Grunden För Staketet - Sorter Och Funktioner: Djupet På Den Universella Tejpbasen För Ett Korrugerat Staket Med Tegelstenar, Hur Man Gör Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Grunden För Staketet - Sorter Och Funktioner: Djupet På Den Universella Tejpbasen För Ett Korrugerat Staket Med Tegelstenar, Hur Man Gör Det Själv

Video: Grunden För Staketet - Sorter Och Funktioner: Djupet På Den Universella Tejpbasen För Ett Korrugerat Staket Med Tegelstenar, Hur Man Gör Det Själv
Video: New Corrugated Fence Project 2024, Maj
Grunden För Staketet - Sorter Och Funktioner: Djupet På Den Universella Tejpbasen För Ett Korrugerat Staket Med Tegelstenar, Hur Man Gör Det Själv
Grunden För Staketet - Sorter Och Funktioner: Djupet På Den Universella Tejpbasen För Ett Korrugerat Staket Med Tegelstenar, Hur Man Gör Det Själv
Anonim

Nästan alla ägare av personliga tomter möter förr eller senare problemet med att installera ett staket. Men oavsett hur lätt eller tungt det är, i vilket fall som helst, för att strukturen ska vara tillförlitlig och fungera länge, behövs en grund.

Bild
Bild

Särdrag

Grunden är staketets huvudsakliga bärdel. Livslängden för hela den omslutande strukturen beror på hur korrekt dess typ väljs och hur väl den är gjord. Om fundamentet är svagt eller inte alls, kan staketet vara snett, det kan drivas under markens svällning under vårens upptining av jorden, eller det kan falla helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Grunden för staketet utför flera viktiga funktioner:

  • säkerställer stabiliteten i hela staketets struktur;
  • låter dig jämnt fördela belastningen på staketstrukturen;
  • i närvaro av en grund behålls jorden på platsen och tvättas inte ur den med vatten under regn eller snösmältning;
Bild
Bild
  • fungerar som en barriär för penetration av smältvatten i platsen;
  • med en grund, ser staketet mycket mer estetiskt tilltalande och mer pålitligt ut.

Är det obligatoriskt att göra?

Trots ovanstående viktiga funktioner som stiftelsen utför, under byggandet av staketet, tänker många ägare av hushållstomter, beräkna sina kostnader, fortfarande om det är värt att göra en grund för staketet. Allt beror på vilken typ av staket det är beslutat att installera på platsen.

Om det här är en lätt genomblåst struktur gjord av ett kedjelänk eller ett trästaket, är det fullt möjligt att betong bara själva stöden. Men samtidigt måste man komma ihåg att även för lätta staket är detta inte den mest tillförlitliga grunden, och ett sådant staket kommer att vara 5-7 år från kraften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det beslutas att göra staketet mer solidt och hållbart, kan man inte klara sig utan en grund som motsvarar dess vikt.

Bastyper

Det vanligaste alternativet för att ordna en grund för ett staket är en bandfundament. Det är mest lämpligt för konstruktion av staket eller staket med stenpelare, mellan vilka ett staket av profilerad plåt, smide, trä och andra material är fixerat. Betongunderlaget för en sådan grund gör att lasten kan fördelas jämnt. Bandfundamentet är lämpligt för att installera metallstöd i det med efterföljande fastsättning av stängselkonstruktioner på dem.

För en anordning av denna typ av grund grävs först en dike ut till de beräknade värdena för djup och bredd, vid vars botten en kudde av spillror och sand är anordnad. Upp till 30 cm hög form är placerad ovanför diket. Pelare installeras inuti diket och beslag läggs. Därefter hälls grunden med betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonghällningsprocessen ersätts ibland av läggning av prefabricerade betongblock. De installeras nära varandra och endast sömmarna mellan dem hälls med betong.

Det mest budgetmässiga alternativet för att ordna en bas för staketstöd är en pelargrund . Denna typ av grund är mest lämplig för markjord. Stöden kan vara metall- eller asbeststolpar, betongmurverk eller skruvhögar. Avståndet mellan stöden är som regel 1,5-2 m.

Beroende på jordtyp och klimatförhållanden grävs ett hål under stöden med ett djup av 1-1,5 m. En kudde av spillror och sand läggs på botten och komprimeras. Därefter installeras pelarna, de fixeras vertikalt och gropen hälls med betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett universellt alternativ är en kombinerad grund, som är en kombination av de två tidigare typerna av betongfundament.

Denna typ av grund används för konstruktion av staket av betongplattor, smide, profilerade ark, särskilt i närvaro av tegelpelare. För enheten till pelarbandets grund gräver de först ut en gräv med ett djup av cirka 0,5 m.

I den, på markerade platser, borras hål med ett djup som överstiger djupet av jordfrysning. Därefter installeras formning i diket, en blandning av sand och krossad sten hälls, armering installeras. Därefter hälls grunden med betong.

Bild
Bild

För olika typer av staket

Typ av staket är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur grunden ska vara.

För staket av profilerad plåt, smidda element, nät, trästaket används två typer av fundament . Det första alternativet är när grunden är gjord för varje stöd (kolumn). För detta grävs ett hål i jorden. En pelare är begravd i den, och utrymmet runt den är fyllt med betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är en bandfundament, som är en dike grävd i marken, i vilken stöd installeras med ett visst steg och hälls med betong. Denna grunddesign används när pelarna är placerade på ett ganska litet avstånd från varandra.

Tejpens typ av fundament är också anordnad när en sten eller tegelverk ska installeras i den nedre delen av staketet. I detta fall fungerar betongfundamentet som ett slags underlag som separerar murverket från markytan.

Bild
Bild

Separat bör det noteras att om det är tänkt att installera ett staket av wellpapp med en höjd av upp till 1, 2 m, kan du helt göra med att hälla en pelargrund. Om höjden på det profilerade arket är över 1,2 m måste bandfundamentet hällas. Eftersom detta material kännetecknas av ökad vindstyrka, i en stark vind, kan det pelarformade fundamentet helt enkelt inte motstå belastningen, och stöden kan luta eller falla helt.

Om du planerar att göra ett staket med tegelstenar, bör basen för det vara ganska allvarlig. Sådana staket är mycket känsliga för ojämn krympning. I pelare av tegel, sten eller block installeras vanligtvis en inteckning, ansluten till tvärstängerna i hela den omslutande strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ojämn krympning uppstår kan det uppstå sprickor i anslutningspunkterna på tvärstängerna och inbäddningen. För att minimera sådana fenomen är grunden för sådana staket anordnade ganska djupt, alltid under jordens frysning.

Bokmärksdjup

En annan viktig faktor som avgör staketkonstruktionens tillförlitlighet och hållbarhet är fundamentets djup.

För ljusa staket är det mest optimala djupet 50-60 cm. Med ett sådant djup för att lägga grunden säkerställs den nödvändiga strukturella tillförlitligheten, liksom en ekonomisk förbrukning av byggmaterial. Men om ett ljust staket kommer att installeras på stenpelare och det kommer att finnas överjordiskt murverk mellan dem, då kan fundamentet höjas något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tyngre strukturer är situationen mer komplicerad . När man bygger en grund för dem kan man, förutom vikten, inte heller ignorera jordens struktur och djupet av dess frysning i detta område.

Grundens nedre nivå bör ligga 40 cm under frysdjupet. För att förtydliga detta märke kan du använda byggkataloger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en massiv stängselstruktur uppförs på mjuka jordar, där grundvattnet flyter ganska högt, är det bättre att spela säkert och lägga grunden djupare för att förhindra deformation av strukturen på grund av kraftig nedsänkning av marken. En högre grundplats är möjlig på fast jord. Grunden på skifferjord kan enkelt byggas på ett djup av högst 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Att göra en grund för ett staket med egna händer är inte svårt. Du behöver bara göra alla nödvändiga beräkningar i förväg och strikt följa instruktionerna steg för steg när du utför arbetet.

Beräkning

För att beräkna till vilket djup det är nödvändigt att lägga grunden under medelhög tyngdkraft och tunga staket är det nödvändigt att ta hänsyn till följande faktorer: staketets konstruktionsegenskaper, markens djupfrysning, terrängens lutning, jordens struktur och grundvattnets höjd.

Bild
Bild

För att beräkningen ska vara korrekt är det nödvändigt att beräkna grundytan. Så om vi har en grund som är 50 meter lång och en antagen bredd på 30 cm, kan vi enkelt bestämma dess yta (15 m2), som senare kommer att bli grunden för att beräkna grundens djup.

Dessutom är det nödvändigt att bestämma det tillförlitliga grundytan, som bestäms genom att dela trycket i den ovanjordiska delen med grundbasen, korrigerad för tillförlitlighetsfaktorn, markmotståndet och arbetsförhållandefaktorn.

Bild
Bild

Det resulterande värdet måste jämföras med grundens beräknade area. Den senare får inte vara mindre än den beräknade, annars måste den justeras.

Fylla

På höjande lerjord är det bäst att utföra en kombinerad typ av grund. Innan du häller upp den pelarformade grunden under staketet måste du först gräva en gräv som motsvarar beräkningen av djup och bredd. På de platser där pelarna är installerade, borra hål för installationen av pelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare, längs hela omkretsen av staketets framtida bas, utförs träformning. I botten av varje grop, under pelarna, läggs takmaterial i två lager. Därefter installeras pelarna och grundtejpen förstärks med ett nät av förstärkning.

Nu kan du börja hälla betong. Fyll den korrekt - med horisontella lager. Om det inte är möjligt att fylla hela tejpen på en gång, bör det inte tillåtas att formen var fylld till toppen på ett ställe, och på en annan skulle det inte alls vara det. Betongen torkar i 3-5 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är varmt ute måste grunden vattnas. Formen avlägsnas från tejpen efter 2-3 veckor.

Grunt tejpfundament är ännu enklare att göra . Den läggs över nivån för jordfrysning. Därför är en sådan grund känslig för säsongsmässiga markrörelser. En sådan bas är mer lämplig för enheten i områden där jorden har en enhetlig struktur i hela staketets område.

För konstruktion av en sådan grund grävs en grund grävning (0,5-0,7 m), på vars botten läggs sand (0,15 m) och tampas. Ett lager av spillror hälls ovanpå (0,15 m). Krossad sten med sand är en slags dräneringsbas, tack vare vilken vatten kommer att dräneras från grunden. Vidare borras hål i diket för pelare med ett djup av 0,3-0,4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sand hälls i varje hål för dränering (0,1 m). Stöd sätts in i hålen och riktas in i alla plan.

Därefter är pelarna förbundna med förstärkning genom svetsning. Installera formen. Efter det börjar de hälla betong och följer de allmänna regler som beskrivs ovan. När betongen hällts, se till att du igen ser till att pelarna är i nivå.

Det finns ett annat alternativ för grundenheten - från gamla bildäck. Men det är ganska kontroversiellt och möter inte utbredd användning vid konstruktion av fundament för staketkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fundamentet under staketet ska fungera länge är det nödvändigt att inte bara fylla det korrekt utan också skydda det från atmosfärisk nederbörd. Och för detta är det nödvändigt att utföra ett blindt område eller ebbe, vilket är en tröskel som passerar längs hela omkretsen av fundamentet med en lutning till sidan motsatt basen.

Ebbvatten kan göras både samtidigt med grunden och efter. För detta grävs en gräv ut längs hela staketlinjen till en bredd av cirka 0,5 m och ett djup av 0,15 m, som är täckt med grus och komprimeras. När ebben utförs samtidigt med fundamentet släpps förstärkningsstänger från den mot det blinda området. Om ebben görs efter installationen av staketets bas, görs hål i den och förstärkningsstänger sätts in i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett filmtakmaterial läggs under armeringen och formning görs. Därefter hälls betong, och alltid med en sluttning.

På en sluttning

Om det är nödvändigt att bygga staketstrukturer på en plats med en stor lutning, bör grunden för det inte lutas. I sådana fall byggs en stegad bas, vars sektion är strikt horisontell. På det lägsta stället görs grunden i nivå med jorden. Övergången från nivå till nivå görs i steg. Avsatsernas längd bör vara minst 2 gånger större än deras höjd. Höjden måste vara minst 0,6 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om platsen har en liten lutning, är jorden i regel jämn med hela staketets omkrets, eller en betongbotten är anordnad.

Hur man målar?

För att förbättra betongfundamentets utseende kan du göra dekorativt gips på det genom att spraya med en speciell texturerad gips eller färgad lösningsmjölk med en vanlig kvast.

Basen under staketet kan också målas med speciella betongfärger . Du kan också hitta färgglada beläggningar för kantstenar eller kantstenar i järnaffärer. För målning av betongunderlag kan akryl, latex, epoxi, polyuretan, alkydföreningar användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfärg tillverkas på vattenbasis med tillsats av akrylfärger. På grund av närvaron av sampolymerer i deras sammansättning skapar det ett polymerskikt på betongytor som skyddar fundamentet från effekterna av miljöfaktorer. Denna färg är lätt att applicera, torkar snabbt och är ekonomisk.

Latexfärg består av vatten, pigment och polymerer. Ibland kan silikon- eller akrylhartser finnas i den. Denna färg kan appliceras på betongfoten omedelbart efter att den har stelnat.

Bild
Bild

Fördelen med latexfärger är ökat motstånd mot extrema temperaturer, förmågan att fylla även små sprickor, fuktbeständighet, ekonomisk konsumtion.

De mest hållbara grundfärgerna anses vara epoxier. De kan skydda betongunderlaget i nästan ett kvarts sekel. Färgen består av två komponenter - epoxiharts och en speciell härdare, som blandas omedelbart före applicering. Kompositionen appliceras i två lager. Epoxibeläggningar är ånggenomsläppliga, vilket är mycket viktigt för betongunderlag, de är motståndskraftiga mot solen, syror och alkalier.

Bild
Bild

Polyuretanfärg består också av två komponenter, som måste kombineras omedelbart innan färgkompositionen appliceras. Färgen appliceras i två lager. Fördelen med polyuretanfärger är att de förbättrar betongens egenskaper, är frostbeständiga, bildar en skyddande beläggning och stänger mikroskopiska sprickor och porer i betong.

Alkydfärger tillverkas på basis av alkydharts. De har en rik palett, torkar snabbt, är resistenta mot solljus, frostbeständiga, har en ekonomisk förbrukning.

Men innan du väljer denna eller den här lösningen måste du vara uppmärksam på om den är lämplig för ett visst klimat. Färgen ska endast appliceras på en torr och fri från förorenad betongbas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver du vattentätning?

Det finns två sätt att vattentäta en bas:

  • I botten av diket, ovanpå det lagda spillroret, läggs ett lager av polyeten eller takmaterial som skyddar betongen från fukt, vilket ökar livslängden på staketets bas.
  • Den andra metoden är att använda speciella vattentätningsmaterial som läggs direkt till betongen. Penetron är en sådan tillsats. När du använder en sådan komposition blir hela grundvolymen resistent mot fuktgenomträngning. Dessutom behåller betongen denna fastighet under hela dess livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell rådgivning

Erfarna byggare rekommenderas att följa vissa regler när de bygger en grund för ett staket:

  • Det är möjligt att börja bygga en grund för ett staket endast när jordtypen, djupet av dess frysning, typen av staketkonstruktion, dess dimensioner och följaktligen omfattningen av möjliga risker kommer att bestämmas. Om något problem förblir oklart är det bättre att söka professionell rådgivning så att du inte möter svårigheter senare;
  • Om det under beräkningen visar sig att belastningen på betongbasen är ganska betydande, så är det bättre att göra ett fullfjädrat bandfundament istället för en grill, som ligger praktiskt taget på markytan mellan djupt lagda högar;
Bild
Bild
  • Använd inte trasig tegel, expanderad lera eller trä när du förbereder betongblandningen. Alla dessa material kan absorbera vatten och efter en viss tid kommer de helt enkelt att ruttna, och styrkan hos fundamentstrukturen minskar avsevärt;
  • Murbruk för att hälla basen under staketet framställs av sand och cement i förhållandet 3 till 1. Först bör du kombinera cement och sand, och först sedan tillsätta vatten och fortsätta blandningsprocessen. Lösningen ska ha en ganska tjock konsistens och inte innehålla klumpar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eftersom grunden hälls omedelbart runt hela omkretsen (det vill säga en ganska stor volym lösning kommer att behövas omedelbart) är det bättre att förbereda betongblandningen i en betongblandare eller beställa en leverans av den färdiga lösningen;
  • För att öka basens hållfasthetsegenskaper kan granitflis eller krossad sten läggas till lösningen under staketet;
  • När grunden hälls i kallt väder, bör speciella betongtillsatser användas för att förhindra att murbruk fryser.

För information om hur du fyller fundamentet under staketet med dina egna händer, se den här videon.

Rekommenderad: