Betong Utan Krossad Sten: Proportionerna Betong På Sand Och Cement För Grunden. Är Det Möjligt Att Göra Betongbruk För Beläggning Av Plattor? Styrka

Innehållsförteckning:

Video: Betong Utan Krossad Sten: Proportionerna Betong På Sand Och Cement För Grunden. Är Det Möjligt Att Göra Betongbruk För Beläggning Av Plattor? Styrka

Video: Betong Utan Krossad Sten: Proportionerna Betong På Sand Och Cement För Grunden. Är Det Möjligt Att Göra Betongbruk För Beläggning Av Plattor? Styrka
Video: Ny uppfart slutade i KATASTROF! 2024, Maj
Betong Utan Krossad Sten: Proportionerna Betong På Sand Och Cement För Grunden. Är Det Möjligt Att Göra Betongbruk För Beläggning Av Plattor? Styrka
Betong Utan Krossad Sten: Proportionerna Betong På Sand Och Cement För Grunden. Är Det Möjligt Att Göra Betongbruk För Beläggning Av Plattor? Styrka
Anonim

Betong med en komposition som inte innehåller krossad sten låter dig spara på den senare. Men sådan betong kommer att kräva en större volym sand och cement, så att spara på en sådan komposition kommer inte alltid att vara ett plus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Betong utan krossad sten innehåller andra fraktioner som är jämförbara i storlek med fraktionen av krossad sten (till exempel expanderad lera). I det enklaste fallet är detta en cement-sandbruk, till vilken inget tillsätts förutom vatten. Vissa tillsatser läggs till modern betong som spelar rollen som förbättrar som ökar dess prestandaparametrar . Fördelarna med betong utan krossad sten inkluderar billighet och tillgänglighet, enkel förberedelse och användning, hållbarhet, motståndskraft mot betydande temperaturförändringar upp till tiotals grader per dag.

Nackdelen är att hållfastheten hos betong utan krossad sten är betydligt sämre än konventionell betong som innehåller helgrus eller krossade stenar

Dessutom är färdigbetong inköpt från alla typer av distributörer mycket dyrare än en komposition tillverkad för hand av ingredienser som köps oberoende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proportioner

En utbredd andel sand och cement är 1: 2. Som ett resultat bildas en ganska stark betong, lämplig både för grunden i envåningshus och för golv, uppförande och väggdekoration.

För tillverkning av sandbetong passar stort hav och finkornig flodsand . Du bör inte helt ersätta sand med liknande bulkkompositioner, till exempel krossat skumblock, tegelflis, stenpulver och andra liknande material. Och om du försöker förbereda ett rent cementmurbruk utan att använda sand, kommer den resulterande kompositionen helt enkelt att smulas efter härdning. Dessa ingredienser är endast tillåtna i små mängder - högst några få procent av den totala vikten och volymen av den beredda kompositionen, annars kommer betongens hållfasthet att drabbas dramatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av alla recept för att göra klassisk betong tillgänglig idag tas grus bort. Dessa alternativ tar beräkningen med fokus på 1 kubikmeter konventionell (med grus) betongbruk. Använd de specifika förhållandena nedan för att göra en lämplig betongbruk utan spillror.

  1. " Portland cement-400 " - 492 kg. Vatten - 205 liter. PGO (PGS) - 661 kg. Krossad sten med en volym på 1 ton fylls inte upp.
  2. " Portlandcement-300 " - 384 kg, 205 liter vatten, PGO - 698 kg. 1055 kg krossad sten - används inte.
  3. " Portlandcement-200 " - 287 kg, 185 l vatten, 751 kg PGO. 1135 kg krossad sten saknas.
  4. " Portlandcement-100 " - 206 kg, 185 l vatten, 780 kg PGO. Vi fyller inte upp 1187 kg grus.

Den resulterande betongen tar mycket mindre än en kubikmeter, eftersom det i alla fall inte finns någon krossad sten i den. Ju högre cementkvalitet, desto allvarligare belastningar är den resulterande betongen konstruerad för. Så, M-200 används för icke-kapitalbyggnader, och M-400 cement används för envånings och låga förortsbyggande. Cement M-500 är lämplig för grunden och ramen för byggnader i flera våningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av en ökning av mängden cement - i termer av en riktig kubikmeter betong framställd enligt ett av ovanstående recept - har den resulterande kompositionen större styrka. Den är idealisk för användning i armerad betong, som är helt fri från krossad sten. Från sammansättningen av proportionerna som ändrats på detta sätt tillverkas armerade betongplattor, som används för konstruktion av höghus.

Det är tillåtet att blanda en liten mängd gips eller alabaster. Arbetet med sådan betong accelereras - det stelnar på bara en halvtimme. En vanlig sandcementmortel, förberedd för hand, stelnar på cirka 2 timmar.

Vissa byggare blandar lite tvål med vattnet i betongen, vilket gör att arbetet kan förlängas upp till 3 timmar tills en sådan komposition börjar stelna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller det tillsatta vattnet måste det vara fritt från föroreningar - till exempel utan sura och alkaliska reagenser. Organiska rester (växtbitar, flis) kommer att få betongen till accelererad sprickbildning.

Sågspån och lera som läggs till betong minskar också dess hållfasthetsegenskaper . Det är lämpligt att använda sandtvättad, i extrema fall - utsäde. Cementet ska vara så färskt som möjligt, utan klumpar och fossiler: om det finns, kasseras de. Den erforderliga mängden ingredienser mäts upp med samma behållare, säg en hink. Om vi pratar om små mängder - till exempel för kosmetiska reparationer - används glasögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Förutom grunden och golvbeläggningen används betong utan krossad sten för att gjuta trappor. Armerad betong utan krossad sten (armerad betong), gjuten i form av en trappa, innehåller särskilt finkornig (flod) sand, delvis - den minsta avskärmningen av flodsand. Grövre sand, till exempel screening av havssand, har funnits tillämpning för tillverkning av beläggningsplattor . Ju mer cement sådan betong innehåller, desto starkare är beläggningsplattorna gjorda av den. Men det betyder inte att cementet måste blandas i ett förhållande av mer än 1: 1 (inte till förmån för andelen sand) - i detta fall skulle plattan få absolut onödig skörhet för det. Ett högre cementinnehåll gör det möjligt att få kakel som är utformade för vägbanan, ett lägre innehåll för gångstigar och rekreationsområden.

Det rekommenderas inte att hälla betong med en andel som är sämre än 1: 3 (till förmån för sand). En sådan komposition kallas "mager betong", som endast är lämplig för väggdekoration.

Rekommenderad: