar av stor storlek . De används på byggarbetsplatser för stora objekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

70 till 120 mm, 150 till 300 mm - granit av stor standardstorlek med oregelbunden form. GOST för denna kategori är målad i speciella bord som används vid konstruktion av broar och dammar. På grund av sin ökade hållfasthet används den vid läggning av murverk av betong.

Bild
Bild

Hoppa av

Fraktion från 0 till 5 mm eller granitflis - denna kategori är den minsta, den framstår som ett sekundärt eller sidomaterial. Utseendet på screeningerna liknar sand, men med egenskaperna hos granit.

Den används vid arrangemang av gångvägar, trottoarer, parkområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det första syftet med krossad sten är ett byggmaterial. Men på grund av det stora antalet arter används den för olika ändamål och uppgifter - från rekonstruktion av broar till befruktning.

  1. I konstruktion - för att skapa betong, ett dräneringsskikt, för att dela upp i mindre storlekar, stärka jorden under byggnaderna, för att planera tomter och platser.
  2. I vägarbeten - för smuts, asfalt och järnvägar.
  3. Markförbättring - för stigar och stigar, ingång till territoriet, markkomprimering, dumpning av parkeringsplatser och idrottsplatser, skydd mot is och is.
  4. För landskapsdesign - dekoration av rabatter, bäckar, konstgjorda vattendrag, gabioner och alpina rutschbanor.
  5. I produktion - för gatstenar och armerade betongprodukter, mineraliska bulkämnen.
  6. Tekniska arbeten - för broar, dammar och dammar, övergångar.

Rekommenderad: