Fundamentkuddar: Mått Enligt GOST -alternativ För Fundament, Fundamentarrangemang, Tjocklek På Betong Och Sand FL

Innehållsförteckning:

Video: Fundamentkuddar: Mått Enligt GOST -alternativ För Fundament, Fundamentarrangemang, Tjocklek På Betong Och Sand FL

Video: Fundamentkuddar: Mått Enligt GOST -alternativ För Fundament, Fundamentarrangemang, Tjocklek På Betong Och Sand FL
Video: LA PRAIRIE - Essence-In-Foundation Full Review! 2024, Maj
Fundamentkuddar: Mått Enligt GOST -alternativ För Fundament, Fundamentarrangemang, Tjocklek På Betong Och Sand FL
Fundamentkuddar: Mått Enligt GOST -alternativ För Fundament, Fundamentarrangemang, Tjocklek På Betong Och Sand FL
Anonim

Grunden för en byggnad är en av de viktigaste strukturella elementen som ansvarar för strukturens övergripande stabilitet och dess livslängd. Grunden för varje struktur upplever allvarliga vikt- och vibrationsbelastningar, som är förknippade med jordens rörlighet, antalet våningar och särdragen i konstruktionens funktion. För att öka strukturens hållfasthet och hållbarhet läggs en kudde under fundamentet, vilket multiplicerar objektets operativa egenskaper.

Bild
Bild

Särdrag

Grundkudden är en konstgjord grund som läggs ovanpå sanddumpen på utgrävningen och är gjord av olika material. En grundkudde har ett antal viktiga funktioner.

  1. Inriktning . Detta syfte är ett av de viktigaste och består i att eliminera defekter i botten av gropen som uppstår efter arbetet med anläggningsutrustning. För sådana ändamål används vanligtvis en sandkudde. Om du lägger en bandgjuten grund är kuddens utrustning inte en förutsättning: det räcker med att hälla i en betonglösning som effektivt fyller alla befintliga hålrum och hålrum och jämnar ut det utan att använda ytterligare åtgärder.
  2. Ha mindre belastning på marken . Grundkudden skyddar jorden från rörelse och sänkning, fungerar som en kompensator och tar på sig vikten. Genom sin bildning ersätts svaga och kraftiga jordar med sand, vilket resulterar i att markens bärighet ökar avsevärt och basens hållfasthet säkerställs.
  3. Dräneringsfunktion . När du placerar en 30 cm tjock sandkudde störs kapillärpermeabiliteten i jorden. Detta leder till omöjligheten att höja fukt från marken till grunden, liksom att avlägsna överflödig fukt från nederbörd till en lägre, i förhållande till grunden, nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Grundkuddenas anordning regleras av SNiP och HPES, därför är det viktigt att ta hänsyn till alla krav och standarder när den bildas. Så när de bygger en kudde av armerad betong styrs de av GOST 13580, antaget redan 1985, men fortfarande relevant. Dokumentet reglerar standarderna för arrangemang och sortiment av betongdynor för grunden till industriella och civila anläggningar, vilket innebär att det finns tunga väggar.

Mellanslagselement är strukturer som inkluderar tung betong och stålarmering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana block måste strikt följa alla GOST -krav och ha hög hållfasthet, motståndskraft mot seismiska belastningar, extremt låga temperaturer och korrosion. Betongplattan som används i bandfundamentet ökar avsevärt bredden på stödfoten, vilket i sin tur leder till en minskning av den specifika belastningen per ytenhet. Detta gör det möjligt att betrakta grundplattan som det huvudsakliga strukturella elementet som tar över hela viktbelastningen. Det är därför det är viktigt att strikt följa alla nödvändiga normer och standarder när man bygger en grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Grundkuddar kan vara gjorda av olika material, vars val beror på antalet våningar, jordens tillstånd, seismicitet och syftet med strukturen.

Sand

Det billigaste byggmaterialet som används när du ordnar kuddar för ljusa ramar eller byggnader i en våning i trä. Med en skikttjocklek på 25-30 cm skyddar sand på ett tillförlitligt sätt husets bas och fungerar som en kompensator vid krympning av marken . När du gör en kudde kan både flod och stenbrott av sand användas. De främsta fördelarna med att använda detta billiga material är dess tillgänglighet, enkel installation, låg värmeledningsförmåga, vilket avsevärt minskar byggnadens värmeförlust och höga packningshastigheter.

Med hjälp av ett sandskikt kan du enkelt eliminera ojämnheter i botten av gropen eller landskapet.

Bild
Bild

Nackdelarna med sand inkluderar omöjligheten att använda den vid konstruktion av byggnader i flera våningar och industriföretag, liksom irrationell användning på mark med hög förekomst av grundvatten. I de fall där vattendragsnivån är instabil och upplever säsongsvariationer, bör ett dräneringssystem installeras innan du bygger en kudde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sand och grus

Detta alternativ är det vanligaste för bildandet av kuddar, det används ofta i byggandet av privata hus och sommarstugor. En sådan kudde bildas på svaga jordar och behöver noggrann packning . Blandningen måste ha en medelstor struktur, användning av sanddamm eller finkornig sand är oacceptabelt.

Materialet används i fall där du behöver en pålitlig grund för en timmer eller timmerhus, utrustad med vind eller har en stor yta.

Bild
Bild

Krossad sten

Ganska hållbart material som jämnt fördelar viktbelastningen över hela basområdet. Det används för att bilda grundkuddar i hus som inte överstiger två våningar. För att bilda ett krossat stenskikt används sand och grus som hjälpkomponenter, vars andel måste vara minst 30% av den totala tjockleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Det är det dyraste och pålitligaste materialet som används vid konstruktion av bostadshus och industribyggnader i flera våningar. Betongdynan fungerar som en kompensator för reaktionen av problemhöjande jordar och tar på sig hela vikten av strukturen. En betongplatta är ett block av armerad betong märkt FL, vilket betyder en tejpfundament

Densiteten för ett sådant block är minst 2,5 t / m3, vilket är en mycket hög indikator och indikerar den ökade hållfastheten hos en monolitisk platta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grus

Användningen av detta material som en kudde vid konstruktion av byggnader i flera våningar förutsätter förekomst av element med stora fraktioner i kompositionen, vars storlek varierar från 2 till 4 cm.

Var och en av de material som används för att skapa en grundkudde har unika tekniska egenskaper eller kombinerar flera egenskaper som ingår i dess beståndsdelar. Så, vid bildning av ett krossat lager är sand och grus obligatoriska komponenter , utan vilken kudden inte fungerar. Därför är det nödvändigt att ta hänsyn till helheten av alla faktorer som påverkar fundamentets hållfasthet och hållbarhet när du väljer rätt material.

Bild
Bild

Enhet

Installation av vissa typer av fundamentkuddar kan utföras oberoende av varandra utan användning av dyr utrustning och inblandning av specialister. Det mest effektiva, men samtidigt, billiga sättet att arrangera mellanskiktet är installationen av en sand- och gruskudde, vars installationsteknik innefattar flera steg.

Inledningsvis bör du gräva en gräv, vars djup motsvarar början av det täta jordlagret . Därefter bör grov flodsand hällas i det förberedda diket. Somna bör göras i små portioner, gradvis bilda enhetliga lager 15 cm tjocka och växelvis spilla dem med vatten och stampa dem.

Bild
Bild

Gruslager placeras mellan sandlagren. Deras tjocklek kan variera från 5 till 25 cm och beror på jordtypen och antalet våningar i huset. Det rekommenderas att utrusta en sand- och gruskudde under hela strukturen: detta säkerställer enhetlig krympning av byggnaden och förhindrar sprickor på väggarna. Kuddens bredd ska sticka ut 30 cm bortom grunden.

En viktig förutsättning för att arrangera denna typ av mellanskikt är en särskilt noggrann packning av varje lager. Tätheten för den nygjutna grunden för grunden bör vara 1,6 g / cm3 i förhållande till jordens densitet.

Du bör vara mycket försiktig med valet av sand. I dess sammansättning bör det inte finnas några leror, annars kan detta leda till svullnad av kudden när fukt kommer in.

Bild
Bild

En krossad kudde är gjord på samma sätt. I det här fallet är de två nedre skikten sand och grus, på vilket ett lager av krossad sten med en tjocklek på 25 till 30 cm hälls uppifrån. Det lagrade skiktets horisontalitet bör kontrolleras med hjälp av en byggnadsnivå. Kuddens mått måste överstiga fundamentets dimensioner med 50 cm.

Arrangemanget av en sandkudde är ganska enkelt . För att installera det måste du först göra en markering och extrahera jorden till önskat djup. Sedan, längst ner i den grävda diket, måste du lägga geotextiler, som ska tjäna för att skydda grunden från fukt. Sedan kan du börja fylla dräneringsskiktet, för vilken grov sand är lämplig.

Dräneringens tjocklek bör vara minst 25 cm. Sedan bör du börja fylla flod- eller stenbrotsand, med noggrann tampning och riklig fuktning av varje lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvaliteten på rammningen kan kontrolleras enligt följande : Steg på kudden med båda fötterna och gå sedan av och kolla efter fotspår. Spår ska inte synas på korrekt komprimerad sand. Annars bör arbetet återupptas och en hög densitet av den skapade kudden ska uppnås.

Beräkningen av tjockleken på huvudskiktet görs individuellt och beror på husets yta och materialet för att bygga väggarna. Under alla omständigheter bör sanddynans totala tjocklek vara minst 15 cm. Efter installationen måste du kontrollera det horisontella läget igen, varefter du kan börja bygga formen och hälla grunden.

Bild
Bild

Rekommendationer

Innan du fortsätter med valet av material för att skapa en kudde är det nödvändigt att överväga ett antal punkter.

När du bygger en remsunderlag bör mellanlagrets tjocklek inte vara mindre än 25 cm, och bredden bör överstiga måtten på remsan med 10 cm på båda sidor. Komprimeringsprocessen av sand- och gruslager görs bäst med en vibrerande platta. I slutet av tampningen måste kudden vara noggrant utjämnad och ett lager tätskikt bör läggas på den

Bild
Bild
Bild
Bild

Under byggandet av en monolitisk grund är kudden placerad över hela den utgrävda gropen. För att göra detta är botten jämn och täckt med spillror eller grus. Skikttjockleken ska vara 15 cm. 10 cm sand hälls ovanpå den krossade stenen, varefter hela kakan försiktigt komprimeras med en vibrerande tallrik. Vidare är skiktet vattentätt och installationen av fundamentet börjar

Bild
Bild
Bild
Bild

För pelar- och högfundament rekommenderas att utrusta en sand- och gruskudde med en tjocklek på minst 30 cm. Bredden bör vara större än pelarens storlek med 20 cm. Ovanifrån måste kudden vara täckt med polyeten eller tak filt, vilket förhindrar att den mättar fukt från den gjutna betonglösningen

Bild
Bild
Bild
Bild

För två- och trevånings privata hus används ibland en hemgjord betongkudde. För att göra detta täcks grus med ett lager på 10 cm i botten av gropen och tampas väl. Sedan installeras formen, 30 cm hög. För att förstärka strukturen kan du utföra förstärkning från spillror eller armeringsstavar. Därefter bör du förbereda en betonglösning och hälla den i den förberedda formen. Efter att betongen har härdat helt rekommenderas det att vattentäta kudden

Bild
Bild

Grundkuddar är en effektiv lösning på problemet med mjuka jordar vid konstruktion av byggnader och strukturer. De hjälper till att bilda en pålitlig grund, stärker basen och förlänger strukturens livslängd avsevärt.

Rekommenderad: